Прескочи до съдържание

9 дни в Обединеното кралство


Препоръчани мнения

Тръгваме в на 10.07 в петък и се връщаме на 19.07 неделя. Ще сме две семейства с по 1 тинейджър. Кацаме в Лутън в 15.30 и вземаме 2 коли и тръгваме на север.

Програмата е следната:

10.07. Лутън - Йорк - 280 км., нощувка, платена.

11.07 Йорк - Единбург - 320 км , нощувка

12.07 Единбург

13.07 Единбург - Стърлинг - нощувка някъде около Лох Ломонд

14.07 Лох Ломонд - Честър - 430 км

15.07 Честър - Кардиф - 240 км. Там е големият ми син и ще минем да се видим.

16.07 Кардиф - Лондон - 240 км. Евентуална спирка в Оксфорд или Кеймбридж?

16.07 - 19.07 Лондон. Тук ние сме били, другото семейство - не и за два дни каквото може да се види.

 

Как ви се струва? Приемам предложения, но като цяло сме се спрели на този маршрут. Няма да стигнем до по-хубавите части на Шотландия, но за първо посещение да придобием впечатления. Не стои въпросът с вътрешни полети, а идеята е обиколка с коли.

 

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не знам Оксфорд как е, но Кембридж е супер. Аз винаги съм фен, когато е възможно някой голям град и мегаполис да се комбинира с някое по-спокойно и по-типично градче за държавата. Това го казвам с оглед на това, че според мен Кембридж си заслужава да му се отдели време в комбинация с Лондон по принцип :)

 

А конкретно за вашия план, изглежда ще минете през доста други и разноцветни градове, но не съм бил там и не мога да ги сравня спрямо Кембридж. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Cambridge all the way! Оксфорд не е лош, но Кеймбридж е по-добър, според мен. Това естествено си е супер субективно, така, че който и от двата града да изберете, няма да съжалявате.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Лох Ломонд си е супер за кратко пътешествие. От няколко места можете да вземете туристическо корабче и да обиколите езерото. Balloch е доста популярно, там има и спирка на влака, много ресторанти, че даже и shopping mall :) В зависимост колко време имате можете да се поразходите, има голям парк, приятно е. Balmaha лично на мен също ми харесва, има хубави гледки към езерото.

 

Още нещо, само казвам без да искам да ангажирам някого: Глазгоу е много интересно място, по-'шотландско' от Единбург.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Виждам, че цял ден сте отделили на Единбург... Не знам дали там има какво да се види, като за цял ден... Крепостта се разглежда за час. За още толкова се разглежда резиденцията на Нейно Величество... Дори старбъксовете там изглеждат като пъбове, но.... :lol:

Връзка към мнение

В Единбург има много неща, които да се видят, зависи от интересите на пътуващия. Може да се качите на Arthur's seat, открива се чудесна гледка към града; ако не до там, поне Calton Hill; Camera Obscura е интересно, музеи и галерии има много (вкл. модерно изкуство, природонаучен музей), Cramond, остров, до който може да стигнете пеша по морското дъно при отлив, The Scotch Whisky Experience, ако няма да ходите в дестилерия (има една близо до Единбург, но не е много добра), ботаническата градина, кралската яхта

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Двуцветко

Виждам, че цял ден сте отделили на Единбург... Не знам дали там има какво да се види, като за цял ден... Крепостта се разглежда за час. За още толкова се разглежда резиденцията на Нейно Величество... Дори старбъксовете там изглеждат като пъбове, но.... :lol:

По мое скромно мнение на Единбург и седмица му е малко, Мрън е изброил повечето интересни неща. Бих добавил Стар и Нов (съответно 15-ти и 18-ти век) град, Двореца Холирууд, Роял Майл, Лийт и Оушън Терминал. Не дай си боже да попаднеш на ръгби мач на националния или на фестивала през август, ще ти се прииска да се метнеш в един килт и да си се родил шотландец като потънеш в цялата атмосфера :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Още един глас за Cambridge спрямо Oxford. По мое субективно мнение Cambridge успява да запази по-добре автентичния си дух спрямо Oxford. 

 

През летните месеци има много туристи и младежи на езикови курсове, но не бих казал, че е дразнещо, а по-скоро атмосферата е още по-приятна.

 

Градът е малък и особено в централната си част е много лесен за разходка пеша. Единствено ЖП гарата е малко по-отдалечена. Автобусите спират на Parker's Piece, което е в центъра. Ако идвате с кола, в центъра има много паркинги.

 

Много хора, които посещават града (а също така и местните) често избират да се разходят с лодка по реката, като така имат възможност да се насладят на красиви гледки към колежите, които са разположени покрай реката. Повечето от тях са затворени за туристи и реално това е начинът да бъдат разгледани. Ако не се разхождате с лодка по реката, то задължително отидете до моста на Garret Hostel Ln, за да видите част от колежите от вътрешната им страна.

 

Голяма част от "живота" в Cambridge се случва във вътрешните дворове на колежите, до които туристите и обикновените жители нямат достъп.

 

Ако времето е хубаво бих препоръчал да отидете до Jesus Green (парк), в случай, че търсите място за почивка. 

Ако искате да изпиете по бира, The Eagle е символичен пъб в центъра на града, който съществува от 1667. През годините е бил популярно място за посещение от учените от околните колежи, като именно този пъб е мястото, където за пръв път се съобщава откритието на ДНК. Не бих казал, че е най-добрият пъб в града, но пък има символична стойност.

 

За King's College не съм писал, това е най-разпознаваемата забележителност на Cambridge. Пред Trinity College има едно ябълково дърво, за което се вярва, че това е Newton's Apple Tree.

 

Друга популярна забележителност е математическият мост. 

 

Ако за някой би било интересно, в Round Church се прожектира кратък филм за историята на Cambridge (около 20 минути) с аудио (слушалки) на различни езици. 

 

Надявам се времето да е приятно по време на престоя ви във Великобритания и да останете доволни от разходката.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Само да се отчета, че се върнахме. Снимки още не съм гледала. Като ми остане време ще направя някакво описание. Обаче изводът е един: Живот и здраве, ще се върна в Шотландия.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.