Прескочи до съдържание

Днес по телевизията: Диктаторският режим в Бирма в "Непокорната лейди"


Препоръчани мнения

Днес в 20:30 часа по Bulgaria on air

 

 

Тероризмът в Бирма, където диктаторският режим съвсем „спокойно“ се справя с разбунтували се студенти, като просто ги посича ще видим в „Непокорната лейди“.

Филмът е на Люк Бесон („Петият елемент“), който този път не обръща внимание толкова на зрелищата, а ни представя историческа драма за една от най-влиятелните жени в света - Аун Сан Су Чи(Мишел Йео).

Режисьорът поставя на преден план дилемата й - да живее със семейството си или да остане в родината си, тъй като от това зависят съдбите на много от нейните сънародници.

Героинята е особено интересна – носителка на Нобелова награда за мир. А филмът разказва за реални събития, които ще ни припомнят как през 1990 г. тя печели изборите в Бирма, но военните власти ги обявяват за невалидни и я поставят под домашен арест.

Изключително е актьорското присъствие и на Дейвид Тюлис – в ролята на нейн съпруг. Люк Бесон се отнася с уважение към персонажите си, като се опитва да стигне до вътрешния им свят, в който да видим сложните вълнения, които изживяват.

Гледайте „Непокорната лейди“ на 18 ноември от 20.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/kino/2015/11/18/diktatorskiiat-rejim-v-birma-v-nepokornata-leidi.283589
 
Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Тоя филм беше шамар. Би било добре да го получават повече хора, но надали биха стигнали до него. Изби и последния 1% идилично-романтична представа за военните. Добре би било и те да го гледат, ама как ще им се получи след това не знам...

"Имаме подкрепа на най-високо ниво" - точно от там подкрепата е на принципа "ще ни свърши работа"...

Редактирано от Asterisk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз лично съзнателно гледах да харча в Бирма възможно най-малко пари на места, които подкрепят режима. Веднъж дори сменихме хотела, когато разбрахме че е на един от военните. Не знам до колко е ефективна тази стратегия, но поне успокоих малко съвестта си.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не можах да гледам филма, но съм наясно с положението. Въпреки всичко има голяма надежда - партията Аунг Сан Су Чи спечели мнозинството на последните избори, а страната все повече се отваря към света в последните години. И Бирма скоро няма да е същата, за щастие ма гражданите и.

Връзка към мнение

..идилично-романтична представа за военните..

Мисля че няма такова "животно". След като са разпределени и уточнени зоните на бизнес влияние е нормално да дойде и демокрацията.

 А специално в Мианмар военните са си каста наречена " tatmadaw" ( произнася се  татмъдо).  И са по-слабо въоръжени от племенните милиции на Шан и Кашин, и наследниците на ГоМинДан-а в северната Бирма.

 

Връзка към мнение

Мен повече ме вълнува какви са и мотивите на Аун Сан Су Чи, за да остане там, при това, че е имала възможност да се върне при семейството си. Че не е първата, че не е доволна е ясно, ама натискът  от къде идва и какъв е смисълът

Редактирано от Asterisk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Мен повече ме вълнува какви са и мотивите на Аун Сан Су Чи, за да остане там, при това, че е имала възможност да се върне при семейството си. Че не е първата, че не е доволна е ясно, ама натискът  от къде идва и какъв е смисълът

 

Ако всички мислиха така, още щяхме да сме си част от Осмаската империя ;)  За някой хора смисълът на живота е да се борят до край за идеите си, дори и с цената на това да жертват собствения си живот! Разбира се идеите са най-различни. Джихадистите също се борят за някакви техни си идеали! ;)

 

Ако много търсиш мотивация, нобеловата награда за мир, която върви с парична награда от 1,4 милиона долара също е някаква мотивация ;)

 

Ако

Връзка към мнение

"Aung San Suu Kyi : Rohingya are not our priority" -  толкова за ореола на обединител  и носител на Нобелова награда за мир.

И сега какво - ще национализираме диамантените мини , ще затворим лабораториите за опиум и амфетамини?  Или Националната лига за демокрация ще поеме контрола върху каналите за нелегален износ, както и очакваните концесии върху залежите на нефт и газ?  Нови военни конфликти с останалите етноси. Дори и военните за 40-50 години не успяха.   

 

Филма не съм го гледал - за мен е едностранчиво представяне на Мианмарската действителност, както и идеализиране образа на един "лидер по рождение".  

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.