Прескочи до съдържание

Релокация - München - дългосрочен наем


ivabeleva

Препоръчани мнения

Здравейте, Магеланци!
 

Аз и приятелят ми се местим в Мюнхен в края на юли. Търсим да наемем жилище за 6 месеца, но това от България няма как да стане, защото трябва да се ходи на огледи. Заради това решихме, а и ни потвърдиха, че е по-добре да наемем нещо за 1 месец и на място да си търсим.
Във форума се споменава многократно за Airbnb. Само не ми става ясно едно. Ето един пример:
https://www.airbnb.com/rooms/4135412?checkin=07%2F31%2F2015&checkout=08%2F31%2F2015&s=CKAg
На цели апартаменти има дадена цена Monthly Price - $1151 , но и има цена extra people + 18$ след първия гост. Ако задам 1 месец и двама гости, цената скача на $1854...
Ако искам да го намема за 1 месец не трябва ли да струва $1151? Ако не е така, значи е твърде скъп вариант за нас.
Имате ли някакви идеи какво друго бихме могли да наемем за 1 месец?
Благодаря предварително!

Редактирано от ivabeleva
Връзка към мнение

Здравей!

 

Цената от $1151 е само ако го наеме 1 човек. В случая вие сте двама и трябва при търсенето да въведете 2 guests, за да излизат релевантни цени. :)

Връзка към мнение

Аз, като човек живеещ там, мога да ти дам някакви елементарни насоки (макар и в момента от България). 

1. Би било неоценим плюс, ако вече имаш някой познат (достатъчно близък, че да можеш да се довериш) на място.  

2. Намирането на квартира (собствена) е почти граничещо с нула, особено ако си българин. Трябва да си АДСКИ напред с материала (разбирай езиково/трудово/финансово) за да покачиш елементарно нагоре процента на успеваемост. 

3. Сиситемата е крайно смахната - по огледите (свързани с агенция/маклер) ходят нерядко по 15-20-30 човека, и единственото което прави маклера е да си чопли носа. Накрая собственика решава на кой да даде жилището, според св-тата на интересуващите се, които е разгледал. Като цяло огледите са малко пунта мара работа. Аз досега не съм чул българин да си е намерил квартира чрез оглед. Всичко става чрез познати, и от уста на уста. 

4. Цифрите са адски (е, успокоение че поне не повече от швейцарските). Дори и по някакъв неведом начин да си намерите нещо, освен ако не сте в някой краен квартал, резонната цифра от която започват наемите е 1000 студен (без небенкостен, които варират в порядъка на 100-200 отгоре), а средно се движат около 1300-500. Т.е. за стъпването в ново жилище от раз олеквате с ПОНЕ 3600 в добрия случай, и то при условие че нямате провизион за маклера/агенцията. Ако не дай си Боже се начислява и такова, добавяте още 2400 (обикновено 2 наема) отгоре. Самите наеми нерядко са свързани и с договори, обикновено двугодишни. Т.е. тоя момент "не ме кефи квартирата, мисля да я сменя" е реално също граничещ с нула (не само чисто договорно, а и по обективни пазарно-икономически причини). 
Като заключение - не искам да разочаровам, просто това е реалността. Има и други шано варианти, но те по никакъв начин не са за предпочитане, поради възможността от изгаряне с големи суми пари, макар че много хора ги предпочитат, въпреки риска. 
Във вариант като вашия, за старт или търсите нещо възможно по-евтино в airbnb, или прайвът стая в хотел/хостел. 

Редактирано от Plovdivian
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

При дългосрочен наем в airbnb директно се свързвай с хостовете и искай цена за Х месеца. Имат право да ти направят лично предложение директно през airbnb системата. Въобще не навлизай в тия подробности, които са писани по обявата и най-вероятно се касаят, когато апартамента се наема за ден-два...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз се включвам с инфо от Виена.

 

Както Plovdivian е споменал, ходенето на огледи и "чакането" да те вземат е невероятно изнервящо приключение. 

Ние сме сменяли три квартири, в различни квартали, но всички пъти беше без маклер.

При първото жилище търсихме 2 месеца от България, което се увенча с нулев успех. След като стигнахме във Виена успяхме за 3 седмици да намерим апартамент след 1982918 огледа.

Моят съвет е да не отхвърляте абс всички квартали, ако може намерете близък човек да ви ориентира или когато отидете на място, разходете се, преценета дали все пак не бихте могли да направите компримис с локацията (така попаднхем сиг на най-якото жилище, което сме имали впоследствие).

Не знам за Германия, но в Австрия има един сайт - willhaben.at. При търсенето с него има възможността да махнеш опцията за жилище през маклер и да ви излизат само такива от собствениците. Ако това не е вярно за Германия, ще се радван някой да св включи и да даде по-точни сайтове или информация :)

Пригответе си много здрави нерви, защото като чуята България и едва ли не ти затварят на момента. При вас може да е плюс, че работите, така че не се отчайвайте ;) Успех

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Можеш да разгледаш какво предлага този сравнително нов сайт:

https://trampolinn.com

 

Води се нещо като алтернатива на ЕърБНБ

 

С две думи - хора от света си разменят жилищата, но не е задължително: можеш само ти да отидеш, а да не приемеш гости ..

Заплащанията са символични - 4-5 евро на ден в БГ.

За регистрация ти се полагат 3 безплатни нощи, като после можеш да трупаш още точки с реферални линкове и др.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Привет пак. Благодаря ви за бързите отговори. Още преди да започна да кандидатствам за работа знаех, че има проблеми с жилищата. После и на място немците ми се оплакаха, че е трудно. Знам как вървят цените, но това е нормално за там. Таке, че Plovdivian, не ме разочароваш. Подготвена съм. Точно заради това търся временно място - само за един месец, за да мога да ходя на огледи.
Имаме много близък приятел, който живее в Германия от 10 години, което си е плюс. Тази година се премести от Берлин в Мюнхен. Взе си отпуска за една седмица, за да ходи на огледи и се оправи за 3 дни. Друг е въпросът, че той е реално почти немец. Ще има кой да ни помогне на място.
И двамата имаме договори. Говорим сносен немски. Не смятам, че шансовете ни са нулеви, защото сме българи. Даже си е плюс! Мога да бъда нахална :P
Иначе си спомням, че от тази година таксите за брокер и агенция вече се плащат не от наемателя, а от наемодателя. Плащаш си първия наем + Kaution, който май в повечето случай се равнява на два месеца наем + Nebenkosten, естествено
В никакъв случай не отхвърлям квартали. Търся лесен начин за стигане до работното място. Даже предпочитам по-крайните квартали, защото се намира по-лесно място за паркиране.
Един от сайтовете, които използвам е http://www.immobilienscout24.de/
https://www.mrlodge.de/ - тук има "по-лъскави", но и по-скъпи апартаменти.
Георги, не знаех, че хостовете могат да ми направят предложение. Захващам се да пускам запитвания.
Macf1an, много благодаря за линка. Сега ще го разгледам.

Заредили сме се с търпение и в никакъв случай няма да се отчайваме. ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Тия и двата сайта можеш просто да ги забравиш. Това са монополистите на пазара на имоти, съответно 95% от обявите не са реални. Същата работа като тук с имот.бг, ама 1:1. Много по-реално място е wg-gesucht.de. Между другото, сега покрай летните месеци, много народ (най-вече студенти) се изнася по родните места, и за да не губят излишни пари, дават апартаментите за месец-два (може и за цял семестър, ако са намерили практики или еразъм извън Германия). Така че може да ти свърши работа. Отделно от това, разпитай из Каучсърфинг, а също така и из многобройните вонунг групи из фейсбука. 
А оня момент с нахалството (знам че на шега го каза), моето лично мнение поне, е че при немеца не минава. Най-много да те отреже още по- през кръста.. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Мерси и за този линк!  ^_^ 
Иначе за http://www.immobilienscout24.de/, не знам дали да се съмнявам след като моят приятел намери квартира чрез него и ми го препоръча. За другия имам известни .. колебания.
Това, което ми прави впечатление за немците е, че се опитват всячески да те натискат и да се наложат, когато става въпрос за бизнес, но според мен това си им е в природата. Останала съм с много положително и зареждащо впечатление от тях. Това, което казах беше шега, но и имах предвид, че това, че сме от България не трябва сами да го превръщаме в проблем и да решаваме, че имаме нулеви шансове. :)
А за рязането ...ако знаеш на колко интервюта/подадени CV-та са ни рязали :lol: ... 
Това беше много Off Topic.
Hakuna matata! А аз продължавам да търся! :friends:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.