Прескочи до съдържание

3-месечно пътуване - къде да прекарам зимата?


Препоръчани мнения

Откакто преживях две топли поредни зими всяка европейска зима имам сезонна депресия и докато не стане поне 22 градуса не ми минава. На психическо ниво е, но за мен лечението е декемврийско и януарско море.

 

На 30/09/2015 г. Ми изтича договора и искам да замина на топло края на ноември до средата на март някъде, което грубо прави около 3 месеца. Имам лимитиране средства, а съм свикнал на комфорт - стая с климатик, близо до плаж, ядене навън, нощен живот, отворени местни или експатска общност за социализиране. Бих поработил също. Търся място където да изкарам една зима, където животът е евтин и имам нужда от помощта на пътували магеланци.

 

Колебая се между следните опции :

 

- Карибите. На Мартиника и Гуаделупа би ми важала застраховката от безработица, проблемът е, че ако ми предложат работа съм длъжен да приема. И че животът е адски скъп. А и връзките между островите са много скъпи също.

 

- ЮИ Азия. Отдавнашна мечта, но нямам идея как са нещата. 3 месеца биха стигнали за обикаляне на 5-те страни, които искам да посетя - Тайланд, Камбоджа, Лаос, Мианмар, Виетнам. Но дали ще ми стигне бюджета?

 

- Африка. В Африка се чувствам у дома си. Но ми се ще да сменя малко, а и елементарните удобства, с които сме свикнали там могат да струват скъпо, много скъпо.

 

- Приемам и други предложения, като условието е животът да е евтин. Изключвам Централна и Южна Америка, понеже не знам испански а и тези страни не са ми приоритетни за сега. Имам бюджет около 3000€, по 1000€ на месец за квартира, храна, екскурзии, парти... Какво бихте препоръчали?

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

ЮИ Азия според мен - чисто бюджетно, а и заради удобствата. А освен това, 3 месеца на остров? Не съм го правил, но съм чувал от други, че на остров не се трае толкова дълго. Аз бих предложил и Индия, пак е евтино, и има какво да се прави 3 месеца. Взимаш нещо евтино на две гуми и обикаляш :)

Редактирано от DimitarD
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

ЮИ Азия според мен ти е най-добрата опция също. Много разнообразие, кеф ти култура, история, плажове, джунгли, всичко. Бюджета може да е проблемен, особено със споменатите нива на комфорт, но няма много по-евтини дестинации като цяло... сиреч, ако за там не ти стигнат парите, не знам за къде ще стигнат :)

Връзка към мнение

За Югоизточна Азия мога да дам мнение:

 

Камбоджа:

 

сумарно най-доброто евтино цена-качество. Заведения в аристократичен стил, собственост на чужденици със западни готвачи и български цени (Пном Пен). Евтина храна - и местна, и от цял свят. Най-евтината страна за парти и алкохол. По-ниски  цени на Джони Уокър по баровете има само в Пловдив. :D За бира Камбоджа води. Като цяло няма бар в Пном Пен, който да се вписва в нашето понятие "скъп". Януари - февруари ще съм в района, може да се засечем, ако решиш. :) Средна класа читави хотели на добра цена  в Пном Пен за съжаление има малко, но се намират, не е чак толкова трудно. В Сием Рип са много. Много добро кафе по заведенията в крайбрежната улица в Пном Пен , но няма море, две реки се вливат. :) Като цяло може да чувстваш като аристократ с няколко долара в джоба и местните да ти викат "сър". Дори в центъра на столицата хората са като цяло мили и сърдечни и не се мъчат да те прекарат. Или поне, ако се опитат, го правят така, че ти става смешно. Най-интересната експатска общност в региона. Страната е малка, обикаля се лесно като ти писне едно място, кеф ти парти, кеф ти море, кеф ти джунгла и водопади. Искаш друга страна? За няколко часа от Пном Пен си в Хо Ши Мин с рейса.

 

Виетнам

 

най-евтините и нови хотели като цяло може би в света. Страната се отваря с бързи темпове  и се строят хотели на кило, но с мисъл, поддържани, със страхотна и евтина храна като цяло. Дори в хотел една звезда може да се чувстваш по-добре, отколото в тризвездни другаде по света. Алкохолът по баровете е скъп, особено уискито. Храната, освен местната, която е страхотна и евтина, е скъпа. Нощен живот извън Хо Ши Мин си е жива мъка. Средната интелигентност на местните е най-висока в региона. Можеш да си говориш на много различни теми. Много хора знаят и къде е България, за разлика от Тайланд, където не ги вълнува особено извън тяхната страна какво се случва. Експатска общност от много французи с вирнати носове. (или поне все на такива попадам). Един като се зачуди къде е България, после го карах да ми обяснява какво беше това "Франция". Огромна страна, за смяна на итересните места, ти трябва да летиш. 

 

Тайланд:

 

има скъпо и евтино. Голям избор от всякакви хотели и храни. Дразнеща цена на твърдия алкохол и не е евтино за качествено парти. Евтина местна храна и скъпа западна. Или евтин отшелнически живот, или скъпичко размазващо парти. За толкова ходения в Тайланд още не мога да открия балансирано място релакс-парти-качество-цена. Местните са с огромно самочувствие, пълно е с далавераджии на всяко що-годе ставащо място за парти. Експат общност от милиони, направо държава в държавата. :) Местните са отзивчиви по тайландски въпроси, но други теми за разговор не съществуват. За Тайланд инфо бол навсякъде. 

 

И трите държави са безопасни за чужденци и с ниска престъпност, ако не правиш неща, които не би направил и в твоята страна. 

  • Харесвам 13
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Много благодаря за мненията. И аз към ЮИ Азия клоня. Може би кацане в Тайланд, обиколка, установяване за месец в Камбоджа, после по малко във Виетнам и Лаос... ако остане време Мианмар. Как е климата там декември-януари-февруари? Разни мусони, пасати, циклони? 
 

 

 

 

А освен това, 3 месеца на остров? Не съм го правил, но съм чувал от други, че на остров не се трае толкова дълго. Аз бих предложил и Индия, пак е евтино, и има какво да се прави 3 месеца. Взимаш нещо евтино на две гуми и обикаляш :)

Живял съм доста по-дълго на остров, островният живот е сладък, само да има неща за правене. Дори и фарниенте под някоя палма няма да ми омръзне за три месеца. 

 

 

Градски, отвори пак атласа, и хвърли поглед на една секция от страни югоизточно от Венецуела. 
 

Гаяна, Суринам? Малко криминално не е ли там? Любопитни страни, и с лесен достъп до Френска Гвияна, която ми е интересна. Но не знам дали си струва да им посветя три месеца. 

Иначе аз мисля да пробвам да си намеря квартира или стая за един месец примерно. Или в някой гестхауз. Мисля, че ще излезе по-евтино, поне така в Реюнион, ЮАР и Гамбия намерих супер оферти, много по-евтини от хотелите и за по-дълъг период. 

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към мнение

Ако се спреш на Камбоджа ми пиши, един състудент (холандец), се засели дълготрайно в Пном Пен, с идеята да помага на местни предприемачи да си развиват бизнеса. Наскоро търсеше пак квартири, така че може да ти е от полза.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като чета как човек, живеещ в Ница изпитва зимна депресия си мисля да ти препоръчам една много различна от на другите идея - иди да изкараш зимата някъде в Канада (без Британска Колумбия) и това ще те оттърве от абсолютно всякавки зимни депресии в Южна Франция за много години напред...

А ако трябва да съм сериозен - ЮИ Азия. Хем ще попълниш празнина, хем е интересно в културно отношение, хем си има и бивши френски колонии, а и откъм бюджет ще ти легне най-добре, а и има чудесни плажове. А нали се чудеше дали да не ходиш да живееш там някъде, хем ще провериш на място как е. За Сайгон мога да ти дам координати на постоянно живеещ там мой приятел българин - кинорежисьор (анимация и документални филми), който тегли една майна на Монтреал и си купи апартамент във Виетнам.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение
Травеолани

И аз да се присъединя към останалите - Югоизточна Азия. Не съм била там, но ЮА е супер популярна дестинация за северноамериканците, точно защото е много евтино. Много блогъри живеят там за дълги периоди от време и разходите за един ден варират от USD 20 до USD 30.

Разгледай ето този сайт, има доста информация: http://www.nomadicmatt.com/travel-guides/southeast-asia-travel-tips/

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И от мен глас за Виетнам/Камбоджа. Тепърва ми предстои пътуване до там, но от детайлното проучване стигнах до заключението, че това са прекрасни места за зимуване и има райски кътчета на цени, които вече трудно се намират. Допълнителен плюс за теб е и факта, че това са бивши френски колонии, а това предполага по-малко проблеми с комуникацията и по-големи възможности за намиране на някаква работа. Честно казано, ако можех да върна времето назад с 10 години, самият аз бих поживял известно време в този край на света, ей така за приключението.

ПС. Покрай Куба се запознах с една баба-реститутка от София, която изкарвала всяка зима в Хавана. Казваше, че само от икономията от парното й излизали сметките и не била виждала сняг от доста години вече.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

ПС. Покрай Куба се запознах с една баба-реститутка от София, която изкарвала всяка зима в Хавана. Казваше, че само от икономията от парното й излизали сметките и не била виждала сняг от доста години вече.

Да не се казва Йорданка Христова? Ако не видя сняг и киша до края на живота ми няма да ми липсва. Целта е и яке да не виждам. 

 

Шегата на страна, и аз мисля да се запътя към ЮИ Азия, започвам усилено да проучвам. Ще изчета цялата, доста изчерпателна информация тук и по френските форуми и ще пиша за въпроси. 

 

Флай, имах една оферта за пост в Лаос, така и не кандидатствах сериозно, но това ще е възможност да видя какво съм пропуснал. A за Канада - Монреал през лятото би било прекрасно. Иначе не, благодаря. 

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.