Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Здравейте отново!

 

Налага ми се да пътувам с малко куче (3кг) от България до Канада. Избрах две компании KLM и Lufthansa. Бих искала да попитам някой дали е запознат с документите които се изискват при излизане от страната? Някой има ли опит с пътуването с куче в чужбина? Проучих какво се изисква при влизане в Канада, но от тук не ми става ясно какво трябва да подготвя. Дали тези две компании са добри в превозването на животни? Всякаква информация ще ми е от полза!

 

Благодаря предварително!

 

 

Връзка към мнение

Информация от страницата на KLM, на английски:

 

http://www.klm.com/travel/bg_en/prepare_for_travel/travel_planning/pets/index.htm

 

И няколко препратки, взети оттам:

 

Към инструкциите на IATA: http://www.iata.org/whatwedo/cargo/live-animals/pets/Pages/index.aspx

 

Систематизиран план за подготовка за пътуване с домашен любимец: http://www.klm.com/travel/bg_en/prepare_for_travel/travel_planning/pets/checklist_pets.htm

 

Нямам личен опит, но мисля, че ако се обърнеш към ветеринарен лекар, ще получиш полезна информация, поне по отношение на общата част (паспорт, ваксинации, грижи за животното по време на път).

 

А, ето пък страницата на IATA къде ме отведе (надявам се, че се справяш с английския): http://www.inspection.gc.ca/animals/terrestrial-animals/imports/policies/live-animals/pets/dogs/eng/1331876172009/1331876307796

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз щях да препоръчам ветеринар, но Капитанът ме е изпреварил ;)

Ние щяхме да водим кучето в Гърция и ветеринарят ни каза, че ще подготви каквото трябва. Ваксини и всичко иначе си имахме, та беше само документално, но така и не заминахме. За Канада може да искат и още неща (бяс и т.н.).

 

Колкото до превозването, щом е малко кучето, возете го при вас, а не в "търбуха" на самолета. Там е студено, страшно, има кучета, които са полудели след пътуване, но и кучета, на които нищо им няма. 

Редактирано от Nine
Връзка към мнение

Благодаря! Всички ваксинации, чипове и т.н са готови, само дето се изискват други документи от (доколкото знам и чух) Министерството на Земеделието. Просто от никъде няма информация, вет-а дига рамене и нищо не знае. За това питам дали някой има някаква идея. Иначе съм проучила за влизане в Канада какви са изискванията. 

Връзка към мнение

Няколко пъти съм летял с куче от Канада до България и обратно. Написали са ти много точно за паспорта и васкините на кучето. Не знам за 3 килограмово дали ще ти разрешат да го вземеш в кабината на самолета, моето беше 26 кг. и пътуваше в клетка в багажника. Нямам идея дали ще го връщаш или ще оставате там, но имай предвид, че първият път имах проблем като летях с кучето от Канада по отношение на клетката. Бях му взел клетка, удобна за него по моя преценка 2 седмици преди полета, като го бях научил да спи в нея. На чек ин ми казаха, че клетката не е достатъчно голяма за животното и ме накараха да купя по-голяма клетка от тях - кучето трябва да може спокойно да се изправи и да се обърне/завърти (без да натиска по стените) вътре. Това беше изискване при чек ин в Канада. От там нататък съм ползвал тази клетка при всички полети и съм нямал проблеми.

 

Един път като го чекираш и го виждаш чак на последното летище, все едно е багаж, мисля че се знае от колко време пътува и му се дава вода при смяна на летища. Някои хора им дават таблекти за преспиване, аз не съм давал, винаги е издържал и да не се изпусне в клетката даже и при общо 15 часа полети. Първият път е най-кофти, защото животното не знае какво става и защо го оставяш на други хора, после свиква. Всъщност твоето може да можеш и в кабината да си го вземеш, което е най-добре (за теб и него/нея).

 

Спомням си, че нарочно избягвахме смяна на самолети в Лондон, защото англичаните имаха някакви много кофти закони, имаха право да го задържат до няколко месеца под карантина за някакви си глупости по тяхно усмотрение.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Хм, ето ти още малко информация - официална, доколкото източниците ѝ са страници на различни национални и наднационални институции:

 

От МВнР

 

 

От БАБХ (бивша НВМС)

 

 

От асоциация „Активни потребители“

 

 

От Европейската комисия

 

 

Виждам, че е необходимо да ползваш и сертифицирана клетка за транспорт - нещо такова например (обърни внимание на марката "Airline approved". Доколкото прочетох част от материалите по диагонал, оставам с впечатление, че не са ти необходими никакви документи от Министерство на земеделието, те имат отношение по-скоро към вноса. Все пак на твое място бих се свързал директно с тях (много неудобен момент, от няколко часа са без бащица).

 

Ето ти и малко стара информация от хора с опит и то точно пътуващи до Канада. Може да намериш чисто практически жокери за пътуването си. Най-малкото хората дават лично становище за добри и лоши авиокомпании, когато нещата опират до транспортиране на животни.

Редактирано от captain_oveur
Връзка към мнение

Благодаря на всички!! Наистина полезна информация! :good: Сега сме и в процес на купуване на билетите и остава да взема клетката, а пък документите ще са за последните 2 седмици преди пътуването! Мерси отново!

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.