AlexandraKo 116624 Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Това лято пътувахме София-Катания с Мистрал еър. Полетът се изпълнява в една част от България еър чартър, случихме тях. До сега не бях пътувала точно с такъв самолет, 33 реда седалки, от едната страна по 2, от другата - по 3. Има ограничение за багажа - 15 кг чекиран и 7 кг ръчен. не видях да се заяждат с някого за размер или повече килограми. Имаше доста свободни места, полетът беше много приятен и кратък - точно час и 30 минути. Екипажът - усмихнат и добронамерен,./нали са си наши - най- са си хубави/ Ако Мистрал еър направят тази линия редовна, макар и само лятно време, според мен ще бъде чудесно. Колица букнах от Голд кар, имах известни притеснения и опасения, но всичко си беше наред. 1. При резервирането на колата, в сайта на Голд кар, ако се регистрираш за техния клуб, веднага ти пращат код за отстъпка, в размер на 10%, който използвах и за седем дни цената излезе 158Е. Това важи за първа поръчка като член на клуба. За следващите поръчки също има отстъпки, но още не съм разучила какви. 2. Направих си он-лайн чекиране, пак в сайта на Голд кар, където се попълват всички данни, необходими за вземането на колата. Това се прави с цел да не се чака, докато служителите попълват всичко на място. Така просто разпечатаха попълнената форма, платихме си пълна застраховка, около 160 евро и в рамките на 7-8 минути си получихме колата. Депозит при пълна застраховка не се изисква. Бях поръчала Форд с-макс, дадоха точно такава кола, но дизел - без да доплащаме. 3. Колата дават с пълен резервоар, блокираха 116 Е за гориво, като се върне отново с пълен - разблокират парите. 4. При връщането на колата даже не дойдох да я видят, само оставихме ключа, питаха дали е пълен резервоарът и подписаха протокола, че всичко е наред. В заключение мога да кажа, че първият ни опит с Голд кар беше много успешен, нямам никакви забележки. Базирани бяхме в ето, този апарт - хотел: http://www.booking.com/hotel/it/le-tartarughe-residence.it.html?aid=368032;label=le-tartarughe-residence-enrYNxe0kGP6bIn06x_r Аз бях взела пакети от Алфа тур - самолетни билети+нощувки , понеже не беше ясно дали ще може свободно да се купуват билети за този полет. Защото няколко поредни години само тур-операторите имаха достъп. Гледам, че хотелът през Букинг не е скъп, всичко е както на снимките. Всеки апартамент има голяма тераса, с маса и столчета, ние си обядвахме и вечеряхме там. В цената не влиза градската такса, която се заплаща на място и тук беше по 1 евро на ден на човек - тоест - 7 за цялото време. Има кухня, хол с диван, който се разтяга и спалня. Семейство с 2 деца спокойно може да живее там. Близо е до морето, много голям плюс е, че има подземен гараж, за по 10Е на ден , което си е супер удобство. Морето е много близо, огромен, хубав плаж. Неголям недостатък е, че плажът не е целият пясъчен, ами има и чакъл. Но с обувки за неравности, които се продават навсякъде няма никакъв проблем. На същата улица има голям супермаркет, освен още една камара по-малки магазини за храна, плодове и пици-мици, сладкиши, джелато и пр. Самото селище Летояни е на няколко километра от Таормина, от Жардини Наксос и от Савока. Китничко, кипричко и спокойничко. Може би, така е само в началото на лятото, после сигурно е по-пълно и по- шумно. Няколко снимки: Пристигнали сме, настанили сме се, заредили сме хладилниците с Неро Ди Авола и утре ще отиваме на пазара в Сиракуза, за да накупим риби-миби, скариди, миди и капоната. 15 Връзка към мнение
bat.galin 921 Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Огледайте се и за някоя тратория - обикновено около 20:00 се заемат местата. Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 11 юни, 2015 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Това лято на Сицилия заведохме едни приятели, на които им беше първото ходене там. Тоест, натоварени бяхме с нелеката задача да покажем по-интересните места. Днес ще отидем в Ното / това е мястото, което може би, най-много ни харесва/ и в Сиракуза. В Ното винаги се снимаме пред каручката срещу Палацо Николаци и пием по кафенце в кафенето там: Имам сигурно поне хиляда снимки от Ното и никога няма да престана да добавям нови . Не мога да се наситя на тази всичката красота, обзема ме една неистова лакомия, и започвам трескаво да снимам, да снимам, да снимам... След обиколката на градчето изяждаме по едно прекрасно джелато, на мегдана пред църквата, придружено от истинско италианско еспресенце / щото е толкова късичко, колкото една глътчица/ и запрашваме накъм Сиракуза. Бързаме, че да не изпуснем пазара за прясна риба, който е докъм 14 часа. В тази връзка, да разкажа интересна случка: Всяка сутрин пред хотелчето в Летояни идваше едно камионче, от което можеше да се купи прясна риба. Първият ден две госпожИ се пазариха за няколко хамсийки / не зная дали бяха точно хамсийки, ама бях некви ситни рибЕта/ точно къде час и половина. Случката се случва под нашата тераса и такава врява се вдига, каквато само италианци могат сътвори. Да, ама пазарлъкът нещо не върви, госпожИте - недоволни. Отърчах да видя, защо така, след което стана ясно - ценичките бяха тоооолкова възрастни, доста повече от тези, на двете баби. Например, кило кралски скариди - 40Е килото, прясна рибка - една голяма, даже не и знам марката - къде 100Е и все в този порядък. :unsure: Та, за туй, следващата ни цел беше пазара за прясна рибка в Сиракуза, от където си накупихме риба-тон - 12Е, кралски скариди - 12Е, миди - 4Е. Пак там, на кьошето на пазара има едно страхотно местенце. Хем е заведение и може да се яде, хем е магазин за деликатеси . Има разни местни произведения на кулинарното сицилианско изкуство - салами, филета, сушени домати, лютив зехтин, маслини и божеееествена капоната. На манджата сицилианска ще обърна специално внимание. След като напазарувахме, тръгнахме на обиколка из града. Фонтанът на Диана, Остров Ортиджа и прекрасната тераса с изглед към морето, площадът с двете църкви - Катедралата и тази със Санта Лучия на Караваджо и безбройните тесни, красиви улички. Санта Лучия не може да се снима - в църквата е забранено и едни чичковци следят зорко кат соколи да не се открадне някоя снимка, та се задоволяваме само с табелката отвън: Отиваме да готвим ;) 13 Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 11 юни, 2015 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Огледайте се и за някоя тратория - обикновено около 20:00 се заемат местата. Неееее, каква тратория, сега ще видиш какво сме сготвили ;) : Капонатата, която купихме от пазара: Ето как се прави: http://www.italian-blog.com/2013/04/kaponata.html Рибата-тон я приготвям така: Филетата са по 1,5см дебели - на пазара те питат колко дебели ги искаш. Измивам, леко посолявам и намазвам със зехтин. В нагорещен тиган с дебело дъно, по 4-5 минути от двете страни. После - с много лимон Кралските скариди - подварени и обелени, задушени в тигана с бяло вино и няколко капки зехтин: Салатата с морски дарове купуваме готова, много е вкусна: За не толкова рибоядните, гъбки с бекон и козе сиренце: Салата от прекрасно узрели сицилиански домати и царевичен хляб: А това са мидите, които готвя така: В един дълбок съд, с малко зехтин и много бяло вино за десетина минути. Която е отворена, се яде. Която не е, се хвърля. От тези нямаше нито една за хвърляне. Всичките тези неща не вървят на сухо, ами, с мноооого винце или биричка: Та в нашата тратория на терасата си хапвахме чудесно: 19 1 Връзка към мнение
traveler 5696 Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Аз пък се притеснявах какво ще ядете .Другия път идвам с вас 2 Връзка към мнение
bat.galin 921 Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 РЕСПЕКТ ! 1 Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 11 юни, 2015 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 (редактирано) Аз пък се притеснявах какво ще ядете .Другия път идвам с вас Оооо, с най-голямо удоволствие, стига да ти харесват манджите ни. ;) Не съм снимала друг специалитет - паста с доматен сос и с риба тон. Ама, като сготвя, ще я снимам и ще дам рецептата. Редактирано 11 юни, 2015 от AlexandraKo 2 Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 11 юни, 2015 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 РЕСПЕКТ ! За малко да не вредим с тоно-то, към 12 вече е почти изядено. ;) 5 Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 11 юни, 2015 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 (редактирано) За сицилианската фръцла Таормина няма да разказвам, но ще разкажа за Савока. ;) Малкото градче се намира на десетина км от нашето Летояни и планувахме екскурзийката до там така, че да сме в 12 на обяд, за да чуем " Аве Мария", която звучи из целия град, след камбанния обеден звън. Пътят до там е живописен, с много серпентини и красиви гледки. А първият, изпречил се насреща ми дувар, изглеждаше така: Естествено, ние сме се запътили най-първо към Бар Вители, където Майкъл Корлеоне за пръв път вижда бъдещата си съпруга. И още по-естествено, натам са се запътили всичките туристи, които пристигат по същото време. Обстановката е запазена като тази от преди сто години: А местните поддържат тази илюзия: В Бар Вители ядох най-вкусното Каноло, откакто обикаляме Сицилия. Оказа се, че го правят на място, сервират го съвсем прясно и точно според оригиналната рецепта - с хрупкава коричка и пухкав крем от рикота. На площада пред бара, стои метален силует на Копола, заедно с неговата камера. Ама, според мен, на Копола трябва да му въздигнат огрооомен паметник, заради известността, с която се е сдобило това забравено от бога място, заради него и неговия филм. И заради стадата туристи, които пристигат от цял свят, за да го видят. Красиво е, автентично е, струва си човек да отиде да го види. Особено пък, ако е върл почитател на татко Корлеоне ;) Църквата беше затворена, ама я видяхме отвън. На площадчето пред силуета на Копола постояхме и изслушахме Аве Мария с удоволствие. Не зная как го постигат, но не видях тонколони, а звукът беше уникален. Редактирано 11 юни, 2015 от AlexandraKo 9 Връзка към мнение
Alexander 31239 Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Тънкостта за риба тон на тиган е да е по-дебела, но като гледам сте наясно с това. Може да пробвате и с 2см, просто не трябва да не е много горещ за да стане и в средата. Понеже си падаш по морските неща, ще ти дам един съвет. Другият път, когато купувате риба тон, питайте за ventresca di tonno, на английски е tuna belly, това е месо от врата на рибата и става най-добре на скара или тиган, остава и по-сочно. Ако го намерите с кожа от едната страна, още по-добре. 1 Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 11 юни, 2015 Автор Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 (редактирано) Тънкостта за риба тон на тиган е да е по-дебела, но като гледам сте наясно с това. Може да пробвате и с 2см, просто не трябва да не е много горещ за да стане и в средата. Понеже си падаш по морските неща, ще ти дам един съвет. Другият път, когато купувате риба тон, питайте за ventresca di tonno, на английски е tuna belly, това е месо от врата на рибата и става най-добре на скара или тиган, остава и по-сочно. Ако го намерите с кожа от едната страна, още по-добре. Точно от това с кожата купуваме, де, ама аз я одирам още преди тигана/скарата. Тука нямаше скара, та за това на тиган. Че тя е като подметка. Ние си имаме с нас приятел, който е живял 25 години в Италия, та всички тарикатлъци се знаят ;) Както и почти всички рецепти зная от него. Благодаря ти за съвета Ама повече от това, което съм показала на снимката на мен не ми харесва, че в средата винаги остава сурово. Въпрос на вкус, като при бифтека. Редактирано 11 юни, 2015 от AlexandraKo 2 Връзка към мнение
Hollywood 4543 Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 (редактирано) Чудно, чудно, България еър чартър,снимките, мидите .....! Редактирано 11 юни, 2015 от Hollywood Връзка към мнение
гост 4486 Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Искааам и аз! Днес ме налегна бясна носталгия по Сицилия и по този повод направих каноли. Сега чета и ям, и ми иде да ревна! 2 Връзка към мнение
Гост Публикувано: 11 юни, 2015 Сподели Публикувано: 11 юни, 2015 Неееее, каква тратория, сега ще видиш какво сме сготвили ;) : Капонатата, която купихме от пазара: P1020822.JPG Ето как се прави: http://www.italian-blog.com/2013/04/kaponata.html Рибата-тон я приготвям така: Филетата са по 1,5см дебели - на пазара те питат колко дебели ги искаш. Измивам, леко посолявам и намазвам със зехтин. В нагорещен тиган с дебело дъно, по 4-5 минути от двете страни. P1020828.JPG P1020826.JPG После - с много лимон Кралските скариди - подварени и обелени, задушени в тигана с бяло вино и няколко капки зехтин: P1020821.JPG Салатата с морски дарове купуваме готова, много е вкусна: P1020820.JPG За не толкова рибоядните, гъбки с бекон и козе сиренце: P1020824.JPG Салата от прекрасно узрели сицилиански домати и царевичен хляб: P1020823.JPG А това са мидите, които готвя така: В един дълбок съд, с малко зехтин и много бяло вино за десетина минути. Която е отворена, се яде. Която не е, се хвърля. От тези нямаше нито една за хвърляне. P1030183.JPG Всичките тези неща не вървят на сухо, ами, с мноооого винце или биричка: P1020825.JPG Та в нашата тратория на терасата си хапвахме чудесно: P1020819.JPG P1030187.JPG Акъла ми взе... Пък някои не сме и помирисвали Сицилия... ихххххх Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 12 юни, 2015 Автор Сподели Публикувано: 12 юни, 2015 (редактирано) Продължаваме с малко снимки от Катания. Това е вторият по големина град на острова, горе-долу, колкото Пловдив по население. Градският център, в стил барок е в списъка на СКН на Юнеско. Там са разположени около стотина църкви, одеон, светилища и пр. На мястото на днешния град в миналото е имало и римски, и гръцки град, които били заливани от лавата на Етна 7 пъти. На площада пред катедралата е фонтанът U Liotru - символът на Катания. Слонче, сътворено от Дж.Вакарини през 17 век. Любопитна подробност е, че с идването на християнството на острова църквата се опитала да замени този езически символ с образа на св. Георги, но народът се възпротивил и старият символ се върнал на своето място. Защото местните жители дълбоко вярват, че слончето ги пази от изригванията на Етна. Днес това слонче присъства в герба на града, има го в емблемата на университета и на различни спортни клубове. Денят е неделя, 7 юни. Католическата църква празнува тържеството на Тяло и Кръв Христови и се произнася молитвата Ангел Господен. В Дуомото присъствахме на част от тържествената литургия, беше пълно с народ. Малко снимки от Пиаца Дуомо и Виа Етнеа: Под купола на църквата в ляво от катедралата има тераса с красив изглед, но , за съжаление, беше затворена. Църквата Сан Франциско Борджия: В една от пресечките на Виа Етнеа има много хубаво заведение, винен бар, хапваме, пийваме по едно просеко и се отправяме към къщи. Много интересно хрумване за сервизните части: С тези оригинални тапети по стените, има опасност човек да забрави за какво е влязъл там. ;) На път към колата щраквам още нещо: Казваме - Чао Катания! Ще се видим пак догодина по същото време. Редактирано 12 юни, 2015 от AlexandraKo 7 Връзка към мнение
Радо 10942 Публикувано: 13 юни, 2015 Сподели Публикувано: 13 юни, 2015 Браво, поздравления за дневника. Страхотни снимки 1 Връзка към мнение
Asya Assenova 6567 Публикувано: 19 юли, 2015 Сподели Публикувано: 19 юли, 2015 Страхотно! Връзка към мнение
fam 149 Публикувано: 5 август, 2015 Сподели Публикувано: 5 август, 2015 Аууу, страхотна тема. Чак сега я виждам. Миналия октомври ходих до Сицилия, ама много малко - само Катаня, Таормина и Сиракуза. Направо се влюбих в острова. Обмислям следващо посещение, този път в региона на Палермо. Ще използвам AlexandraKo за съветник Надявам се да няма против. 2 Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 5 август, 2015 Автор Сподели Публикувано: 5 август, 2015 Аууу, страхотна тема. Чак сега я виждам. Миналия октомври ходих до Сицилия, ама много малко - само Катаня, Таормина и Сиракуза. Направо се влюбих в острова. Обмислям следващо посещение, този път в региона на Палермо. Ще използвам AlexandraKo за съветник Надявам се да няма против. Ооо, с най-голямо удоволствие ще помагам! Връзка към мнение
Stanimir_81 608 Публикувано: 27 август, 2015 Сподели Публикувано: 27 август, 2015 Мдааа, Ното е една Магия, гледам даже се "разхубавява" след посещението ни от 2011, както и останалите места Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 29 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 29 ноември, 2017 Като ходите в Италия, сигурно сте забелязали тук-там, червените пейки. Сетих се за тях, като тия дни пак разглеждах новини за Савока. Червените пейки / Пейка за живот/ са протест срещу малтретирането на жени в Италия: Инициативата тръгва, ако не се лъжа от Месина и вече на много места има поставени червени пейки. В Савока също. Източник на снимките: интернет 5 1 Връзка към мнение
AlexandraKo 116624 Публикувано: 29 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 29 ноември, 2017 (редактирано) Тези, които са били в Савока, знаят фигурата на Фр.Форд Копола на площадчето пред бар Вители: Тя е дело на местен скулптор, роден в съседно на Савока селце и живеещ и работещ в любимата си Сицилия. Което, обаче, не му пречи да е световно известен. Казва се Нино Учино / Nino Ucchino/, работи предимно с метал и метални сплави. Фигурата на Копола, заедно с камерата му са изрязани от огледална неръждаема стомана. Негова е и фигурата на магарето, държащо пирамида мърху копитата си: Тази - също е негова, пак в Савока: И още нещо любопитно от Савока: "Come l'amore" е името на композицията на Нино Учино, пак намираща се в Савока и направена специално за влюбените катинари. Композицията тежала около 500 кг, но можела за издържи десет пъти по-голяма тежест. Тоест, влюбените нямат ограничения какви и колко катинари ще заключват. И следва логичният въпрос - от къде е дошла тази "мода" на заключените катинари? Смята се, че отново от Италия. Италианският писател Federico Moccia,в романа си " Три метра над небето" /Tri metri sopra il cielo/, използва за пръв път заключването на катинар и хвърлянето на ключа във водата , на моста Милвио в Рим. Като обещание за вечна любов между Баби и Аче. Историята става особено популярна след екранизацията на романа от режисьора Фернандо Молина. И модата така връхлита Европа, че вече навсякъде виждаме мостове, покрити с катинари. Макар че, в Русия тази традиция не е нова. Още в древността , на прага на дома младоженците заключвали катинар, а ключа хвърляли в дълбок кладенец. И пак по руска традиция, мостовете били символ на преход и младоженецът пренасял булката през мост, за дълъг и щастлив живот. " Всичко ново е отдавна забравено старо"...викам аз, по-скоро - цитирам. Редактирано 29 ноември, 2017 от AlexandraKo 9 2 Връзка към мнение
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега