Прескочи до съдържание

Игра: Познай откъде е тази снимка

Препоръчани мнения

Публикувано:

И на мен ми прилича на меандрите на Арда, може би този при с. Стар Читак, но езерото в загадката е малко озадачаващо и объркващо.

Публикувано:

Езерото Лугано, а това насреща е Монте Сан Джорджо? Малкото водно басейнче вдясно също трябва да е част от езерото Лугано, то прави един шантав завой. Не е Комо, там е по-скалисто и полуостровът на Беладжио е по-заострен. Не съм бил в района, но точно си подготвям домашното за там. Някъде под Монте Сигиньола е снимано, около Балконе д'Италия; би трябвало да се вижда и мостът през езерото, но си се постарал да намериш ъгъл да го скриеш 😉

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Мястото е страхотно. Открива се невероятна гледка към Лугано и езерото. 

Малко е трудно стигането до там. Аз минах през Лугано, моста който не се виждаше на снимката  и след това стръмен тесен път с денивелация  около 1000 метра, но и това си е част от изживяването. На връщане минах само през италианската територия и пътя ми се видя по-полегат, освен това открих населено място на име Laino

master_of_germs е наред

P1080454.JPG

P1080444.JPG

P1080436.JPG

P1080500.JPG

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 57 минути , домосед каза:

Софийско метро. Станция Слатина

Не е метро, но е в тунел... Добре де - подлез. И води към перони.

Изрисуваният тунел изобразява мина... и тия са миньори... или са били. Може да са миньори, но не са от Перник. Копаели руда с по-скъпоценно съдържание от желязната. Град в Европа е, населението му е по-малко от това на Перник.

От същия подлез: (с жокери)

1901134093_.jpg.bdd4c39c4af343ebf0573979aaa7a135.jpg

553492100_.jpg.2fc3cbb109e4ff5f00a2ead8d27a71b4.jpg592030245_.jpg.a9df0befcfcb8a84d5bad6929978c1ad.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:

Кутна Хора? Там са добивали сребро, има и музей на среброто.

Това е в подлеза към гарата.

• Браво 1
Публикувано:

Точно така, Централната гара на Кутна Хора (която всъщност е много далече от центъра, та се налага да си хванеш допълнително влакче за две спирки или да въртиш километри като пехотинец в моя случай 😄 ). На връщане, поради закъснения на влакове, си отвисях доста време на гарата, та от скука снимах и графитите. Които наистина са хубави и представят и забележителностите на града. Близо до тая централна гара е костницата в Седлец (черепът с костите като жокер), а в самия град, освен музея на среброто има и много други музеи, но основната забележителност е катедралата Св. Барбора - поне според мене - най-впечатляващата църква в Чехия, а то там не е като да няма в изобилие.

1695280019_.jpg.8e24878e5b73cb5c1869b51b85da84ec.jpg

42608379_.jpg.818ed5d62560784833278e28cf9818c3.jpg

Прага е златна, а Кутна Хора е сребърна... Ако трябва да им давам медали, обаче, ще им ги разменя. 🙂 

@AlexandraKo е наред за загадка, а аз ще гледам да понапиша в скоро време повечко и за Кутна Хора в една темичка,  която за доста време зарязах 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Кутна Хора? Там са добивали сребро, има и музей на среброто.

Това е в подлеза към гарата.

Това е нечовешко.

@AlexandraKo , моля те да изброиш къде не си била.

Така като гледам, няма да ти отнеме много време.

:thank_you:

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
5 minutes ago, ven62 said:

Това е нечовешко.

Да ти кажа, ако не е @AlexandraKo, някои може и да не се вредим. Тя почти винаги отстъпва реда си. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 31 минути , ven62 каза:

Това е нечовешко.

В Индия...:girl_crazy:

Я, да видим, какво ще речете за туй място?

2133813634_.png.39723ff43ce9ea024b8bcc0bf8d3e769.png

image.png.f7047dbc872a739835b841299a05be1e.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Варели на покривите, придошла река, "възрожденска" архитектура, кооперации все едно у нас, къщи като на Балканите, гъсто строителство... Нещо по-сухо и топло от България - Турция или Албания?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 25 минути , Венелин каза:

Варели на покривите, придошла река, "възрожденска" архитектура, кооперации все едно у нас, къщи като на Балканите, гъсто строителство... Нещо по-сухо и топло от България - Турция или Албания?

Кое от двете?

Публикувано:
преди 5 часа, Венелин каза:

Албания и толкова много и спретнати лодки - няма такова животно. 

Та някое турско градче ли е това?

Да, това е в Турция. 

Сега се пита и къде, и какво е това.

Мястото е известно - има и история, и настояще...

Публикувано:

Амасия е град с традиционна архитектура на достатъчно голяма река, в която може да има толкова лодки. Пък е и исторически...

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Венелин каза:

Амасия е град с традиционна архитектура на достатъчно голяма река, в която може да има толкова лодки. Пък е и исторически...

Не, не е Амасия. Далече е оттам.

Това не е река, а езеро. И градчето е вътре в езерото...

Всъщност, целта ми беше да ви покажа едно място, настрани от туристическите пътеки, пък интересно и красиво.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ами, Алекс, аз се сетих за две езера в Турция, в които има малки градчета - Улубат и Егидир. Но не си спомням да съм чела нещо, писано от теб за Егидир и района му. Улубат, обаче, е близо до Истанбул и още по-близо до Бурса. А и мисля, че си била в Изник (нещо ми се върти из главата), а също и в Бурса. Имайки предвид, че (май) винаги пътувате с кола, значи пътят ти да е минал покрай това езеро, а може и нарочно да сте ходили до там, защото градченцето Гюляз Меркез е точно в езерото и е доста живописно.
Но да-ли е така - кой, кой (ами Алекс!) да ми каже?   🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 30 минути , AlexandraKo каза:

Не, не е Амасия. Далече е оттам.

Това не е река, а езеро. И градчето е вътре в езерото...

Гьола Изник?

Да пробвам, въпреки че не е баш вътре, а и малко по-култивирано е.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , iaia_mama каза:

Ами, Алекс, аз се сетих за две езера в Турция, в които има малки градчета - Улубат и Егидир. Но не си спомням да съм чела нещо, писано от теб за Егидир и района му. Улубат, обаче, е близо до Истанбул и още по-близо до Бурса. А и мисля, че си била в Изник (нещо ми се върти из главата), а също и в Бурса. Имайки предвид, че (май) винаги пътувате с кола, значи пътят ти да е минал покрай това езеро, а може и нарочно да сте ходили до там, защото градченцето Гюляз Меркез е точно в езерото и е доста живописно.
Но да-ли е така - кой, кой (ами Алекс!) да ми каже?   🙂

Снимката е от Gölyazı , което се намира на остров, свързан с път, със сушата. Древното име на езерото е Аполионт, там се е намирал византийският град Аполония, сега езерото се нарича  Ulubat).

В селището има запазена византийска църква. Другата забележителност е плачещият чинар - огромно дърво, свързано с местна легенда.

f-1464162815.jpg.bb1fce79cbe31298f90132f7d4185fe8.jpg

Езерото   е позиционирано  върху важен европейски миграционен маршрут на водолюбивите птици, което означава, че всяка година е пълна с мигриращи водолюбиви птици, включително пеликани, патици, щъркели, ибиси, чапли, рибарки и агреси. Един от най-важните посетители на езерото обаче е застрашеният пигмейски корморан - вид морски птици, който използва езерото за размножаване.Езерото е  защитена територия, която обхваща 199 квадратни километра, с 310 вида водолюбиви птици, 109 вида гнездящи птици и 21 вида риби. Интересното е, че дълбочината на езерото е едва 3-4 метра, а  поради глинестото дъно, водата не е прозрачна.  Намира се на около 40-50 км. от Бурса. И може да се съчетае, в едно пътуване до Бурса и околностите. Там има още едно езеро - Изник.

Бурса е красив град, незнайно защо, останал настрани от туристическия интерес.Това  е четвъртият по големина град в Турция след Истанбул, Анкара и Измир. Отстои на 154 км от Истанбул, което е около 1 час и 50 мин с кола, с автобус за около 3 часа. Градът се намира в Северозападна Турция, в подножието на планината Улудаа (Uludağ).

В Бурса е локализирана най-голямата колония на етнически турци от България, които съставляват значителен дял от жителите на града Бурса е един от най-важните индустриални градове на Турция. Център е на автомобилната промишленост в страната. В него се намират фабриките на „Рено“, „Тофаш-Фиат“ и „Пежо“.

Едни от забележителностите на Бурса са:"телеферика+ – лифт на Улудаа, от който се открива невероятна панорама към града и към склоновете на планината, Часовниковата кула и Улу джамия (Ulu Cami), изградена между 1396-1400 г. Двадесет куполната сграда се намира на булевард "Ататюрк" в самото сърце на Бурса, а амвонът й е ценно произведение на изкуството, считано за един от най-важните примери за прехода от селджукското дърворезбарско изкуство към османската дърворезба. 192 калиграфски знаци и стенни надписи красят интериора на религиозната сграда. Фонтанът, който се намира под отворения купол,(между другото куполът вече е затворен със стъкла) е една от забележителните особености на Улу джами (Голямата джамия).

Часовниковата кула в Бурса е висока 33 метра и има 6 етажа. Построена е през 1905 година в Топхане парк и също като Часовниковата кула в Измир е една от кулите, построени по повод честването на 25-годишнината от възкачването на Абдулхамид II на трона. До кулата, чийто вход гледа на юг, се стига по дървено стълбище с 89 стъпала. От четирите страни на най-горния етаж на кулата има кръгли часовници с диаметър 90 cm.

И езерото Улубат, и Бурса, са многократно снимани и показвани в разни турски сериали. Даже, в момента върви " Завинаги", където на много места има гледки от селището Гольяз и езерото. В това езеро има още няколко острова, но те са необитаеми от хората.

Много е живописно и красиво.

1355311_450x300.png.adf7ab5bc58005c6517a0d0e470118aa.png

3.jpg.c9760e4f9725de29957d4de90a992401.jpg

1.jpg.82795f83e2f9881a459538ecdfb4b645.jpg

преди 8 минути , ven62 каза:

Гьола Изник?

Да пробвам, въпреки че не е баш вътре, а и малко по-култивирано е.

Да, близо е.

Съседното езеро.

Май @iaia_mama е наред за следващата снимка.

Или, да сложат с @Венелин по половин снимка, че той позна пък, държавата:)))))

@iaia_mama, ти гониш!

• Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.