Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци, откакто се регистрирах при вас ви изчетох почти до кора. Пътеписите са страхотни, информацията, която давате ми е много полезна. И сега най-голямото ми притеснение са границите и митниците, през които трябва да мина. Тъй като отиваме на гости, непременно трябва да занесем българска ракия, домашна. Маршрута е Сърбия-Унгария- Австрия-Германия и връщане през Хърватска и Словения или обратното, затова събирам информация за всички граници. Също така и двамата сме пушачи, та въпроса ми включва и цигарите. Другия въпрос е, че знам немски горе-долу, мога да се оправя с  него, но разбрах, че не на всички граници го говорят, особено на Сръбско-Унгарската. От пътеписите ви добих различни впечатления и особено за проверките - ту ги има, ту няма. Плана е тръгване от България в 22 часа с нощен преход през Сърбия. Ще съм благодарна за всякаква информация - дали ще се разберем с митничарите, дали ще успеем да преминем с по 1 л. домашна ракия и по 1 стек цигари и всичко друго, което ви се е случвало. Поздрави на всички!

Връзка към мнение

Без да те плаша. Нашия унгарски митничар ни говори на български, ние на него на английски, немски а той на нас на български! Изкарахме цялата зимнина от колата: домати 100 бурканчета, сладко, лютеница, колелата, всичко що бяхме помъкнали! Счупихме безцени буркани. Заяде се за 10 литра домашно вино и 10 литра ракия. 2 часа товари-разтоварвай. След 1 час и счупените буркани дойде и ми вика на български: " дай ми 5 евро и си събирай стъклото". Случка, от тогава си возя бурканите с кисело зеле само със самолет!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Знам, че въпросът ми е малко тъпичък, то като си спазваш законите, би трябвало да нямаш проблеми, ама знам ли, сега с тия огради и засилени проверки... Ама щом казвате, че мога и бурканчетата да прекарам, май трябва да се разходя до село за запаси.


Нямаш проблеми с по 1л ракия и 1 стек цигари. Важно е да не са промишлени количества.

Това за всички граници ли важи?

Връзка към мнение

Това е от сайта на външно министерство.:

 

В съответствие с Международна конвенция за митнически облекчения в туризма и сръбските законови норми като личен багаж на територията на Република Сърбия могат да бъдат внесени:

  • Един парфюм, една тоалетна вода, един литър алкохолен концентрат, до 200 цигари или 50 пури или 250 грама тютюн /общо от всички тютюневи изделия до 250 грама/;

Може да внесете до 1ст цигари,но имайте в предвид,че от Сърбия към държава членка на ЕС може да се изнесат само до 3 кутии цигари..Поне така беше до преди година и половина.Цените там са значително по-ниски и много хора се изкушават.Най -добре на излизане от БГ питайте нашите митничари.

Връзка към мнение

По 1л алкохол е окей. На нито една границата няма да имате проблем. А в 95% от случаите просто ще ви карат да отворите багажника и ще ви пуснат да си ходите по пътя. Това ще се случва само на границите със Сърбия. Целта на тези проверки е да не се внасят промишлени количества евтин алкохол и цигари в ЕС.

Унгария-Австрия-Германия-Хърватия-Словения са вътрешни граници за ЕС и няма да ви проверят багажа, a между Австрия и Германия дори няма пункт.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

За алкохола до 1 л. няма проблем, но внимавай за цигарите в Унгария, разрешението за внос при влизане от страни извън ЕС през сухопътна граница (от Сърбия в твоя случай) е само 40 цигари:

https://hungary.visahq.com/customs/

 

When travelling by land, over 17 years old can bring tobacco products for personal use only the following:
• 40 cigarettes

Лимитът е на човек над 17 год. 

 

Буркани в багаж през сухопътна граница аз не бих пренасяла: трудно ще докажеш какво точно е съдържанието и създава условия за забавяне на пътуването и корупция. В Германия има достатъчно български и турски магазини. 

Връзка към мнение

Благодаря за информацията, но май аз не се изразих ясно - става въпрос за домашна ракия, т.е. без бандерол. А нещо за езиковата бариера?

Връзка към мнение

Е, вие какво толкова ще си комуникирате ако няма проблем (какъвто не би трябвало да има ако си спазвате ограниченията?) Open, close, luggage, cigarettes, alcohol, money, passport? Не се притеснявай излишно. В най-лошия случай (пак казвам, ако се спазват правилата) да има забавяне, но няма хора останали на границата. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като е домашна ракията, още по никакъв проблем, в шишета от минерална вода и никой не знае какво е това и не се интересува...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ми мен не ми си е случвало да ме проверяват на тези граници ... винаги могат да поискат да се отвори багажника, да погледнат багажа и т.н. но това е по-скоро изключение. Ако не става въпрос за някаква яка контрабанда на цигари и алкохол - не виждам какво толкова сте се стегнали. Литър ракия и стек цигари .... Ако надвишите позволените норми (примерно имате 2 ракии и 5 стека) - ще ви вземат надвишеното и толкова.
Относно комуникацията - в Унгария и Словения по върви немският от английския ... та няма какво толкова и да го мислите. За Хърватска нямам наблюдения кой език върви повече но си мисля и че и на двата ще се оправите ... а и той хърватския ....
Абе наслаждавайте се на пътуването! Няма какво толкова да го мислите!

Връзка към мнение

Като се прибирах от Унгария ноември 2013, бях купил към десетина бутилки вино :rolleyes:  и на унгаро-сръбската граница ме питаха за къде е това вино. Казах им, че е за България, и ме пуснаха да си мина. На българо-сръбската граница хич и не ме питаха за виното - видяха го и казаха "минавай"  :)

 

Не мога, обаче, да дам мнение за цигарите - не пуша  :( .

Връзка към мнение

И на български може да се разберете, в краен случай смесица между всички познати езици + ръкомахания. Ако не ти разбират някоя дума почваш да я повтаряш на всички езици, които знаеш. Се ще е хванат нещо. На мене един италиански такси шофьор ни разказа историята и забележителностите на Рим без да знае грам английски (само цифрите, колкото да се договори курса :lol: ), че и разбрахме повечето неща, та за митничарите не се притеснявай, дето им минават всякакви хора.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.