Прескочи до съдържание

Престъпление и наказание


captain_oveur

Препоръчани мнения

Качила се една девойка на самолет, да попътува първа класа. Още преди самолетът да излети, девойката получила съответното първокласно обслужване - ядки от макадамия и нещо за пиене. Само че... ядките били в някакво пликче (хартиено или пластмасово), а не в порцеланова купичка, както подобавало на първата класа, според девойката. Тя, между другото, се оказала вицепрезидент на авиокомпанията, която притежавала самолета, отговаряла за... обслужването на пътниците в салона.

Та, ядосала се тая ми ти вицепрезидентка и привикала стюарда при себе си. Нахокала го добре на висок глас пред всички и го изпратила да донесе копието на фирменото ръководство за обслужване на първа класа, като възнамерявала да го накара да прочете частта, озаглавена (според мен) „Ядки на борда“. Момъкът обаче се изложил и не намерил ръководството. Последвал лют скандал и обвинения в некомпетентност и непригодност да носи службата. Краят на първа част бил епичен - девойката-вицепрезидент поискала самолетът (който тъкмо рулирал по пистите на JFK) да се върне обратно на терминала и стюардът-издънка да бъде свален от борда и заменен с друг. Речено-сторено.

 

Следва втора част...

 

33403823444e.jpg

 

 

Девойка, потънала в земята от срам, се покланя и моли за извинение пред една камара телевизионни камери, микрофони и хора. Извинява се за това, че е посрамила себе си, семейството си, компанията и страната си. Вече не е вицепрезидент, защото е връчила оставката си на своя шеф. Който, между другото, да вземе да се окаже неин баща. И тук следва още драма:

 

334033723232e.jpg

 

 

Таткото-мегабос повтаря упражнението, което дъщеря му е направила, като към извиненията за нейното непоносимо поведение добавя и дълбокото си лично съжаление, че не е възпитал дъщеря си по-добре.

 

За капак провинената девойка се среща и с нахокания от нея стюард, за да го помоли за извинение и лично него, като главен потърпевш.

 

Случката е съвсем истинска, съвсем прясна и се е състояла в САЩ (първа част) и в Южна Корея (втора част). Авиокомпанията е "Korean airlines" - една от моите любими.

Според мен темата си е точно за раздел „Авиация“, защото тази история нагледно показва защо авиокомпаниите от източния край на света са окупирали класациите за най-добрите.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 20
Връзка към мнение

Лично на мен ми се вижда малко крайно. Стюардът можеше да се е самоубил в кухнята, дъщерята след разговора с баща си, а бащата след публичната излагация, това може да доведе до ритуално самоубийство на всички зам. директори, фалит на авиокомпанията, отложени полети, отложени сватби, хиляди и милиони провалени кариери, война на полуострова. 

 

Това пакетче фъстъци е нещо като ефектът на пеперудата на климатичните явления - да не знаеш откъде ще ти дойде. 

 

Аз мисля, че стюардът трябваше да го накажат с боядисване на самолета, аналогично на Том Сойер и оградата.  :lol:

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Темата и историята определено ми харесват. Показват някои културни особености в различните краища на света.

Което ми е нещо като хоби напоследък.

Нека да сравним как биха го направили в Западната част на Европа, в средноголяма/голяма авиокомпания.

Първа част - след получаването на пакетчето ядки вицепрезидентката би си записала няколко бележки като например името на стюарда ако наистина е бил неадеватен, но много по-важно, би си отбелязала да провери след полета какво пише във въпросното ръководство и дали няма нужда да промени го промени.

 

След като първата част се е развила по гореописания начин, втората част ще зависи изцяло от резултата на нейната вътрешна проверка със следните възможни опции:

1. Стюардът е предупреден или преминава допълнително обучение.

2. Ръководството за обслужване на пътници е променено и кабинния състав преминава обучение според новите правила.

 

В крайна сметка резултатът би бил същият, но без целия негативен имидж за авиокомпанията, за която целият свят разбира, че:

1. Се управлява от роднини.

2. Се управлява от некомпетентни роднини.

3. Се управлява от хора, на които им липсва елементарно възпитание.

 

Положителният ефект от случката обаче е, че в ръководството на въпросната компания има поне двама невъзпитани и некомпетентни роднини по-малко. Финансовите щети от случката обаче вероятно са трудно изчислими.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

А ето как би се случило с БГ:

Вариант 1: Стюардът е свален и после дори е набит. Никой не си подава оставката, на който не му харесва 'да духа супата'.

Вариант 2: Стюардът е изгонен, но той се оказва племеника на лелинчото на каката тимаджийка и на следващото кръщене в родата получава втори шанс в компанията.

Вариант 3: Абе на кой му пука за фъстъците, дайте по още едно уиски!

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Да разбирам ли, че в ръководството не е фигурирала часта с порцелановата част. Защото аз бях чувал друго за тази история?

Връзка към мнение

Двама пътници били толкова притеснени от тона и арогантноста на вицепрезидентката, че солидарно със стюарда слезли на летището. Разпространили случката в нета и отзвука бил толкова голям, че се наложило началството публично да се извини. Може да е съвпадение с друга подобна история незнам, но на мен лично историята я разказаха на едно обучение .

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Веднъж отивам в Северна България да товаря туристи, умишлено, дете така хлопва багажника на автобуса, че тутакси получава една моя забележка, на която отговаря: "Е-е-е, ти знаеш ли кой е баща ми..." Може би пък майка му да не беше права...

 

Навремето, Капитане, в ПУ-то имаше една славна преподавателка по Руска класическа литература (рускиня май), дето, като седнеш на изпит при нея, си те "опуква" и самодоволно дудне: "Аз казах ли ви да прочетете с корки до корки Достоевского".

 

А "Престъпление и наказание" трябва да се чете. Най обичам следното изречение: "Ти имаш най-хубавите очи, девойко, какво повече ти трябва."

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Опппа! Историята си има продължение!

Нервната кака беше „възнаградена“ от корейски съд с 1 годинка зад решетките. Ефективно.

Изглежда прекалено? Може. Но според мен имаме възможност да видим разликата в мирогледите на западните и на източните общества.

Изглежда прекалено??

...Но това не е всичко!

 

The court sentenced Yeo Woon-jin, a Korean Air executive who pressured employees to lie about the nut rage case, to eight months in prison. Transport ministry official Kim Woon-sub was found guilty of leaking the ministry's investigation to the airline. He received a six month prison sentence suspended for one year.

 

Тошко Колев, лека му пръст, ако беше жив сега, може би щеше да изпее: „Как ще ги стигнем...корейците?“

Бързо, ефективно и абсолютно независимо правосъдие!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Реално погледнато, закъснението със сигурност е причинило неудобства, а твърде вероятно и евентуални щети на останалите пътници в самолета, извън финансовите загуби на компанията, а за подобни неща някой трябва да плати...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Реално погледнато, закъснението със сигурност е причинило неудобства, а твърде вероятно и евентуални щети на останалите пътници в самолета, извън финансовите загуби на компанията, а за подобни неща някой трябва да плати...

 

Плащането едно на ръка - то едва ли е било предмет на това дело.

Но... Я само се опитай да си го представиш това в България. Осъдена щерката на собственик на авиокомпания? На затвор?? За два месеца?! (на първа инстанция) Плюс осъден чиновник от министерството на транспорта?!?

В някой друг живот, бих казал аз :)

Тук или съдията щеше да стане пожизнен пътник първа класа в авиокомпанията, или - ако беше подал грешни сигнали - щяха да го намерят на буркани.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Плащането едно на ръка - то едва ли е било предмет на това дело.

Но... Я само се опитай да си го представиш това в България. Осъдена щерката на собственик на авиокомпания? На затвор?? За два месеца?! (на първа инстанция) Плюс осъден чиновник от министерството на транспорта?!?

В някой друг живот, бих казал аз :)

Тук или съдията щеше да стане пожизнен пътник първа класа в авиокомпанията, или - ако беше подал грешни сигнали - щяха да го намерят на буркани.

 

Как може да си толкова прав... Тази сутрин го гледах по BBC и подобни мисли ми се мотаеха и на мен. В скоба една история...

 

В момента работя - по принуда - с японци. Побъркали са ме не, ами и повече... Опитвам се да обясня проблемите на единия от шефовете - не пряк, ама Business Area (сключил договора с тях). Той просто пояснява - ама защо  им казваш Не? Тези нации не са привикнали на отказ относно клиент. Отговорът е винаги ДА. После започват условията на въпросното "Да". Предстоеше друг договор - не го спечелихме - с корейци. Въпросният колега каза - корейците са "по-зле" и от японците...

 

Кога ще ги стигнем? НИКОГА. Ние не носим чувството за респект спрямо Клиента - оня, който ни носи дохода и Хляба. Такъв за нас не съществува. Защото ние сме Андрешковци по природа - природа, която ни е спасявала във вековете, и ние сме й вечни пленници...  

Връзка към мнение

Лично на мен ми се вижда малко крайно. Стюардът можеше да се е самоубил в кухнята, дъщерята след разговора с баща си, а бащата след публичната излагация, това може да доведе до ритуално самоубийство на всички зам. директори, фалит на авиокомпанията, отложени полети, отложени сватби, хиляди и милиони провалени кариери, война на полуострова. :lol:

А завършеният вариант би изглеждал и с "див и и безразборен секс, кой където свари", от самолета, та чак до съда...:)

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.