cck Публикувано: 27 август, 2019 Сподели Публикувано: 27 август, 2019 преди 4 часа, Diana Doncheva каза: ворбата на Караваджо се намира в едноименната църква Санта Лучия С един приятелска компания при посещението на черквата, разглеждахме и картината. Коментарът на приятел от групата ни (специалист по системи за сигурност): “Не ми харесва, но е зверски скъпа, съдейки по охранителните камери за над 100K EUR само за нея” 🙂 преди 1 час, ДиянаВ каза: затвор Същият момък споменваше, че актуалният термин е “комплекс от затворен тип” 🙂 2 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 27 август, 2019 Сподели Публикувано: 27 август, 2019 преди 3 часа, ven62 каза: Мерси @ДиянаВ , малко съм неподготвен за загадка, че се мъча тук една слаба оценка да поправя. Ама като знам "даскалицата" - нямам големи надежди. Ето новата загадка: Ааааа, ти си ми слабост и трябва да си блестящ!:)))) Най - строги сме, с тези, на които държим. На времето , преди двеста години, имах един любим учител по литература . Непрекъснато ме тормозеше, една запетайка да изпусна, веднага ниска оценка. :(((Но това ме амбицираше, четях, пишех, преписвах текстове от книги, , учех граматични правила, докато дойде време, да не може да ми намери грешка. Като се стараеш, оценката ще се поправи. 5 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 27 август, 2019 Сподели Публикувано: 27 август, 2019 преди 3 часа, ven62 каза: Спомням си, на времето, влизаме в Прадо (да не се бърка с Прада). Ще гледаме Герника. Герника не е в Прадо , а в Музея на кралица София .... 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 27 август, 2019 Сподели Публикувано: 27 август, 2019 преди 2 часа, Zara каза: @ven62 ще ми се да чуя коментара ти за Черния квадрат на Малевич 😉 @Zara,то, след всичките изказвания , тълкувания, изследвания и пр., на какви ли не , префърцунени специалисти, коментарът на нормалния човек, може да се окаже най- на място:))))))) 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 27 август, 2019 Сподели Публикувано: 27 август, 2019 преди 8 часа, Zara каза: Карлово- вълнено-текстилната фабрика на братята Георгиеви...за съжаление, в този вид. ... Браво @Zara, от три счупени стъкла я позна. Ето как изглежда от вътре: И отвън: Срамота! Голям срам и позор! Толкова ли сме смотани, та такава емблематична сграда не можем да поддържаме. Една от първите фабрики в България. Евлоги Георгиев завещава приходите от нея да служат за болницата и училището в Карлово. Сградата е уникална - проектирана и строена и с помощта на архитекти и инженери от Европа. А за двамата братя, Христо и Евлоги Георгиеви какво да пиша. Има много информация в мрежата. Интересното е, че Христо умира сравнително млад, преди освобождението, но брат му прави всичките дарения и от негово име, като не забравя да го спомене и в завещанието си. Издигат се от нищото - 5 деца, баща им умира рано, не след дълго и майка им. Помагат им техни роднини. Евлоги Георгиев става един от най-богатите мъже на Европа. Истинска реализация на "американската мечта" тук, на Балканския полуостров. А има ли смисъл да споменаваме и една от най-красивите сгради в София - Софийския университет... Zara, моля, пускай следваща загадка. 5 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 27 август, 2019 Сподели Публикувано: 27 август, 2019 преди 10 часа, AlexandraKo каза: Наглеждаме я редовно. По-лани си беше там. И лани, пак си беше там.Ако тия дни са я местили.... ... преди 11 часа, ДиянаВ каза: ... Там е картината, поне до преди 1 година. Достъпът в църквата е свободен, малкото останали безплатни допири до световното изкуство. Снимането й е забранено, има охрана и камери. За местоположението на картината "Погребението на Санта Лучиа" явно съм се объркал. Като посещаваме някое ново място чета за забележителности, ресторанти, плажове, ... Явно ми е попаднала информация, че картината е преместена в музея и вече не е в църквата. Сега, разбра ли, @AlexandraKo защо не съм я посетил тази църква. То да бяха 2-3 в Сиракуза, да влезеш във всички. Ето доказателството: https://www.tripadvisor.co.za/ShowUserReviews-g187891-d2146183-r180630641-Basilica_Santa_Lucia_al_Sepolcro-Syracuse_Province_of_Syracuse_Sicily.html 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 27 август, 2019 Сподели Публикувано: 27 август, 2019 преди 6 часа, giafil каза: Герника не е в Прадо , а в Музея на кралица София .... Това като го прочетох и … изтръпнах. Не само, че не ги разбирам тия картини, ами и местоположението им не мога да уцеля. Обаче, като ясно си спомням. Как се редихме на опашка за да влезем в Прадо с жена ми и нейната приятелка. Тя (приятелката) беше женена за едно момче, което по онова време беше шофьор в посолството ни в Испания. И ни поканиха да им гостуваме за 3 седмици. 1984 г. Тука ни дадоха по 50 долара. И ние първия ден в Мадрид ги свършихме. Ама да не се отклонявам. Та, ясно си спомням, че съм гледал Герника в Прадо. Зарових се в мрежата и се оказа, че въпреки волята на Пикасо (тази картина да е изложена в Прадо) е преместена през 1992 в новата им галерия. https://en.wikipedia.org/wiki/Guernica_(Picasso) https://elpais.com/diario/1992/05/20/cultura/706312802_850215.html https://www.nytimes.com/1992/07/27/arts/guernica-is-moved-to-a-new-art-center.html ------------- Исках да ги уточня тези неща. Нали трябва да се старая: преди 6 часа, AlexandraKo каза: Ааааа, ти си ми слабост и трябва да си блестящ!:)))) Най - строги сме, с тези, на които държим. На времето , преди двеста години, имах един любим учител по литература . Непрекъснато ме тормозеше, една запетайка да изпусна, веднага ниска оценка. :(((Но това ме амбицираше, четях, пишех, преписвах текстове от книги, , учех граматични правила, докато дойде време, да не може да ми намери грешка. Като се стараеш, оценката ще се поправи. 4 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 преди 2 часа, ven62 каза: Та, ясно си спомням, че съм гледал Герника в Прадо. Зарових се в мрежата и се оказа, че въпреки волята на Пикасо (тази картина да е изложена в Прадо) е преместена през 1992 в новата им галерия. ------------- Исках да ги уточня тези неща. Нали трябва да се старая: Аааааа, Герника си беше в Прадо, ние сме я гледали там за пръв път, някъде, около ‘90 година. После я преместиха. @ven62Венчо, браво, вървиш нагоре!:)))))) Я, кажи, ако си чел - защо я преместиха, против волята на Пикасо? Може би, за да си рекламират новия музей? Знам, че неговото желание е било, картината да живее в Прадо. 1 Връзка към коментар
Zara Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 Моля, който има интересна снимка-загадка под ръка, да продължи играта. Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 преди 14 часа, Zara каза: ... @ven62 ще ми се да чуя коментара ти за Черния квадрат на Малевич 😉 Като виден познавач на изобразителното изкуство бих казал следното: 1. Трябваха ми няколко часа да разбера за тоя "Черен квадрат", за лъчизма и супрематизма ( btw, автоматичния коректор ми ги подчертава като грешни думи, което е успокоително - не съм само аз прост) 2. Разбрах, че специално това черно квадратче е оценено има-няма 20 милиона. Изпаднах в шок. Аз знаех, че светът не е съвсем добре, щом за едни 20-30годишни мъже, дето тичат след една топка и чат-пат я ритат се дават милиони. Ама пък за квадрати от черна боя. 3. Четох че това, черното, било изложено в Третяковската галерия. Естествено, че и нея съм я обходил цялата, но това беше много-много отдавна, преди 40 години. Бях 8-ми срещу 9-ти клас и тогава свалях жена ми (както се вижда успешно) и … гледах само нея. Не, че сега е по-различно. Та, с две думи - дори и този квадрат да е бил там - не съм го видял на живо. 4. Конкретна рецензия за "Черния квадрат" на Малевич няма да давам. Както казах и по-горе - коментирам само обекти от полето на изобразителното изкуство. И за да не е съвсем бла-бла поста ми. Позволявам си да поканя @Таньо да пусне някоя загадка. Неговите винаги са ми много интересни. 3 7 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 преди 58 минути , ven62 каза: 1. Трябваха ми няколко часа да разбера за тоя "Черен квадрат", за лъчизма и супрематизма ( btw, автоматичния коректор ми ги подчертава като грешни думи, което е успокоително - не съм само аз прост) 2. Разбрах, че специално това черно квадратче е оценено има-няма 20 милиона. Изпаднах в шок. Аз знаех, че светът не е съвсем добре, щом за едни 20-30годишни мъже, дето тичат след една топка и чат-пат я ритат се дават милиони. Ама пък за квадрати от черна боя. Тогава въобще да не отваряме дума за абстрактния експресионизъм, Джаксън Полък и неговите картини №5 или №17А , че може да получиш нещо повече от шок, не дай боже 2 4 Връзка към коментар
Lorette Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 Коя е сградата и мястото? Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 То квадрата е интересен не със самото изображение, разбира се, а с нахалството на автора да го обяви за изкуство... 5 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 преди 2 часа, ven62 каза: Позволявам си да поканя @Таньо да пусне някоя загадка. Нямам нищо готово под ръка, но зная че покана не се отказва, така че: Каква е връзката между поредицата цифри и трите снимки. 50/2000000//670000/1989/30/230819 Подсказка: 3 1 Връзка към коментар
deyan Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 преди 1 час, Фичо каза: може да получиш нещо повече от шок, не дай боже Не трябва да забравяме и Lucio Fontana, който е развил квадратите и правоъгълниците на една нова висота/плоскост 2 1 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 30 години от живата верига в Прибалтика. Другите цифри ми се губят, но предполагам са свързани с всяка една от страните 5 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 В момента, Gentleman Basta каза: 30 години от живата верига в Прибалтика. Да Другите цифри ми се губят, но предполагам са свързани с всяка една от страните Не 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 Населението на Прибалтика е 8 милиона, 2 милиона участват в живата верига, това е 1/4. 2000000/ 1/4 1989 година е, когато се е случило 23/08/2019 2 2 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 Живата верига в Прибалтика е направена на 50-годишнината от сключването на пакта Рибентроп-Молотов през 1989 г. Участват 2 милиона души (1/4 от общото население на Литва, Латвия и Естония), които общо бравят верига дълга 670 000 метра (всъщност мисля, че са с няколко километра повече от това). на 23.08.2019 г се навършиха 30 години от събитието. 4 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 преди 28 минути , Gentleman Basta каза: 30 години от живата верига в Прибалтика. Другите цифри ми се губят, но предполагам са свързани с всяка една от страните Последната дата. Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 И понеже въпросът беше за връзката на снимките с поредицата от цифри. Живата верига е свързвала столиците на трите прибалтийски страни - Литва, Латвия и Естония, съответно в този ред представени на трите снимки. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 23.08.2019 г. е 80 години от сключването на пакта Молотов - Рибентроп. Я да видим семейните архиви какво казват от датата: 2 1 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 преди 55 минути , Gentleman Basta каза: 30 години от живата верига в Прибалтика. Другите цифри ми се губят, но предполагам са свързани с всяка една от страните преди 28 минути , AlexandraKo каза: Населението на Прибалтика е 8 милиона, 2 милиона участват в живата верига, това е 1/4. 2000000/ 1/4 1989 година е, когато се е случило 23/08/2019 преди 15 минути , master_of_germs каза: И понеже въпросът беше за връзката на снимките с поредицата от цифри. Живата верига е свързвала столиците на трите прибалтийски страни - Литва, Латвия и Естония, съответно в този ред представени на трите снимки. Твърде бързо, но и браво на всички! За по-сложни и интересни задачки се изисква време, но що е време все пред нас е!🙂 Имаме по-горе публикувана загадка от @Lorette . Нека ѝ отдадем дължимото. Малко информация по загадката: Пактът за ненападение между Германия и Съветския съюз /Пакт Молотов – Рибентроп/, е споразумение за ненападение с решаващи исторически последици между СССР и Германия, сключено в Москва на 23 август 1939 г. От страна на Съветския съюз договорът е подписан от народния комисар на външните работи Вячеслав Молотов, а от тази на Германия – от министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп. На ратифицирането му присъства и Йосиф Сталин. Към споразумението е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“. Съветската пропаганда обаче напълно отрича съществуването на подобен таен протокол и съответната окупация и твърди, че трите балтийски страни доброволно са избрали да се присъединят към Съветския съюз. Не е ясно кой точно предлага идеята за жива верига, но се смята, че тя е приета на тристранна среща между представители на балтийските страни на 15 юли 1989г. в естонския град Пярну. Официалното съгласие между балтийските активисти е подписано на 12 август в Цесис, Латвия. Местните комунистически формации одобряват протеста, а междувременно петиции срещу съветската окупация събират хиляди подписи всеки ден. Организаторите изготвят карта и очертават всички малки и големи населени места, през които ще премине живата верига, като главната цел е тя да не се прекъсва. Подготвени са автобуси, които безплатно да извозват онези хора, които нямат възможност да си осигурят транспорт. Някои работодатели отказват да отпуснат на работниците си почивен ден, тъй като 23 август се пада сряда, докато други реагират много по-отзивчиво и дори осигуряват транспорт на служителите си. В деня на самото събитие местните радиостанции съдействат с организацията и координацията на хората в различните населени места. В Естония денят е обявен за национален празник. Участниците в живата верига хващат ръцете си за 15 минути в 19 часа местно време, след което на отделни места има мирни демонстрации, по време на които протестиращите пеят националистични песни. Документи, които пазят спомена за Балтийския път (с това название е позната живата верига от 23 август 1989г.), са част от списъка за запазване на световната памет на ЮНЕСКО. 7 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 Къде е загадката на @Lorette? Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 28 август, 2019 Сподели Публикувано: 28 август, 2019 По-нагоре, преди тази на Таньо Опера-театър, по твоята част @AlexandraKo 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега