Прескочи до съдържание

пътеводител Емилия-Романя - магелански пътеводител


Spqr

Препоръчани мнения

Основна тема: Италия - магелански пътеводител


 


Емилия-Романя е регион, граничещ с басейна на най-дългата река в Италия - По, Апенините и Адриатическото крайбрежие. Наименованието подсказва, че исторически са се развивали като два самостоятелни региона, но по-късно административно обединени в едно. Различията се усещат и до ден днешен (пример: туристическа карта само с обекти от Романя или сайт за градски транспорт само с градове от Емилия). Провинциите с главен град Болоня, Ферара, Модена, Реджо-Емилия, Парма и Пиаченца са Емилия. Провинциите с главен град Равена, Форли-Чезена и Римини са Романя.


 


Виа Емилия е ключова пътна артерия, изградена II век сл. Хр от римския консул Марк Емилий Лепид, свързваща Римини с Пиаченца. Към списъка с новоизградените градски селища може да добавим и Форли, Фаенца, Имола, Болоня, Модена, Парма. Романя е територията, населявана с романи/ромеи, по време на Равенския екзархат (административна единица на Източната Римска империя със столица Равена в периода 540-751 г. сл. Хр.)


 


Регионът е трети в Италия по БВП на глава от населението. Гастрономически (пармиджано, прошуто, балсамов оцет и др.) и автомобилен център (Ферари, Ламборгини, Мазерати и др.). Популярен с летните курорти Римини и Ричоне. Отличава се с архитектурно многообразие с цели монументи от Римската империя до днес. Седалищата на влиятелните фамилии Есте, Фарнезе и Малатеста са в Емилия-Романя. Родното място на Джузепе Верди, Федерико Фелини, Лучано Павароти и много други знаменити личности.


 


Как да стигнем до Емилия-Романя?


 


По въздух


Директно до Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi


От София Wizz Air


От Букурещ Wizz Air, Blue AirRyan Air 


 


От/до Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi


1. BLQ - шатъл-автобус. Цена 6 евро на човек еднопосочно. Директна връзка с Bologna Centrale - централната гара в града. Часово разписание.


 


2. Такси. Няма твърда тарифа. Между 14-20 евро в посока Centro Storico. Сметката показва, че ако сте в група от поне трима души, е по-изгодният и комфортен вариант от BLQ. Таксито се взима пред летището.


 


3. С градски транспорт. Най-евтиният вариант, но и по-авантюристичен. Има прекачване. Цена 1.30 евро за 75 минути ползване. От шофьора - 1.50 евро. Ако си вземете карта за 10 пътувания, струва 12 евро и може да бъде ползвана от повече от един човек. Т.е. 1.2 евро или пет пъти по-евтино от BLQ.


 


3.1. Първата опция е с автобус 54. Виждайки разписанието, разбираме, че в неделя почива. Тръгва от летището на всеки кръгъл час. След като се качим се слиза на спирка Birra. От там си взимаме автобус 81/91 до Bologna Centrale или някоя друга спирка. Разписание


 


3.2 Отказваме се от автобус 54 и решаваме пеша да стигнем до спирка Birra. Това е пътят, който се налага да изминем. Малко над километър пеша. Добре е да се предупреди, че в част от пътя няма тротоар и не е удобно с голям багаж. Достигайки спирка Birra, следва същото действие като от горната опция.


 


С влак


Не е препоръчително от България. Но пък има множество от добри варианти за достигане от/до други части на Италия. Болоня Чентрале е ключова и натоварена гара, удобна е за организиране на пътешествия до най-популярните туристически дестинации в континентална Италия: Тоскана, Венеция, Милано, Рим, с условности Неапол. Обратно също е валидна опцията Емилия-Романя да бъде посетена в рамките на няколко часа от летището в Бергамо, Рим (Фиумичино, Чампино). Сайтът на италианските железници.


 


С автобус


Сайт на Централна Автогара София. Автогарата в Болоня е близо до ж.п. гарата.


 


Транспорт в Емилия-Романя


 


Пеша


В Болоня и Римини са по-големи разстоянията, но това не означава непременно, че ще се наложи да използвате градски транспорт. Всички градове са благоприятни за разходки пеша. Забележителностите в историческите центрове са на компактни разстояния. Най-голямо е удоволствието да вървите под поредната аркада, запазената марка на региона. По-вероятно е изненадващо появил се велосипедист да нахълта в личното ви пространство, отколкото моторно превозно средство.


 


С колело


Велосипедистите са навсякъде, няма отделени велоалеи. Един от популярните маршрути е обиколка на деветкилометровите стени на Ферара. 


 


Градски транспорт


Практически няма единен сайт. Сайтът е официалният за региона и е само на италиански. Обаче ще видите, че липсват основни градове. Подходящ за Болоня, Ферара, ИмолаТози пък е за Романя:Равена, Римини, Форли, Чезена. Билети за градския транспорт са по-евтини, когато се купуват от tabaccheria (място за продажба на тютюневи изделия), будки за вестници, кафенета. Когато се качите в автобуса, билетът се валидира в инсталираните устройства. Спирките са ясно обозначени с табло колко минути остава до пристигане на автобуса.


 


За Болоня добре е да се има предвид, че дневните линии са някъде до около 19 часа. Вероятно същата е ситуацията и в другите градове. Нощните са други номера и минават по други маршрути.


 


За маршрута Равена - Класе, автобусът е номер 4. Разписание. Може да се качите не само от ж.п. гарата. Piazza Caduti е друга по-голяма спирка. Цена 2 евро от шофьора, 1.30 евро от tabaccheria. Ако се връщате в Равена си купете 2 билета предварително, защото в Класе не видях да се продават билети. Спирка на автобус 4 в Класе, тръгвайки от Равена тук, спирка на същия автобус в Класе посока Равена тук.


 


Римини - Сан Марино. Има две разписания според сезона. Едното и друготоСпирката в Римини, откъдето тръгва автобуса, следващата спирка срещу ж.п. гарата в Римини и спирката в Сан Марино. 5 евро в посока на човек. Цената е една и съща предварително, или от шофьора.


 


Туристически пасове


 


Болоня - набляга се на по-непопуляни обекти. Църквите са безплатни, а други платени забележителности не се включват в картата.


 


Романя кард - не включва най-забележителните мозайки на Равена, но са налични други равенски обекти. Подходяща е при пътешествие в провинциите на Романя. Това е картата за Римини.


 


Равена - няма пас за всички обекти. Следните билети са комбинирани:


1) Сан Витале, Гала Плацидия, Сант Аполинаре Нуово, Баптистерий на Неон, Архиепископски музей - 9.50 евро. От 1 март до 15 юни се заплаща допълнително 2 евро за Гала Плацидия.


2) Мавзолей на Теодорих и Национален музей - 8 евро.


3) Сант Аполинаре ин Класе, мавзолей на Теодорих и Национален музей - 10 евро.


4) Крипта Распони, Домус деи Тапети ди Пиетра, Тамо - 7 евро.


Номер 1) е силно препоръчителен. Есенцията на Равена. Само обектите от първи комбиниран билет нямат опции за индивидуален билет. 


 


Ферара - добре структурирана карта с фокус върху най-стойностното. Дали обаче си заслужава да се посещават вътрешно забележителностите, е въпрос на личен избор.


 


Парма и Пиаченца - карта със символични намаления за замъци в двете провинции.


 


Климат


 


Средни годишни температури и валежи в Емилия-Романя:


http://en.climate-data.org/region/394/


 


Полезни връзки


 


Официален уебсайт на туризма в Емилия-Романя


Болоня - http://www.bolognawelcome.com/en/


Равена - http://www.turismo.ra.it/eng/Homepage


Римини - http://www.riminiturismo.it/en


Ричоне - http://www.riccione....ault.asp?id=245


Ферара - http://www.ferrarate...set_language=en


Парма - http://turismo.comune.parma.it/en


Пиаченца - http://turismo.provincia.pc.it/


Модена - http://www.visitmode...set_language=en


Имола - http://visitareimola.it/eng/


Реджо-Емилия - http://turismo.comune.re.it/it


Фаенца - http://www.terredifaenza.it/


Форли - http://www.turismofo...e_homepage.aspx


 


Храна


 


Емилия-Романя е регионът с най-много контролирани наименования за произход и качество на продуктите от цяла Италия: DOP в Италия (PDO в ЕС) и IGP в Италия (PGI в ЕС). 41 е общият брой. В Болоня, столицата на региона, може да опитате всички вкусотии. Но Парма е градът с най-голям принос Емилия-Романя да се води гастрономическото сърце на Италия. В Модена пък е Остерия Франческана (трето място за 2014 г.), (второ за 2015 г.) на най-добрите ресторанти в света, според списание Restaurant.


 


Джелатериите са национален продукт, така че не може да ги характеризираме за региона. Същата е ситуацията с кафето. Навсякъде е възможно да се консумират с превъзходно качество. Всеки град се отличава с местни специалитети, което прави задачата доста обемна. Ще изброя най-популярните хранителни продукти.


 


Пармиджано-Реджано - произвежда се само в Емилия-Романя. Наименованието произлиза от Парма и Реджо-Емилия. "Кралят на сирената" е често срещано описание.


 


Грана Падано - прилича на пармиджано и не е продукт само на Емилия-Романя, а на няколко региона. Наименованието произхожда от териториалната близост с река По.


 


Кулатело ди Дзибело - върховият месен деликатес. Дзибело е малък град в провинция Парма. Приготвя се от специална порода прасета.


 


Прошуто ди Парма - месен деликатес, ясно от къде. Прасетата се хранят с остатъци от пармиджано. Минимум 18 месеца отлежава.


 


Ачето балсамико - традиционно се асоциира с Модена, но балсамовият оцет се произвежда и в Реджо Емилия от около 1000 години. Обикновен - 250 гр. до 8г. Традиционале-гурме - 100 мл. от 8г до 50 г. отлежава.


 


Мортадела - популярен колбас от Болоня с древноримски произход. Продуктът се приготвя в няколко региона.


 


Панчета - разновидност на бекона. Само от Пиаченца и Калабрия е с DOP. 


 


Талиятелелазанятортелини са част от популярните разновидности на ръчно изработената паста.


 


Пиадина - популярно хлебно изделие за Романя. Продава се под формата на сандвич с разнообразен пълнеж.


 


Дзупа инглезе - най-популярният десерт в Емилия-Романя. Една от теориите е с произход от кухнята на рода Есте.


 


Ламбруско - вино от провинция Модена. Най-добро е сухо червено вино с 10-10.5%.


 


Забележителности в Емилия-Романя


 


Може да прочетете по-детайлно за забележителностите в Интересни дискусии за Емилия-Романя, както и в туристическите сайтове в Полезни връзки. Цяла дузина са. От Римската империя, раннохристиянско изкуство, романизъм, средновековие, ренесанс, барок, неокласицизъм, либърти (италианското ар нуво), модернизъм и чак до съвременните архитектурни форми. Ще се фокусирам върху най-емблематичните. 


 


Болоня


Аркадите на Болоня


Пиаца Маджоре и базилика ди Сан Петронио


Пиаца Санто Стефано и едноименната църква


Архигимназията


Базилика ди Сан Доменико


 


Равена


Базилика ди Сан Витале


Мавзолеят на Гала Плацидия


Базилика ди Сант Аполинаре Нуово


Баптистерий на Неон/православните


Базилика ди Сант Аполинаре ин Класе


 


Ферара


Палацо деи Диаманти


Addizione Erculea


Катедралата


Парко Масари


Виа деле Волте


 


Парма


Пиаца Дуомо и катедрала


Театро Фарнезе


Базилика ди Санта Мария дела Стеката


Пиаца Гарибалди


Парко Дукале


 


Модена


Пиаца Гранде и катедрала


Палацо Дукале


Галерия Естенсе


Джардино Дукале Естенсе


Фонтанът на двете реки


 


Римини


Арката на Август


Мостът на Тиберий


Пиаца Кавур


Борго Сан Джулиано


Темпио Малатестиано


 


Имола


Писта или Аутодромо "Енцо и Дино Ферари"


Рока Сфорцеска


Пиаца Матеоти


Палацо Комунале


Виа Емилия


 


Маранело


Тест драйв


 


Река По


Посещение


 


Музеи


Пинакотека Национале ди Болоня


Архиепископският музей в Равена


Замъкът Естенсе във Ферара


Галерия Национале в Парма


Музей на Енцо Ферари в Модена


Ферари музей в Маранело


Ламборгини музей в Сант Агата Болонезе


Дукати музей в Болоня


Италия в миниатюри в Римини


 


Туристически капани


 


Емилия-Романя не е сред най-туристическите места на Италия, с изключение на Римини през лятото. По тази причина не се наблюдават персонажите с традиционните им трикове. Цялостно се усеща сигурност, но все пак по курортите имайте едно наум. 


 


Емилия-Романя е гастрономическият регион на Италия. Избягвайте дългите туристически менюта с картинки на улицата. В Римини и Сан Марино забелязах заведения с надписи на руски. Мисля се подразбира каква е целевата група и колко автентични са. Ориентирайте се и по наименованията на ястията. Пример, избягвайте места за хранене със спагети болонезе в менюто, популярно е из целия свят, но не е типично за Емилия-Романя. В региона е tagliatelle al ragu (bolognese). Пиците също не са характерни за местната кухня. Препоръката ми е да се информираме кои са традиционните продукти за региона и да следим кулинарните навици на местните, за да не попаднем в туристически капан.


 


Интересни дискусии за Емилия-Романя


 


Римини и околността


1 седмица в Емилия-Романя


Област Емилия-Романя - съвети, предложения, маршрути...


Болоня за 3 дни през януари


4 дни до Болоня и наоколо


Музеите Ферари и Павароти


Бързите италиански автомобили


Болоня и околностите за няколко дни с кола под наем


Пътепис: Болоня, Равена и Сан Марино


 


За информация в темата допринесоха и Mary, Еминко.


Редактирано от Spqr
  • Харесвам 34
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Изчетох темата постфактум след като се върнах от Болоня, само да допълня някои дреболии.
- градският транспорт в Болоня не е до 19, последните автобуси на дневните линии пътуват и по тъмно както в България. Хванах автобус от гарата по моята линия в 23:18, други дневни линии преди и след мен също тръгваха с последните си автобуси.

- по отношение на сигурността е ОК, макар по тъмно да се усеща едно напрежение в местата с новодошли емигранти от Африка. Още по здрачаване наизлизат и се вторачват в минувачите. А те (местата) са - района на гарата и въобще по оста гарата- университета. Много се опразват улиците късно вечер, дотолкова че на главният булевард към гарата италианци ни питаха това ли е пътя за гарата. Пак да кажа - това е по тъмно, по светло всичко си е ОК.

Редактирано от alfa
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.