Прескочи до съдържание

дневник Иран 2015 - първа част (попътни бележки)


ruwenzogy

Препоръчани мнения

post-146-0-69792600-1428043926_thumb.jpg

 

Тези бележки ги пиша, за да разберете колко лесно и колко хубаво е да се посети Иран.

И то сега - април и май е най-прекрасното време за там. 

Идете в Иран и се наслаждавайте....

 

post-146-0-16029700-1428043823_thumb.jpg

 

 

ПОДГОТОВКАТА

 

Наша отдавнашна мечта със Снежка бе да посетим тази прекрасна страна, докато все още не е късно и дългата ръка на американските империалисти и колонизатори не се е простряла над богатите залежи на ирански петрол.

Няколко години все нещо не се получаваше и отлагахме с надеждата, че нищо лошо няма да се случи на Изток към рая в Персия... И времето дойде.

Преминах през няколко варианти на програма на многото и разнообразни места за посещение.

В първоначалния вид планирах месец с джип и шофьор да обходим почти цял Иран и да изкачим най-високия връх – вулкана Дамаванд (5600м).

post-146-0-39233800-1428044594_thumb.jpg   (снимка интернет)

 

Това имаше някои недостатъци, защото планината е достъпна само летните месеци, а пък в Иран тогава е адска жега.

И въпреки това бях организирал нещата чрез преписка с една местна агенция, бях докарал прилични цени като се очакваше да сме 6-8 човека. Но малко неочаквано, въпреки уж голямото желание на всички, накрая се отказаха. Още повече , че и никой не искаше да“ спи с шофьора“, а имаше мераклии за водачката...

Тогава реших, че е крайно време да не се моля на никого, а да се оправям сам. Всичко подсказваше, че това е лесна за организиране дестинация, евтини самолетни билети, визи на летището, добронамерени хора и ....смело напред.

Направих по-съкратен вариант, основно без Дамаванд , пустинята Калут

post-146-0-88141200-1428044603_thumb.jpg  (снимка интернет)

и северните райони в рамките на 15 дни, колкото е визата, главно пътуване с автобуси и дневни екскурзии на место. Като най-подходящо време си бях определил пролетта, когато все още не е толкова горещо и цветята започват да цъфтят. И така започна дебненето за самолетни билети с турската авиокомпания Атласджет. След Нова година и това се случи. Купих евтини билети за отиване, като реших, че ще дочакам такива и за връщането. Грешката си осъзнах малко по-късно, като разбрах, че това е времето на персийската нова година – Нуруз и тогава хотели , транспорт и всичко поскъпва. Това ме хвърли в лек смут и реших да си улесня задачите като сведа програмата до основните градове и забележителности, да бъде по-лежерна и да се насладим максимално на ислямската архитектура и начин на живот..

Така достигнах до третия основен и окончателен вариант на програмата, която изпълнихме и публикувам тук.

 

 

П Р О Г Р А М А      И Р А Н     2 0 1 5

 

 

15 март (неделя) - Сутринта автобус София – Истанбул 9,00 - !8 часа

Вечерта самолет Истанбул – Техеран 22,20 – 2,50 ч. Atlasjet

 

16 март (понеделник) Такси Техеран – Исфахан ( 4 часа)

Разглеждане Исфахан – Chehel Sotun Palace, Hasht Behesht Palace, Vank Cathedral, 2 Bridges

Iran Hotel

17 март (вторник) Разглеждане Исфахан - Imam Square & Mosque, Sheikh Lotfollah Mosque,

Ali Qagun Pallce, Jameh Mosque, Bazar Bozorg Iran Hotel

 

18 март ( сряда) - До обяд разглеждане на Исфахан След обяд автобус до Шираз (7 часа)

Sasan Hotel

19 март (четвъртък) Разглеждане Шираз – Citadel Karim Khan, Nazar Garden, Vakil Mosque,

Aramgah Shah Cherach, Jameh Mosque, Nasir Mosque, Vakil Bazar

Sasan Hotel

20 март (петък) Екскурзия до Персеполис и Nagsh-e-Rostam, Darvazeh Quran (портата),

Martyr's Mosque(само в петък) Sasan Hotel

 

21 март (събота) – До обяд разглеждане Шираз. Автобус до Язд.( 5 часа) Kohan Hotel

 

22 март (неделя) Разглеждане Язд – Стария град, Jameh Mosque, Lari Khan,

Alexander Prison, Amir Chakmag Complex, Ateshkadeh Fire Temple Kohan Hotel

 

23 март (понеделник) – Автобус до Исфахан.(5ч.) Следобяд пазара на Исфахан Iran Hotel

 

24 март (вторник) – Сутринта автобус до Кашан ( 3 часа) Разглеждане Кашан – крепостните

стени, 3 традиционни къщи(дворци) и 2 джамии Elsan Hotel

 

25 март (сряда) – Екскурзия с кола до старинното селище Абиане и градините Фин

автобус до Техеран ( 3 часа) Golestan Hotel

 

26 март (четвъртък) – Разглеждане Техеран - Golestan Palace, Imam Khomeini Mosque,

Nat.Museum, Jewel Museum,, Central Bazar Golestan Hotel

 

27 март (петък) Разглеждане Техеран – Park Shahr, Azadi Tower Късен вечерен пазар

Към полунощ такси до летището

 

28 март ( събота) Самолет Техеран – Истанбул 5,00 – 7,00 часа

 

Автобус Истанбул – София 9,00 – 18,00 часа

 

 

Още малко по предварителната организация, която се състоеше главно до осигуряването на хотели. Това е не лека задача, тъй като поради наложеното медиийно и всякакво ембарго иранските хотели не фигурират в никакви американски и западни сайтове. Комуникацията се осъществява главно по имейли, а понякога и по телефон. Аз предпочитам първия вариант за да имам нещо черно на бяло и си нося разпечатана коресподенцията с дадения хотел. Така стана и сега. След първоначалното притеснение започнах да пиша на всички, които открих някакъв адрес. Четях, че не всички отговарят, и не толкова бързо, колкото ми се иска. Но започнах отрано и нещата се наредиха. Уредих си всичките хотели, но все пак не знаех какво да очаквам на място. За транспорта бях готов да пътуваме навсякъде с такси и бях приготвил дадената сума за това.

И въпроса с парите. Аз обичам навсякъде да си нося кеш, и ако може от България. Тук нямаше и взехме само около 200 евро в ирански риали. Останалото на летището в Техеран.

За самолетния билет на връщане падна голямо чакане, буквално няколко дни преди заминаването. Заради Нуруза може би, цената бе космическа. Накрая се успокои и купихме по 140 евро, а отиването бе по 120$, и това от Истанбул. Та , уж евтино, ама не съвсем...

 

ПЪТУВАНЕТО

 

Пътувахме с турската автобусна фирма МЕТРО, която е водеща по тази дестинация София – Истанбул.

post-146-0-76827300-1428043857_thumb.jpg

Сутринта тръгване в 9,00 часа и пристигане в 6,00 следобед. Седалките са удобни и широки, по 3 на ред, всяка с монитор пред теб. Ние се уредихме сами на двойна, понеже имаше няколко празни места. А това е изключително важно за да не ти се подуят краката, в предвид предстоящата безсънна нощ и последващо обикаляне по града и пазарите...

В автобуса има стюард, който постоянно раздава чай и вода, както има и някакви сладкиши.

Но тя фирмата е доказана, така че няма какво толкова да я хваля. Важно е да спомена за цената. Ако си купуваш от София – 50 лв. еднопосочен, 90 лв. двупосочен и това е най-добрата възможна цена, като връщането може да поискате да е отворено. Ние взехме само отиване, а после в Истанбул цената е 75 лири, което правеше 58 лв. Така, че ние дадохме по 108 лв, или по близо 10 евро повече на човек.

В Истанбул с метрото за десетина спирки до летище Ататюрк. Цената е 4 лири и се купуват жетони от автомат, който приема освен монети и банкноти до 20 лири. Много приятни и удобно е да се лети от тази прекрасна аерогара. Там е пълно с всякакъв шарен свят. Винаги е интересно и екзотично. На фришоповете можеш да опиташ десетки видове локуми и сладкиши...

Приятно бяхме изненадани и от сървиса на Атласджет. Аз ги мислех за нискотарифна компания и се бяхме приготвили да гладуваме, а те ни шашнаха с едни хубави порции , та дори с вино и бира...

post-146-0-90276300-1428043872_thumb.jpg

По пътуването – толкова. Дори успяхме да дремнем малко.

 

ВИЗИ

 

Иран е една приятелска страна, която иска да се отвори към света и напълно го заслужава.

Проблеми с визите няма никакъв, освен ако не си американец, или израелец.

На летището се издават визи за няколко минути. Попълва се един елементарен формуляр, не се изискват никакви снимки (още по-малко със забрадки и фереджета), никакви покани, или доказателства, къде ще отседнеш, или пък за пари. Не искат дори самолетен билет за връщане.

Толкова либерално получаване на виза не съм имал никога. Само плащаш 60 евро , даваш паспорта и след 5 минути си вече на паспортното гише, където те посрещат с

                         ДОБРЕ ДОШЛИ В ИРАН.

За жените също никакъв проблем и подозрително гледане. Слагаш си един шал и си готова..

После отиваш за багажа, където е останал само твоя, докато си получавал визата и си го взимаш и поемаш към неизвестното.

 

ПАРИ

 

Иранците имат едни странни пари с много нули, и да си призная честно до последно не успях съвсем да се оправя с тях ( за срам, че съм се занимавал с толкова валути)

Пример:1 000 000 риала, или 100 чека, което е около 30 евро, но те когато говорят махат едната нула и става 100 000 томана и обикновено става въпрос за томани, но е доста сложно да реагираш бързо на дадена цена. Допълнително усложнение внася и това, че са изписани с техните арабски цифри, които задължително трябва да се научат, но това е лесно.

Та при пристигането, след като си вземеш багажа, трябва да се обменят пари. Това става на единственото чейндж бюро, което се намира на втория етаж (заминаващи). Долу има банки, но там курса е дървен и никой не спира при тях. Горе работят денонощно. Няма голяма разлика дали обменяш долари или евро, всичко е почтено и по международните курсове.

Също , ако ти останат пари, при тръгването си взимаш отново еврото и доволен, че не си прекаран и си търъгваш. Само едно предупреждение все пак – хубаво е парите да се броят там, че са големи бали и понякога стават грешки. Ние не знаехме точно как ще пътуваме и какво ще купуваме, и обменихме само 700 долара, но после главно златото и някой хотели плащахме в долари.

Курса на летището е един от най-добрите, така че сменяйте смело. Ние не сме купували валута никъде другаде, така че не мога да кажа нищо за карти, банки, банкомати и прочие.

Както и за телефони, СИМ карти, сателитни връзки и т.н. Интернет има почти навсякъде, но е бавен. Все пак вайбъра сработи няколко пъти. Но Фейсбук няма.

 

 

 

ЕЗИК

 

Езикът е фарси. В хотелите и туристическите места се говори и добър английски. Винаги и навсякъде можеш да се оправиш и без всякакъв език, защото хората го искат и са готови да те разберат и насочат. Хубаво е от хотела да ви напишат на фарси името и адреса на даден обект, който търсите. Това е полезно за направлението, както и за таксиситите, които странно, но съвсем малко знаят английски, та дори не знаят и къде се намират хотелите. Явно много рядко возят туристи. Аз имах и разпечатки на фарси, на някой основни имена на градове и забележителности, но не съм ги използвал, а понякога тиках пред очите им пътеводителя, където е написано на техния език, като си избирах официални лица или хора, които ми изглеждаха по-интелигентни, за да могат да четат.

post-146-0-91964100-1428044241_thumb.jpg

 

Следва продължение

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 46
Връзка към мнение

ТРАНСПОРТ

 

Ще започна с неприятния момент – такситата. Те са еднакви почти навсякъде и ти създават все негативни емоции. Такива бяха и тука. Не успях да ги преодолея, защото всеки ден ги ползвахме и не бяха от най-приятните преживявания. Започна се от летището. По план исках с такси да отидем веднага до Исфахан, който е на около 400 км. Информацията ми бе, че цената е около 60 евро. Но колкото и да обикалях и да се правех на отворен, не успях да се спазаря, а времето си течеше и не искаха да ни карат ( грешно си бях направил сметката, че ще си счупят краката кой да вземе 60 евро). Накрая за 75 евро един се съгласи, но аз се чувствах прекаран. Още повече, че не ни откара до хотела, а ни предаде на друг таксист от Исфахан, с лъжата, че не можели да влизат в града. Другия и той гледа да ни прекара. Хвърля багажа отзад, въобще не знае къде е хотела ( а той на главната улица в центъра и от автогарата само направо) и накрая се пазари за повече от спазарените пари, че се разкарвал дълго. Ами като е мухльо , ще се разкарва. Подобни случай имахме още – я ремонти, я задръствания, все поводи да мърморят за повече пари. Ама те са си такова племе, измамническо по цял свят. На нас още първата градска цена на такси от 100 000 = 3 еврo  ни хареса и повечето пъти се возихме все за толкова, въпреки че осъзнавахме, че е няколко пъти повече от цената за местни.

На този съм му снимал номера за респект, че нещо много тарикатлееше

post-146-0-94755800-1428054912_thumb.jpg

 

За сметка на това автобусите бяха много евтини и то ВИП класа – широки, с три седалки на ред и почти в легнало положение можеш да се возиш. Оказа се, че по време на Нуруза проблеми с транспорта няма. Всички си ползват собствените коли.

Пътувахме отсечките Исфахан – Шираз за 300 000 = 9 евро ( 500 км)

                                  Шираз – Язд за 270 000 = 8 евро ( 450 км)

                                  Язд – Исфахан за 250 000 = 7 евро (350 км)

                                  Исфахан – Кашан за 200 000 = 6 евро (220 км)

                                  Кашан – Техеран за 230 000 = 7 евро (230 км)

Това прави по 37 евро на човек, или 75 евро за двамата за цялата обиколка, точно колкото дадохме сънени първата сутрин на таксито до Исфахан. А смея да твърдя, че автобусите са и по-удобни.

post-146-0-77231600-1428054846_thumb.jpg

post-146-0-99062300-1428054856_thumb.jpg

 

Ако пак дойда скоро в Иран ще завъртя големия кръг с нощни автобуси. Така ще се спести време и пари от нощувки по хотелите, които не са съвсем евтини.

Автобусният транспорт е един от най-добрите, които съм ползвал досега по света

Автогарите са страхотно уредени и светят от чистота

post-146-0-22756400-1428054829_thumb.jpg. Това е автогарата в Исфахан.

post-146-0-39120100-1428054805_thumb.jpg

 

За сметка на това за кола под наем – забравете. Трафика в големите градове е нещо невиждано. Как оцеляват тези хора, нямам си на представа. Никакви правила, никакви светофари, никакви полицаи, нищо човешко на пътя. И ако сте пешеходец, сериозно се пазете, никой няма да помисли за вас, нищо че сте чужденец. Как става така при тези добронамерени хора, не ми стана ясно. Но явно това са неписани правила от години. Колите за градски условия са стари, очукани и леки побутвания на никого не правят впечатление. За дълги пътувания си имат други нови коли. Бензина е евтин . Автопарка е от ирански и френски коли ( главно Пежо).

В Техеран ползвахме и метрото, което е прекрасно уредено. Всичко го има и на английски и е удоволствие да се возиш на метро за 30 стотинки.

 

ХОТЕЛИ

 

Както вече споменах хотелите се намират чрез писмена кореспонденция или с телефонни разговори. В големите сайтове ги няма. Аз все пак успях да резервирам от един турски сайт

Hotelyar.com , който е единствения , който приема плащане чрез Пейпал, и още от един сайт..HOTEL.INFO.com , където само се резервира, а се плаща на място кеш. Другите, по имейли. Но трябва да отбележа, че иранците са изключително точни и държат на думата си и всичко договорено се изпълнява коректно. Само имат изискване да се обадите един ден предварително за да потвърдите, че пристигате. За нас това го правиха от предходните хотели и нямаше никога проблем. Самите хотели не са много евтини. Ние търсихме бюджетни и цената беше около 40 – 45 $, но бяха доста семпли. Иначе баня, тоалетна, хладилник, безупречна чистота, закуска. Закуската навсякъде е еднаква – европейска (чай,мляко,сок,арабски хляб, яйца,масло, истинско сирене,мед,сладко..)

По-долу ще споделя хотелите, в които ние спахме и цените, но мисля, че бяха завишени с около 20-25 % заради Нуруза. В обикновено време се надявам да са по-ниски

 

Исфахан – Iran Hotel - перфектна локация, на главната улица, до един от дворците и на десетина минути от главния площад и всички забележителности. Изключително добър и отзивчив персонал, който ни купи първите автобусни билети на номинална цена. Всички говорят перфектен английски. Интернета е добър, но само в лобито. Пепоръчвам го с две ръце. Цена – 41 $ на вечер

post-146-0-54167800-1428055008_thumb.jpg

 

Шираз –Sasan Hotel - Добър хотел, не лоша локация, изрядна чистота, но тук не съм доволен особено от персонала, понеже два дни ни мотаеха с купуването на автобусните билети и уредиха нещата чак последната вечер, като ни взеха близо 30% повече от нормалната цена (!!!)

Заради това, не го препоръчвам, а и интернета им не струва.   Цена 41 $ на вечер

post-146-0-18680700-1428055034_thumb.jpg

 

Язд –Kohan Hotel- страхотен хотел в сърцето на стария град, традиционна къща с прекрасен вътрешен двор, където се сервира закуската, безплатен чай и вода по всяко време, може да си поръчаш и местна храна за вечеря. Има и тераса с чудесен изглед към покривите на стария град. Интернета в двора е много силен. Изключително любезни и приятни хора. Осигуриха ни автобусни билети и такси на нормална цена. Препоръчвам с три ръце....Цена 35 $

post-146-0-96233000-1428055057_thumb.jpg

post-146-0-66122400-1428055073_thumb.jpg

post-146-0-81295700-1428055090_thumb.jpg

 

Кашан – Eshan House - Почти същата традиционна къща както в Язд, но на по-висока цена. Хубаво, с чудесно разположение до главната джамия, но интернета така и не проработи, ни в двора, ни на покрива, ни на терасата. Иначе много приятна атмосфера... Препоръчвам

Цена – 50 $ на вечер

post-146-0-31103700-1428055114_thumb.jpg

post-146-0-33878100-1428055130_thumb.jpg

post-146-0-35829000-1428055151_thumb.jpg

 

Техеран – Golestan Hotel - С възможно най-доброто разположение в този огромен мегаполис – до музеите и двореца Голестан. За пръв път толкова силен интернет, и то в стаята. Учтиви, любезни, услужливи . Само малко тесничко беше на закуска, ама това не е толкова съществено. Имаше няколко аквариума с големи рибки. Горещо препоръчвам

Цена 44 $

post-146-0-41151200-1428055170_thumb.jpg

post-146-0-12371100-1428055184_thumb.jpg

post-146-0-16100500-1428055204_thumb.jpg

post-146-0-56561100-1428055217_thumb.jpg

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 43
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Давай още, че и аз съм хвърлила око на Иран по същите причини като теб. Само не знам кога ще е, защото вкарах  в сериозни притеснения родата с Йемен, няма да преживеят скоро и Иран, колкото и да обяснявам, че е спокойно там. :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Давай още, че и аз съм хвърлила око на Иран по същите причини като теб. Само не знам кога ще е, защото вкарах  в сериозни притеснения родата с Йемен, няма да преживеят скоро и Иран, колкото и да обяснявам, че е спокойно там. :)

Иран е  една от най-най-най-спокойните държави в момента, освен ако онези не решат друго. Но те засега си имат други обекти, така, че мисля че няма скоро да има абсолютно никакви проблеми...

За повече писане сега нямам време. Заминавам след малко на ценителска.... През уикенда на Лазарица и Цветница в провинцията, и само понеделник и вторник ми остават за сериозното предизвикателство, наречено Индия...

В сряда сутринта заминавам за натам.

Важното, че началото Иран и поставено.

Ще има още като се върна...

  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Давай още, че и аз съм хвърлила око на Иран по същите причини като теб. Само не знам кога ще е, защото вкарах  в сериозни притеснения родата с Йемен, няма да преживеят скоро и Иран, колкото и да обяснявам, че е спокойно там. :)

Иран, в комбинация с Йемен, и печелиш лотарията на Dept. of Homeland Security за посрещане със специални почести, на следващото ходене в Щатите :)

  • Харесвам 11
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Иран, в комбинация с Йемен, и печелиш лотарията на Dept. of Homeland Security за посрещане със специални почести, на следващото ходене в Щатите :)

хахахха, затова Щатите съм ги оставила за обозримото бъдеще, те няма да избягат. Виж Йемен съм щастлива, че го отметнах. Най-хубавото ми пътуване досега.

Оги, когато можеш тогава, не е спешно.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Не знам още доколко ми се ходи , но вече съм съм сигурен , че ще си прекарам страхотно там , а за извън магеланските ми приятели ще е нечуван подвиг предвид насадените стереотипи !

Следя всичко във фейса , а сега и логистиката е невероятно полезна.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

И аз, ако намеря съмишленици бих отишла там с най-голямо удоволствие.

Изглежда страхотно и ми се струва, че минавайки границата на Иран влизаш в приказка на Шехеразада. Страхотна архитектура. Този тип места неистово ме привличат.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Браво Оги, направо христоматийно, да се изучава, а не просто да се чете. Всичко прекрасно обяснено и нагледно подкрепено със снимки. Голямо удоволствие.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Като гледам, май ще се сформират магелански групи за Иран. :)  Аз също съм от тия които искат да го посетят и това може би ще е догодина. Живот и здраве да е.

Редактирано от Костов
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Само да вметна, че тези хубави жени на снимките не са размазани, че съм некадърен фотограф, ами това са тъкани картини, като персийските килими. Много са красиви, но не са и никак евтини, та си останахме само със снимането...

 

post-146-0-52012700-1428125586_thumb.jpg

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Оги, благодаря за труда, който си вложил да опишеш всичко толкова добре! Много полезна информация, надявам се да ми се отвори възможност да се възползвам от нея! :)

Връзка към мнение

Супер си, Оги. Като прочета нещо от теб и ми става като задължителна дестинация, но едно по едно. Първо Филипините и Япония.

:) . Започвам по малко да планирам Иран + Йордания и Израел

Връзка към мнение

Аз като претеглих нещата, май отсвирих засега Мианмар и Филипините и ще се ходи в Иран следващата екскурзия.  :lol:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Страхотно! Иран ми е многогодишна мечта. Стаите в хотелите със самостоятелна баня и тоалетна ли са? Договаряш ли се предварително с хотела за покупката на автобусните билети или на място? ползва ли гид в градовете или сам се оправяш?   

Връзка към мнение

Страхотен материал и тъкмо навреме за мен! От седмица-две подготвям екскурзия през май с кола през Турция, Грузия, Армения и Азърбайджан за Иран. Обаче преди дни разбрах, че СБА от 3 месеца не издава карнет дьо пасажи за Иран, поради "обстановката в страната" и няма да можем да отидем с кола...което разколеба двама от четиримата. И сега това е един идеален резервен вариант, в случай разбира се че не изпълним останалата част от екскурзията, но без Иран.
Ако някой проявява интерес, също може да се включи, ако имаме свободно място.

Връзка към мнение

Само да вметна, че СБА са пълни аматйори (галфони). Те въобще нямат представа от обстановката в Иран. Не ще се уморя да повтарят, че това е най-спокойната от изброените страни.

Виждам интерес към темата, но сега съм за дълго в чужбина и не ще мога да съм ви особено полезен. Планирам да доразвия темата, защото имам още какво да кажа, но ще е след Гергйовден..

И да кажа пак, че карането в големите градове е същински ад, не обстановката...

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Страхотен материал и много ни помогна!!! На 15.05 летим живот и здраве с по-горе обозначилият се GeorgiD за Техеран.Останахме двамата .Обаче ударихме на камък с вътрешния полет Техеран - Шираз знаеш по какви причини.Сега  продължавам да търся някой от някъде да ми купи билети но ако не стане май ще кукнем сутринта на летището и ще се оправяме.Няма да ни е сефте.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Оги е добър разказвач и с уникални програми.

Отделих коментарите от темата "В момента съм", защото дестинацията е интересна за много магеланци и мисля че ще е полезно да има втора част на попътните му бележки.
 

Иран 2015 втора част попътни бележки

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

За сметка на това автобусите бяха много евтини и то ВИП класа – широки, с три седалки на ред и почти в легнало положение можеш да се возиш. Оказа се, че по време на Нуруза проблеми с транспорта няма. Всички си ползват собствените коли.

Пътувахме отсечките Исфахан – Шираз за 300 000 = 9 евро ( 500 км)

                                  Шираз – Язд за 270 000 = 8 евро ( 450 км)

                                  Язд – Исфахан за 250 000 = 7 евро (350 км)

                                  Исфахан – Кашан за 200 000 = 6 евро (220 км)

                                  Кашан – Техеран за 230 000 = 7 евро (230 км)

Това прави по 37 евро на човек, или 75 евро за двамата за цялата обиколка, точно колкото дадохме сънени първата сутрин на таксито до Исфахан. А смея да твърдя, че автобусите са и по-удобни.

attachicon.gifSDC14516.JPG

attachicon.gifSDC14517.JPG

 

Ако пак дойда скоро в Иран ще завъртя големия кръг с нощни автобуси. Така ще се спести време и пари от нощувки по хотелите, които не са съвсем евтини.

Автобусният транспорт е един от най-добрите, които съм ползвал досега по света

Автогарите са страхотно уредени и светят от чистота

attachicon.gifSDC14508.JPG. Това е автогарата в Исфахан.

attachicon.gifSDC14507.JPG

 

 

 

 

Оги, здравей. Благодаря за поредната много полезна тема - изчетох ги и двете (плюс пътеписа на Роси...)

 

Зарових се по темата Иран - засега изневиделица го сложих в плановете си за догодина - месец Април, по време на Великденската ваканция. Иран е ислям и цените няма да полудеят както Западна Европа и Филипините, а ще мога да събера повече почивни дни. И е СЛЕД тяхната Нова година (седмица по-късно). Не съм решила дали да е 10 или 15 дни, но ако е второто, ще включа и пустинята Калут - това зависи изцяло от транспорта. 

 

Ти споменаваш по-горе: Ако пак дойда скоро в Иран ще завъртя големия кръг с нощни автобуси. Откъде черпиш сведенията си за автобусите - сподели някакви източници?

 

Това пътуване няма да изисква купуване на билети много месеци по-рано. Очарована съм колко са сравнително ниски цените (от Лондон). Просто ми е удоволствие да правя планове... 

 

Благодаря!

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

И да ги изпълняваш. Давай, прави планове и питай, че ние сме се запътили натам ноември. Още не съм взела да правя плана, че не са излезли билетите, но ще ви чета, пък по натам и ще питам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И да ги изпълняваш. Давай, прави планове и питай, че ние сме се запътили натам ноември. Още не съм взела да правя плана, че не са излезли билетите, но ще ви чета, пък по натам и ще питам.

 

Старая се, благодаря :) Аз от теб май ще гледам първо... 

 

Това е съвсем новобликнала идея, но дяволски ми хареса и я записах в програмата си. Иска ми се Иран да го направя по-различен (за мен) - той така и така си е различен. Както си усетила, несигурността не ми действа добре на психиката, но в случая мисля да направя разни експерименти. Единствено искам да не се променя политическата обстановка, другото - ще е купон. Само за липсата на бира ще ме е яд, ама... :) 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.