Прескочи до съдържание

Посещение на парка Keukenhof, лалета, цветя и др.


Георги

Препоръчани мнения

Предварително да се извиня, че нещата в тази тема ще са информация събирана от тук, от там, а няма да е от личен опит, както обикновено предпочитам. За толкова години в Холандия така и не посетих нито Keukenhof, нито да се разходя специално из полетата с лалета, което е голям срам. С оглед на по-лесно четене ще разказвам от първо лице, но имайте предвид, че просто препредавам прочетено другаде или каквото сме говорили с приятели през годините.

 

Все пак се надявам, че информацията ще е достатъчно практична и лесна за асимилиране и да е от помощ. 

 

Жив срам, че в темата ще има едва 1-2 снимки, при положение че говорим за цветя, но се надявам вие да попълните тази дупка. Ако някой е посетил парка да се чувства поканен да остави ревю и снимки за останалите. 

 

Кога е най-доброто време да гледаме лалета и цветя в Холандия?

 

Уж края на април. Пиша уж, защото, както и много други пъти е ставало на въпрос, времето в Холандия е много променлива величина. Зимата може да не е свършила през април, а може и лятото да е започнало тогава. Това естествено се отразява на цъфтежа на цветята и като нищо може да се случи в началото на април да гледате зелени стръкове, а в края всичко да е прецъфтяло. 

 

От средата до края на април е период на добра застраховка, но пак да знаете - нищо не е сигурно!

 

Как да стигнем и да посетим парка Keukenhof?

 

http://www.keukenhof.nl/en/

 

Парка Keukenhof (Койкенхоф) е от най-големите холандски забележителности. Холандия често се асоциира с лалетата, а пък лалетата в Холандия се асоциират с Keukenhof. Парка е отворен от края на март до средата на май, като за 2015 датите са 20 март - 17 май. 

 

Парка се намира в покрайнините на градчето Lisse (Лисе), което пък е близо до Leiden (Лайден), което пък е на около 30 минути с влака от Амстердам. Най-хитрия начин да стигнете до там е с градски транспорт, като на сайта на Keukenhof се продават т.нар. combi билети, които включват двупосочен автобус и входа за парка. Едно на ръка, че спестяват грижи по логистиката, второ на ръка, че са и малко по-евтини от колкото, ако си купите всичко отделно. 

 

Препоръчвам да си купите билетите онлайн: http://www.keukenhof.nl/en/footer/buy-tickets/

Combi билетите може да се купят и от определени места в Амстердам, отбелязани също в сайта, но не виждам причина да не си ги купите онлайн и да си спестите ядове. 

 

Понеже повечето от вас ще тръгват от Амстердам, начина е с автобус 197 от Leidseplein или Museumplein, където стигате до летището. Там сменяте с автобус 858 директно до парка. Повече информация както и схемата за другите градове (Leiden, Haarlem) може да видите тук: http://www.keukenhof.nl/en/plan-your-visit/public-transport/

 

Алтернативно може сами да си сглобите маршрут чрез сайта 9292ov.nl Хората пишат, че особено в хубави пролетни дни през уикенда, чакането на автобусите от летището може да е доста заради големите опашки. И макар и самоделния маршрут да не ви стоварва на входа на парка, а да е необходимо малко ходене пеша, може да е от полза. 

 

До парка може да се стигне и с кола, но гледайте да имате GPS, по ревюта изглежда, че входа не е лесен за намиране. Точния адрес, ако го нямате като Point of interest в базата данни на GPS-а е този: 

 

Stationsweg 166A

2161 AM Lisse
Netherlands

 

В самия парк вече прекарайте колкото време си искате! Препоръчват се 3-4 часа, а може и да отнеме ден. Пак в хубавите, слънчеви, почивни дни очаквайте доста тълпи и невъзможност да снимате цветя нормално, без хора. Може би в късния следобед е една идея по-добре, когато организираните турове са си тръгнали, пък и светлината е по-добра за снимки, но чудеса не очаквайте - хубаво ли е времето, цъфнали ли са цветята ще има и тълпи. 

 

Дори да не уцелите сезона и да няма цъфнали лалета не унивайте. В парка се грижат като цяло винаги да има какво да се гледа, и дори лалетата да не са цъфнали или прецъфтели, то има други цветя, които цъфтят по-рано и по-късно, така че никога не сте валат. Бонус ще е, че и тълпите няма да ги има. 

 

Лехи с лалета

 

Койкенхоф, колкото и да е прекрасен си е доста скъпа атракция. Само входа за парка е 16€, а и тълпите и култувираното изживяване в парка не допадат на хората търсещи по-натурален досег с лалетата в Холандия. 

 

За тях е зоната около самия парк, в който индустриално се отглеждат лалета за луковици. Вероятно не по-малко впечатляващи от тези в парка, и с чувствително по-малко тълпи, тези лехи може да се разглеждат абсолютно свободно. Най-лесния начин е да си наемете колело преди входа на парка (сравнително изчистена процедура, около 10€ на ден), където ще ви дадат и карта и ще ви посочат в коя зона в момента са най-красивите лалета. 

 

Имайте предвид, че тези лехи, за ралика от тези вътре в парка, се отглеждат за продажба на луковиците, и собствениците не ги интересува дали на туристите им се гледат или не и ще ги отрежат в най-подходящия момент за бизнеса им, а не за вас.. За това да не стане така да отидете до лехите и да видите отрязани стърнища. 

 

Тук имам 2 снимки правени от влака:

 

1.jpg

 

2.jpg

 

Дали парка или лехите са за предпочитане? И винце, дедо Попе, и винце! Т.е. нищо не пречи да ги съчетаете в един ден. 

 

Парад на цветята

 

Всяка година в края на април за няколко дни има парад на цветята, ето официалния сайт на събитието: http://bloemencorso-bollenstreek.nl/en Парада минава от Хаарлем до Нордвайк.

 

Маршрута като времена може да видите тук: http://bloemencorso-bollenstreek.nl/en/route/

 

А ето и карта: http://bloemencorso-bollenstreek.nl/media/15417/bcb2015-publieksfolder-web.pdf

 

Нещо неясно? Мерси! Пак да приканя, качете снимки от вашите посещения да не седи толкова постна темата!

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Тъкмо вчера си мислех, че ми се ходи в този парк и ти пусна темата! Благодаря! Ще го проуча по-подробно.

Редактирано от alienad
Връзка към мнение

Здравейте, дали си заслужава да ходим в парка около 24ти март ? Дали ще има какво да видим или няма смисъл да се разкарваме от Амстердам ..

 

Лалетата няма да са цъфнали, но ще има други цветя. Вие си преценявайте. В TripAdvisor има една тема, където една местна холандка всяка седмица пуска седмични ъпдейти на какво е положението в парка. Ето я и темата: http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g188590-i60-k8280881-Flower_Update_2015-Amsterdam_North_Holland_Province.html

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Аз съм ходила в началото на април и нямаше нито едно лале на открито :mad: . Лалета имаше в разни оранжерии, не беше напразно ходенето :).

Имаше градина с орхидеи,закрита естествено, но беше много красиво.

Със сигурност  в края на април посещението не е за изпускане!

 

post-1448-0-83135600-1426454811_thumb.jpg

post-1448-0-71460700-1426454935_thumb.jpg

post-1448-0-51468200-1426454985_thumb.jpg

post-1448-0-65017500-1426455044_thumb.jpg

post-1448-0-37137200-1426455141_thumb.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Бях там този уикенд и наистина още няма много лалета на открито - предимно минзухарите са нацъфтели. Но паркът е така направен, че пак има какво да се види, а и е огромно предимство липсата на огромни тълпи.

 

снимки:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10205061126666022.1073741868.1178764945&type=1&l=0120c29b74

 

транспортът от летището е много добре уреден - ние вече за втори път си оставяме куфарите в сейфовете (9.50 евро за 24 часа за голям сейф) и хващаме 858 от спирката пред летището. Той може да се ползва както с комби билетите, така и с OV чипкартата. Пътуването отнема по-малко от час и автобусът спира пред централния вход на парка.

И аз препоръчвам да се купуват билети онлайн, спестява реденето на опашката, която в по-пиковите месеци е доста солидна.

 

Вътре в парка има много ресторатчета на самообслужване, тип бюфет. Цените са солени, но можете и да си носите сандвичи и да ги ядете на пейките из парка. Всяка оранжерия е различна и някои от тях са постоянни (например орхидеите), а други са с различна програма всяка седмица, която може да се провери от сайта.

 

За малки деца има мини зоопарк със зайчета, пиленца , прасенца.. както и комплекс катерушки и пързалки. Пускат и с кучета, но естествено да са на повод.

 

Отделете си поне половин ден за това прекрасно място :) Много е приятно човек да се разходи сред толкова красота, действа разтоварващо и зареждащо.

Аз ходя за втора поредна година и мисля, че с удоволствие ще се върна пак догодина. 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Понеже повечето от вас ще тръгват от Амстердам, начина е с автобус 197 от Leidseplein или Museumplein, където стигате до летището. Там сменяте с автобус 858 директно до парка. Повече информация както и схемата за другите градове (Leiden, Haarlem) може да видите тук: http://www.keukenhof.nl/en/plan-your-visit/public-transport/

 

 

 

Да разбирам ли, че комби билета от Амстердам до градините включва в себе си билет за градината и регионален такъв? Изхождам от сбора на цените за входа на градината и регионалната карта.

Ако купя такъв, ще мога ли после да пътувам из зоните, които покрива региналната карта или да си взема само билет за градината и регионална карта отделно, тъй като ще ми остане време и ще искам и нещо друго да видя в региона?

Редактирано от Дидко
Връзка към мнение

Ей, да му се не види, за толкова години така и не намерих време или имах малшанс и не успях да стигна до там. Тази година пак съм се засилила, но пак ще е в неподходящо време. Как да не се оплаче човек

Редактирано от Lyubina
Връзка към мнение

Да разбирам ли, че комби билета от Амстердам до градините включва в себе си билет за градината и регионален такъв? Изхождам от сбора на цените за входа на градината и регионалната карта.

Ако купя такъв, ще мога ли после да пътувам из зоните, които покрива региналната карта или да си взема само билет за градината и регионална карта отделно, тъй като ще ми остане време и ще искам и нещо друго да видя в региона?

 

Мисля, че в комби билета не влиза регионален такъв, а само за посочените автобуси. За твоя случай регионалния ще ти свърши по-добра работа, след като не търсиш само билет от Амстердам до Койкенхоф и обратно. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Актуална информация (11.04.2017г.) за цъфтежа на цветята в парка Keukenhof. 

Нарцисите са във вихъра си и са разнообразни и огромни:

20170411_122044_HDR.thumb.jpg.4e97f82f7fe364dc7237a69817096005.jpg

20170411_132103_HDR.thumb.jpg.1b0e181fca722283d7430191340fda56.jpg

DSC_9013-c1.thumb.jpg.e2ddfb2f6e673cd8c0209649497d1998.jpg

Великолепните зюмбюли изпълват въздуха с аромата си:

20170411_131104_HDR.thumb.jpg.77b7c8e914ffbbcfd3e136a20d6b73ff.jpg20170411_142519_HDR.thumb.jpg.55c7879cddcf42b826f93bafbb0ec7b1.jpg20170411_142557_HDR.thumb.jpg.ee9eb2cc978b10c37afd6cd3a890f457.jpg20170411_161133_HDR.thumb.jpg.78a0a8986ac6771d0807e8100d3030f3.jpg20170411_162504_HDR.thumb.jpg.90288df814c04c7e32ba797bf31301f9.jpg

А лалетата са в разнообразни багри и форми:

20170411_123323_HDR.thumb.jpg.787ba21694e2ea79f15af611bc6bde9d.jpg20170411_132030_HDR.thumb.jpg.4a6d77161fff2929572632aa7f3662f3.jpg

20170411_143447_HDR.thumb.jpg.090cad728c40ae6400675d22b939a7b6.jpg

20170411_144947_HDR.thumb.jpg.a832014693084903d42c9c1aaf529d3a.jpg20170411_145240_HDR.thumb.jpg.ed2cf0bb5ef6f039aea27399e68f66b3.jpg20170411_152909_HDR.thumb.jpg.7081901bb6bc852cc51a1c7821eb9fcc.jpgDSC_9013-c1.thumb.jpg.e2ddfb2f6e673cd8c0209649497d1998.jpg

И великолепната река от цветя през гората:

20170411_163744_HDR.thumb.jpg.1b53c5ab64af80e8156adb70af8d87e6.jpg

И все още има лалета, които не са се разцъфтели, така че най-прекрасното предстои.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Освен цветята на открито, има няколко павилиона, в които са аранжирани букети от различни цветя. В единия има гербери:

20170411_114704_HDR.thumb.jpg.9370eb03306a5a8ecfe74869ae906fae.jpg20170411_114714_HDR.thumb.jpg.b6c9764f9d5666c4c12e29401e49108e.jpg

В другия орхидеи:

20170411_132542_HDR.thumb.jpg.337ac824f33337098d316968a7af381e.jpg20170411_132648_HDR.thumb.jpg.f03999d5a952a0188b35901ed136284a.jpg20170411_132917_HDR.thumb.jpg.5ee09a528b12a4498502253fb842dc3f.jpg

А в третия - засадени различни видове лалета, като има табелки с наименованията им:

20170411_152938_HDR.thumb.jpg.6e3c2b045508c7fe3ac4f37607f5dd35.jpg

От вятърната мелница има поглед към полетата с засадени зюмбюли и лалета. Ето това се вижда в момента - великолепен килим от бели, лилави и розови зюмбюли:

20170411_125412_HDR.thumb.jpg.6b961c9e447767f8da0dedd04aebffc9.jpg20170411_125423_HDR.thumb.jpg.26763fb525528c5abbf7c1b891cb4211.jpg

Редактирано от alienad
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.