Прескочи до съдържание

Booking.com - афилиейт партньор...


llll

Препоръчани мнения

Георги Матеев

Преди години,когато започнах да резервирам през booking,сайтът гарантираше най-ниска цена.В случай, че намериш по-ниска оферта за същия хотел на друг сайт booking ти възстановяваше парите двойно или нещо от този род.Сега,вероятно не е така

 

Напротив, и сега има гаранция за най-ниска цена. Преди по-малко от месец се възползвах от нея и booking.com ми върнаха разликата по кредитната карта.

 

Съжалява, че ще се наложи да оспоря горното мнение на Мари Николова в частта за България. Пътуваме често, най-вече по СПА хотели с повече звезди. Мога да кажа, че в Букинг съм намирала поне 4 или 5 пъти най-добри оферти сравнено с ваучери(сайтовете), голям тур оператор и пакетни офери на хотела (такива с отстъпки, а не рдовни цени рецепция). Ползвам отстъпки "Ge" и тайни оферти, но и без тях е имало много изгодни цени. Винаги проверявам и Букинг. 

 

Съгласен съм изцяло. Особено когато ползвам Genius отстъпката (но не само) доста рядко намирам онлайн цени, които да са по-ниски от тези на booking.com. А ровя изключително много и навсякъде. Booking.com обикновено ми е първи избор при резервация на хотели, но понякога ползвам също budgetplaces.com, amoma.com (препоръчвам и двата сайта между другото) и agoda.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ползвам отстъпки "Ge" и тайни оферти, но и без тях е имало много изгодни цени. Винаги проверявам и Букинг. 

 

Какво е това ?  :)

Връзка към мнение

Bliss,говоря само от личен опит.Аз също съм почитател на Спа хотелите.Това, което съм забелязала е че в букинг не излизат отстъпките, които  правят на рецепция за спа пакетите.

Отделно, за Боровец например на рецепция ти правят страхотни оферти включващи и картата за ски,които пак отсъстват в букинг.

Връзка към мнение

Ниво Genius дава допълнителни отстъпки при резервация, обикновено са 10%, но съм имала случаи и на доста повече. Последно за Барса ми дадоха 43% отстъпка от цената. Мисля, че се получава след 20 резервации през booking.com.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за възможността за тази дискусия. Тук си изясних много неща. Но един последен въпрос изникна в главата ми. Booking.com задължава ли хотела да не дава по ниски цени за туроператори и травъл агенции? Има ли такава клауза в booking.com договора с хотела? Гарантирано ли цените, които които са в booking са най-ниски, или поне еднакви с тези на рецепция или с цените при травъл агенциите и туроператорите?

 

Имахме една друга тема наскоро, където обсъждахме договора: http://magelanci.com/topic/2133-bookingcom-%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D1%8F%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE/

 По принцип на рецепция нямат право да дават по-ниски цени, както и в колцентрове и т.н. Ето я частта от договора, която се отнася до това:

 

2.2.1 The Accommodation shall give Booking.com rate and availability parity ("Parity").

Rate Parity means the same or better rates for the same accommodation, same room type, same dates, same bed type, same number of guests, same or better restrictions and policies such as breakfast, reservation changes and cancellation policy as are available on the Accommodation’s websites, apps or call-centres (including the customer reservation system) , or directly at the Accommodation, with any competitor of Booking.com (which includes any online or offline reservation or booking agency or intermediary) and/or with any other (online or offline) third party that is a business partner of or in any other way related with or connected to the Accommodation.

 

Между другото, като видиш отменените резервации защо не направиш фиктивна във въпросния хотел, да им звъннеш да потвърдиш (както мислиш, че клиентите правят) и да видиш дали ще клъвнат на кукичката да ти предложат по-ниска цена? Така ще изясниш за себе си дали това е фактор, после може да споделиш :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Bliss,говоря само от личен опит.Аз също съм почитател на Спа хотелите.Това, което съм забелязала е че в букинг не излизат отстъпките, които  правят на рецепция за спа пакетите.

Отделно, за Боровец например на рецепция ти правят страхотни оферти включващи и картата за ски,които пак отсъстват в букинг.

Аз също говоря от личен опит. Правя го вече доста години. Ровя навсякъде. Включително и звъня на рецепция за оферта. Не винаги разбира се, но много често и не като изключение за БГ СПА хотели намирам в Букинг най-ниска цена. Ние не ходим на ски в БГ, но сме редовни в Сандански и Велинград. Намирала съм безумно ниска оферта за Пирин Сандански; следващата седмица сме в Роял Спа, Велинград пак от Букинг; Севтополис в Павел Баня; Белчин Гардън и другите не ги помня. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ето какво ми се случи току що - не с Booking, а с Homeaway.com, но схемата е същата. 

Снощи си харесах един апартамент, но т.к. календарът не е актуализиран - изпратих запитване за датите. Днес в пощата си съм получила два отговора - един през сайта и един директно от собственика. Текстът е еднакъв, а цената - различна. Ясно е коя е по-евтината...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За хотелите в чужбина не мога да говоря (макар, че и за там в голяма степен се отнася това), но специално за хотели в България особено курортни (не бизнес-градски) booking не е никакъв фактор като цена.

 

Дадохте пример за Роял Спа (флоримонтския), Пирин, Белчин. И за трите хотела намирам по-ниски цени в някой случай доста по-ниски. Тези хотели не се пълнят с букинг, пълнят се от директни клиенти, туроператори и корпоративни, и по тази причина тези три сегмента ползват най-ниските цени.

Цени рецепция не са фактор - за пример всички 5 звездни хотели в София имат rack rates (цени рецепция) от над 200 eur, цена която дори не е доближавана от 2010 насам.

 

Също така много сайтове, които ползват цени на GDS-и предлагат много по-ниски нива. Там е доста сложна схемата, понеже всеки по-голям хотел работи с 2-3 gds-а с различни цени и съответно те препродават към различни агенти с различни маржове и е доста трудно да се намери най-ниското ниво, но за пример един израелски сайт, който купуваше през GTA (още докато беше на Worldspan) продаваше Шератън (сега Балкан София) за под 40 евро, а друг 5звезден софийски се продаваше през gta за 60 eur sgl room, а в booking най-ниското ниво беше 110.

 

А тексчето за best available rates и договора с букинг са доста пожелателни :) смисъл, че отдела на booking, който следи rate parity беше дислоциран в Холандия (или някъде там не помня точно) и реално следяха дали някъде не излизат по-ниски цени. И съответно намираха единствено чужди сайтове (примерно laterooms) и когато каже на хотела, той сътветно ги отсвирваше, защото на всички е ясно че тези сайтове купуват през gds-и, о хотелиера не може да излезе от hotelbeds например, защото пък там са акунтите на половината големи корпоративни клиенти (lufhanza tehnkin, nestle и т.н. - инфото ми е старо). НО най-забавното е, че не се гледат сайтове на бг тур агенции, понеже са на български. Та както Arke, Thomson, Tomas Cook, Tui и др. могат да ви дадът най-евтината цена (още повече при пакетна) за Пунта Кана например, така и повечето туроператори могат да ви дадът най-ниската за България (друг е въпроса дали им се занимава).

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

 

Между другото, като видиш отменените резервации защо не направиш фиктивна във въпросния хотел, да им звъннеш да потвърдиш (както мислиш, че клиентите правят) и да видиш дали ще клъвнат на кукичката да ти предложат по-ниска цена? Така ще изясниш за себе си дали това е фактор, после може да споделиш :)

 

Нашата цел е не да търсим парите от отказаните резервации или някакви пропуснати ползи. Убеден съм, че по телефон, хотелите ще ми дават по-добра оферта. Но това е трудно доказуемо за booking.com. За нас е по-важно да знаем дали се работи принципно и ако не, booking.com да вземат мерки. Лично ние много заложихме на това, че booking.com гарантират най-ниска цена. Затова решихме да интегрираме тях в сайта ни. Сега се оказва, че това може би не е така, а в същото време booking.com нямат капацитета да следят какво правят хотелите с цените си към туроператори и травъл агнеции, или при обаждане по телефон.

 

Ние вече се свързахме с booking.com с Fraud Prevention отдела. От там получихме отговор, че всичко е нормално, хотелите са изрядни, че изброените резервации са отменени от резервиращите и т.н. принципни отговори. Сега искаме да изготвим имейл, в който да опишем как стоят нещата в България. Искаме да знаем, как гарантират за България най-ниска цена. Затова искахме да съберем мнения от тук, от форума, както и примери за хотели, които дават по ниски цени на рецепция за да оформим имейл към тях.

 

Надяваме се поне да се замислят и да направят някаква проверка. 2-ри принципен отговор от сорта "всичко е изрядно с хотелите в България" или "нямаме индикации за нещо нередно" много ще ни подразни.

 

Със сигурност ще пиша тук, какво са ми отговорили booking.com

Връзка към мнение

Karik за Роял Спа ако говориш за цената в момента да, ок.... но когато аз резервирах беше най-ниска в Букинг. Все пак няма да оспориш, че е и въпрос на момент все пак. Резервирах за петък и събота, двойна делукс стая с балкон със закуска за общо 288 лв(+допълнително легло). 

 

 

 

 

 

Аз не твърдя, че букинг е кой знае какъв фактор, а че често там се срещат най-ниски цени за хотели в БГ. И това поне според моя скромен опит не е никак рядко. А мен лично не ме интересуват цените за туроператори(винаги вземам оферта, която и в случая е по-висока) и корпоративни. Като директен турист цената, която ми оферираха беше по-висока от тази на която резервирах. Може и да е било случайно, но е факт.

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние вече се свързахме с booking.com с Fraud Prevention отдела. От там получихме отговор, че всичко е нормално, хотелите са изрядни, че изброените резервации са отменени от резервиращите и т.н. принципни отговори. 

Не искам да ви разочаровам, но booking не защитават интереса на партньорите си (хотелиери и афилиейти)

и по-важното е, че с политиката си да вкарат на всяка цена "всяка дупка" за настаняване (не може да си представите какви таргети имат българския офис) отдавна не могат да гарантират нищо повече от голямо разнообразие и донякъде удобен сайт.

Всичко останало, което обещават е просто неосъществимо. А поради големината си изпуснаха и един от най-ценните си активи, а именно оценките и ревютата. На повечето хотели вече просто не им пука от 1-2 лоши коментара, а ако е много лош просто ще бъде заличен ;)

 

 

Karik за Роял Спа ако говориш за цената в момента да, ок.... но когато аз резервирах беше най-ниска в Букинг. Все пак няма да оспориш, че е и въпрос на момент все пак. Резервирах за петък и събота, двойна делукс стая с балкон със закуска за общо 288 лв(+допълнително легло). 

 

Bliss много си права, че зависи от момента, не споря. Но ако трябва да бъда абсолютно честен - туроператор, който е направил няколко мероприятия за по над 300 човека при тях винаги ще ти намери много по-ниска цена. Също така и като във всеки друг бранш, в туризма се познаваме и в общи линии често имаш познат в дадена агенция или хотел.

Подобна е ситуацията ако се мине и през корпоративен клиент. 

Не отричам, че ако говорим за last minute резервация от днес за утре много често booking е най-удобното решение.

Връзка към мнение

Аз разбирам, че разговорът е поел в твърде професионална посока, но като един неук и нередовен соло консуматор на хотелски нощувки считам, че сайтове като буукинг и hostelworld спомагат за преодоляване на фрагментиран пазар, до който аз не съм допуснат поради високата цена на съществуващите технически системи за претърсване на бази данни и липса на познания за спецификите на регионалните пазари. 

Примирил съм се с наличието лична ценова неефективност, но тези платформи ми дават повече ориентация и сигурност за мястото, където отивам, като и за свободата да пътувам както аз искам (без тур. оператори). 

 

Понеже стана въпрос в моето предходно включване за Иран - има някава вероятност да не те допуснат в страната, ако не покажеш някакви нощувки в съответните хотели, като лошата мълва гласеше, че граничните служители се свързват с хотела за удостоверяване на декларираното от Вас. Най - голямото ми притеснение за подготовката там, бе да си намеря хотел, в който да резервирам нощувка чрез обилна е-мейл кореспонденция, която надлежно да си разпечатам като доказателство, че няма да бъда възприет за крайно безрасъден скитник турист.

 

Полезно инфо: ОК, за Баган (Миянмар) не гледайте буукинга. Ние дадохме по 24 щ.д на нощувка, което е висока за местните стандарти. Aung Minglar е сред най - реномираните хотели в града, но по главната улица има доста други хотелчета, хостелчета и пр. Guesthouse, за които е неизгодно да влезнат в схемите на буукинг.ком и не се знае за съществуването им.

 

Пристигате на място и започвате да проверявате за свободни места. Аз така съм го правил в Индия - рисково е, но ако не е топ туристическа дестинация в топ сезон не би траябвало да има проблем.

 

Поздрави

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Примирил съм се с наличието лична ценова неефективност, но тези платформи ми дават повече ориентация и сигурност за мястото, където отивам, като и за свободата да пътувам както аз искам (без тур. оператори).

 

Това ти изречение уцели в 10-та :)

Гарантирам ти, че почти няма туроператор, който да не се ориетнира според booking :) като информация, локация, цени и т.н.

Определено подобни сайтове ти дават свободата да правиш каквото си искаш, като си напълно прав и че има локации, където се намират в пъти по-евтини хотелчета. И при моето пътуване в Индия, единствено ползвахме trip advisor за инфо и няколко сайта на хинди (понеже един от нас го знае). В подобни локации изброените сайтове предлагат доста по-висок клас хотели, понеже няма как хотел за 8-9 долара тройна стая първо да взима кредитна карта и второ да си позволи да дава 2 долара комисионна на букинг или който и да било. 

Както се казва "свят широк, хотели всякакви" :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

В общия случай - хотелът получава същата разпечатка, която е получил и клиента..с всичките въведени данни, мераци и пр. Основната разлика - на хотелската разпечатка пише с големи черни букви "НЕ ПОКАЗВАЙТЕ ТОВА НА КЛИЕНТА". Причината: цената в хотелската разпечатка е тази, на която резервационният сайт е купил стаята от тях.

Наистина - не искате да видите това число :) При най-добрите си удари срещу хотели (наслагване на две промоции едновременно + отстъпка за пакет), порталът беше купил на 15% под моята цена.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.