Прескочи до съдържание

Някой за Шри Ланка февруари.


Препоръчани мнения

Ами решил съм да си направя един подарък за РД и февруари мисля да отскокна за около 2 седмици до Шри Ланка. Идеята е до Истанбул с автобус, на стоп, кола или както дойде(без самолет) и от там вече да се лети до Коломбо. Полетът ще е с Flydubai, като има по 9 часа на летището в Дубай. Предполагам може да се разгледа нещо за това време и там. В Дубай се пристига сутринта и в двата случая. Относно бюджета. Няма да е много голям, но слава богу за там не трябва много голям, като разбира се най-скъп ще излезе транспортът. Самолетният билет е 395 евро от Истанбул. София-Истанбул двупосочен около 100 лв. За нощувки около 10-15 лв на вечер в някакви къщи за гости. Четох за къщите в нет-а, че за разлика от съседните азиатски дестинации в Шри Ланка били много чисти и подредени, макар и на същата цена и това е най-подходящия вариант. Транспортът ще е главно с влак и туктук, може и с автобус, който ползват местните. За влак предпочитам първа класа, предвид минималните разлики в цените. Храната може да е от магазини, а може и от заведения, където се хранят местните. Може някой път и в по-лъскав ресторант да седна, но по-скоро би било изключение. Пия много бира, макар че мога и да се ограничавам според ситуацията  :lol: . Ами отдолу ще ползвам за шаблон препоръките на Георги за избор на другарче ;)

 

  1. Възрастова група - По принцип не е проблем да си общувам със всякакви хора, но може би нещо до около 35-40 години.
  2. Мечтана дестинация - ами има някои резервати и искам да посетя поне един. За други по конкретни места не съм мислил, тъй като има доста какво да се види и по нататък ще правя по-конкретен план. Иначе имам някаква бегла идея кои места бих искал да посетя.
  3. Предпочитан стил на пътуване? - За две седмици мисля да е нещо комбинирано. Да има по натоварени дни с обикаляне на забележителности, а също и да има плажни дни и по-лежерни. Иначе транспорта не ми е пречка. Издържам и къси и дълги пътувания. 
  4. Интереси. - всякакви, но не мога да обикалям с някой башфотограф, който да иска да става в 5 за да хване изгрев или да заседне на някое място само за да направи перфектната снимка. Иначе и аз си снимам, но не основавам на това пътуването си. Много искам да карам хавайски сърф. Така че ако има още някой начинаещ мераклия, ще е много по-забавно да сме повече. Също бих посетил и някакво спортно събитие, но на познат спорт, а не на крикет(макар че знае ли човек)  :)
  5. Период на пътуването - Периодът ще е горе долу втората част на февруари, като разбира се може да се помислят някакви малки размествания във времето.
  6. Изисквания към хотели, транспорт и храна - Ами за места за спане казах по-нагоре. Не е проблем и в някакви хостели. За някакви по-големи луксове нямам изисквания. Само да има къде да спя с покрив и някаква баня и тоалетна. Общо взето най-елементарните нужди. Но ако е пълна мизерия бих потърсил и нещо по-скъпо и хубаво.
  7. Допълнителни детайли - Ами общо взето се придържах към основните неща. При мен няма полова дискриминация. Приемам жени, мъже квот дойде  :lol:  По принцип съм казал на приятели и ще поразпитам на още някои места. Иначе аз съм сравнително спокоен човек и не обичам много сприхави хора, които да се карат с всеки за всичко. Също не се кефя на някакви хора, които си наумяват че винаги те ще са прави и не правят никакви компромиси. Аз правя, но търпението е до време. А на толкова далечно място не искам да се карам с никой и да има някакви мрънкалници. 

         Общо взето това е най-важното. А да щях да забравя. Билетите ще ги купувам края на този месец, за да не си изхарча после парите  :lol:  Като те са свободни за смяна на дати и дори някой да реши по-късно няма да е проблем да се сменят малко датите. Цените са фиксирани за този период, но разбира се сигурно са възможни и някакви промени при различни обстоятелства. 

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Много хубав пост. Все едно аз съм го писал. Само дето  не влизам във възрастовата граница. И аз съм роден през февруари, но ще ставам на 55. Дестинацията е перфектна и евтина. Жалко, че и март, и април ще пътувам далечко, и не мога да се включа.

Препоръчвам на свободните да не му мислят много, а да споделят пътуването с Крумчов

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

на мен направо ми се събират куфарите ....

p.s. за момента обаче съм в застой с пътуванията и преди Нова година едва ли ще имам яснота :(

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз като ruwenzogy - ако нямах вече ангажирани пътувания за посочения период, бих дошъл на това с теб. Стилът ти на пътуване, интереси и изисквания за спане и придвижване се припокриват в голяма част с моите :)

Следващите години ако решиш да разнообразиш Азия с Южна Америка, и погледнеш примерно към Перу, Колумбия, Еквадор... може да направим един трип заедно.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да, за Южна Америка и на мен ми е мечта, но сега с докторантурата и учителската работа, би ми било доста трудно. Затова избрах по-евтина дестинация. Но иначе имам един приятел много навит за Южна Америка. Приятелката ми в момента учи испански и също много иска да го приложи. Така че другата есен, а и по нататък би било доста хубаво да се посети и нещо на югозапад :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здрасти! Аз съм свободна от 28- ми януари до 11-ти март, което общо взето съвпада с твоя период. Често пътувам на стоп, така че съм навита за такъв до Истанбул. Правил ли си груба сметка колко ще струва това удоволствие? Спането би могло да се комбинира и със спане на палатка или в спален чувал - два дни така, два иначе, примерно...

Редактирано от Gapsy
Връзка към мнение

Не съм във възрастовите параметри, но не съм и толкова далече от тях и определено се интересувам от това пътуване. Рожденният ми ден е в края на декември, така че това може да е и моя закъснял подарък от мен за мен :)

Връзка към мнение

Абе, той и ruwenzogy не влиза във възрастовите параметри..., та на krum4ov му остава само да реши с кого да направи компромиса :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Понеже съм на вълна "визи", а и се вписвам в параметрите, и ми се ходи и в Шри Ланка, надзърнах в сайта на МВнР и ми направи впечатление следното нещо, което реших да публикувам, в случай, не сте стигнали до него:


ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ


Считано от 1 януари 2012 г. гражданите на всички държави, с които Шри Ланка има визов режим, в т.ч. България, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм,трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: http://eta.gov.lk/slvisa/. Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. В случай на получено отрицателно становище след регистрацията в ETA гражданите следва да не предприемат пътуване и да се свържат с консулския служител в най-близкото посолство на Шри Ланка.


Електронната система за пътуване позволява заплащането на таксата за виза посредством електронно банкиране. Таксата може да бъде заплатена и при пристигане в Шри Ланка.


Връзка към мнение

Здрасти! Аз съм свободна от 28- ми януари до 11-ти март, което общо взето съвпада с твоя период. Често пътувам на стоп, така че съм навита за такъв до Истанбул. Правил ли си груба сметка колко ще струва това удоволствие? Спането би могло да се комбинира и със спане на палатка или в спален чувал - два дни така, два иначе, примерно...

Здрасти Gapsy.  Ами аз нямам нищо против за стоп до Истанбул. За сметка точна не съм правил, но ще се опитам груба. Билета 395 евро двупосочен с един малък багаж до 7 кг и един голям до 20. Хранене в заведение за местни, доколкото знам е около 1$ голяма порция, като местната храна е доста люта. Има обаче и доста плодове, които също са много евтини. Относно спането. Ами не че имам против спането на палатки, но специално за Шри Ланка ме спират някои неща. Може да се намери спане и под 10 лв на вечер с някои удобства, които палатката няма да ги предлага. Даже си бях говорил веднъж с едни германки, които се запознали в Индия и едната беше ходила и до Шри Ланка. Та каза: Ами в Шри Ланка е доста по-скъпо от Индия-хостелът ни беше 3,5 $. Другото, което ме спира за палатка е, че при тези цени не виждам смисъл с целия багаж да се мъкне и палатка. За чувал място може да се намери. Така че спане, особено ако сме повече хора може и по 5 лв на вечер, но да го сложим 10. Относно забележителностите ето някои примерни цени: Люпилня за морски костенурки в Гале:1,5$, крепостта в Гале: 2,3$, Националния, морския и историческия музей в Гале: 0,3$, яздене на слон в Пинавала 30$ на човек, посещение на сиропиталище за слонове в Пинавала 15$, гледане на слоновете как се къпят: безплатно, но се оставя някакъв бакшиш на хората, които ги къпят. Мисля че и туристите могат да ги къпят да се снимат с тях и т.н. Посещение на парка Яла за 5 часа с джип и входна такса за резервата 30 $. Относно транспорта. Имат добра жп структура, като билетите за най-далечните разстояния са около 4$. Автобусите мисля са с подобни цени. Туктуците са също евтини. Горе долу по 20-25 долара на ден или около 40 лв. За две седмици около 500-600 лв. 

 

 

pamelanb, знам че трябва виза, но съм чел навсякъде, че се взима на място. Явно просто няма случаи на отрицателно становище
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И аз да си призная, мнооого ме блазните с това предложение. А и вече ми е време и цел номер едно да прескоча границите на Европа, а за февруари нямам нищо запланувано. Понадскочила съм и аз възрастовата граница, ама с малко :) Не съм конфликтна, мисля, че доста се съобразявам, особено с непознати. Сериозно го обмислям!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много ме блазни тази възможност. Сега водя борба със себе си, тъй като много ми се ходеше в Мароко, но за там не намирам спътник. Нужно ми е да помисля още малко. Даже може да се разберем да се видим и да обсъдим места и маршрути :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Даже си бях говорил веднъж с едни германки, които се запознали в Индия и едната беше ходила и до Шри Ланка. Та каза: Ами в Шри Ланка е доста по-скъпо от Индия-хостелът ни беше 3,5 $. 

 

 

За Индия при 3.5 $ те уверявам , че е някой страшна дупка , но не знам точката на търпимост на въпросните германки.

 

Плащахме по 6-12 евро на нощувка  за двойна стая с предварителни резервации навсякъде.

Спазвах си плана и после ме беше много яд , че пестих от това перо.

То там хостелите са кът и затова се избира основно сред хотели , а сносните започват от 15-ина евро на стая.

Просто заобикалящата среда е такава , че след цял ден обиколки ти се иска нещо релаксиращо и поне малко от малко хигиенично  :)

Гледай стаята да е склиматик , защото на практика всички са "климатизирани" , но под това се разбират ония огромни вентилатори на тавана.

Ако точно в твоята стая се падне някой раздрънкан имаш два избора : да го търпиш  ако може да заспиш някак  или да го изключиш което е нечовешко , щото моментално се потапяш в собствен сос   :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Stenk, те момичетата в България спаха чрез каучсърфинг, в Индия са били в Ченай по някакъв доброволчески проект. А и бяха млади студентки. Може би просто са търсели най-евтините места за спане и въпросното момиче сравняваше най-евтиното в Шри Ланка спрямо най-евтиното в Ченай. А може и да са спали в големите стаи в хостелите с по 6 човека и на горе и да е имала предвид цена на човек в такава стая. Иначе за стаите май ще се преценява на място и няма да запазвам предварително. Ясно е че с резервация е по-удобно, но повечето от местата в Шри Ланка, които са някакви къщи нямат сайтове и било най-оферта да кажеш на някой шофьор на туктук какво търсиш, къде и за какви пари и той да те закара. 

 

Много ме блазни тази възможност. Сега водя борба със себе си, тъй като много ми се ходеше в Мароко, но за там не намирам спътник. Нужно ми е да помисля още малко. Даже може да се разберем да се видим и да обсъдим места и маршрути :)

 

Ами разбира се, всеки който е навит ще трябва да се видим и да го обсъдим, а не да се запознаваме на тръгване. Аз съм си в София и вечерите съм сравнително свободен. Няма проблем да си направим една среща, пък ако някой друг се замисля или колебае нека също да дойде. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Ясно е че с резервация е по-удобно, но повечето от местата в Шри Ланка, които са някакви къщи нямат сайтове и било най-оферта да кажеш на някой шофьор на туктук какво търсиш, къде и за какви пари и той да те закара. 

 

Всъщност така е най-добре в Азия, защото и да има сайтове често са много лъжливи. Влизаш , гледаш  , ако не те устройва търсиш друго място.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А не е замряла, просто няма какво толкова да се пише постоянно. Ще ходим, но трябва да се видим и да обсъдим места предпочитания за транспорт, места за настаняване, интереси и т.н. Даже да има разминавания, ако сме по-голяма група, може да се разделим на по-малки на някои места според различни предпочитания  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Супер! Аз за сега нямам никакви предпочитания, защото това райско местенце не е попадало в полезрението ми до този момент и ми е "тъмна Индия". Пък и би било чудесно веднъж и аз да съм куфар, т.е. някой друг да е прочел, да се е подготвил, да е организирал.... :) Няма да мрънкам, където кажете, там ще ходим, виждам, че интересите и начина на пътуване са сходни, само може би малко повече си падам по старини и развалини. Захващам се да чета. Ако имаш някаква литература по въпроса, ще съм благодарна да ми я метнеш на лични.

Връзка към мнение

Успех при пътуването!

Аз все още се чудя между Южна Европа, Шри ланка и Тайланд за средата -до края на януари около 10 дни. Бюджет за двама - 2500.

Искам да е топло, не държа на плаж, но с тези дъждове в Испания и Португалия, май ще се насоча на изток.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, малко късно се включвам.....днес се рових в нета и попаднах на този прекрасен сайт. Шри Ланка  ми е отдавна набелязана дестинация, повода беше самата дестинация, а  сега ми попаднаха и хубави билети за там, София- Коломбо- София за 398 евро. Но май съм вече закъсняла. Ако има някой

тук пишетер моля Ви.

Редактирано от ZORI
Връзка към мнение

Здравей Mililia!

Благодаря, че откликнахте.

Аз точно Flydubai  имам предвид и понеже първия път го изпуснах, сега за втората промоция незнам как ще се класирам, периода е 23 февруари-23 април, а тази вечер изтича промоцията.

Аз февруари съм атгажирана, имам възможност за 15 април-22 април, ама как ще стане,  тя тази вечер изтича промоцията.

Редактирано от ZORI
Връзка към мнение

само внимавай, че от април месец почва дъждовният сезон

 

 

Редакция: малко грешно го написах, по-скоро е нещо такова:

"the best time to visit the west and south coasts and hill country is from December to March, while the best weather on the east coast is from April/May to September."

 

Редактирано от Nati
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.