Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Ровейки се нещо из нета попаднах на ето този сайт (http://www.blablacar.com/) , който мисля че може да е полезен на всеки, който няма възможност да пътува със самолет или просто обича да пътува с автомобил, но няма такъв. Kато цяло гледам е доста популярен в UK, но знам ли може и някой от вас да го е ползвал..

В полето "от" пишете София (или друг град в Бг) и го пускате да търси.. така ще ви излезнат различни дестинации, до които ще пътуват различни хора, отстрани се вижда цената, модела на колата с която ще се пътува, деня и часа за тръгване... това е!

Редактирано от Polina
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Не е само това, защото трябва да се уговорите от къде ще те вземат и къде ще те оставят. В повечето случаи е написано само града. На позната й се беше случило да я оставят вечерта на края на града в индустриалната зона, защото иначе много време щели да загубят.

 

Лично не съм го ползвала, защото има по-малко предложения спрямо конкурента си mitfahrgelegenheit.de

blablacar.com не е толкова популярен, но има едно предимство - няма такса за този, който предлага превоза.

 

Задължително уточнение - живея в Германия.

Редактирано от miroslava
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Преди 2 седмици ползвах BlaBlaCar.com в ролята на предлагащ транспорт. 

Трасето беше София - Любляна - Триест и обратно.

 

Идеятата е, че предлагаш колкото свободни места прецениш, че имаш в колата и определяш цена по съответното трасе. Сайта автоматично ти казва коя е честната цена, като тук идеята е не да спечелиш, а по-скоро да си поделите разхода. Изчислява се на принципа - viamichelin казва, че по това трасе излиза 200 евро, вие сте 3-ма в колата и имате място за още един, т.е. за него най-високата цена е 50 евро, дава свобода в рамките на няколко евро нагоре. По-високо от това не можеш да заложиш.

Всъщност, най-доброто е не че ще си намалиш разхода с 50 евро, а ще си прекараш забавно времето и ще се запознаеш с нови хора. Има и български подобни сайтове, както и фейсбук групи, но предпочитам чужди сайтове като този поради факта, че попадаш основно на чужденци, които са ми по-интересни.

 

Последните 2-3 седмици преди обявените дати, получавах по 2-3 мейла на ден със запитване за различните отсечки. Поради факта, че в Триест имаше концерт тогава, доста фенове имаха нужда от транспорт. Избираш си кой да караш, според описанието му, снимка и т.н. В общо линии си е късмет :) при нас се паднаха доста интересни хора.

 

Единствения реален минус е (за който и сайта предупреждава) понеже се минават граници с хора, които не познаваш, може да пренасят забранени субстанции

 

Относно самия сайт:

Изключително удобен интерфейс, за всеки нов мейл ти изпращат sms, оптимизиран към мобилни устройства.

Цялата услуга на сайта е безплатна (на този етап) и за предлагащия транспорт и за ползващия.

 

Препоръчвам ако:

- често качвате стопаджии

- пътувате сам и се притеснявате, че ще ви е скучно/ще ви се преспи

- ако търсите транспорт и нямате кола, а самолета/автобуса не са вариант.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Страхотен сайт ! Сега точно си разцъквах за варианти от Валенсия до Аликанте - и в www.rome2rio.com видях rideshare -10 евро.

И като цъкнах на цената ми даде линк към blablacar.com . За този маршрут например за утре пътуват 14 различни човека и цените варират около 8-10-12 евро. За сравнение с автобус цената е около 15 евро, ако се купи днес онлайн или 40 евро утре в часа на пътуване, с влак е 15 евро. Някой ден може и да го пробвам, звучи супер :) Ако някой друг го е тествал да пише и споделя смело. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Напоследък прочетох няколко разказа на клиенти на тази услуга : www.blablacar.com
За мен това е Uber, но в малко по-тромав вариант, който изисква предварително плануване и уговаряне.

Допада ми начина, по който се случват нещата , а и смятам да ползвам тази  услуга между  Букурещ и Русе, Букурещ и Констанца, Букурещ и Варна
Офертите могат да се намерят в румънския мирър на сайта --> https://www.blablacar.ro
Цените, трябва да призная, са доста ниски и очакваната  конкуренция с редовните автобусни линии и такситата ще е от полза за пътниците.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Имам познати, които го ползват от над две години из Европа, като пътници и като търсещи пътници. Всичко е до цената, иначе има избор, някои си пишат каква музика пускат, дали говорят, пушат и т.н.

Връзка към мнение

Да, услугата не е лоша - просто по-цивилизован и иновативен начин на стоп. Ползвай смело!

 

П.П. Тамън с един приятел ни беше хрумнало да направим точно такава услуга... и се оказа, че Франсетата са ни изпреварили с една година, приблизително. :)

Връзка към мнение
Все пак има разлика от Uber. Шофъорът на Blablacar също отива в посоката, в която и вие и търси да си подели разходите, а не да печели пари и да си прави горница (въпреки че, сигурно повечето хора и правят незначителна печалба). Пр Blablacar, шофъорът определя маршрута и споделя разходите, докато при Uber клиентът определя маршрута, а шофъорът е със стопанска (лукративна) цел. Иначе е доста практично, аз съм ги ползвал веднъж във Франция. 

 

Извинявам се за Ер малък, използвам програма за кирилица от работа.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Ползвала съм BlaBlaCar няколко пъти за пътуване по отсечката Франкфурт-Люксембург и съм изключително доволна. Попаднах на любезни и интелигентни хора, които бяха гъвкави по отношение на моето време а пътуването премина в много приятна и непринудена приятелска атмосфера. Беше с около два часа  по-кратко и доста по- изгодно като цена в сравнение с автобусите по същата релация.

Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Да похваля това приложение - специално за Испания, Андалусия работи перфектно - шофъорите са коректни, оставят те където искаш - обикновено тръгват и спират до местната верига молове El Corte Ingles. Повечето знаят и Английски и си спазват правилата и часа - цената е под билета и има пътуващи почти за всеки по-голям град когато ти е нужно. Точно затова и не си взех кола под наем, излезе значително по-евтино това.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...
На 25.02.2020 г. в 2:22, niksennnnn каза:

Blablacar e евтина алтернатива и в България. Пример: Бургас- Варна - 2 евро 😉

б.png

С тоя рейтинг тя трябва да ми плаща на мен, за да се возя. Цялата платформа става само ако си тръгнал на айляк разходка.

Връзка към мнение
преди 24 минути , tch каза:

Цялата платформа става само ако си тръгнал на айляк разходка.

А ти какво очакваш от нещо с име "Blabla"? :girl_crazy:

  • Смея се 1
Връзка към мнение

Племенникът ми го ползва като шофьор от София до Белград, Милано, Женева и т.н., и обратно. И си избива разхода за път.

 

П.с. Четеш ли бе, гад? 

😎

Връзка към мнение
Преди 1 час, tch каза:

С тоя рейтинг тя трябва да ми плаща на мен, за да се возя. Цялата платформа става само ако си тръгнал на айляк разходка.

Платформата си е ок. България просто е отвъд границата на територията, в която хората пътуват по този начин.

Връзка към мнение
Преди 1 час, niksennnnn каза:

Според мен много малко хора знаят за Блаблакар в България и затова.....

Ползвам го във Франция от 11 години (над 100 пътувания и като шофьор,и като пътник). Тук работи перфектно ,също между Франция и околните страни. Поради простата причина че правиш предварителна резервация и се ангажираш финансово. Ако анулираш или не се явиш, губиш от няколко евро до цялата сума,зависи от момента на отказването. В Италия например работи много зле поради липсата на финансов ангажимент. Ако началната или крайна точка е Франция, нещата са нормални заради блокирането на сумата предварително, Още по-зле е в страни като Хърватска и Сърбия където около 50% просто не се явяват на срещата поради същата причина,ако сте шофьор пиете една студена вода, плащането е накрая кеш. Има и много други тънкости, трябва време за да се научат.

cover-r4x3w1000-578d3ea07cac2-blablacar.jpg

Blablacar_nalepka_FR.jpg

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 11 часа, chandni каза:

А ти какво очакваш от нещо с име "Blabla"? :girl_crazy:

"Blabla" на френски означава да говориш по време на пътуването и то много. Аз понеже не обичам много да правя "Blabla" (особено ако шофирам) ,затова оценката ми в този сайт не е особено висока. Това е запазена марка на жените французойки!

innovore-blabla.jpg

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 9 минути , eugene.kn каза:

"Blabla" на френски означава да говориш

Blabla, преведено на български буквално означава "дрън-дрън".

Връзка към мнение
преди 12 минути , chandni каза:

Blabla, преведено на български буквално означава "дрън-дрън".

Може и така да се каже, това не променя идеята. А тя е по време на пътуването да се говори и обменят мнения. Мълчаливците не са добре дошли, лично на мен това не ми харесва! Евентуално се приема блабла правенето и на английски за чужденците.

images.png

Връзка към мнение
преди 5 часа, eugene.kn каза:

Може и така да се каже, това не променя идеята. А тя е по време на пътуването да се говори и обменят мнения. Мълчаливците не са добре дошли, лично на мен това не ми харесва! Евентуално се приема блабла правенето и на английски за чужденците.

images.png

Напълно съгласен, много полезно и разпространено е и в Испания, но разни мацки ми поставят нисък рейтинг щото не говоря Испански или съм говорел малко. Иначе разбират Английски, но не искат да го говорят за по-възрастните става въпрос дами.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За голям плюс намирам застраховката, която се предлага за пътуване организирано чрез платформата....Ако се развали автомобила се гарантира придвижване на всички пътници до крайната дестинация и транспортирането на автобомила до сервиз. Ако се наложи и нощувка в хотел. Застраховката е безплатна.... 😉 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
12 hours ago, eugene.kn said:

На мен ми предлагат някаква застраховка за всяко пътуване като шофьор за 2 евро,не знам дали е същата.

Аз използвам немската версия и през нея застраховката е безплатна 🙂

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.