Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Някой може ли да даде съвет за преминаване от Русе до Гюргево (пристанище). С приятелка другата седмица ни престои пътуване най - вероятно до Гюргево, или евентуално до Букурещ. От международната каса на БДЖ разбрах, че има влак от София до Букурещ, но не спира на Гюргево, при това часовете не ни устройват. Може би има някакъв местен превоз от Русе ?

Връзка към мнение

Няма. Освен такситата. Кметът се занимава с всичко друго, само не и кметските си задължения - ледени фестивала, пясъчни фигури, концерти - докато транспортът е под всякаква критика.

Редактирано от NikolaiRG
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Пеш не пускат по моста от много години насам. Имало опасност от катастрофи. С колело може, ходил съм. Дори не се плаща такса "мост".

Редактирано от NikolaiRG
Връзка към мнение

Да разбрах, че пеш не може да се минава, а с колело може и то без плащане на такси.

А приблизително каква е цената на таксито от Русе до Гюргево, като се има на предвид и таксите, които се плащат при преминаване ?

Връзка към мнение

Не приблизително , а точно цената на маршрута Русе - Гюргево с такси е 20 Евро с всички такси . Възможно е да се договорите да дойдат да ви вземат и в обратна посока за същата цена. Друг е въпроса какво точно ще правите в "пристанището" Гюргево ?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Супер благодаря ти, Геридо! За нас е добър вариант предвижването с такси, защото би ни метнал точно до пристанището, от където живи и здрави ще трябва да се качим на кораб за круиз по Дунава.

 

За тези, които се интересуват, всеки ден има влак от Русе до Букурещ, който спира на Гюргево. Предварително ви съветвам да звъннете на бюро Рила в Русе: 082/82 80 16. Влакът е от 14:20 часа и цените са сравнително добри 8 лв. /20 лв.

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Малко пресен опит и от мен. Леко горчив, но интересен и запомнящ се :)

 

Порядъчно мизерен влак по линията София-Русе-Гюргево-Букурещ оперира веднъж дневно (от София тръгва в 07:55, а от Букурещ - някъде около обяд). Първата неприятна изненада се случи на касата на Централна гара, където ни поискаха по 80 лева на калпак за отиване и връщане до Гюргево, което си беше същински пладнешки обир на фона, че отиването и връщането до Русе е 30 лева, а редовният билет в посока от Русе до Гюргево е 8 лева. Така че ако пътувате по линията, съветвам ви да си вземете билет отиване и връщане до Русе и там да слезете на гарата и да си купите отделен билет до Гюргево (8 лева) или Букурещ (20 лева). Практиката с петте лева на ръка на кондуктора също върши работа за отсечката Гюргево-Русе (предполагам и обратната). 

 

Обърнете внимание, че влакът по линията София-Букурещ спира на гара Гюргево Север, а не на централната гара в Гюргево. Въпросната гара Гюргево Север си е неугледна сграда от филмите на ужасите и е отдалечена на 4-5 километра от центъра, като де факто няма нормална транспортна връзка с града (освен ако не дочакате някоя от редките мотриси по линията Букурещ-Гюргево). Градският транспорт не ходи дотам, таксита рядко се вясват, а и няма как да си ги повикате. Така че единствената реална опция е пешачката поне до първата спирка на местните маршрутки, минавайки през няколко кучешки катуна. Добре че него ден беше нечовешка жега и помиярчетата (които са ужасно много) ги мързеше да гледат, камо ли да лаят и да скачат, иначе щеше да си е истинско сафари из царевичака :)

 

Връщането по отсечката беше през нощта, когато можехме да очакваме всякакви острозъби изненади в тъмното, тъй че си хванахме такси, което най-нормално ни одра 12 лева за преход от 3-4 километра при редовна тарифа от под левче за километър :)

 

Следващата, вече мега неприятна изненада, се случи с връщането. В bahn.de открих някаква нощна линия от Арад до Бургас, която минава и съответно спира на Гюргево и Русе. Влакът си пристигна по разписание по нощите, но се оказа по релацията Минск-Варна и цялата композиция беше само спален вагон от Беларус. Строгите стюардеси категорично отказаха да ни качат без билет или да ни издадат билет на място заради някакъв си техен вътрешен ред (а билет нямаше как да купим на тази гара от филмите на ужасите, а и да имахме предварително закупен билет, нямаше къде да го презаверим, съответно нямаше и да ни го признаят).  Всичките ни увещания и молби не ги трогнаха и най-безцеремонно ни затръшнаха вратата под носа. Все пак със съдействието на две незнайно как попаднали там служителки на БДЖ някак успяхме да се качим и да се прехвърлим на българска земя.

 

Като обобщение мога да кажа, че въпросната дестинация, направена по гореописания начин, си е само за хард магеланци. Принципно Гюргево не е нищо особено, но не е чак някаква безподобна цигания, както си го представях по придобити предразсъдъци... Определено си струва за неангажираща еднодневна екскурзия от Русе за по някоя и друга Тимишоряна. Жалко само, че транспортните връзки са така занемарени...

 

п.п. Забравих да отбележа, че най-големите гюргевски турбо гъзари карат кабрио и надуват мощна българска чалга. Направо цепят мрака :lol:

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Допреди двадесетина години Гюргево беше като взето от филм за Индиана Джоунс. Имам предвид от първия филм, където се гонеха из арабските пазари. През последните десетина години са го постегнали.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.