Прескочи до съдържание

Как да не станем за смях в чужбина


Препоръчани мнения

Четох го Иво Сиромахов още преди време и моля да ме извините , но мисля , че е пълен глупак.

Ако това е най-продаваният автор в България жална ни майка.

Абсолютни клишета !!!

Не му знам опита зад граница , но повечето неща си ги е изсмукал от пръстите.

  • Харесвам 19
Връзка към мнение

И аз съм на мнение, че хора всякакви. И сред българските туристи има ганьовци, ама такива има на всякъде.

Съвсем скорошен пример имам. На един от триповете, които правих в Аржентина бяхме аз, един французин и всички останали аржентинци. Гидът е едно забавно маце, което прави всичко възможно да дава много информация плюс да поддържа доброто ни настроение. На мен ми е много готино, гледам и аржентинците поддържаха настроението и непрекъснато се хилим. По едно време това маце- гид се умълча и почна да говори само, когато е крайно необходимо. Аз реших, че явно и се е изчерпал репертоара и за това спря да ни забавлява с каквото и дойде на акъла. На една от почивките се заговарям с французина и той ми изтърси, че направил забележка на водачката, че непрекъснато говори и това му пречело да се съсредоточи пък и искал да наблюдава нещата и нямал нужда от информация, защото не можел да я запомни. Идеше ми да го халосам с нещо. Развали атмосферата и въпреки, че гида му е казала, че просто си върши работата, явно момичето се беше засегнало и нямаше настроение. Не мисля, че някои българин би си позволил такова нещо.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Ти си гражданин на света, като гледам къде си ходил. :)

 

Не това беше идеята на Домосед, но както и да е... ;)

 

Царе сме на обобщенията, така да се каже. На обобщенията и на даването на мнение от името на някой друг... :lol:

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Според мен Домосед е далеч от прототипа "Български турист", без да го познавам лично.

 

Ама пак се отклонихме от темата и Георги пак ще се кара. ;)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Прасчо... Да очакваш от инженерите да четат поезия е като да настояваш филолозите да четат чертежи :)

(Друг е въпросът, че има чертежи, които изглеждат като истинска поезия, и стихотворения, които стоят като начертани с линийка, пергел и молив.)

Кой за каквото е учил, нали знаеш ;)

Все пак, намират се и „черни овце“ сред инженерите... Или ако трябва да съм прецизен - сред поетите. Защото човек първо се ражда поет и чак след десетилетия става инженер :)

Това е от поетичната колонка на предпоследна страница в списанието „Овча (инженерна) мисъл“, година XXL:

 

Ти си „магистрала“,

маков дериват,

кока снежнобяла

и барбитурат.

Ти си и лепило,

и "Diazepam".

Ти си дрога, мила.

Аз съм наркоман.

 

 

Сега по темата. Сещам се за една сцена от сериал, в която Дейвид Карадайн обясняваше на ученика си основни правила в кунг-фу: Най-добрата защита е да те няма там. Та и с излагането така - ако не иска някой да се излага в чужбина, най-сигурно е да си стои в България :)

...Където също може да се изложи пред чужденците със страшна сила, както направих аз преди две седмици. Един ден взех нашия син от детска градина и тръгнахме с него на разходка без цел и посока. Докато минавахме през Стария град, сред хората, които срещнахме, забелязах един азиатец - мъж на шейсетина години, сам. Направи ми впечатление, защото аз по навик фиксирам и фокусирам, така да се каже регистрирам азиатските лица в Пловдив и обикновено се опитвам да отгатна националността им.

Малко по-късно се разминахме със същия мъж на Главната.

Двайсет минути по-късно, вече на път към дома, вървейки по тротоара на един булевард, срещнахме този човек за трети път в рамките на няма и два часа. Буквално вече го имах едва ли не за стар познат :) А предполагам, че и той така се чувствал, защото когато се разминавахме, ме погледна и ми се усмихна :)

А аз... Аз взех, че забодох поглед в земята.

Няколко секунди по-късно освен изгарящия срам ме измъчваше и мисълта (констатацията), че явно твърде дълго не съм излизал от България.

:blush:

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Не питайте швед/и правят ли "шведска тройка". Те не знаят какво се крие зад това определение. ;)

 

И обикновено останалите стават от масата, когато в коктейлната зала влязат шведите... :P

 

Да не говорим, че средните хора на швеците са много добри и нашата защита пак не успя да се справи с тях... :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...
....
Но каквото и да ядете след вечеря никой не става от масата, докато другите не са привършили. И винаги благодари

....

E, то това си е правило от етикета, което (би трябвало да) се спазва от всеки възпитан човек, не е само при исландците.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Това за паленето на цигара от свещ и умирането на моряк го знам от Варна, предполагам и в Бургас е известно. Явно на много места го има това поверие

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

E, то това си е правило от етикета, което (би трябвало да) се спазва от всеки възпитан човек, не е само при исландците.

 

Две мнения няма!

 

 

Това за паленето на цигара от свещ и умирането на моряк го знам от Варна, предполагам и в Бургас е известно. Явно на много места го има това поверие

 

Те в Исландия си имат втори и трети естествен източник на светлина - лавата и сиянието. Има разкази за изригвания на вулкани, които освен поразиите, ненадейно са помагали на моряци, а така също и за сияния, осветявали пътя на търговци в пустошта нощем. Възможно е това поверие да го има и тук, тогава го чух за пръв път и ми стана интересно. Дори независимо един от друг, няма как не е минало през акъла и на други народи, живеещи до море или океан. Все пак единственият източник на светлина в миналото е бил огънят.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Да разкажа за Исландия.

Има нещо много интересно, което с учудване на място установих, че не е отживелица и е влязло дълбоко под кожата на хората. Да си запалиш цигара или каквото и да е друго нещо от горяща свещ се счита за много грубо или поне вещае лош късмет и дори близка смърт. Човек би казал - суеверие. Да, но не само. Явно древните традиции оставят доста силно ехо във времето. Историята е следната: В Исландия почти всички са били (а и до ден днешен са) моряци и пътешественици. Море, кораби, гид-гел. Такива са още от 10-ти век - тогава това е свързано и с изгнанието "вергилд", което е налагал Алтинга на много престъпили закона - с две думи - изчезвай от тука, от нашата подредена общност. Нямало е човек, който да не пътува повече от 1-2 зими - я до Норвегия, я до Ирландия, я по-надалеч. А рибари пък са били всички, както днес.

Та, корените на това поверие със свещта идват от обичая тя да се пали от близките и да се поставя на прозореца в къщатата, която очаква прибиращ се моряк с изглед към океана. Когато всички къщи са го правили, очаквайки завръщащият се (понеже наблизо е нямало фар), брега е замъждуквал и заблестявал отдалече, и корабът се е ориентирал успешно към брега, избягвайки скалите, особено в 6-те тъмни месеца на годината. Има не малко такива случаи в историята, а и общността се е крепяла взаимно един друг със запалени свещи по прозорците на всички къщи, когато знаят, че трябва да се помогне на кораб и семейство. Гасенето на свещ (та дори и на огън), "убиването на пламъка" с какъвто и да е предмет за исландците означава убиване на моряка и убиване на кораба. Убиване на мъжете, които носят стока, помощ и живот за семействата. Понеже в държавата климата е студен, вали нон-стоп и няма толкова сухо за горене и духа силно на брега, свещите и огньовете са се оставяли сами да изгаснат на снега (както става веднага), след като се свърши работата. Да палиш нещо от свещта (било то цигара или друга свещ) и до ден днешен означава голяма опасност - да изгасиш пламъка, с което ще убиеш моряка, убиваш надеждата на цяла една общност.

 

Това за паленето на цигара от свещ и умирането на моряк го знам от Варна, предполагам и в Бургас е известно. Явно на много места го има това поверие

 

Вчера се сетих за една любима песен на една любима група - Creedence Clearwater Revival

 

Докато виждам светлинката ...

 

Long As I Can See The Light

Put a candle in the window

'Cause I feel I've gotta move.

Though I'm goin', goin'

I'll be comin' home soon

Long as I can see the light.

 

Pack my bag and let's get moving

'Cause I'm bound to drift awhile.

Though I'm gone, gone

You don't have to worry

Long as I can see the light.

 

Guess I've got that old travelin' bone

'Cause this feeling won't leave alone.

But I won't, won't

Be losin' my way

Long as I can see the light.

 

Yeah

Yeah

Yeah

Oh yeah

 

Put a candle in the window

'Cause I feel I've gotta move

Though I'm goin', goin'

I'll be comin' home soon

Long as I can see the light

Long as I can see the light

Long as I can see the light

Long as I can see the light

Long as I can see the light.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не знам дали е за тази тема,но все пак да споделя.

Много хора сигурно вече знаят,но аз не бях подготвен и първите 2 пъти изтръпнах: В Италия примигването с фаровете не значи "давай,пич,минавай",а точно обратното - "паЙ се,тръгвам!".

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

 Да си запалиш цигара или каквото и да е друго нещо от горяща свещ се счита за много грубо или поне вещае лош късмет и дори близка смърт. Човек би казал - суеверие. 

Идея си нямах, че това суеверие идва от там. Аз го спазвам, както и още няколко, които също не знам от къде идват. Като например, че не минавам под стълба - НИКОГА! :) 

Връзка към мнение

Преминаването под стълба е свързано - символично - с разрушаване на единството на Светата Троица - Отца, Сина и Светия Дух.

 

Поверието трима души да не палят цигари от едно и също място, защото носи смърт, идва от Първата световна война, която е била общо взето позиционна (враговете са се стреляли от окопите). Та там когато войниците са припалвали цигари един от друг, се е случвало следното: при първата запалена цигара врагът те забелязва, при втората се прицелва и при третата...смърт.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

В Япония ако покажем знак за ок с допрян палец и показалец, но в посока надолу е равно на псувня .

Редактирано от Десита
Връзка към мнение

За Индонезия:

 

- ако пътувате в не толкова туристически район има огромна вероятност местните деца да ви наобиколят и да се опитват да се ракуват с вас, да ви целуват ръката - не се дърпайте, защото това е начин да изразят уважението си към вас - по-възрасните.

- ако ви наричат "буле" да не ви пука - думата е синоним на бял човек или "голямоноско" (мисля) и така наричат всички туристи

- никога не се прегръщат или разцелуват с непознати хора, а само с мноооооооооого близки на тях. Дори ми казаха, че ако дойде братовчед/братовчедка не се прегръщат/разцелуват ми само с ръкостискане минават. Абе въобще не са хора на ласките, въпреки че нас като ни видят в посолството падат едни целувки, прегръдки и много мили думи ... та малко объркващо де ....

- ако мъж подаде ръка на жена тя може и въобще да не му реагира на жеста ами само да му кимне леко.

 

За Хонг Конг

- на спирките за междуградските автобуси (тези, които пътуват по разните острови от едно населено място до друго) има направени прегради, в които хората застават един след други е се качват без да се изпреварват във возилото
- когато се возите в горните автобуси парите се пускат в една кутия до шофьора, ако нямате точни и пуснете повече пари не очаквайте да ви се върне ресто
- хората над 60 години пътуват с 50% намаление в градския/извънградския транспорт, важи и за прословутия трамвай от дъ пийк. Това е правило не само за местните хора, но и за чужденците
- мит е че всички говорят английски. Голяма мъка беше да се разбера с някакъв човек на доковете на острова. Ама ние така и не се разбрах ме де ... щото той само кантонски знае пък аз малко мандарин и английски :lol::P
- в хотелите са много мазни та чак много дразнещо учтиви та не бъдете груби с тях

За Сингапур

- в култ е превърната опашката и се чака за всичко на опашка от такси до настаняване в ресторант и никой не прережда дори и заведението да е празно се чака да ви настанят. (много пъти е дискотирано, но понеже никой не е писал да си кажа :P)
- възможно е в такси да ви кажат че трябва да дадете 3-4 долара отгоре от сметката, която се вижда на апарата, за това си осигурете от техните карти (не си спомням как се казваха), които ги използват за доста неща - пазаруване в магазини, плащане на таксита, даже и за гардънс бай дъ бей ги използват и си плащайте безконтакто, за да не ви метнат в сметката.
- възможно е да ви глобят за какво ли не, няма полицаи над път или под път, но трябва да сте много нагли, за да го направят и затова си спазвайте правилата и не ги нарушавайте.

Редакция: Пропуснах да добавя, че това V с пръстите, което го правят под път и над път се използва като поздрав та може и вие да го ползвате без да ви мислят за завоеватели :lol:

Редактирано от lisska99
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.