Прескочи до съдържание

Вятърни мелници в Холандия


Георги

Препоръчани мнения

Един от характерните символи на Холандия е вятърната мелница. Както и с много други изрази в тази държава и този е донякъде неверен, защото болшинството от мелниците не са използвани да "мелят" нещо, а просто да изпомпват водата, която постоянно е настъпвала да си вземе обратно отвоюваните територии. 

 

В днешно време холандците използват по-модерни помпи, но мелниците си остават част от тяхната култура, като повечето от се поддържат в изключително добро и даже работещо състояние. Човекът, който се грижи за мелницата (често живеещ в къща непосредствено до нея) е отговорен да я държи в изправност и трудно ще срещнете олющена и запусната мелница. 

 

Къде да отидете, ако искате да видите мелници в Холандия? На по-туристическо, не толкова туристическо или изцяло нетуристическо място? По-ред на номерата четете тази тема за да разберете. 

 

Zaanse - Schans

 

http://www.dezaanseschans.nl/en/

 

Може би най-популярното място за наблюдаване на вятърни мелници в Холандия. Не е по причина, че е най-доброто, а просто е най-удобно да се стигне от Амстердам, където са основна част от туристите.

 

Ако трябва да се обясни с една дума е холандската версия на "Етъра" до Габрово. Т.е. стари къщи са позиционирани тук, демонстрират се древни занаяти, смилане на подправки, както и работеща версия на ретро магазинче на Albert Heijn, голяма верига супермаркети в Холандия. 

 

В самия парк входа е безплатен, но има определени места, като например реставрираната мелница за подправки, които си имат отделен вход. Ако ви е любопитно да видите мелница отвътре - входа е около 4-5€. Но най-голямото удоволствие в Zaanse - Schans е просто разходката. Мястото е наистина живописно, за съжаление нямам лични снимки от там, но може да разгледате снимки от Flickr.

 

До Zaanse - Schans се стига лесно от гара Амстердам с автобус 391, който спира директно на входа и отнема около 40 минути. Билетът в една посока струва 5€, като може да ползвате и еднодневните карти за Амстердам и региона, които са на цена 13.5€ Повече информация за автобуса: http://www.bus391.nl/

 

Алтернативен метод на придвижване е влак до гара Koog-Zaandijk, но от там имате 15 минути ходене пеша. Ако сте с кола има удобен паркинг до входа, но на съответната цена от 9€.

 

Ако сте само и единствено в района на Амстердам, това е мястото с мелници, което трябва да посетите. Все пак знайте, че фактора автентичност е почти нулев - ако не всички, то почти всички мелници и постройки са преместени тук постфактум. 

 

Kinderdijk

 

https://www.kinderdijk.com/

 

Ако Zaanse - Shans е нещо като макет в реален мащаб, то Kinderdijk (обект на UNESCO) е истинската история. Една редица от 19 мелници, като е било необходимо постоянно да изпомпват вода, за да държат близките селища в безопасност. В днешно време мелниците са заменени от модерна помпена станция и чрез нея може да видите точно каква работа са вършили едно време. 

 

Отново входа е безплатен, като една от мелниците е реставрирана за туристи и има платен вход. 7.50€ към днешна дата, като отзивите от 2-3 приятели, които са влизали са противоречиви. На мен лично след първата ми писна да давам пари за мелници :)

 

По главния канал на Kinderdijk има корабче, което за 4-5€ прави добра разходка за около 30 минути. Корабчето е добра идея, защото ще ви позволи да минете в подножието на броени метри от мелниците и да ги разгледате от близо. Пешеходните и велоалеи, които обикалят зоната не са съвсем в непосредствена близост до мелниците. 

 

Като казах велоалеи, ако времето е хубаво, може да си наемете велосипед от входа и така да карате между мелниците - по-холандско от това няма как да стане. В противен случай пешеходната обиколка през всички мелници ще отнеме няколко часа и е силно вероятно да ви доскучее. Аз лично съм ходил 3-4 пъти до Kinderdijk и никога не съм обикалял всичко. 

 

От тук имам снимки:

 

P1020277.jpg

 

P1020305.jpg

 

P1090227-2.jpg

 

P1090232-2.jpg

 

P1090235-2.jpg

 

За да стигнете до Kinderdijk, освен ако не сте с автомобил трябва да тръгнете от Ротердам. Стигате до Erasmusbrug, от където имате два варианта. Усложливи табели ще ви насочат към туристическите корабчета до Kinderdijk, които оперират във високия сезон и са в посока вляво от моста. Вдясно, след като минете под моста е спирката на корабчета на GVB - нормални от холандския обществен транспорт. Излишно е да казвам, че с вторите е несравнимо по-евтино и по-приятно. Хващате корабчето в посока Dordrecht и питате служителя къде да слезете за Kinderdijk. Точната спирка е Ridderkerk. Може да си купите билет или от него или, ако имате OV-Chipkaart също става. На Ridderkerk ще се прехвърлите на друго, сравнително малко корабче, което е синхронизирано с по-големите фериботи и се плаща отделно. В едната посока излиза грубо 6-7€. Ето сайта на корабчетата, на холандски е, но мисля, че ще се справите: http://www.waterbus.nl/landing.php Ако не, просто отивате на спирката до моста Erasmus и чакате следващото в посока Dordrecht :)

 

Връщането по вода е малко по-сложно. Последния път като ходих не успях да се оправя и в крайна сметка се прибрах с автобусите, които минават през градчето Kinderdijk, спират точно пред входа на парка и също минават през Ротердам. Ако някой е успявал да се прибере обратно с корабчета нека обясни в темата как става :)

 

Ако сте с кола, има паркниг, цената е 5€. 

 

Kinderdijk (чете се Киндердайк) е задължителна атракция, ако сте в района на Ротердам и по мое лично мнение е в пъти над Zaanse Shans по скалата на мелницометъра. Все пак си е туристическа атракция и особено в летния сезон редовно спират разни речни круизи с една камара японци. Но мястото е голямо, има как да поеме тълпи, а като влезнете километър навътре ще сте почти сигурно сами. 

 

Случайни мелнички тук-там

 

Извън двете споменати по-горе атракции, които са малко или много туристически, знайте, че цяла Холандия е напръскана с красиви мелници, а ако имате късмет да е ветровито дори може и да се въртят. Ако все пак не искате да отделяте специално време, или пък обектите с туристи не са ви по вкуса, а само искате да зърнете мелница в целия и блясък, ето този сайт ще свърши перфектна работа: http://www.molendatabase.nl/nederland/

 

Представлява база от данни на всички мелници в Холандия, историята на всяка от тях, снимки, подробности, нещата чак опират до фетиш. Има и карта на Google Maps, на която са маркирани всички мелници, така че ако знаете какъв ще ви е маршрута, просто може да направите кратка отбивка към някоя от тях. Ето ги в района на Амстердам, не са чак толкова лесни за намиране, ако не знаеш къде да търсиш:

 

2015-01-23_21-40-17.png

 

Кликвайки на мелничката ще се отвори поп-ъп прозорец, от който може да отидете на специална страница с цялата и история. Сайта е на холандски, но вярвам, че с помощта на Google Translate ще се справите. А може би пък най-големия кеф е, ако случайно попаднете на някоя по пътя:

 

P1010899.jpg

 

P1010944.jpg

 

P1060659.jpg

 

Ами това е. Ако имате въпроси, коментари или ревюта и мнения след като сте посетили някои от споменатите тук места, свиркайте :)

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Чудесно обобщение! А във всички сезони ли има достъп? Аз проучвах преди година посещение на Kinderdijk и през октомври по груби спомени корабчета нямаше, приключваха около септември. Пиша това без да съм разцъкала още линковете ти. От друга страна пък съм виждала заснежени снимки от там (на календар :) )..

Връзка към мнение

Чудесно обобщение! А във всички сезони ли има достъп? Аз проучвах преди година посещение на Kinderdijk и през октомври по груби спомени корабчета нямаше, приключваха около септември. Пиша това без да съм разцъкала още линковете ти. От друга страна пък съм виждала заснежени снимки от там (на календар :) )..

 

Абсолютно целогодишно си е отворено :) Само мелницата-музей може да е затворена извън сезон, туристическите корабчета до там, сувенирните магазини, както и корабчето по канала. Но тези, които са си част от обществения транспорт си вървят целогодишно. 

 

Ако ти е мерак дори посред нощ може да идеш, то си е просто парк с велоаели, с нацвъкани мелнички отстрани :)

Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Понеже се върнах по вода от Киндердайк - казвам :)

Корабчето градски транспорт ходи от Ротердам до Киндердайк 3 пъти дневно - в сезона, т.е. до края на септември.

 

Отидохме до там с двете корабчета, както е описал Георги, като в Ридеркерк се чака около час, който употребихме да се помотаем из градчето.

От хотела си взехме едни малки картички за намаление, та входът за реставрираната мелница от 7,50 евро намаля до 6. Включва и филм, в сградата с помпите, който ми беше доста интересен. Не си бях дала сметка, че изпомпването на водата не е непрекъснато. Инак почвата изсъхва над допустимото, потъва и водата залива всичко и изцяло. 

И в мелницата ми беше интересно, може защото имам интерес към етнографията :) Освен това само до реставрираната може да се приближиш и да усетиш почти физически страховитото свистене на крилата.

Времето беше чудесно - слънце и почти никакъв вятър, та се разходихме по почти празните алеи. 

 

post-88-0-06118900-1443554201_thumb.jpg

 

post-88-0-91251300-1443554239_thumb.jpg

 

post-88-0-71075000-1443554265_thumb.jpg

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Киндердейк е страхотен!!! Цялото семейство остана очаровано от местността като цяло а и имахме страхотен гид.Благодаря на Основателя,че ни показа Холандия. :)

 

post-259-0-66638100-1443555639_thumb.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

И още няколко снимки.Въпреки,че бяхме в средата на септември осетихме капризите на времето а мъника даже сложи шапка.Интересни са дървените обувки във всякакви размери,започвайки се от Ротердам и чак до Киндердейк,където намерихме ето тези исполини. :)

 

post-259-0-81256300-1443557212_thumb.jpg

 

Като цяло,Холандия най-много я асоциирам,именно с вятърните мелници.

 

post-259-0-13132700-1443557210_thumb.jpg

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.