Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка


Препоръчани мнения

Който има желание, да пусне снимка, че Холмс трябва да си стегне багажа  ;)

В извънредни ситуации, знаем че Холмс може да пътува и без багаж... :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Веднага ще заместя Фичо, понеже моят багаж вече е готов. :)

 

Къде е направена снимката и какво държи свещеника в ръцете си?

 

IMG_5701.JPG

 

И бъдете бързи, че ... самолета няма да ме чака. :)

Връзка към мнение

dikrasteva, правилен отговор! Твой ред е!

 

Това е Базиликата Светата кръв - представлява двойна църква, състояща се от изградената през 1139-1149 романска базилика и готическата базилика на първия етаж, възстановена през 19 в. 

Казват, че тази свещена кръв е забърсал Йосиф Араматейски след като свалил тялото Господне от кръста. В един кристален цилиндър е запазено това напоено със свещена кръв парче плат. Най-старото свидетелство за реликвата датира от 1265 г. Най-вероятно тя е внесена в Брюж след 1150 г. В Константинопол тогава се съхранявали множество реликви от Христовите страдания. През 1203 г. Константинопол пада в ръцете на кръстоносците и е тотално ограбен и плячкосан при техния 4 поход през 1204 г. Предполага се, че Балдуин IX, граф на Фландрия, изпраща именно тази реликва в Брюж. 

 

Ето и още малко снимки от там:

 

IMG_5490.JPG

 

IMG_5493.JPG

 

IMG_5707.JPG

 

IMG_5714.JPG

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Да се мъчим, нека го докараме до сградата :)

(три пъти се връщах да видя къде е знамето...)

Редактирано от Роца
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Д-р Уотсън пък, забеляза, че Холмс и Мари стягат багаж по едно и също време."Ахаааа, ясноооо, рече си той - ще пътуват заедно в Белата Италия.:):):):)"

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Да се мъчим, нека го докараме до сградата :)

(три пъти се връщах да видя къде е знамето...)

Роца е познала, острова, както и че сградата е манастир. Мисля да не се мъчим повече, а тя да сложи следващата загадка, понеже свърши трудната работа по познаването :)

 

А за протокола е манастирът Св. Троица в Акротири, близо до Ханя.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Това не е ли базиликата на светата кръв в Брюж. И  духовника държи малък съд, в който е парче плат с предполагаеми капки кръв на Христос

За първи път и аз да позная нещо и да се окаже, че съм го проспала :lol:  Ние като ходихме, жена държеше стъкленицата.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да наистина това е Агиа Триада (Светата Троица) - един от най-богатите и най-красивите манастири в Крит. Той е изграден в близост до летището на Ханя, в подножието на Ставрос планина. Разстоянието от Ханя е само на 15км. Пътят до манастира е лесен, с много указания. Маршрутът е приятен, с прекрасна природа, а накрая манастира, е заобиколен от внушителни кипариси. Построен е от венецианските благородници Еремия и Лорънс /Jeremiah and Lawrence/ Tzagarolo. Еремия е бил известен учен на своето време с богата образование и е бил приятел на патриарха на Александрия, Meletios Pigas. Самият Еремия е бил кандидат за патриарх на Константинопол. Еремия е проектирал и построил манастирския комплекс на манастира, повлиян от архитекта Sebastiano Serlio от Верона, Италия. Манастирът е построен на мястото на малък параклис, посветен на светите апостоли през 1634.

Днес манастирът има малък музей с различни картини и икони. Най-важните от тях са платното от 12 век за покриване на олтара, иконите на св. Йоан Богослов (16 век), Св Николай (17 век) и иконите на художника Skordilis: Ръкополагането на Христос, Living Spring и Второто пришествие (1635-1645).

Днес, след многобройните исторически приключения, манастирът продължава да играе важна роля в религиозния и икономическия живот на Крит. Той е Stavropegic, което означава, че се управлява директно от Вселенската патриаршия в Константинопол.

Ние видяхме невероятно добре запазен и жизнен манастир, който произвежда и изнася органичен зехтин, вино, мед, оцет и зехтин сапун на уникално качество.

Препоръчвам!

А и е съвсем наблизо до любимия ми плаж Σείταν Λιμάνια

Ще добавя снимки лично производсво:

post-293-0-72206300-1490433255_thumb.jpg

post-293-0-63364400-1490433371_thumb.jpg

post-293-0-99037000-1490433410_thumb.jpg

post-293-0-11176600-1490433635_thumb.jpg

 

 

Нека да е Роца следващия

Редактирано от dikrasteva
  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Пускам нещо много известно, не толкова заради "езотичността" на мястото, а по-скоро заради свързаната с него интересна история:

14032014-IMG_0016_R.jpg

 

(съжалявам за дисторсията от обектива, не можах да намеря "права" снимка в архива ;) )

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Чудничка ти е снимката, хич да не ти пука :)

 

Обаче няма да я отгатна аз, че съм на няколкочасова разходка с колелото и нямам какво аз да кача от телефона.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имаме верен отговор :)

iaia_mama е права - става въпрос за Парижката Света Богородица и нейните "Дяволски двери".

14032014-IMG_0027_R.jpg

 

Легендата разказва, че по време на строежа на катедралата през XIII век, украсата от ковано желязо на портите била поверена на млад ковач на име Бискорне. Млад и амбициозен, желаещ да прослави имети си, той работил ден и нощ да сътвори най-красивите украси. За жалост, резултатът все не излизал според очакванията му. Една нощ го посетил самият Дявол и му предложил да му помогне да сътвори най-прекрасният обков, ако Бискорне му продаде душата си. Ковачът се съгласил и за една нощ създал чудни плетеници от желязо. Поставили обкова на портите на катадралата, но в деня на освещаването, портите не се отваряли. Едва след голямо количество светена вода и молитви успяли да ги отворят, но отстранили обкова. В продължение на векове портите останали без всякаква украса.

Едва през XIX век, когато Йожен Виоле льо Дюк възлага възстановяването на обкова по време на обновяването на катедралата и създадените от Бискорне украси заемат място на портите на Нотр-Дам, поставени от ковача Буланже.

Между другото, може да видите статуя на самия Виоле льо Дюк под шпила, на страната откъм Сена - единствената статуя с гръб към Париж, възхищавайки се на възстановената от него катедрала:

Paris_avril 2010_1.jpg

 

iaia_mama е наред :)

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • Argentique
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.