Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

Нека да е @ДиянаВ, понеже разшифрова част от предишната ми загадка. Снимките са от Tofana di rozes (3225 м н.в.) освен последната, която не е баш от върха, а от по-ниско, вече на слизане.

Най-високият масив в Доломитите е на снимка 2 - "Кралицата" Мармолада (3343 м н.в.). Трудно е да се обърка, понеже в района само Мармолада има толкова голям ледник. 

На снимка 1 е "доломитският крал" Антелао (3264 м н.в.)

Третият по височина масив в Доломитите са точно "трите сестри" - Тофаните. На снимка 3 са двете "каки": вляво е Тофана ди дентро (3228 м н.в.), а вдясно -Тофана ди мецо (3244 м н.в.).

Върхът на снимка 4 не е сред топ 10 в Доломитите, но е сред най-разпознаваемите. Името му е Монте Пелмо (3168 м н.в.) и сред алпинистите в региона е известен като "тронът господен" заради специфичната си форма и непристъпните стени от всички страни. По-малкото му "братче" Пелмето (2990 м н. в.) му се пада отдясно. Пелмето има една от най-внушителните северни стени в Доломитите - над километър висока и по нея има запазени ясно отличими отпечатъци от динозавърски стъпки.

Пред Пелмо двата най-високи върха от острия скален гребен са Чима Амбрицола (2715 м н.в.) и Крода да лаго (2701 м н.в.).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, master_of_germs said:

Нека да е @ДиянаВ, понеже разшифрова част от предишната ми загадка.

Благодаря за реда🙂.

Аз нещо все си затривам снимките по разните телефони. Зле съм с техниката като цяло. Друго си беше преди 25+ години като снимах с една Скина с лента, даже не автоматична, а трябва да превърташ кадъра с чигър-чигър. Снимките от този фотоапарат още си стоят в старите традиционни албумчета. 

Сега с този айфон снимките ми live нещо се затриха в гуугъл. Ужас е, мразя техниката, но ще се постарая заради @master_of_germs

• Браво 1
Връзка към коментар

Любим мой площад. Първото ми стъпване там. Уж не вярвам на паранормални явления, но на този площад усетих особена енергия, нирвана ли, знам ли. Дори и на други места, свързани с религията, не съм се чувствала така. Кое е мястото?

472110FA-15A3-4996-8E7C-55D6832A1AEA.jpeg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 22 минути , ДиянаВ каза:

И нещо ще добавиш ли😉

Това дали е достатъчно. :biggrin:

P1120110.JPG.13f48c8617ea72d15960515a860b905f.JPG

P1120175.JPG.3c3441f45fa91f7e97bcaf424040142b.JPG

Това са наши приятели от Сиракуза. Опитваме типичното за там гранита със смлени бадеми точно под чадъра от твоята снимка.

P1120177.JPG.25b62b7b8c58c8a9186290431b25c9ce.JPG

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

За Санта Лучия кажиииии! / подсказвам/

Що пък аз?

Който си е сложил снимката - той да разказва.:biggrin:

----

Няма спор, че съдбата на Санта Лучия е затрогваща.

Но аз предпочитам да свързвам Сиракуза с Архимед - там се е родил, там са го убили.

Интересна е легендата, която завършва с  … "Не ми разваляйте кръговете".

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Погребението на Санта Лучия (снимката е от нета)Резултат с изображение за караваджо САНТА лучия

Творбата на Караваджо се намира в едноименната църква Санта Лучия. Но да си призная, картината ме депресира...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 27 минути , Diana Doncheva каза:

...

Творбата на Караваджо се намира в едноименната църква Санта Лучия. Но да си призная, картината ме депресира...

Диди, според мен малко са я преместили.

Но експерта по темата ( @AlexandraKo ) или @ДиянаВ ще внесат  яснота по въпроса. Не съм влизал нито в Санта Лучия, нито в музея за изкуство в Сиракуза.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Пътувам и почти нямам батерия.

На площад Дуомо в Сиракуза освен катедралата и три сгради-бивши дворци на местни благородници, се намира църквата Санта Лучия алла Бадия. В архитектурно отношение е шедьовър на Барока, но в нея се помещава още един шедьовър картината на Караваджо Погребението на Санта Лучия. Там е картината, поне до преди 1 година. Достъпът в църквата е свободен, малкото останали безплатни допири до световното изкуство. Снимането й е забранено, има охрана и камери.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Друг съвет:

Ако сте на площад Дуомо и искате да напишете на някой, че сте там, моля изключете си авторедактора на клавиатурата.

Иначе, без да се усетите, изпратеното ще гласи “В момента съм на площад Дулово”. 

Само вижте къде се намира и как изглежда добруджанския град Дулово😆 и направете сравнение със Сиракуза.

• Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 49 минути , ven62 каза:

Диди, според мен малко са я преместили.

Но експерта по темата ( @AlexandraKo ) или @ДиянаВ ще внесат  яснота по въпроса. Не съм влизал нито в Санта Лучия, нито в музея за изкуство в Сиракуза.

Наглеждаме я редовно. По-лани си беше там. И лани, пак  си беше там.Ако тия дни са я местили....

Санта Лучия е покровителката на града. И защо са я обезглавили?

Защото, искала да запази девствеността си за Христос. И това не харесало на нейния жених, той я наклеветил,  та първо и изболи очите, после и отразали главата.

Празникът на св. Лучия , винаги е в първата неделя на май и е много интересно.

Да, картината е депресираща, но си е шедьовър от всякъде.

@ven62 Венчооооо, ма как може! Не бил влизал, а в кръчмата седял:(((((((

Слаб /2/

Сетих се още нещо - Караваджо, първо, я нарисувал с отрязана глава.

Ама, гражданЯта се възмутили и възпротивили, та била върната на мястото си.

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 45 минути , AlexandraKo каза:

...

@ven62 Венчооооо, ма как може! Не бил влизал, а в кръчмата седял:(((((((

Слаб /2/

...

Мислех още в предишното мнение да напиша. Дано не звучи много просташко.

Картините, в по-голямата си част, не ме впечатляват.

Спомням си, на времето, влизаме в Прадо (да не се бърка с Прада). :wink:  Ще гледаме Герника. Хем се бях подготвил. Знаех това-онова. Герника е огромно платно. И пред него едно стъкло и после столчета подредени - като в малък киносалон. Да си седиш и да си гледаш, колкото искаш. Тогава все още се притеснявах, ама малко, та седнах и аз. Гледах 2-3 минути и си излязох.

Мона Лиза в Лувъра. Едвам се докопахме до нея. ОК. Усмихва се. И на мен не ми стана ясно - как точно. Цели трудове са изписани по темата. Пълни глупости. Като "синия период" на Пикасо. А то какво - човекът такава боя му останало, с такава рисувал.

@AlexandraKo , малко ме разочароваш. Бил съм твой човек, "любимец".:wink: И изведнъж - голямата секира - Слаб /2/.  Драсни поне една тройчица, че да мога да продължа нататък...

:grin:

• Харесвам 3
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , ven62 каза:

Мона Лиза в Лувъра. Едвам се докопахме до нея. ОК. Усмихва се. И на мен не ми стана ясно - как точно. Цели трудове са изписани по темата. Пълни глупости.

Аз Мона не съм я виждал. Обаче през последните години се задълбах много сериозно в живота на Леонардо и изчетох сумати книги. И знам защо бих я видял. Виж, да ходя и да цъкам с език - не мога, а и не ме влече.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мерси @ДиянаВ , малко съм неподготвен за загадка, че се мъча тук една слаба оценка да поправя. Ама като знам "даскалицата" - нямам големи надежди.

Ето новата загадка:

P1160033.JPG.90732ef6d7deb4d2490219097f2bbab3.JPG

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Друг съвет:

Ако сте на площад Дуомо и искате да напишете на някой, че сте там, моля изключете си авторедактора на клавиатурата.

Иначе, без да се усетите, изпратеното ще гласи “В момента съм на площад Дулово”. 

Мани, преди малко заради авторедактора написах "мармоти", пък се постна като "наркотици" 🍄🤐

По повод новата загадка -предполагам някое училище, на което разярени ученици са решили да си отмъстят за несправедливи двойки, като са изпотрошили прозорците 🙄

• Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

...

Защото, искала да запази девствеността си за Христос. И това не харесало на нейния жених, той я наклеветил,  та първо и изболи очите, после и отразали главата.

...

Това, което помня аз от тази легенда е леко нюансирано.

… наказали я да проституира. И за да не я пожелае никой - тя сама си избола очите.

За отрязването на главата сме единодушни.

...

Дали изкласих. :wink:

преди 7 минути , master_of_germs каза:

...🤐

По повод новата загадка -предполагам някое училище, на което разярени ученици са решили да си отмъстят за несправедливи двойки, като са изпотрошили прозорците 🙄

Е, малко по-сериозно е.

Макар, че с голяма мъка може да се намери нещо общо между истината и твоята идея...

преди 1 минута , akair каза:

Това отново ли е предизвикателство за знанията на @AlexandraKo или всички да мислим по темата?

Всички сте поканени. :smile:

Както се видя - @AlexandraKo , вече не ми е "близка". :wink::grin:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Санта Лучия е покровителката на града. И защо са я обезглавили?

Защото, искала да запази девствеността си за Христос.

Уточнение:

Обричането на Христос е израз на дълбока вяра - да се запази чистота/непорочност до края на земния живот.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, ven62 каза:

Мерси @ДиянаВ , малко съм неподготвен за загадка, че се мъча тук една слаба оценка да поправя. Ама като знам "даскалицата" - нямам големи надежди.

Ето новата загадка:

P1160033.JPG.90732ef6d7deb4d2490219097f2bbab3.JPG

Карлово- вълнено-текстилната фабрика на братята Георгиеви...за съжаление, в този вид.

@ven62 ще ми се да чуя коментара ти за Черния квадрат на Малевич 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.