Прескочи до съдържание

Бизнес виза Камбоджа


Препоръчани мнения

 Здравейте, 

 
      От два месеца живея в Камбоджа с туристическа виза, която е удължавана и изтича след няколко дни...
 Искам да си извадя бизнес виза с която да се върна тук след около месец. Интересува ме дали процедурата е по-трудна отколкото  за туристическата виза , за колко време излиза,  цената и изискванията.
 Благодаря предварително :)
Връзка към мнение

Здравей,

 

радвам се, че има още някой, който споделя страстта ми към Камбоджа. И аз прекарвам по някой друг месец там последните години.

 

Отиваш точно в най-големия бюрократичен хаос и внимавай с информацията кой какво ти казва, променя се ежедневно.

 

Доскоро бизнес визата беше изключително лесна. Може би най-лесната бизнес виза в света. Просто маркираш Ordinary (Е), не Tourist (Т) на влизане, плащаш 5$ повече и тази виза може да се удължава колко искаш на място. По цени от миналата година тримесечната беше 72$, едногодишната стигаше няколкостотин долара, не помня колко точно.

 

 

От миналия месец, обаче, настъпи тотателен хаос, въведоха и разрешение за работа, което не е ясно точно на кой, кога ще го изискват. Постоянно има противоречиви инфомация. Самите служители не знаят какво да правят. Щяло да има и изключение разрешението да не трябва за хора, които живеят там за по-дълго но не работят. Кога и дали пак не е ясно. :)

 

До момента две неща са сигурни:

 

1. Туристическата виза може да се удължава на място само веднъж. Всеки просрочен ден се заплаща с глоба от 5$ при напускане на страната.

 

2. Разрешението за работа (ако ти трябва такова) трябва да се получи в едномесечен срок след пристигането в страната т.е. пак маркираш Ordinary(E) на влизане формално и на място трябва да видиш какво са измилили за твоя случай.

 

Ако няма да работиш е доста верятно да приемат, че не ти трябва и да остане старата схема. Основната версия за приемането на изискването за разрешението за работа е заради огромния брой виетнамци, които работят нелегално с бизнес визите. Със сигурност ще гледат да не гонят западните пенсионери ,които им наливат пари. 

 

Прецени си колко време искаш да останеш - дали два пъти туристическа виза (30 +30 дни) + 5$ на ден , няма да ти излезе по-евтино и нервоспестяващо, отколкото цялата тази неясна ситуация в момента. В краен случай винаги можеш да се разходиш с рейса да пиеш един фреш в Тайланд ( че кафето им е гадно :D)  и пак да влезеш с туристическа виза. 

 

Самата процедура с удължаването е елементарна и бърза - използвай туристическа агенция - таксата им е буквално няколко долара и знаят на кой да платят по веригата да не се мотаят. Явно им правят рушвет дискаунт за количество. :D Не се мъчи сама, могат да те мотаят с месеци и да се наложи подкуп, който е в пъти по-голям от таксата на агенцията.

Редактирано от T.E.Lawrence
  • Харесвам 7
Връзка към мнение
Благодаря за отговора! Със сигурност не ми трябва туристическа, а бизнес виза, защото целта ми е да остана да живея тук поне 6 месеца. Има ли начин да си изкарам бизнес визата в София?  В посолството ли става това? Някакси притеснено ми е да го правя на влизане, бих искала да свърша всичко предварително. Чувала съм за work permit-а , не трябва да представям такъв на влизане в държавата все още, само визата ми е нужна, нали? 

      Принципно смятам да пътувам от Пукет за Сием Реап , с автобус, не знам дали влизането в държавата е по-лесно така...Първото ми влизане беше леко досадно, караха ме да попълвам доста формуляри и ме гледаха с голямо недоверие :) 

Връзка към мнение

Няма начин да стане в София визата, но не ти и трябва. Просто маркираш ordinary (E) на влизане и ето ти бизнес виза. :) С work permit-a нещата ще си ги изясниш на място, дали и как, не ти трябва на влизане. Вероятност да не ти издадат виза да влезеш в страната на основните граници няма (поне аз не съм чувал да е отказана на някой), просто на някои граници има скамаджии и трябва да се внимава по вече.

 

Пукет е много далече, ще се убиеш от път. Най-бързо и безпроблемно е да летиш. Air Asia имат често промоции и от Банкок, и комбинирани Пукет -Банкок- Сием Рип. Издаването на визата става най-бързо, лесно и евтино на летищата и никакъв скам. С рейса си добавят едни техни си +5$ явно за рушвет на митничарите на човек да не ги бавят. Рейс от Банкок също е по-поносимо за Сием Рип. 

 

Попълването на формулярите е рутинна практика, нищо особено, не се плаши от това. :) Само си носи снимка и точен брой $ за таксата. 

Връзка към мнение

Доста неприятно... Познавайки се, ще треперя от притеснение че може да ме върнат ... <_< Наистина ли не може да се издаде от Бг?! За Тайланд става, а Cambodia не...Много странно! Това че имам туристическа виза с която съм пребивавала в държавата тази година не би било проблем за издаване на ordinary, нали? 

 Благодаря отново ! Доста ми е трудно да намеря информация в Интернет, че дори и консула на Бг посолството тук не е наясно... :haha:
Връзка към мнение

Не се притеснявай, елементарно е издаването на виза на границата. Никакъв проблем, че имаш предишни визи.

 

Тук няма камбоджанско посолство, в Москва е акредитирано за България, но не ти трябва. :)

 

Успех!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.