Прескочи до съдържание

дневник Анадолската обиколка с кола, май 2015


домосед

Препоръчани мнения

2015050203anatolia.JPG

 

Всичките ми познати турци ме заклеха на 1 май да избягвам площад Таксим в Цариград.Там било оригиналното място за протести на прогресивното работничество и понеже властите не разрешавали, идвали още повече хора и точно там всяка година ставали въргалите със заптиетата. А трима от четиричленния ни екипаж точно там им се случи да преспят предишната вечер и едвам се оправиха с адреса и паркирането на тесните улички! Бяхме тръгнали по-предишната малко след полунощ с кола от София. Аз очаквах, че ще заседнем на границата, защото по-рано същия ден Бойко Борисов беше уволнил 25 митничари на Капитан Андреево. Вместо това заседнахме на тунела на Траянова врата, защото пред нас се обърна тир и го запуши. Злите езици сред натрупалите се от събралите се коли зяпачи коментираха, че вина имала дамата на нощта, заварена в кабината. И двамата с шофьора оцеляха почти без травми. Но не даваха вид, че имат сили и желание да го обърнат на колела и да продължат. Понеже не видяхме голям шанс да дойде кран да го изкара преди съмване, повечето леки коли обърнахме срещу движението да се изтеглим към предишния изход, карайки в аварийната лента и по този начин разминавайки се отляво с нормално (разбирай - бързо) движещи се коли, още не разбрали за препятствието. Представям си какво му е било на пилотния бабаит, повел колоната ни. Да не си помисли някой, че явилата се полицейска кола полиция е отцепила или отрегулирала нещо. В Цариград пристигнахме по изгрев и сред пейзаж от страховито високи нови блокове, асфалтови кръстовища на по няколко нива и безхарактерни молове, се разделихме по интереси - кой да гледа мач на Маестрото (разбирай - Федерер), кой да проучва аромати и физиономии по Капалъ чарши, кой (аз!) да гостува у стари другари отвъд Босфора в буржоазен Кадъкьой.

 

2015050045kadikoy.JPG

 

2015050047kadikoy.JPG

 

2015050046kadikoy.JPG

 

Избягахме Таксим и спали-недоспали подхванахме основната програма на пътуването по Големия път през Анадола. Планът беше да стигнем привечер след 1000+ км в Адана. А пристигнахме в района чак по развиделяване, след две спирки за по час-два почивка на навигатора сред тировете на нарочни паркинги за тирове. Забележителност по пътя беше соленото езеро Туз гьол, на стокилометровия браг на което спряхме точно там, където спират всички - на туристическото капанче. Където продават ... сол. Ама расфасована като за чудодейни мехлеми. А вечеря намерихме у Мистър Компир (посрещна ни с 25% намаление като скъпи гости от чужбина) в Аксарай. Където, докато водим и губим неравна борба с бюрокрацията за закупуване на SIM карта, бяха вече затворили лунапарка с виенското колело и блъскащите колички.

 

2015050050tuzGolu.JPG

 

2015050053tuzGolu.JPG

 

2015050051tuzGolu.JPG

 

Първата ни небелязана спирка за забележителности беше Харан. Като предспирка вързахме приятелство с персонала на една газостанция, на която даже и не заредихме газ. Ами спряхме да се преоблечем - дълги панталони за жените и тениски без червени петолъчки за мъжете. Че знаеш ли дали няма проверки и какво разбират турските граничари от хипстърски модни изявления. Нямаше проверки! А Харан е досами сирийската граница, като районът непосредствено отвъд границата би трябвало да е под контрола на Ислямистите. Безбрежни палатъчни лагери за бедстващи от хепатит и холера сирийски бежанци има ли? Никакви! Хората са се пръснали из целия целия регион в търсене на някакъв поминък. В Харан завареното население било 50 000, също предимно араби, а след войната се добавили още 80 000. Много от тях заварихме на и около бедняшкия битак в опити да правят някакъв базисен алъш-вериш за оцеляване. Дюнерите им са добри. Доматите - още по-добри.

 

2015050075haran.JPG

 

2015050079haran.JPG

 

2015050082haran.JPG

 

Още не аклиматизирали се към туристическата среда в Анадола в Харан наехме някакъв безсмислен местен водач. Да ни заведе на местата, които сами нямаше как да пропуснем и разкажа това, което го пише и в книжката. Взе 50 лири и през цялото време се опитваше да се отърве по-бързо от нас, че да си хване по-голяма турска група. Забележителностите са къщите като кошери по модел отпреди новата ера, но строени за последно по османско време. Най-високата конструкция в силуета на градчето - кула с квадратно сечение, до половина камъни, над тях - тухли - е или минаре, или академична обсерватория в зависимост кого питаш. Намира се в кампуса на Омаядския университет, разрушен от Чингис хан. Водачът, турчин, много ги мрази монголците заради това изстъпление! Също мрази и "извратените джихадисти" от отвъд границата. А и местните араби не ги долюбва особено.

 

2015050067haran.JPG

 

2015050060haran.JPG

 

2015050061haran.JPG

 

2015050071haran.JPG

 

2015050072haran.JPG

 

В Шанлиурфа за три коли се разминахме с паяка, паркирали на тротоара пред едно училище на горната улица. Където един сополанко ни разигра театъра на излъганото годзилче сиромахче, след като първо се съгласи да си продаде банкотата си от 5000 ирански тумана за 2.50 лири (при курс 0.50), а после орева орталъка за повече. Не получи никакво съчувствие нито от нас, нито от кибичещото гражданство. Каучсърфърски бивак намерихме по изключително добро стечение на обстоятелствата баш на центъра при Кара Мейдан (който джипиесът с женски глас Невена не разпозна за разлика от книжният Lonely Planet, който се справи с ориентирането като детска игра). Настаниха ни четиримата на хижарски стандарт в стая с две легла в една достолепна 200-годишна къща-крепост, обърната на работлиница и обитавана предимно от мотопеди. Сравни с каучсърфинг в Орегон, където спах на кушетка между велосипеди. Чичкото домакин беше на 67 и се похвали, че ремонтът на мотопеди му е хоби, а иначе можел да прави и цигулки. Всяка година яхвал мотора BMW, пътувал до Европа през костинбродското село Извор, къдeто отсядал у приятели. Бил окуцял от катастрофа с мотор в Индия. Лошото беше, че говореше английски на пресекулки с несвързани синтактично поредици от думи, произнасяни като от стържеща по черна дъска котка. Затова се и отнесох резервивано към поканата да прекарам следобеда у тях на лаф моабет с топъл лахмаджун (турска "пица" от елипсовиден хлебна подложка, покрита с доматена паста с подправки и кайма; подариха ни я във фурната!), бяло сирене и червени домати за мезе. А трябваше, разбира се, да се разгледа и градът.

 

2015050085sanliUrfa.JPG

 

2015050088sanliUrfa.JPG

 

2015050091sanliUrfa.JPG

 

2015050095sanliUrfa.JPG

 

2015050096sanliUrfa.JPG

 

Шанлиурфа било свято място. Забележителност е езерцето Балъклъгьол, което играе роля в легендата за Ибрахим и балъците (разбирай - Аврам и рибите). Също и крепостта на баира, която участва в легендата. В крепостта е минавка да се влезесрещу пет лири, защото има само гледка, а същата гледка я има и отвън - и от площадката с каслическите колони и от кафенетата със сеир-тераси, където петте лири биха включили поне чай. А турското гробище е съвсем безплатно. Разходих се и до арменската църква на Дванадестте Апостоли, обърната във Фърфърлъ джамия, напътен от пиколото на съседния бутиков хотел. Пиколото щял да следва нещо в България от есента, но на въпроса какво, отговори само с "yes, yes".

 

2015050102sanliUrfa.JPG

 

Вечерята при чичо Хасан я шунтирах, в полза на местния специалитет джигер-кебап, сервиран на малки масички с още по-малки табуретчици на тротоара на главната улица. Избистрихме политиката с другия каучсърфър, свързал се с нас, Седик. По-млад, но и по-незабележителен образ, разпределен от Държавата за учител по турски на деца, на които турският не е майчин. Всичките дрязги между отделните общности (и арабите, и кюрдите били хладни към турците, но най се мразели помежду си) идвали от стагниралата икономика. Ако им се повишал стандартът на живот, щели да заживеят не като братя, ами като еднояйчни близнаци. Проявих интерес да пием бира и той намери само един сгушен в тъмен, страничен на главната улица, сокак Leydi Pub. Което не значи, че е пълен с дами, още по-малко - заети в шоубизнеса, а просто че кръчмата е само за мъже, предполагаемо - морално разложени грешници. Миналата година по същото време, когато за последно се бил поинтересувал къде сервират алкохол, вариантите били значително повече, включително ресторанти за семейства с деца. Ходило му се в Армения, но не бил сигурен, че ще го харесат, защото не бил безпристрастен по някои тълкувания на историята. Посъветвах го да пробва да им се хареса с русофилия. Всички турци обичали Путин, защото мразел американците. А турците мразели американците, защото оплескали хавата в Близкия Изток. И защото на турците им била къса паметта, че преди това и руснаците са оплесквали хавата. В Афганистан, ако не броим Османската, а даже и собствената им империя по-рано. "Восток – дело тонкое!", както мъдро отсъждаше Верешчагин в "Бялото слънце на пустинята" преди да запее любимата песен по Булат Окуджава за раздялата, чужбината и сполуката.

 

2015050098sanliUrfa.JPG

 

(следва)

  • Харесвам 41
Връзка към мнение

Арменците, впрочем, са русофили, защото възприемат руснаците, като изконен враг на турците. Не е лесно.

 

Още няколко кадъра от Шанлиурфа:

 

Улицата

2015050100sanliUrfa.JPG

 

Квартирата

2015050109sanliUrfa.JPG

 

Барът

2015050105sanliUrfa.JPG

 

Фурната-лахмаджунарджийница

2015050107sanliUrfa.JPG

 

Кафенето

2015050108sanliUrfa.JPG

  • Харесвам 27
Връзка към мнение

2015050124gobekliTepe.JPG

 

Бюрек, баклава, чай, турско кафе ...

Продължаваме нататък, преди Шанлиурфа да се е доразсънил. Забелязваме, че и тук карат в насрещното по аварийната лента. Без даже да са им запушени тунелите от тирове. Или стопират с вдигнат десен палец и автомат в лявата ръка. По радиото едно парче не турска музика на чуваме да пускат ...

 

Гьобекли Тепе. 

 
2015050117gobekliTepe.JPG
 
2015050118gobekliTepe.JPG
 
2015050119gobekliTepe.JPG
 
2015050123gobekliTepe.JPG
 
Мнителните езици с добър житейски опит от новите български еврофинансирани крепости изразиха убеждение, че камъните са съвременно менте от държава, която си измисля история. Аз не съм чак толкова мнителен. Официалното становище на световната археологическа мисъл е, че става дума за най-старото открито досега култово място на човечеството. Отпреди Стоунхендж. National Geographic го беше представил на света в някакъв брой от 2011, с което е повлякло крака на Туриста. Предимно турския, но по изключение на паркинга забелязахме нива с палатка на покрива с белгийска регистрация. 
 
2015050114gobekliTepe.JPG
 
С пристигането в Мардин се ориентирахме интуитивно до най-доброто място да изпием по един Efes с гледка.
Аз изпих.
Много добра гледка.
 
IMG_3857.JPG
 
Остнахме очаровани. А аз останах допълнително очарован и от боб чорбата на терасата с гледка. А после и от хараб тавата в една закусвалня в стария град, в която се подлсоних от дъжда. А вечерта и от гювеча в една закусвалня в новия град. Която ни избра Мехмет. Мехмет ни е домакинът по каучсърфингова линия. Турчин. Имахме среща с него и с двама други, кюрди, на терасата на кафе Месопотамия до голямото медресе. Особено популярно сред професионалното съсловие на местните ходжи. Докато ми вързваха малка тенекия се поразходих да хвана последните слънчеви лъчи над селото на отсрещния хълм. И зелената месопотамска долина в часа на най-дългите сенки. В медресето със стъпката на Мохамед в камъка се разговорих със задяващите се с външните хора хлапета. Те се шегуваха и закачаха едно с друго и си вменяваха националности и биографии. В крайна сметка най-правдоподобната хипотеза излезе, че по-голямото момче е сирачето с разстреляно смейство от Сирия, а по-малките момче и момиче са си местни кюрдчета, идентифициращи се с турското си гражданство. Пък моето лице било 100% турско. 
 
2015050136mardin.JPG
 
2015050140mardin.JPG
 
2015050138mardin.JPG
 
Старият град не е особено живописен отблизо (zoom in, англ.).
Освен, ако не се опиташ да намериш християнското наследство на халдейската.
И успееш.
 
2015050169mardin.JPG
 
2015050170mardin.JPG
 
2015050172mardin.JPG
 
2015050178mardin.JPG
 
2015050183mardin.JPG
 
2015050180mardin.JPG
 
Отвъд хълма със стария град и калето-казарма на билото, Мардин шокира с ударна урбанизация и бетонизация. Блокове сред нищото! Огромни спрямо българските стандарти апартаменти. Лъснати до изблизано каменни облицовки и площадки, обувки струпани край бърсалките, клозети с клекало в апартаментите. 
 
2015050127mardin.JPG
 
2015050131mardin.JPG
 
2015050139mardin.JPG
 
Откъде се стичат толкова много хора? И защо точно в незначително изглеждащи на картата провинциални градове като Мардин? Да отговорят на все по-нарастващите потребности на кюрдското семейно планиране ли? Нормално било да имат двуцифрен брой деца. Плюс момичетата. Децата са семейна мощ. Все едно гледам България по времето на чорбаджи Марко и Иван Селямсъзът от Бяла черква. Но стандартите на село дали отговарят и на начина на живот в квадратизирания град? Това не са разсъждения за сватба! А Мехмет ни заведе точно на сватба. При това кюрдска. В заграден с високи бетонни дувари двор с размери на училищен. И затворена желязна порта с намръщени фейсконтрольори до нея. Ама Мехмет нали е любим учител по английски на целия квартал - приемат го добре. Даже ако си доведе гости. Попаднахме точно в разгара на ситното хоро, дето го играят на подскоци, не хванати за ръце, ами рамо до рамо. Около седналите на церемониалната маса с изтощен, едва ли не дрогиран вид, младоженци. Фризурата на булката била отнела първите осем часа на деня. А вече е девет вечерта. На сватбата ядене нямаше, нито даже вода, но пески и пляски на народите в автентичния им вид имаше. Имаше и пуцане и фойерверки. Освен хората се играеха и танци от валсов тип по двойки с прегръщане. И мъжко надиграване като ръченица. И един, дето ритуално го убиваха, пък увиваха със знаме, пък съживяваха. Пък момите танцуваха, поднасяха и си разменяхма станиолени порцийки хена за татуиране със забита свещичка. Подлъгваше, че са тортички. Даже ми се стори, че видях местни деца разочаровани от вкуса. 

2015050141mardin.JPG
 
2015050143mardin.JPG
 
2015050146mardin.JPG
 
2015050152mardin.JPG
 
2015050148mardin.JPG
 
2015050150mardin.JPG
 
2015050153mardin.JPG
 
2015050167mardin.JPG

 

2015050156mardin.JPG

 

При кюрдите, се разбира, че сватосванията са уредени между семействата, но в наши дни съществувал някакъв толеранс за романтично маневриране на младите. Никакъв толеранс за маневриране не е оставен за футболни предпочитания на младежта. Мардинските кюрди е уредено да са фенове на Галата Сарай по рождение и до живот. На мене ми се падна точно той от генератора на случайни отбори за чужденци за по-задушлив светски разговор. На английски? Знаенето на английски се побира в мистичната универсалана формула от четири думи "вот ис йор мейм". Необходимо и достатъчно условие да си научен на английски е да си зазубрил тази фраза. От което произлиза заключението, че професията на учителя по английски е айляк занаят. Освен другото ти осигурява живот в четиристаен апартамент от описаните, в който имаш капацитет и нужда да обзаведеш за обитаеми само едната стая и кухнята. 

 

2015050157mardin.JPG

 

(следва)

 

Всички размазани снимки от сватбата: цък

Редактирано от домосед
  • Харесвам 33
Връзка към мнение

Домосед, моите уважения, но градът се казва ШанлЪурфа (Şanlıurfa), дори и това не сте разбрали. Няма "И" в името. За кратко в почти цяла Турция му казват просто "Урфа"

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Домосед, моите уважения, но градът се казва ШанлЪурфа (Şanlıurfa), дори и това не сте разбрали. Няма "И" в името. За кратко в почти цяла Турция му казват просто "Урфа"

 

Добре дошъл в този форум.

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Домосед, благодаря ти за разказа и снимките!

Завиждам ти страшно много, защото вероятността да отида в тези части на Турция е минимална!

 

vesselin78, можете да отворите и вие тема, в която да разказвате интересни неща, още повече ... щом четете турски и знаете подробности.  

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Благодарности за пътеписа Митко.Надявам се за 5 май да няма сняг на Немрут.Тъкмо навреме идва този пътепис,надявам се положението да не се влошава още.Шанлъурфа ,на която местните казват кратко Урфа е древната Едеса,дългите имена турците не ги обичат и на Газиантепе,кратко казват Антеп.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

По спомена от снимките си мисля, че е имало сняг на Немрут по горе-долу това време.

Но пък беше красиво!

Връзка към мнение
Ще стигнем и до Немрут. Но преди това ... трябва да закусим с топъл хляб от типа, който през 90-те беше популярен в България под етикета "турски", но напоследък го няма, сирене, маслини, мек салам, халва, конфитюр от смокини. 

 

2015050185deyrulzafaran.JPG

 

Дейрул Зафран - бившият патриаршески манастир на сирийската църква е действащ и си допълва бюджета с входни билети за туристи и брандирани сувенир. Турсти - бол. Особено ако се е случила първомайска неделя. Не се събират наведнъж в криптата, но се опитват. Лястовичките над саркофазите на патриарсите гледат подозрително. В килера пък намираш първата печатна преса в Османската империя, доставена, след като ги били разрешили от Високата порта неколкостотин години след изобретяването им. Сещам се аналогичен случай с явлението телевизия в Южна Африка. 

 

2015050200deyrulzafaran.JPG

 

2015050197deyrulzafaran.JPG

 

2015050199deyrulzafaran.JPG

 

2015050190deyrulzafaran.JPG

 

2015050189deyrulzafaran.JPG

 

2015050192deyrulzafaran.JPG

 

Дара е късноримски / ранновизантийски град със съхранил се до ден днешен некропол и обиталища от скални хралупи. Наскоро разкопан от археолозите и оформен за посещения (без пари!). Хилядолетни и хилядокилометрови аналогии с Набатея. 

 

2015050205dara.JPG

 

2015050207dara.JPG

 

2015050208dara.JPG

 

2015050209dara.JPG

 

2015050211dara.JPG

 

По пътя полицията бди и прави проверки по шосетата, но не ѝ се занимава да спира такива с български номера. Не, че и ние срещахме много. Един софийски джип на многоетажния паркинг в Шанлъурфа (доволни?) и един кърджалийски мерцедес в стария град на Мидят. Където са църква до църква (не, че няма и джамии). Но не всички са отворени, за да разбереш към коя деномонация принадлежат. Сирийска православна, Халдейска католическа, Асирийска източна, Арменска ... Пустеят. Защото християните, които чувствали тая земя за своя от памтивека, бавно, но методично се изселвали в Европа. Според един господин, с когото се разприказвахме на баклавичка край паркираната ни пред баклаваджийницата кола. Представи се за асириец, преподаващ амхарски сред оцелели християнски общности. Хич не им добре вече в Турция. Войните в Сирия и Ирак и изобщо в Близкия Изток и прокудените оттам бежанци служели за оправдание и на властите, и на кюрдите да ги притесняват. Вчера един младеж, сириец католик, бежанец в Мардин, намерил работа по поддръжката на халдейската църква (пуста но великолепно реставрирана), ми сподели, че най-вероятно през България щял да търси път за Германия, защото било най-евтино и най-практично. Нищо че българите меко казано не били гостоприемни, а лагерите били еди какви си. Имаше вид на образован млад мъж. Възрастта - настрана, по нищо не се различава от мене и тебе. Даже и по акцент на английския. Освен че се намира в принудителна безтегловност. 

 

2015050213midyat.JPG

 

2015050218midyat.JPG

 

2015050215midyat.JPG

 

2015050217midyat.JPG

 

2015050221midyat.JPG

 

В Мидят обядвахме с агнешка каварма, фасул, агнешки ориз, кюрдски айран. Да не се бърка с турски, макар и да не разбрахме каква е разликата. Както и асириецът се озадачи, друг път не чул и не видял, като му показахме пакет "кюрдско" кафе, което бяхме купили за подарък от пазара в собствения му град. Впоследствие се разбра, че има разлика в съдържанието на леблебия и други подправки в мелената смес. Нарязохме и една диня да открием сезона. Жандармерията точно в тоя момент показваше мускули до часовниковата кула отсреща. Изритаха един гъзар да си разкара на минутата паркирания на блинкери на мегдана бял мерцедес, за да направят десант с три бронирани ударни, белязани вече от удари с камъни и заливани с боя, автобуса с черни стъкла. Изсипаха се цивилни и униформени заптиета, пръснаха се по пазара и чаршията и почанаха да се заяждат с търговците. Не обръщайки им никакво внимание, опитахме пазарлък за детски дрешки с един чичко, който поназнайваше български с обяснение, че идвало от съпругата му. Ама пазарлъкът в крайна сметка не се получи.

 

2015050228midyat.JPG

 

2015050229midyat.JPG

 

2015050230midyat.JPG

 

2015050231midyat.JPG

 

2015050232midyat.JPG

 

2015050233midyat.JPG

 

2015050236midyat.JPG

 

2015050238hasankeyf.JPG

 

Хасанкеиф го заварихме на брега на реката, а не е потънал в язовир, както предвиждаха пътеводителите за 2015. Колоните на стария мост се показват над повърхността точно толкова, колкото на всички брошури. И в празничен ден сеир-терасите бъкат от туристи от цяла Турция. Че даже и турнир по бой с възглавници (таекуондо, кор.) позяпахме. Нарочно не бях чел подробно за забележителностите, че да ме изненадат. Руини на църкви и джамии, пещерни обиталищя. Обсъдихме на чайче с гледка към каньона (вместо тривиалното - към реката) минали и бъдещи идеи за пътуване из региона и към Афганистан. Реката е Тигър, а колата ни беше паркирана пред един дюкян за вода, където с тийнейджъра управител сключих сделка, че понеже му пречим на видимостта и бизнеса, ще му платим няколко лирички за паркинг. Алъш вериш тамам, спас*!

 

2015050245hasankeyf.JPG

 

2015050246hasankeyf.JPG

 

2015050251hasankeyf.JPG

 

2015050253hasankeyf.JPG

 

2015050255hasankeyf.JPG

 

2015050256hasankeyf.JPG

 

(следва)

 

Албумът със снимките от пътешествието от Кадъкьой до Хасанкеиф: цък

Албумът, посветен на християнското наследство в Турска Месопотамия: цък

 

*Записки на пътуващия математически лингвист-ориенталист. Вече сме научили, че кюрдите са си кръстили благодарято "спас". Руската напредничава наука поддържа мнението, че това наблюдение по диалектните своеобразия из югоизточния Анадол не съдържа достатъчно емпирични данни, за да се обори славянофилската теза, че руското "спасибо" идва от "спаси бог", а не от книжовен старокюрдски. От друга страна руските и украинските староверци не приемат тази версия и не изпозлват думата "спасибо", защото им звучи подозрително като "спаси бай", което носи стилистичен нюанс на идолопоклонство пред иноврески или безверски идоли. Следователно, по правилата на аритметчината лингвистика, от факта, че същата дума на украински е спасибі, извеждаме, че бог на украински трябва да е біг. С което доказваме искрената богобоязлива благочестивост на риалити шоуто Big Brother.

Редактирано от домосед
  • Харесвам 35
Връзка към мнение

Домосед, моите уважения, но градът се казва ШанлЪурфа (Şanlıurfa), дори и това не сте разбрали. Няма "И" в името. За кратко в почти цяла Турция му казват просто "Урфа"

Правилна ти е забележката Александров ;)

Връзка към мнение

Правилна ти е забележката Александров ;)

Не изпадайте в буквализъм магеланци,оценяйте съдържанието...не буквичките,правописа или граматиката.Тук повечето не са езиковеди или турски краеведи ;)

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Предварително заявявам, че за целите на повествуванието името на град Диарбекир съзнателно ще бъде изписвано според българската традиция, а не Диар Бакр (земя на бакрите, араб.) или Диар Бакър (земя на медни залежи, араб.-тур.)

Който е бил в Иерусалим е хаджия, а който е бил в Диарбекир, какъв е? Заточеник? И за какво им е било на заточениците да бият целия път обратно към Орлов мост след Освобождението?

С едно на ум за мнението на турците турци от Западна Турция, Диарбекир скача отведнъж на водеща позиция в класацията ми по любимост. Ориенталско, фавелесто, гостоприемно, чайолейно. И радващо се на още по-мощно и по-видимо полицейско присъствие от посетените вече места.

 

2015050258diyarbakir.JPG

 

2015050285diyarbakir.JPG

 

2015050305diyarbakir.JPG

 

2015050301diyarbakir.JPG

 

2015050265diyarbakir.JPG

 

2015050302diyarbakir.JPG

 

2015050272diyarbakir.JPG

 

2015050310diyarbakir.JPG

 

2015050293diyarbakir.JPG

 

2015050314diyarbakir.JPG
 

- Ние, кюрдите, мразим Ислямска Държава! Не е добре да се убива! Всъщност, като се замисля, не е чак толкова лошо да се убива, стига да се воюва и да има двубой - коментира антикварният търговец Хюсеин пред дюкяна на баща си в хана на Хасан паша и уточнява
- Ние в Диарбекир сме най-здравите сили на кюрдското съпротивление. И в Мардин са кюрди, но са слаба ракия. А тия нарочно се разхождат с бронетранспортьори по улицата, че да плашат туристите и да ни правят мръсно на бизнеса
- И не е само това - продължава в изблик на откровеност, след като вече си е признал, че по залез е ходил на реката и е изпил цяла бутлика вино сам - Брат ми го хванаха и го хвърлиха в зандана за саботаж. Баща ми ходи да го откупи със сухи пари и после ни качи всички на колата и - колкото по на запад, толкова по-добре. В Измир. Но там не ни харесват и не ни щат. Веднага ни разпознават по акцента, че сме кюрди от Източна Турция. Жалко, че не ми дават виза за Германия или Америка. Не разбирам защо. Но пък ме харесаха от една филмова компания и се навявам да пробия като музикант.

Тук се намесва Иво от нашия екипаж, който има поръчка да занесе в София един дъф и почва пазарлък с разходка до работилницата на стария майстор на дъфове. Ударни инструменти с вид на надраснали себе си дайрета. Стига се до пазарлък в телефонен разговор с крайния клиент в София. На английски. Че да не разбере дъфаджията по колко му се продава стоката на дребно. Пее ни протяжна кюрдска пресен. В тясното си ателие пред афиш със своя занчително по-млада версия, но в идентична поза, вероятно изпълняващ идентична песен.

 

2015050313diyarbakir.JPG

Рано сутринта по фавелите, църквите и джамиите съм се разходил сам. Най-голямата църква е арменската. Но това не значи, че е лесно да и намериш входа в лабирнта от сокаци, даже и да си мернал кръст някъде над покривите. Ползвам алгоритъма на Крис от "Любопитния инцидент с кучето през нощта", което литературно произведение обърнато на пиеса си бях припомнил седмица по-рано в Лондон. Как да стигна до гарата, която виждам в края на улицата? Тръгвам и при всяка възможност правя десен завой. Ако се върна на място, на което съм бил, правя един ляв завой и повтарям процедурата с десните завои. Та и аз така до арменската църква. Арменците ги няма, но църквата е безупречно реставрирана. Веднъж годишно идвал и поп да пее. За кореспондент на радио Ереван не става ясно дало го придружава.

 

2015050290diyarbakir.JPG

 

2015050291diyarbakir.JPG

 

2015050292diyarbakir.JPG

Най-голямата джамия пък по нищо не прилича на османските в Цариград. Нито има купол, нито има каквото и да е обло по нея, нито даже квадртано. На власт са правоъгълниците! Даже и в сечението на минарето. Водело се сирийски стил от времен оно. Омаядското време ли е оно? Май да..

 

2015050282diyarbakir.JPG

 

2015050283diyarbakir.JPG

 

2015050284diyarbakir.JPG

 

По кварталите по-малки старовремски джамии в османски стил не липсват. И се намират една идея по-лесно от арменските църкви. А пък асирийските, халдейските, гръцките, българските църкви изобжо не ги намерих. Ако се допусне, че съществуват.

 

2015050294diyarbakir.JPG

 

2015050306diyarbakir.JPG

 

2015050307diyarbakir.JPG

 

Често срещани из града са разносвачите на леко ферментирала отваря от някакви коренчета, която за пред чужденците наричат "кюрдсаката кока-кола" (също както по соца пъпешът беше българският банан) А на обяд реших да залъжа града си в стаичката на порока на градския пазар. Затворено със непроницаеми завеси барче-пушалня, в което сервират бирата на дюкянски цени, а кебапчията в съседство ти носи кебапчета топли-топли на крака. Гостоприемно и задушевно. И почерпката с чай се подразбира! Чай ме черпиха на няколко места. Просто ей така - защото им се разхождам по улицата. Най-стилното поднасяне беше между кофата с агнешките подробности и тезгяха с агнешките главички у един касапин. 

 

2015050304diyarbakir.JPG

 

Мостът над язовира е почти построен.

Фериботът изживява последните си месеци пред пенсия ...

 

2015050317diyarbakir.JPG

 

(следва)

 

Албумът със снимките от Дирабекир: цък

Редактирано от домосед
  • Харесвам 31
Връзка към мнение

Домосед, благодаря ти за чудесния разказ и красивите снимки! За Дара не бях чувала нищо. Дано имам късмета и аз да посетя тези места някой дан, в мирно време!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Връх Немрут

 

2015050323kommagene.JPG

 

2015050332kommagene.JPG

 

2015050331kommagene.JPG

 

Наличието на сняг напълно компенсира липсата на изгрев. Изгрев липсваше не защото слънцето се беше заинатило точно тоя ден да изгрее, а защото мене ме домързя да ставам в 04:30 да го ловя. Хем се бях събудил и хем си имах шофьор с желание да качи колата от хижата, в която нощувахме, до най-горе. Откъдето било двайсетина минути пеша до античното място. Иво. Направи го. Но не се върна очарован. Било повече студено, отколкото златистооранжево. И било пълно с японки. Двайсетина. После всички заедно се качихме към 11. Застигнахме една стоварена от микробус на мулета група германци. Снимаха си го и си отидоха. И цялото светилище и цялата околна планина остана само за нас. Ако не броим отегчните пазачи и чайджии около паркинга. И един от германците, чичко на видима възраст 70, с бастунче, когото просто забравиха, докато обикаляше върха сам пеша от южната страна. 

 

2015050325kommagene.JPG
 

2015050326kommagene.JPG
 

2015050327kommagene.JPG

 

2015050328kommagene.JPG

 

Върховно усещане във върховния момент. Хладен, хрупкав бриз в ясен слънчев ден в началото на май, когато Светът още не е разбрал, че пътят е отворен и сезонът е открит. Останала е за газене в сняг (по изгрев - лед) северната обиколна пътека. Колкото да докаже, че и от стари камъни може да ти се вдигне адреналинът. Ако не си с котки и не си носиш пикел. 

 
2015050324kommagene.JPG
 
Колко стари? Зачетох се в историята за да си подобря общата култура. По туристическите брошурки тия статуи изглеждат едва ли не като моаите на Великденския остров, но естествено нямат нищо общо нито като епоха, нито като културен заряд. Тук цар Антиохий I на Комаген, претендиращ за царско родословие и по персийска, и по македонска линия, успял с лични заслуги или по стечение на обстоятелствата да устори едно златно векче на царството си, разположено като буфер между Патрите и Римляните. И си позволил помпозна гробница от фараонски мащаб. В която не е доказано, че е погребан. Но статуите на богове, герои и самия него са оцелели 2200 години. Вярно - съборени от постаментите си и в ново време изправени пред тях. Но новите стълби за туристи от паркинга и 2.2 години не е сигурно, че ще оцелеят. Вече са им се натрошили ъгълчетата. 
 
2015050330kommagene.JPG
 
2015050329kommagene.JPG
 
От върха поехме на изток по стръмното спускане за "печени шофьори" (според пътеводителя) към Ески Кале. В Асмея, след като се ръкувахме с ръкуващите се Антиохий и Херакъл на изправеното стеле край пещерата с дългия надпис на комагенски (!) с гръцки букви, седнахме да се подкрепим на диваните на крайпътната чайна на открито. И що да разберем? Съдържателят, кюрд от Ката, имал профил в каучсърфинг и бил много активен. Разбира се, следващият щял да ни подслони. Малко по-надолу попаднахме на римския мост, който за разлика от много римски мостове в румелийския дял на османската империя си е истински римски. От времето на Септимий Север. 
 
2015050333kommagene.JPG
 
2015050335kommagene.JPG
 
2015050336kommagene.JPG
 
2015050339kommagene.JPG
 
2015050343kommagene.JPG
 
В Адана пристигнахме прилично рано след първия съдийски сигнал на някакъв важен мача от шампионската лига, проследяването на който по телевизията фигурираше в задължителната програма на част от екипажа. . Останалите си направихме една нощна разходка до първата кебапчийница, защото алтернативната задължителна програма беше да се опита класическата турска рецепта адански кебап (дълго пикантно кебапче на шиш) как я правят на извора. Много добре! И баклавата им е не е за изхвърляне. Що се отнася до архитектурни и исторически забележителности - Адана е огромен модерен град, чиято махала от османско време може и да не е най-добре съхранилата се в цяла Турция. но и тук има няколко стари джамии и поне две църкви - една католическа и една кръстоноска (?!), обърната на етнографски музей - в града. 
 
2015050352adana.JPG
 
2015050354adana.JPG
 
2015050356adana.JPG
 
А от новата огромна Сабанджъ джамия с шест минарета, построена с иждивението на индустриалеца Сабанджъ през 90-те или 00-те години по-голяма (голема, шоп.) няма (нема, шоп.)!
 
2015050345adana.JPG
 
2015050347adana.JPG

2015050348adana.JPG
 
(следва)
 
Албумът със снимките от Комаген: цък
 
Албумът със снимките от Адана: цък
Редактирано от домосед
  • Харесвам 22
Връзка към мнение

Ще претупам сводката за етапа Кападокия, защото в тон с новините на деня по-интересни ни бяха срещите в Анкара.

 

2015050362kapadokya.JPG

А Кападокия ...

Първо, не ми е за сефте. Второ, това беше етапът (винаги има такъв в набързо сформиралите се групи от индивиди, преминали определена възраст), в който екипажът излезе от резонанс и космосът се изкриви в разнопосочни мрънкания: лахмаджуните - студени, пилето - малко, кафето - късно,  баклавата - суха, спаначеното гьозлеме - не достатъчно вегетарианско*, готвачите - аборигени, любимият испански отбор - неубедителен, общественият паркинг - нисък, тарифата на балонаджиите - висока, пазарлъкът - неудовлетворителен, долината на любовта - сбъркана, снимките от балона - същите като снимките от ръба на платото, квартирата (студентска комуна) - зарита с фасове и празни бутилки от бира, останалите участници в движението по пътищата - идиоти, правилата на джагите - неспортсменски, уменията им по табла - по-добри от статистически предвидимото. Единият съквартирант домакин мразел мюсюлманите, другият бил мюсюлманин и си окачил над хладилника с пълни бутилки бира постер с джамията в Мека, но пък мразел военните и сирийците, съседите пък ги мразели и двамата (заради бутилките с бира) ...
 

2015050367kapadokya.JPG

 

2015050368kapadokya.JPG

 

2015050385kapadokya.JPG

 

2015050378kapadokya.JPG

 

2015050374kapadokya.JPG

Но за да се разсеят всички черни облаци в Турция е достатъчно да те почерпят с една чаша чай! Точно, каквото ни споходи с Иво, залутани сред деретата и сипеите. Рискувахме да проверим от прекалено близко дали и трите раздиращи си гърлото от лай срещу нас кучета са вързани. Само за две от тях можехме да сме сигурни от наблюдения с просто око. Риск спечели! Заобиколихме ги и попаднахме в една закътана микроскопична овощна бохча на възрастен чичко с две лели и една мома. На часа извадиха термоса с чая да ни гостят. Друго ако няма, чай има. Как пък за пет века робство не сме прихванали барем тоя табиет от поробителите!

 

2015050380kapadokya.JPG
 

2015050383kapadokya.JPG

 

2015050381kapadokya.JPG

Замръкваме в Анкара. На гости у Румюн** - летец изтребител в турските ВВС. Пилот на F16. И инструктор. "Мечтата на всяко момче!" по свое собствено определение. С уговорката, че мечтата на всеки летец изтребител пред пенсия (възраст 35 години) била да се прехвърли за пилот на пътнически Boeing или Airbus в Turkish Airlines. Които щели да му плащат четири пъти повече, за разлика от само два пъти повече при нискоразходните им конкуренти. Дали ще го взимат всяка сутрин със служебна кола да го карат в базата, не се изяснява. Избистрихме политиката на отрупана с мезета трапеза, включително - с руска салата, на която в някакъв момент викали американска (?!), но после пак обърнали на руска. Маслините били от роднинска градина, а водата - за ужас на здравехолиците (health freak, англ.) - от чешмата. Не мога да им помогна. Аз съм си традиционно на биричка. Bomonti. Румюн се изяви за любител на природно течащата вода за всякакви практични цели - от домашна консумация до източник на енергия. Имало някаква река край Анталия, където ходели на почивка, с много бистра питейна вода, която просто се изливала в морето. Тоест - прахосвала се. Правителството договорило да я продават на Израел, но развалили калимерата (темането?) и я пренасочили с чисто нов водопровод към Кипър. Ердоган иначе бил ненавистна личност, чийто единствен господ бил Мамона. Обогатявал се и се самозабравял в илюзиите си за незаменимост. Промивал мозъците на необразованото мнозинство гласоподаватели. С прото-религиозни посланийца. Но пък ... не можело да не му се признае, че каквото обещаел и с каквото се захванел, го правел. Мост, водоровод, метро, газопровод, електроцентрала. Дали да не сме му възложели две години мандат и в България, че да пробва да ни оправи за по-малко от 800 дни. И после да им го върнем. Увлече се в истории за игрите им на Top Gun с гръцките им колеги. Да се заплашват и да се прихващат над морето и островите. Ужким се дърлели като новозеландци на ръгби мач, но щом станело дума за НАТО-вска операция в трети страни веднага се обръщали на верни другари и бойни партньори. И имали много повече бойно разбирателство и доверие един на друг, отколкото на колегите си пилоти от по-северните или по-западни съюзницо. За съжелние кризата приземила гръцката авиация и игрите секнали. След като вече бяхме чули кюрдски мнения, Румюн представи и другата гледна точка по кюрдския въпрос, но значително по-умерено и дипломатично. Като за всеки случай, за да не провокираме прехвърляне на рамките на дипломатичността, жена му ни беше предупредила да не ползваме на глас думата "кюрдистан" за районите, където сме обикаляли. Диарбекир бил зона табу за тях. Ако го надушели, че е военнен, щели да го зстрелят на улицата, даже и да е в отпуска и да се разхожда по чаршията по анцуг (върху тениска AC/DC примерно). Обаче ... службата е тежка, но за сметка на това продължителна. И задължителна. Turkish Airways ще початат. По съвпадение точно тоя ден получил заповед за предислокация от Анкара ... точно в Диарбекир. Поне за половин годна. Единствено жена му надали щяла да се помъкне и с децата натам.

 

(следва)

 

*точно чета едно турско "кулинарно криминале"и започвам със задна дата да съчувствам на вегетарианците в екипажа за подозрителността им. И убиецът, и инспекторът са ценители гастрономи, като убиецът държи ресторант и демонстрира на жертвата най-малки подробности някоя турска народна готварска рецептра с най-големите тънкости, примерно от кой пазар да се сдобие с най-вкусните безнитратни чушки, преди да му отреже главата с готварския нож. Та ставя ясно, че рецептата за постен варен боб включва един черпак бистър бульон от тенджерата с говеждото.

**Румюн е зададен от мене псевдоним.

 

Снимките от Кападокия: цък

 

Снимки от Анкара: няма  ^_^ 

2015050398kapadokya.JPG

  • Харесвам 23
Връзка към мнение

Правилна ти е забележката Александров ;)

Еее, как пък на всичката тази красота - и на разказа, и на снимките се хванахте за едната буква?:(

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към мнение

Домосед -просто невероятно! Такова съчетание на таланти при теб - хем пътешественик,хем писател:)Благодаря ти, че споделяш тук с нас.На мен ти си ми чудесни пример, как и най - невзрачното и забутано място може да бъде безкрайно интересно и красиво,погледнато и описано като теб.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Линка за снимките от Кападокия не работи  :(

 

Да, още не съм се оправил в новостите у google със снимките. Май горният иска вписване.

 

Ето алтернатовния: цък

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Снимките са великолепни. Като ги разглеждах за първи път реших, че тези хора от нивата са ти познати, толкова естествено седеше между тях :)

Връзка към мнение
Сафранболу е друг свят - Османската империя в мила родна премяна. "Възрожденски", както ги наричаме ние, къщи. И Варлаамица и Селямсъзица са тук. И си подвикват през прозорците от втория етаж, издаден над кълдъръмения сокак, съвсем като в "Чичовци". Само дето вместо църкви и метоси в пейзажа изпъкват тежки каменни джамии, хамами и кервансарай. Хамама го пробвахме вечерта. Съвсем уставно!

 

2015050401safranbolu.JPG

 

2015050404safranbolu.JPG

 

2015050408safranbolu.JPG

 

2015050412safranbolu.JPG

 

2015050422safranbolu.JPG

 

2015050410safranbolu.JPG

 

2015050414safranbolu.JPG

 

2015050419safranbolu.JPG

 

2015050420safranbolu.JPG

 

2015050427safranbolu.JPG

 

2015050433safranbolu.JPG

 

2015050447safranbolu.JPG

 

2015050449safranbolu.JPG

 

2015050461safranbolu.JPG

 

2015050454safranbolu.JPG

 

2015050453safranbolu.JPG

 

2015050455safranbolu.JPG

 

2015050470safranbolu.JPG

 

2015050471safranbolu.JPG

 

2015050480safranbolu.JPG

 

(следва)

 

Всички снимки от Сафранболу: цък
  • Харесвам 24
Връзка към мнение

Наблюдение: В Турция стилизирана мъжка (bay) и женска (bayan) фигурка на указателни табели не е задължително да означават тоалетна. С подобен успех може да се окаже джамия. Така от зор влетях на юруш в мъжката стая за молитви на бензостанцията, където спряхме за последен обяд (патладжанена мусака с пилаф и айрян). Преди последната спирка за по снимка в Турция, вече не във Анадола, а в Одрин. Пред една по-трудно да бъде сбъркана с нещо друго джамия. 

 

turkey2015050481selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050484selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050485selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050488selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050492selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050494selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050493selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050495selimiyeCamii.JPG

 

turkey2015050496selimiyeCamii.JPG

 


Ха, сега да видим, познаваме ли османските падишаси.

От шедьоврите на Мимар Синан Селимието в Одрин по-стара ли е или по-нова от Сюлейманието в Цариград? 

Наградата за позналите е нито повече, нито по-малко, а точно 82 !

 



2015050048turkey.JPG

 

(край)

 

Всички снимки от Селимието: цък

 

Отговор: Селимието е по-ново.


Според справочни данни Селим е син на Сюлейман. С русолява европейска кръв по майчина славянска линия. 

 

  • Харесвам 19
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.