iMari Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 Посещавали ли сте това място и хареса ли ви? 1
woman_in_white Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 Национална галерия "Квадрат 500"? 1
iMari Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 Да,това е "българския Лувър" Днес бях там и много ми хареса.Най-накрая си имаме музей по западните стандарти.Действително напомня на Лувъра по съчетанието на стара с нова архитектура.И едно посещение не стига. Woman in white,ти си 4
mililia Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 Да,това е "българския Лувър" Днес бях там и много ми хареса.Най-накрая си имаме музей по западните стандарти.Действително напомня на Лувъра по съчетанието на стара с нова архитектура.И едно посещение не стига. Woman in white,ти си Има ли много хора или спокойно се разглежда?
woman_in_white Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 Аз бях много набързо... определено ще се ходи още веднъж. Ето няколко картини на велики български художници оттам . "Жътварки" на Иван Ангелов "На нивата" на Христо Станчев "Ръченица" на Иван Мърквичка А ето и моята загадка, която мисля, че няма да ви затрудни. Къде се намира и коя е тази забележителност? 2
iMari Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 (редактирано) Има ли много хора или спокойно се разглежда? Всички това ме питат Имаше хора,но залите са просторни и не се усещаше.Въобще мащаба на музея е сериозен за България и се разглежда с удоволствие. Редактирано 31 май, 2015 от Мари Николова 1
Mary Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 Микеланджело е от любимците ми. Това е единствената му статуя извън Италия. Давам и малко мои снимки. Освен статуята, в църквата, където е разположена има и много красив олтар. 1
woman_in_white Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 (редактирано) Определено една мъничка скулптура, изваяна от ръцете на великият Микеланджело ме накара да мечтая за Белгия и Брюж. Интересното за "Мадоната с младенеца" /1500 г./, е че това е единствената скулптурата на Микеланджело, която е напуснала пределите на Италия още докато е бил жив. За открадването й от нацистите и за спасяването й се разказва в филма Специалният отряд (Monuments Men). Снимка на истинските й спасители от нацистите. Църквата, в която се помещава се казва "Дева Мария" и е от 13 в. като в нея се помещават и гробниците на Карл Смели, херцог на Бургундия и на дъщеря му Мария Бургундска. Mary твой ред е да зададеш следващата загадка Редактирано 31 май, 2015 от woman_in_white 5
Mary Публикувано: 31 май, 2015 Публикувано: 31 май, 2015 Къде се намира и с кого е свързан обекта на снимката?
AlexandraKo Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 (редактирано) Аз и без жокерите знам, ама си траех Мевляна теке, Кония, манастирът на танцуващите дервиши. Тази зелената кула, която е облицована с тюркоазено зелени керамични плочки е гробницата на основателя на този орден, така да се каже. Който орден носи неговото име или нещо подобно. И първо е построена тя, после, около нея другите неща. Това кръглото на новите снимки е мястото, където се мият и пречистват. А " Танцуващите дервиши", според мен са турската версия на нирвана-та. Редактирано 1 юни, 2015 от AlexandraKo 3
Mary Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 AlexandraKo, ти си на ход! Градът е Кония, мястото е гробницата на Джелаледин Руми - Мевляна. По времето, когато Руми, живее и твори в Кония, градът е столица на империята Селджук. От Мевляна в наследство са останали шест тома суфискта поезия(Маснели) и Семата - дервишкия танц. На показанота на снимката мясно освен Мевляна са погребани и други видни дервиши. Запазен е оригинален екземпляр от Маснелите. В двора, където е разположена гробницата е пресъздадено дервишко училище с помощта на восъчни фигури, показани са сцени от живота в училището, запазени вещи от този период и музикални инструменти. За тези, които искат за прочетат още нещо предлагам: Уроците на Руми 2
AlexandraKo Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 AlexandraKo, ти си на ход! Градът е Кония, мястото е гробницата на Джелаледин Руми - Мевляна. По времето, когато Руми, живее и твори в Кония, градът е столица на империята Селджук. От Мевляна в наследство са останали шест тома суфискта поезия(Маснели) и Семата - дервишкия танц. На показанота на снимката мясно освен Мевляна са погребани и други видни дервиши. Запазен е оригинален екземпляр от Маснелите. В двора, където е разположена гробницата е пресъздадено дервишко училище с помощта на восъчни фигури, показани са сцени от живота в училището, запазени вещи от този период и музикални инструменти. За тези, които искат за прочетат още нещо предлагам: Уроците на Руми В момента не мога, пусни ти, моля или някой друг, който има желание.
mililia Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 (редактирано) Милано, галерията Виторио Емануеле ? Пиша Глупости, не ми обръщайте внимание Редактирано 1 юни, 2015 от mililia 1
mililia Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 mililia, ти си! Ха, Мари, верно ли познах? Мислих, че в бързината съм сбъркала? Там помня бика, върху който всички се въртят, а тази вълчица в Милано? И при вечната вражда между Рим и Милано, не мога да повярвам че отговорът ми е точен. 1
Mary Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 Ха, Мари, верно ли познах? Мислих, че в бързината съм сбъркала? Там помня бика, върху който всички се въртят, а тази вълчица в Милано? И при вечната вражда между Рим и Милано, не мога да повярвам че отговорът ми е точен. Аз първо приготвих бика, но реших, че е твърде лесен и го смених с вълчицата. Точно там е и вълчицата, и още други фигури - на пода на Галерия Викторио Еманеуле. Хайде да пусна и бика тогава: 1
mililia Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 Тази игра е много полезна. Знам, че има много фигури, но до този момент не бях забелязала вълчицата, иначе със сигурност щях да я запомня. После казват, че в Милано нямало какво да се види , аз след многократни ходения там още елементарни неща не съм видяла . Отстъпвам си правото на друг. Нямам снимки при себе си, пък и се оказва чист късмет, това че познах снимката.
Duke Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 Къде е този двор и какво гледат тези хора? Упс, той neuromancer ме изпреварил в суматохата...
neuromancer Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 Нищо, давай ти, че аз много съм пускал вече (изтрих я)
lesy Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 (редактирано) Анверпен църквата Сент Пол. Била е част от Доминикански манастир. Обърнати са с гръб към олтара. Редактирано 1 юни, 2015 от lesy 1
Duke Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 Правилно, много интересно място. Ето още няколко снимки: 5
AlexandraKo Публикувано: 1 юни, 2015 Публикувано: 1 юни, 2015 В момента не мога, пусни ти, моля или някой друг, който има желание. Имам 5 секунди да си допълня този пост: Как се ставало дервиш - пости се 40 дни по следния начин: - 1- ден - 1 маслинка, 2-ри ден - 2, 3-ти ден 3 и т.н. до 40 дни/маслинки. Вода можело да се пие. И на 40-я се достигало до онова състояние, дето вече можело да се направи следващата стъпка, че да се ръкоположи за дервиш. Който оцелее, де. В Турция за всеки жител се смята, че поне по веднъж трябва да отиде на това място - нещо като Мека за християнския свят.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега