Прескочи до съдържание

Говорим си за Шри Ланка


Lindt

Препоръчани мнения

Няколко човека си купиха билети за Шри Ланка покрай промоцията на flydubai за месеците януари - март 2015. Наложително ми се струва да отворя тема за тази дестинация. 

Нашите дати са 18 февруари - 04 март. 2 седмици в сезона ми се сториха добро решение, въпреки че все още не съм наясно как ще разпределя това време.

Според предходните 2 теми Крумчов ще пътува в този период. Проучил е донякъде дестинацията, включително и цените на някои от основните атракции. За знанията на останалите нямам никаква информация. Ще се радвам да се включат. Според атласа 20 души вече са посетили Шри Ланка. Също така каня учтиво и Оги. Той има план, сигурна съм, и се е потрудил много да го направи. Хубаво ще е да го предложи, а в замяна ние да сме опитни мишки и да проверим дали е реалистичен на самото място :rolleyes: . 

Досега само подскачах щастливо, че имаме билети. И приех, че ще е по-изгодно да спим в guest house където решим. И свиквам с идеята, че ще отида за пръв път в този регион. Време е да започна да планирам повече. 

 

Ще започна с някаква информация за Шри Ланка, взета от wikitravel, tripadvisor и други случайни източници, на които се натъкна. Защото обичам общи приказки и да си губя времето ;) . 

 

Шри Ланка, по-позната като Цайлон, е островна държава в Южна Азия. Разположена е южно от Индия, в Индийския океан. 

 

Климат : тропичен. Главните дъждовни сезони са октомври- януари и май-юли. 

По крайбрежието и в равнините температурите са 30-35 градуса. В централната планинска част -5 до 20 градуса (престоят ми вероятно ще е разпределен равномерно в тези зони и нямам никаква идея какви дрехи ще си взема :rolleyes: )

ЕзикSinhala( силно се надяваме и английският да бъде добре застъпен)

 

Региони - http://wikitravel.org/upload/shared//thumb/d/d4/Sri_Lanka_Regions_Map.png/360px-Sri_Lanka_Regions_Map.png

Шри Ланка е разделена на 9 региона.

1) Централен район - включва Kandy, Matale, Nuwara Eliya. Високопланински район, изобилстващ от  водопади, реки, долини, чаени плантации.

2)Северна провинция Джафна - след 30 години гражданска война,районът бавно се възстановява като важна туристическа атракция. Част от територията не е безопасна и не е почистена от мини (не съм стигнала до атракциите в този район и ще ми е много по-удобно ако някой очевидец сподели дали има нещо, което не бива да пропускам)

3)Северна централна провинция (Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya, Dambulla) - културният триъгълник на Шри Ланка, древен исторически център на 2500 години и първопричината да купя билетите си  ^_^ 

4)Източна провинция (Trincomalee, Arugam Bay) - и за този район не съм прочела нищо. 

5) Северозападна провинция (Kurunegala)- нужда от информация

6)Sabaragamuwa (Ratnapura)

7)Южна провинция (Galle, Weligama, Matara, Tangalle, Unawatuna, Yala National Park) - това е вторият най-интересен район за мен, но никак не съм напреднала все още. Включва национални паркове и историческия център на Галле. 
8) Uva (Badulla, Haputale, Bandarawela)
9) Западна провинция (Sri Jayewardenepura Kotte, Beruwela, Colombo, Gampaha, Negombo) - Коломбо е административна столица и мястото, на което кацаме. Атракциите му не ме впечатлиха по никакъв начин, така че смятам директно да хванем влак до Канди. 
 
Обща информация - хора с татуировки на Буда най-вероятно няма да бъдат допуснати в страната  :unsure: . Добре, че нямаме. Пуши се почти навсякъде, включително и в автобуси и влакове. Не трябва да се снимаме, обърнали гръб на статуи на Буда. Това можеше и да се окаже проблем, но аз така или иначе няма да имам много дрехи и няма  да искам снимки  :rolleyes: 

 

Виза издава се онлайн виза http://www.eta.gov.lk/slvisa/, струва 30$ .Валидна е 3 месеца, не е еднократна, а може да включва двойно посещение.Целият процес отнема около час. 

 

Транспорт

Най-популярни са триколките или Тук Тук. Обичайно цените са между 50-75 рупии на км за къси разстояния и 30-50 за дълги дистанции(над 15 км)

Автобусите са по-евтини и са почти навсякъде. Въпреки това често са препълнени и некомфортни. Обичайно трябва да отстъпим място на свещеници  :rolleyes: . Автогарите са доста объркващи места, но повечето хора използват шанса да тренират английски и вероятно ще те насочат. Ориентировъчна цена около 1 $

Влакове - обслужват повечето големи градове, с изключение на северната част. Някои от маршрутите са изключително красиви. Онлайн резервациите предварително са неоправдано по-скъпи. 

http://www.seat61.com/SriLanka.htm#How_to_check_train_times_&_prices

 

Ще довършвам утре, много ми се спи, а и е цяло чудо, че започнах въобще да правя това в 1 през нощта. Моля за добро утро някой да ми е казал, че има и смисъл да правя опит за пътеводител  :rolleyes:

  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Радвам се, че отвори тази тема. Аз си купих билети, но все още нищо не съм проучвала. Само погледнах набързо кои са основните забележителности. Датите, на които ще пътувам са 04-15.03. Възнамерявам през този месец да се стегна и да измисля маршрута и какво ще се прави там. Ще пиша пак, ако открия нещо по-интересно и ще се включа със сигурност с някой друг въпрос. Поздрави

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За много години и много пътешествия на всички. Хах, ние сме от 16 февруари до 2 март. Аз се сещам за още поне две съфорумки, които ще ходят през февруари и те ще си кажат  :) Ами сега много ми се спи. Утре, тоест днес вече, сутринта ще понапиша, какво ми е в списъка, като още няма никакъв план готов.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз понеже съм я пропуснал тази промоция, няма да казвам поради какви причини:), може ли да кажете в какви горе-долу диапазони се движиха цените и какъв/колко е престоя в Дубай?

Питам, понеже и аз бях пуснал тема "Шри Ланка" и на нас ни се ходи, голям недостатък обаче ми е лютата храна там, не кореспондира добре с гърлото ми.

Та ако искате вижте и тази тема, има малко инфо, а някой ден може и да ги обединим, няма да казвам поради какви причини:) :

http://magelanci.com/topic/2020-%D1%88%D1%80%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0/?hl=%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз понеже съм я пропуснал тази промоция, няма да казвам поради какви причини :), може ли да кажете в какви горе-долу диапазони се движиха цените и какъв/колко е престоя в Дубай?

Питам, понеже и аз бях пуснал тема "Шри Ланка" и на нас ни се ходи, голям недостатък обаче ми е лютата храна там, не кореспондира добре с гърлото ми.

Та ако искате вижте и тази тема, има малко инфо, а някой ден може и да ги обединим, няма да казвам поради какви причини :) :

http://magelanci.com/topic/2020-%D1%88%D1%80%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0/?hl=%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0

Промоцията беше около 400 евро с доста дати и полети 2 пъти седмично. Пропуснал си я в Тайланд и не можеш да се оплакваш в моята тема. Ползвай си твоята  :P

 

Аз мислих да резюмирам инфото от твоята тема, но писах много късно и не се сетих как. Можело е дам линк. А и вероятно ще стигна и до храната в пътеводителя, имам същите притеснения като твоите от лютото и не знам как ще оцелея.

Освен това Домосед беше описал мястото като завладяно от руснаци, но при 20 милиона местни 1,5 милиона туристи за година не ми звучи прекалено пренаселено http://www.srilanka.travel/travel_news. Може и да греша жестоко, но ми звучат малко като брой. 

 

Има ли конкретна причина и място в Шри Ланка, които са провокирали интерес у теб или тропически остров е достатъчен повод за проучване? Питам, защото ти си доста плажно ориентиран и вероятно можеш да избереш правилно място по-добре от мен. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами ако трябв да обясня с думи кратки, правилно си ме определила като плажно настроен, умирам за море.

Шри Ланка ме е привличало не само плажовете, това се отнася за всяка една дестинация всъщност, че се съчетават чудесно природни забележителности с плажове. Щото не обичам само да се излежавам, напротив, писва ми.

Кефи ме да яхна едно моторче и да изръчкам всичко около мен. Или пък водопадче в национален парк с екскурзийка. Хубаво е в такива страни да се ходи, докато не са ги нападнали масово туристите, за да усетиш автечничнотта. Тайланд например никога вече няма да бъде същия, както допреди 10 години...

За Шри Ланка обаче ми казаха да не очаквам бели пясъци и кристално море, не било като Малдивите, а аз очаквах нещо такова...но пък хората били много сърдечни и истински.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз също умирам за море. Или вода във всичките й форми. Но шнорхелингът е основната ми идея като съм на море. Ако има риби ще се справя с разочарованието от небелите пясъци. Подходящо място се води южно от Национален парк Яла, но има и коментари, че рифовете не са напълно възстановени след цунамито преди няколко години. Според мен ще ми отнеме най-много усилия да избера къде да предвидя няколко дни за плаж. Има еднодневни екскурзии за гледане на китове, както и 4 вида костенурки, но все пак искам да видя и рибки. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Едното добро място за плажове било Тринкомалее, но в зависимост от сезона/ветровете се използвало повече от сърфисти.

Другото е в южната, по-точно югозападната част

Връзка към мнение

Така, говорим си за Шри Ланка  ;)  Аз, за разлика от по-голямата част от съфорумците, ще пътувам през Истанбул, но отново с Флайдубай. Цените от там са си същите и има за по 5 дена в седмицата. Но по нататък ще пиша за нашето пътуване конкретно. Какво е интересно в Шри Ланка. Общо взето всичко. Както природната география, така и географията на населението и селищата, историята, религията и бита и културата. За природата какво е специфично. Това е територията в Азия с най-голямо природно разнообразие. Територията на страната е малко над половината на тази на България, но растителните и животинските видове са много повече. Има и страшно много ендемити, някъде около 20% от всички видове. Това многообразие на флора и фауна се дължи на специфичния климат на острова. Шри Ланка се намира на границата между екваториален и субекваториален, което е предпоставка и за различните условия в различни части от острова. Освен това в централната част на острова има и малко по-високи планински територии, които пък спомагат за наличието на по-прохладен климат там. Поради близостта до Екватора и океанската вода заграждаща острова е с високи температури, което пък предполага и разнообразие при водния живот. Най-характерно за животинския свят е, че покрай бреговете е едно от местата с най-много китове. Син кит, Кашалот и др. Разбира се има и различни видове делфини, и всякакви други големи и малки морски животинки. На сушата, най-важно е да се отбележи, че се намира мястото с най-голяма концентрация на леопарди в света. Това е резерватът Яла, в който има по един Леопард на 2,5 кв. км. Интересното за цейлонския леопард е, че за разлика от другите видове, той е най-едрият представител в света. Това се дължи на факта, че тук няма лъвове или тигри и съответно леопардът е господстващия хищник и е така е стигнал по-големи размери. Именно поради факта, че е и господстващ хищник, той може да бъде по-смел и затова си позволява да не се крие през деня и съответно, за радост на туристите може да бъде забелязан в някои резервати в светлата част на денонощието. Други по-големи животни са разбира се слонове, биволи, а също така и крокодили. Има и голямо разнообразие на птици, прилепи, маймуни. Излишно е да се споменава, че някои видове могат да бъдат видяни само на острова. Има и места, където се отглеждат костенурки и също са голяма туристическа атракция. Растителността като цяло не ми е сила, но влажния и топъл климат предполага развитието на големи дървесни видове и именно поради тази причина има джунгла в южната част на острова. Самият климат е подходящ и за развитие на някои по-специфични селскостопански култури, като най-известен е цейлонският чай, който бил донесен от англичаните на острова(е тогава не е бил цейлонски  :lol: ). 

Относно историческите паметници и забележителности. Отново се набива на очи съотношението територия-исторически паметници. Поради бурното развитие на острова и различните архитектурни и религиозни забележителности днес са много и изключително разнообразни. Островът е бил населяван още преди христа. Във вътрешността на острова са запазени старите столици Анурадхапура и Полонарува. Едната от двете (мисля че беше Полонарува) е един от градовете, който е обитаван от най-дълго време в света. Интересна е и скалата Сигирия, която се издига високо насред равнина и при която един от владетелите в Шри Ланка изградил крепост, за да не може брат му да го достигне. Имало си борба за престола. На входа на скалата имало огромен каменен лъв, от който днес са останали само краката. до върха на скалата се стига по стълби, а отгоре има запазени останки от крепостта. На юг се намира град Гале на крайбрежието. Основан през 1588 от португалци, по-късно идват холандци. Има крепост в самия град и се смята, че това е градът, в който е най-добре запазен колониалният стил в Южна Азия. Крепостта не е била разрушена от цунамито.

В страната има множество храмове с различни статуи на Буда, но може би най-известната забележителност е храмът, в който се съхранява зъб на Буда в Канди. 

Населението е с преобладаващи синхали и тамили. Тамилите са в северната част на острова. Там е малко зле положението в момента и за да се иде трябва пропуск от столицата, но като цяло и няма много забележителности. Има и една част от населението изповядваща ислям, но по-малка. 

Туристическите обекти са сравнително евтини с някои изключения-резерватите, Сигирия, туровете за китове. Като и за тези неща цените са по около 30-40 $ на човек. В много случаи цените за местните са около 10-20 пъти по-ниски. 

За българите има виза. Попълва се формуляр в интернет и на летището се заплаща визата 30$, ако сте одобрен. Май всички ги одобряват. Мисля че има и още един начин да влезете в страната- през Индия с ферибот. Ваксини не за задължителни освен ако не идвате от Индия или някоя такава страна, в която хигиената е на ниско равнище. Тогава от Шри Ланка ви изискват документ за ваксини.

Ами това е най-общо. Предполагам с времето ще допълваме и някаква практична информация.  

  • Харесвам 22
  • Браво 1
Връзка към мнение

Страхотно, Крумчов, благодаря за помощта. Сега да попитам, понеже сме с почти еднакви дати, само че ти ще си по-уморен заради Истанбул. Ще останеш ли в Коломбо един -два дни да се аклиматизираш и да разгледаш? Така бихме могли да те настигнем. 

До момента мислех, че директно ще вземем влак от Коломбо към Канди, ще хапнем, ще помързелуваме, ще разгледаме ботаническите градини и евентуално прехваления зъб на Буда и ще започнем обиколката от втория си ден на острова със Сигирия. Стигнах до ден 4ти в плана си и забелязах, че ще загубя доста време да стигна от Полоннарува до Анурадхапура и после пак да започна да се движа на юг. Така че вероятно трябва да обърна нещата и след кацане в Коломбо да хвана влак за Jaffa, да сляза на Анурадхапура и да разгледам мястото спокойно. 

По принцип задължителни са ни Adam's peak, където бих се радвала на повече компания, наблюдаване на китове, вероятно и леопардите, язденето на слон, освен ако на живо не ми се стори ужасна идея. 

Аз пък обожавам растенията и макар още да не съм проучила кои видове са най-разпространени в Шри Ланка, джунглите са сред приоритетите ми и основното желание да отида. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

И така, ще публикувам малко неясни размисли относно първите 6 дни от пътуването си. В изключително суров вариант, така че съм отворена към всякакви идеи, коментари и подробности къде бъркам. 

 

Слънцето в Шри Ланка изгрява в 6 и залязва в 18 часа. Кратки светли интервали, различни от очакваните за идеално пътуване с природна насоченост от един сънчо. Ще бъде изключително трудно и се нуждая от добър план, защото поне половината ден ще ми се спи и няма да мога да мисля и реагирам адекватно на проблеми с организацията.

 

Ден  първи

Кацаме в Коломбо 5:30. До 7 би трябвало да сме приключили с визата. Закусваме и се отправяме към  Muthurajawela Nature Reserve  някъде по пътя за Негомбо, предлага 1,5-2 часа разходка с лодка през лагуни, мандрови дървета, с много птици и влечуги . Ориентировъчна цена около 1000 рупии на човек. Остатъкът от светлата част на деня може да бъде прекарана на плаж.  В 15:55 е последният разумен влак от Коломбо до Анурадхапура. Намираме си място за нощувка и се отдаваме на заслужена почивка.

 

Да  се провери -как се стига от летището до гарата, с какво и за  колко време да се стигне до парка (доколкото виждам не е влак), кой плаж е най-атрактивен и леснодостъпен наоколо, на какви интервали са туровете с лодка.

 

Ден  втори

Разглеждаме Анурадхапура. Обещано ми е да бъде с колело :) Моля ви да следите дали няма да бъда поредната излъгана жена.  Възможно е да прекараме цял ден вътре.

 

Да се провери - как да се приближим до целите за следващия ден и къде е най-подходящо да спим.

 

Ден  трети и четвърти

Полонарува и Сигирия.  Ако е невъзможно да се направи за един ден, тогава включваме Дамбула и Сигирия в ден 3 и Полонарува,  пътя до Канди и вечерното шоу там за ден 4. За няколко минути се радвах, че има комбиниран билет за всички исторически забележителности, но от няколко години тази опция е отпаднала.

 

Да се провери - придвижването между точките на културния триъгълник и да се избере най-разумният вариант. 

 

Ден пети и шести   :)

Време е за Adam's peak. Сутринта тръгваме от Канди. Написано е, че изкачването на свещената планина отнема между 3 и 11 часа при натоварени дни като уикенд и пълнолуние.  Ние сме там понеделник.  Идеята е да сме на върха по изгрев. Времето най-горе е студено, облачно и ветровито. Може да се качиш и нощем, участъкът е добре осветен и много популярен, със стъпала, тоест няма как да се контузиш, ако не си идиот. Възможно е да се тръгне още в светлата част на деня и да се лагерува(каквото и да значи това за двама души без палатки ) по пътя нагоре. Може пък да има купон горе и да се пали огън и танцуват езически танци около него, но едва  ли. Прочетох някъде, че не е позволено да се пие на обществени места, така че и 10те бири, медитирайки през нощта в средата на нищото май ще отпаднат. Тоест не е ясно какво ще правим там, но искаме.  

След изгрева и когато се насладим достатъчно на гледката и медитацията в кучи студ потегляме надолу. Предполагам заедно с всички други, така че може да изисква известно време . Имам смътни подозрения, че убийствено много ще ми се спи и ще искам да се изкъпя, така че отиваме към първия guest house, който ни предложат.         

 

 

Да се провери: Пълнолуние ли е? Какво ще правим с проклетия си багаж, ако няма да имаме нощувка в района? В каква посока продължаваме. 

 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Хах, това беше сред неподлежащите на контрол неизвестни и не ми се занимаваше много. Благодаря, Фич! Оказа се по-трудно да правя програма за 2 седмици, отколкото мислех. 

Редактирано от Lindt
Връзка към мнение

 Оказа се по-трудно да правя програма за 2 седмици, отколкото мислех. 

Абе трудно, ама кеф, нали!? ;)  Това си е тръпка - като правиш програмата и почваш да си мечтаеш и да си градиш представа за местата, които предстои да посетиш. :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Здрасти Lindt, съжалявам че се забавих с отговора, ама дълъг уикенд  :)  Ами наистина нямаме никакъв план. Аз си мислех да отделим първите дни и ние за вътрешността и постепенно да слезем на юг, където да поотпочиваме малко втората част на пътешествието. План ден по ден, няма да имаме точен, а по-скоро някакъв в много суров вариант за да сме по гъвкави с транспорт, климат и т.н. Може да се съберем някой ден да си направим една Шриланкианска сбирка, че както е тръгнало да пътуваме 100 човека февруари, ще трябва да прегледаме планове и информация  ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз бих дошла на Шриланската сбирка, таман ще открадна някоя идея от февруарските пътувания :) За сега също съм без определен план, но ми се ще да имам някакъв, за да не изпусна нещо интересно. Тези дни ще се захващам сериозно...Първото, което трябва да проуча е какво става с хората, които пристигат късно вечерта към 1:00 часа и дали има шанс тогава да се намери guesthouse.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз мисля за първата вечер, когато и ние пристигаме по това време, да и резервираме от тук. Хем ще сме изморени, хем наготово да идем някъде и да легнем да се понаспим. 

Връзка към мнение

Аз бих запазила нощувка. Така или иначе трябва да поспиш и ми се струва по-добра идея от летището да знаеш къде отиваш, а не да губиш още време в търсене. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ха така! Чудесна тема! Късно я виждам, но не прекалено. Веднага да се курдисам и аз в гювеча. И аз като Крумчов, пътувам от Истанбул, защото билетите бяха вече купени, когато пуснаха промоцията от София, че и една-две къщи бяха запазени и всъщност именно те попречиха да сменим датите и да си пътуваме от София като бели хора. Както и да е, ще видим и Истанбул, а и Дубай като бонус, защото престоят е 11/15 часа, съответно на отиване и връщане. Та нашите дати са 14 февруари - 02 март (бях планирала връщане на 27 фев., като съвсем бях забравила, че са празници, за което отново едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ на КРУМЧОВ!!!). Много ме блазни мисълта за волна програма, но пък  и много харесах една къща на плажа в Тринкомали, а и още една на юг, до Гале, та за 6 нощувки програмата е твърда, за останалите ще е малко по-разчупена. Та, от 15ти до 18ти сме ето тук   https://www.flipkey.com/hikkaduwa-condo-rentals/p681970 , а от 22ри до 25ти - ето тук:

https://www.airbnb.com/rooms/2499684?euid=cd6a85b5-539f-f205-195a-c6330ff1df24 .В промеждутъка ще овършеем централната част и мисля да завършим ето тук, http://www.baywatchkalpitiya.com, където предлагат сафари в дивата природа и наблюдение на китове и делфини, както и спане в палатки на плажа и с факли (яко)! Ще вземем кола под наем, за да можем да сновем по-свободно (а и заради претенциозните в групата). Да видим, ще се получи ли да се засечем някъде. Като ви гледам програмите...май само с Крумчов на връщане :)

Редактирано от eloena
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не смятам, че времето (13 дни) е достатъчно и ако в първата част в културния им триъгълник се замотая, това ще глътне точно от дните накрая за плаж, китове, делфини, птици, костенурки и въобще тези атракции.
Плажното парти с факли звучи супер: ) Вече почвах да се тревожа какво ще правим след стъмване.

Та ако се имате идеи ще е чудесно.

Не виждам причина да не се засечем.

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Оги, измъчваш ме с тези лайкове :blush: , караш ме да гадая дали съм на прав път в правенето на програма или не. За пръв път ми е и съм руса :rolleyes: . 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Виза издава се онлайн виза http://www.eta.gov.lk/slvisa/, струва 30$ .Валидна е 3 месеца, не е еднократна, а може да включва двойно посещение.Целият процес отнема около час. 

 

След като попълних всички данни за пътниците и кредитната карта за плащането, ми изписа:                    

 

 The requested URL was rejected. Please consult with your administrator.

Your support ID is: 5400557321581....

 

Някаква идея какво значи? При вас как се получи?

Редактирано от eloena
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.