Прескочи до съдържание

Корсика или Сардиния (или Малта)?


Kaloyan89

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Напролет сме решили да посетим някой от средиземноморските острови. И въпреки, че на мен най-много ми се иска Корсика (отчасти и защото е френска), бих искал да разбера повече за Сардиния.

 

Ако сте били и на двете места къде повече ви хареса? Можете ли да направите сравнение между двете? Ще разполагам с 5-7 дни, така че няма да мога да ги комбинирам.

 

Ако сте били само на единия остров, какво ви впечатли, какво ви хареса?

 

Малта може ли да се Мери по красота и интерес с другите два?

 

Да уточня, че отправна точка ще е Ница.

Благодаря за инфото.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Калояне, / нали искаш лично мнение/ , ако аз трябва да избирам между трите острова, веднааага избирам Корсика. Била съм и на трите, Малта я оставям на опашката, там не бих се върнала втори път, на второ място - Сардиния и на много силно първо място - Корсика.

Сардиния също е красиво място, но според мен - не толкова, колкото Корсика. Страхотна природа, тюркоазени води, невероятни селца в планината, рекички и чудесни гори. Ние кацнахме в Олбия . Летяхме София-Милано-Олбия, като втората отсечка беше с Изи джет и общата цена на билета беше доста по- ниска от цената за билети до Корсика. Взехме рент-а-кар и с фери отидохме в Корсика. Ферито е до Бонифачо - с крепостта, построена на скалите, надвиснали над градчето. Пътят през планината до Аячо - родното място на Наполеон е прекрасен. От високото има страхотни гледки към морето и толкова оттенъци на тюркоазеното и синьото, че просто онемяваш, как е възможно да е толкова красиво. самото Аячо също е чудесно място. Трябва да се опита кестеновата бира, която е местна забележителност, както и кестеновото сладко и няколко вида местни сирена.

Сардиния - южната част е по- слабо урбанизирана, там природата е запазена, докато северната част е мнооого снобска, да не кажа друго. Частни самолети, частни имения, частни заливи и пр. И там има много красиви местенца, архипелагът Мадалена - с множество мънички островчета и тихи заливчета.

Но като цени на Корсика е доста по- скъпо, отколкото на Сардиния.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Благодаря Александра, точно от такова мнение имах нужда, и то потвърди първоначалната ми хипотеза.

 

Вие само в южната част ли бяхте в Корсика? Аз смятам за по няколко дни Ажаксио, Бонифасио и Порто Векио. Нещо да пропускам?

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към мнение

И аз съм на мнение, че Корсика е по-хубав остров. Самата природа е по-красива, пътищата, особено във вътрешността са уникални, градчетата са някак си по-интересни. Аз бях първо на Корсика и от там с ферибот към Сардиния и втория след това ми се стори доста по-малко интересен. Иначе Бонифачо трябва да се посети задължително с една разходка с лодка покрай брега. Корт също за мен е задължително да се посети.Не е единствено градче по рода си, но все пак е много приятно. А и още един доста хубав град-Бастия. За Аячо Александра е написала. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря Александра, точно от такова мнение имах нужда, и то потвърди първоначалната ми хипотеза.

 

Вие само в южната част ли бяхте в Корсика? Аз смятам за по няколко дни Ажаксио, Бонифасио и Порто Векио. Нещо да пропускам?

Единият път се движи покрай морето и стигаш до Бастия. Като се тръгне от Бонифачо. За Аячо пак оттам се минава през планината. Ама аз говоря по презумпция, че ще си вземеш кола под наем. На местния транспорт въобще не разчитай.

До Аячо мисля, че има фери от Тулон и Марсилия. От страната на Аячо има едни оранжеви гранитни скали, като фиорди.около Golfe de Porto. Имай предвид, че пътят през планината е доста труден - на места тесен, стръмно, с много завои, иначе беше в чудесно техническо състояние. А няма как да не се мине по него, като искаш да прекосиш острова.

А, Бонифачо за един ден ти е достатъчно, просто Бастия - ден-два, че да обиколиш наоколо. В Аячо пак два-три ще са достатъчни. Но то там няма кой знае какви забележителности - родната къща  на Наполеон , катедралата, историческият квартал.. От Аячо пак по крайбрежен път стигаш до Калви.

На острова няма някакви коооой знае какви известности, но всичко, абсолютно всичко е много красиво. Според мен. Няма ги големите хотелски комплекси, малки хотелчета, китни ресторантчета и кафененца. Кристално чиста вода, мънички, закътани плажчета с хубав пясък. Толкова жива и запазена природа не съм видяла никъде. Ile de Beauté - така наричат острова и аз съм напълно съгласна :) .

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Миналото лято бях на трите острова Сицилия, Сардиния и Корсика. Сардиния е красиво място и във вътрешността, и особено около островите Мадалена, но Корсика определно е по-красив остров.

Абсолютно съгласен съм в Александра! Красива природа, разкошни сини води, планини... За да видиш красотата на Корсика е добре да пътуваш с автомобил. Всеки ден на различно място.

В моя профил можеш да видиш снимки. Имам албуми и от двата острова.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Благодаря ви отново. Значи според вас е най-добре да се наеме автомобил и да се обиколи острова за седмица примерно. Със спането как се справяхте? По една вечер на всяко място в хотел? Предварително ли резервирахте? Ние най-вероятно ще пътуваме със самолет, освен ако ферито от Ница не се окаже много по-евтино. 

Благодаря отново. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря ви отново. Значи според вас е най-добре да се наеме автомобил и да се обиколи острова за седмица примерно. Със спането как се справяхте? По една вечер на всяко място в хотел? Предварително ли резервирахте? Ние най-вероятно ще пътуваме със самолет, освен ако ферито от Ница не се окаже много по-евтино. 

 

Благодаря отново. 

Ферито от Ница до Аячо е около 150 евро в двете посоки и е повече от 6 часа. Ама ти си ги виж и си прецени. Не зная самолетът колко  е, ама, според мен ферито е скъпо. На нас от Сардиния до Корсика, дето е 15 км по права линия, за 4 -ма + колата беше около 250 евро в двете посоки.

Да, задължително с кола, щото иначе - там придвижването става предимно с автобуси / сега се замислих дали изобщо има влак :mad: / и в разни сайтове бях чела, че е "девет дена път с камили". Освен това, ние също се оправяме с френски, за теб ще е много лесно, защото на много места говорят само този език .

Връзка към мнение

Здрасти Кала!

Мога да дам инфо за Корсика, това лято бях там за около 2 седмици. Първо - вземи ферибота Ница - Ил Рус.... удобен е, пътуването е късо /около 4-5 часа, за сравнение другите са около 8-10/, и е най-евтин! Платихме около 250 евро за двете посоки - 2 човека + кола. НЕ си взимай нито каюта, нито кресло! Сядате в бара, и докато пийнете 1-2 и сте пристигнали... 

Задължително с кола! Там обществения транспорт е ужас. Препоръчвам южната част на острова,,,, все пак зависи как планираш почивката - предимно мързелуване и плаж, или с повече обикаляне... Ние направихме около 1000 км, тоест не се спряхме, спане на различно място всяка вечер и т.н....  Общото ми впечатление не е кой-знае-какво, очаквах повече, но....

Връзка към мнение

Мерси Жоро, каква изненада да те открия тук. Добре дошъл и пак благодаря за инфото. Ние най-вероятно ще наемем кола на място, трябва да погледна колко струва ферито ако си без кола.

Предполагам че ще се сасредоточа в южната част за да остане време и за мързелуване. 

Връзка към мнение

Здравейте,

Аз пиша рядко, но не мога да не споделя за любимото ми място. 

Определено препоръчвам пътуване с автомобил.

За нощувки, ние бяхме за 7 дена лятото и  нощувахме само на две места. Разстоянията не са големи, а в сезон трудно се намират свободни, затова предпочетохме да пътуваме повечко, но да не спим на много места. За мен пътят Аячо-Бонифачо е едно от най-прекрасните места, които съм посещавала. Порто-Векио също е хубаво, но там италианското влияние е много силно. За да се усети типичната корсиканска атмосфера, препоръчвам пътуване(ако имате възможност) из селцата и градчетата във вътрешността на острова. Бонифачо може да се види преспокойно за няколко часа. По пътя от Аячо към него има уникално местенца. Проприано, Сартен, също така една много популярна местност Lion de Roccapina, от която се разкриват уникални гледки. След лятното ни посещение, направихме още един тур ноември месец, Извън сезон е доста спокойно и липсата на милиони туристи, определено разкрива едно изключително изживяване. Ние обиколихме много селца, някои дори не запомних, как се казват. В близост до Проприано, има местност Олмето, където също е много хубаво. Едно от задължителните места за посещение, но това предполагам само в сезон е местността Скандола, която е уникален природен резерват. До Аячо може да посетите îles Sanguinaires, също любимо за мен място. За ферибот, ние ползвахме от Италия, така че не мога да съм полезна. Компанията, която не препоръчвам е SNCM, защото много често стачкуват и това лято много хора се оплакваха, че са изгоряли покрай тях... Като цяло островът не е голям, но със сигурност  една седмица не стига. Ако се сетя още нещо, ще се включа отново :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Би трябвало да има, все пак това е Франция   :) (казвам го, защото имах неблагоразумието да питам в един френски форум за пътищата там и много се засегнаха). Въпросът е доколко е редовен. 

Намерих това, но не знам дали е актуализирано скоро....

http://www.corsicabus.org/busAjaccio/index.html

Само че, гледам маршрутът е Аячо-Проприано-Сартен-Порто Векио-Бонифачо.

Това с автобус си е цял ден из тамошните завои... Особено Сартен-Порто Векио - има два маршрута, единият е около час и половина с лек автомобил. Има и по-пряк път, но е много опасен и с много завои. Една корсиканка-полицайка не ни позволи да минем през него, защото беше притеснена, дали ще стигнем.

Разписанията извън сезон са доста разредени, като гледам...По принцип има и влак, който обикаля из Корсика, но не му знам маршрута. Има и някакви малки бусчета, които извозват от Аячо до Бонифачо, нещо като нашите маршрутки, но не знам подробности за тях.

Ето тази пощенска картичка описва пътищата там много добре :)386739_511730455516545_1547556598_n.jpg?

Редактирано от L'espoir
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

А мислите ли, че края на септември в Сардиния и Корсика ще става за къпане, основно архипелага Мадалена ?

Мисля, че по-голямата опасност е времето да е дъждовно и да ви пречи на разходките. Със сигурност водата ще е хладна и ще зависи ти на каква температура можеш да устоиш.

Не познавам острова, но миналата година края на септември в Калабрия водата си беше направо студена. Ние оцелихме някакъв слънчев перид, но малко преди да заминем и след като се върнахме имаше доста порои. Погледни температурите и ще видиш, че вероятно за тогава са около 23-25 градуса, като се има пред вид че е остров няма начин водата да не е хладничка.

Връзка към мнение

А мислите ли, че края на септември в Сардиния и Корсика ще става за къпане, основно архипелага Мадалена ?

 

Температура на водата - Корсика

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А мислите ли, че края на септември в Сардиния и Корсика ще става за къпане, основно архипелага Мадалена ?

Оги, ние бяхме там 12-22.09 и времето беше супер, водата също беше топла, дъждовни дни не сме имали, но нали знаеш - всичко е въпрос на късмет...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много хубав сайт. Мерси, Фичо.

Температурата и на въздуха и на водата е много приятна, но пък много дъждовно...

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.