Прескочи до съдържание

Аржентина и Уругвай - февруари 2016


Vanko

Препоръчани мнения

Здравейте,

Започвам планирането на пътуването си до Южна Америка.
Ще се радвам на много коментари/съвети, понеже ще бъда сам и искам да минимизирам всякакъв вид риск около пътуването.

Програмата ми до момента:
 


 

07 Февруари

Излитане от Милано Малпенса 20:20ч. местно време.

 

08 Февруари

Пристигане в Сао Пауло в 05:40ч. местно време. Излитане в 12:15ч. за Буенос Айрес. Пристигане в Буенос Айрес в 14:06ч. местно време.

 

08 Февруари

Свободно време. Нощувка в БА

 

09 Февруари

Свободно време. Нощувка в БА

 

10 Февруари

Свободно време. Нощувка в БА

 

11 Февруари

Чекаут от хотела и пътуване към Col de Sacramento и Монтевидео. Бординг тайм 06:30ч. Тръгване в 08:00ч. Нощувка в Монтевидео.

 

12 Февруари

Свободно време. Пътуване обратно до БА - бординг тайм 16:10ч. Тръгване в 17:10ч.Нощувка в БА

 

13 Февруари

Свободно време. Нощувка в БА

 

14 Февруари

Чекаут от хотела и полет до Сао Пауло в 15:05ч. местно време. Пристигане в 18:45ч. местно време в Сао Пауло. Полет до Милано Малпенса в 22:20ч. местно време.

 

15 Февруари

Пристигане в Милано Малпенса в 12:50ч. местно време. Свободно време. Нощувка.

 

16 Февруари

Полет за София в 08:15ч. местно време от Бергамо. Полет  W6 4352. Пристигане в София 11:15ч.

Закупени билети и хотели до момента:
- всички самолетни билети 

- фериботът от/до Уругвай (включващ и транспорта до Монтевидео с автобус)

- всички нощувки, с изключение на нощувката в Монтевидео на 11 Февруари и тази в/около Милано на 15-ти февруари.


Хотелът ми в БА се намира точно на Обелиска. Разбирам впоследствие, че това е една от зоните, които трябва да избягвам като турист, но вече е късно - всичко е платено :)

Нещата, които със сигурност искам да видя са гробищния парк в Recoleto, кварталите Palermo, La Boca, San Telmo, стадионите на Бока Хуниорс и Ривър Плейт. Тук също разбирам, че La Boca е един от районите, които е хубаво да бъдат посещавани организирано. 

Друго нищо не съм набелязал до този момент, така че ще се радвам да ми дадете добри съвети какво друго интересно може да се види в БА, предвид малкото време, което ще имам. По-скоро бих се радвал на предложение как да комбинирам горепосочените неща, така че да не се налага да ходя от единия край на града до другия по няколко пъти на ден.

 

 

Багаж:

Ще пътувам с туристическа раница - 60 литра, която няма да бъде пълна, за да мога да взема някакви сувенири. Позволеният чекиран багаж е 23кг.

 

Нощувки:

Все още не съм си избрал хотел, в който да отседна в Уругвай - ще се радвам на идеи. Цената, която бих отделил за сам човек е около 100-120лв. Същото се отнася и за нощувката на връщане - 15ти февруари. Може би ще избера 

Информация, относно транспорта в БА:
Разбирам, че най-изгодно и сигурно е придвижването с таксита, метро и автобуси, като за последните се изисква значително количество монети, а не банкноти.

Тук най-трудно ми е все още да разбера как да се придвижа от летището до хотела (hotel Bristol) - има ли шатъли или директно с такси?

 

Col del Sacramento/ Montevideo:

До тук все още не съм стигнал и нямам никаква информация какво интересно има за гледане, освен El Centenario в Монтевидео. Транспорт/смяна на валута/храна/нощувка, всичко като съвети е добре дошло.

 

Разходи:

До момента всичко, платено по-горе, ми излезе около ~1200лв

За лични разходи на място съм определил около 200лв/ден, като се има предвид, че обичам да ям на крак, а не да търся скъпи ресторанти, по които да си и без това малкото време от престоя там. Предимно мисля да накупя малко сувенири и всичко останало ще бъдат разни входни такси по горепосочените места. Не искам да отделям време за музеи този път. Доста глупав и абстрактен въпрос, но все пак - мислите ли, че тези пари ще са достатъчни за един ден престой в БА? Разбирам, че валутата им е доста нестабилна и е претърпяла девалвация, което прави дестинацията една идея по-евтина?

Обмяна на валута:

Предполагам, че валута ще сменя на летището, за да мога да се придвижа до хотела, а от там ще си обменя допълнително пари. От изчетенето разбирам, че е добре да не се обменят по много пари наведнъж, понеже, ако останат, е много трудно да има обратно сменяне към твърда валута (долар, евро и т.н.). 


Като цяло това са нещата, с които съм запознат до момента, но ще се радвам на градивна критика и съвети, за да оптимизирам програмата си. Най-голямото ми притеснение обаче е свързано с това, че доста от коментарите, които изчетох са, че БА не е от най-безопасните градове. Все още се чудя дали да взимам с мен лаптоп, телефон и други по-скъпи вещи. Мислите ли, че има нужда от чак такова притеснение?

Благодаря на всички, които ще се включат в темата. :)

Edit:
Мисля, че не малко хора от тук си купиха билети за същия период. Ще се радвам да се видим на място, а защо не и да синхронизираме програмите си. :)

 

Редактирано от Vanko
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Ванко, БА е опасен град, но с малко предпазливост от твоя страна всичко ще е ок.

До Ла Бока можеш и да отидеш сам, не е нужно да го правиш организирано. Аз ходих до там с туристическия автобус, но може да ползваш градски автобуси или с такси. През април цената беше около 60-70 песос до Сан Телмо, от където спокойно можеш да се придвижиш до Обелиска пешеходно.

Ако не си платил хотела го премести, ако ли не пак ще можеш да обикаляш по нощите, но прибирането ти ще трябва да е с такси. Вечерно време ще избягваш обиколки из този район.

От летището има автобуси, като можеш да платиш билет да те закарат директно до хотела.

Погледни ми пътеписа и ще се ориентираш. Там съм писала варианти за придвижване с цени. Ако имаш допълнителни въпроси, питай.

 

П.П Сумата от 200 лв. на ден не знам какво включва, но аз бях предвидила по 30 долара на ден за храна и се оказа огромна сума. А аз се хранех по ресторанти.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Успех в начинанието, звучи много готино :) Не съм ходил там, за да ти давам съвети от първо лице, но това за опасността сме го коментирали на дълго и широко в темата на Емилия, щом тя се оправи, ти ли ще го мислиш :) И за парите също виж там схемите с син/черен курс, не съм наясно, но има доста писано из форума, хвърли един поглед :) Поздрави на Дон Диего и Ла Бонбонера :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Района до обелиска не е чак толкова опасен. Аз съм отсдядал точно до него - Republica Wellness & Spa Hotel. Мисля, че и хотел Бристол го знам. Като питах на рецепцията за сигурноста в района, ми казаха "No knives, no guns", което за мен беше достатъчно сигурно. Такси от летището. Нещата са много, ако имаш време, погледни моят фото дневник за едно пътуване в Ю. Америка, което включваше Буенос Айрес и Монтевидео. Качване на върха на Паласио Бароло нощно време е едно от топ преживяванията в града - пускат само с организиран тур. Нещата, които разгледах, можеш да видиш във фото дневника, прекалено много са за да ги описвам тук.

Страшно много трябва да внимаваш за фалшиви пари - даже полицията в БА участва в разпространението им. При пристигане не летището има банка, където може да обмениш. Като цяло трябва да решиш дали ще сменяш по официалния курс в банка или по Blue rate на черно. Аз лично не исках да рискувам, но много хора обменят на черно без проблем.

Ако те интересува Тетро Колон отвътре (намира се много близо до хотела ти), не оставяй за последния ден - може да се разгледа само с тур и обикновено всички места за деня са продадени.

 

Жълтия хоп-он, хоп-оф автобус е добър и началната му спирка е близо до хотела ти. Отиваш рано за да вземеш място и правиш пълна обиколка преди да слезеш където и да било.

С него става за Ла Бока, там като решиш да се качваш отново на автобуса, ще има километрична опашка. Отиваш пеша до предната спирка и там го  хващаш. Ла Бока е класически тур-капан. Повече джебчии от средното ниво за БА, при условие, че и средното е високо.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние се разминаваме за няколко дни с Ванко в БА, тъй като сме там от 30.01 до 04.02. Сега малко се притесних за хотела, тъй като е в същия квартал близо до обелиска - NH Latino. Запазих хотела през индийците за около 35Е на вечер без право на промяна. Дали си заслужава да го сменям сега... не знам. Мислим да обикаляме с обществен транспорт, а вечерите да сме с таксита. Знам, че града може да е опасен, но ще се постараем да сме внимателни. Последните дни следя обменния курс на Виза за ARS и е съвсем нормален - около 14 за 1 евро. Предполагам, че ще си ползваме кредитните карти, но ще носим и малко кеш. Мислим да отидем до Уругвай, но само до Колония за един ден. Следват 3 дни в Игуасу и завършваме със 7 дни в Рио за карнавала и кайпироска. Хотелите там са безумие за този период, но Quidco вече ми върнаха 14.5% кешбек :). Нямаме полети за връщане от Милано до Брюксел и чакам Изиджет да намалят малко цената :).

Ще се радваме да намерим и други МагеLANци :).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

и аз съм на клона , но май съм първи ..,..още 11 януари по същия маршрут  веднага  след БА   :) , отлепям с полет за Ушуая ....искам ,...мечтая си  за Патагония  ;)

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ние се разминаваме за няколко дни с Ванко в БА, тъй като сме там от 30.01 до 04.02. Сега малко се притесних за хотела, тъй като е в същия квартал близо до обелиска - NH Latino. Запазих хотела през индийците за около 35Е на вечер без право на промяна. Дали си заслужава да го сменям сега... не знам. Мислим да обикаляме с обществен транспорт, а вечерите да сме с таксита. Знам, че града може да е опасен, но ще се постараем да сме внимателни. Последните дни следя обменния курс на Виза за ARS и е съвсем нормален - около 14 за 1 евро. Предполагам, че ще си ползваме кредитните карти, но ще носим и малко кеш. Мислим да отидем до Уругвай, но само до Колония за един ден. Следват 3 дни в Игуасу и завършваме със 7 дни в Рио за карнавала и кайпироска. Хотелите там са безумие за този период, но Quidco вече ми върнаха 14.5% кешбек :). Нямаме полети за връщане от Милано до Брюксел и чакам Изиджет да намалят малко цената :).

Ще се радваме да намерим и други МагеLANци :).

Шарлоте, щом ще губите пари, не сменяйте хотела. Просто, обикаляйки из зоната, винаги бъдете много внимателни.

С местоположението на този хотел през деня почти на всякъде можете пешеходно да достигнете. Изключение е само Ла Бока /не че и там не може да стигнете с ходене, но е по-далеч/. Вечер обаче само с такси до-пред вратата на хотела. Внимавайте с мобилните и камерите.

По принцип местата за нощен живот са в Палермо или Сан Телмо, като Сан Телмо също не е сигурен квартал. От там и до там вечер ще ви се налага да взимате такси пак на цена около 60-70 песос. /Това е цената до Сан Телмо, до Вас ще е около 50/. Из зоната където ще сте вие вечер си е мъртвило, осветено, но доста безлюдно в сравнение с Палермо. Като говоря за нощен живот той започва от към 22 ч. и продължава до към 2-3 ч. сутринта.

За кредитни карти нищо не мога да кажа. По мое време черния курс си беше налице и не ми беше изгодно да ползвам кредитна карта. Нямам идея дали ги приемат навсякъде и как стои въпроса с тях.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодарим за съветите Mililia, засега няма да променяме хотела. Ще бъдем внимателни и няма да носим много парички в нас. Надяваме се и 4 дни да ни стигнат да се разходим, и поне малко да почувстваме атмосферата на града. Определено ще потвърдя с моята банка за курса на песото и ще решим на място как да се разплащаме.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Надяваме се и 4 дни да ни стигнат да се разходим, и поне малко да почувстваме атмосферата на града.

Ще ви стигнат за основните места. Просто си разпределете нещата по квартали и разглеждайте всеки ден по нещо.

Ден за Сан Телмо, Ла Бока и евентуално центъра.

ден за Палермо с всичките му вариации - Виехо, Холивууд и Верде.

ден за Реколета и останалите неща от центъра и

ден за Пуерто Мадеро и да повторите нещо, което ви е харесало.

Вечерите прекарвайте в клубовете на Палермо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички за съветите по-горе.

Успях да букна Central Hostel Bergamo (Single Room) за 36 евро с таксите.
Остана ми хотела в Уругвай - все още не съм избрал такъв.

Гледах няколко пътеписа и горе-долу се ориентирам какво предимно може да се види.
Единствено искам да питам хората, които вече са били там, как процедирахте с техниката (телефони, лаптопи) ? 
Искам, все пак, да направя някакви снимки, когато съм. Като цяло няма да нося никакви скъпи неща с мен (и без това не съм човек на вещите), но имам един телефон, с който си снимам безразборно и после трия неуспешните кадри.

Относно обмяната на валутата. Мисля, че вече няма значение дали курсът на песото е син или черен. В хотела ми казаха, че сега доларът върви $13.50, а те могат да ми сменят валутата на $13.00, което пак изглежда по-добре, отколкото, когато е било преди няколко месеца.

Ще съм благодарен, ако някой даде ориентировъчни цени на дневна база (може и на лично съобщение).
Лично аз, умишлено публикувам цени, за да могат хора, които четат темата впоследствие да имат някаква представа за това, колко може да им излезе едно подобно пътуване. :)

Редактирано от Vanko
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е то вече нали няма син (черен) . Това е идеята , че отпадна с освобождаването на песото  :)


Нямам скъпа камера или телефон , не съм имал никакви проблеми при все , че и в двата града бях в минаващи за не много спокойни квартали. Прекосих си и La Boca преспокойно макар и през деня. Никъде не съм имал усещане за заплаха.

Просто спазвай обичайните предпазни мерки , да не демонстрираш много скъпи вещи и едва ли някой ще се занимава с теб ;)

Ще срещнеш куп хора с наистина сериозна техника , нека те привличат внимание :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

При курс 13 песо за долар, 200 лв. на ден  (без да смяташ преспиването), може даже и да са ти много. Храна "на крак" нещо не мога да си спомня да въм виждал из БА, но можеш да си купиш примерно продукти от супермаркет и да си направиш сандвичи за целия ден, които да си носиш в раницата.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Под 15 долара на ден за храна и напитки  , ако не сядаш в ресторанти и клубове.


Долу-горе като в България са цените с новия курс на песото , ако не са се променили рязко последните месеци.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

През април 2015 г. съм засичала такива цени:

В нещо подобно на дюнерджийница - питка с няколко парчета телешко месо и люти сосчета - 65 песос в Сан Телмо

Закуска в барче, комплексно меню - фреш, кафе, тост и медиалуна /хапка/ - 45 песо в Сан Телмо.

Капучино в барче на пазара - 40 песо в Сан Телмо

Закуски от пекарна на пазара, няколко понички с крем - 20 песо в Сан Телмо

Обяд в ресторант - чоризо с пържени картофи + минерална вода - 120 песо в Ла Бока.

Обяд в ресторант - миланеза неаполитана с пюре и крем карамел - 150 песо в Сан Телмо

2 бр. Сладко кисело мляко, топено сирене и сладки хлебчета от кварталното магазинче - 60 песо - Сан Телмо

Сладолед от специализиран магазин - 40-50 песо - Реколета

Такси от Каминито до Сан Телмо - 68 песос

Такси от Сан Телмо до Аеропарке - 100 песос сутрин рано

Автобус от Международното летище до Сан Телмо на адрес - 140 песос

Шатъл от Сан Телмо до Международното летище - 130 песос

Автобус от Аеропарке до Сан Телмо адрес - 130 песос

Автобус от Аеропарке до Обелиска - 30 песос

Такси от Сан Телмо до Палермо - 70 песос вечер

Билет за метро - 5 песос

Куверт за милонга в Палермо от 70 песос до 100 песос.

Торта с кока кола в Палермо - около 60 песос.

 

Да допълня, че аз спах за 14 долара на вечер в гестхаус в Сан Телмо "Tango Hogar" - непретенциозен, но чист и с много приятелски настроен собственик.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря за инфото. До тук - добре! Имам практически въпрос. Понеже си букнах colonia express до Монтевидео, възможно ли е да хвана някой по-късен автобус от Colonia до Montevideo, понеже искам да разгледам градчето? На няколко места прочетох, че трябва да си хвана веднага автобуса, след като пристигна с ферибота от BA. 

И другото, което не можах да намеря в интернет - къде спира автобусът в Монтевидео, понеже искам да си букна хотел на сравнително добра локация (близо до центъра и мястото, където спира) ? 

 

Връзка към мнение

Мисля , не можеш да хванеш по-късен автобус , аз затова букнах фери само до Соlonia и оттам си хванах независим автобус ( на всеки половин час са като до Монтевидео се пътува около три часа )

 

Ето тук спират всичките автобуси в Монтевидео :

 

trescruces.com.uy

Редактирано от stanimir
Връзка към мнение

И аз купих отделни билети за автобуса.  Автобусите на Колония Експрес спират/тръгват откъдето и другите:

 

Terminal de Tres Cruces

 

Терминалът е не е много близо до стария град. Ние ползвахме такси и автобус.

Редактирано от Childish
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз го прецапах пеша до хостела , но нямах багаж и си стана едночасова разходка по главната търговска улица.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Лошо. В такъв случай - какви са опциите ми, за да мога да разгледам и Colonia? на 11-ти сутринта ми е ферибота, след това автобус до Монтевидео (очевидно не мога да го пропусна), нощувка. На 12-ти връщането е в 16:30ч. от Монтевидео. Т.е., имам почти 2 дни. Мисля да отделя няколко часа на Colonia, все пак.

Мога ли да пропусна автобуса веднага след като пристигна в Colonia и да не ми отпадне return ticket-a? Ще си платя отделен автобус до Монтевидео естествено.

Връзка към мнение

Аз го прецапах пеша до хостела , но нямах багаж и си стана едночасова разходка по главната търговска улица.

Точно

 

 

Лошо. В такъв случай - какви са опциите ми, за да мога да разгледам и Colonia? на 11-ти сутринта ми е ферибота, след това автобус до Монтевидео (очевидно не мога да го пропусна), нощувка. На 12-ти връщането е в 16:30ч. от Монтевидео. Т.е., имам почти 2 дни. Мисля да отделя няколко часа на Colonia, все пак.

 

Мога ли да пропусна автобуса веднага след като пристигна в Colonia и да не ми отпадне return ticket-a? Ще си платя отделен автобус до Монтевидео естествено.

Не виждам нишо в общите условия, но само набързо ги сканирах, може да съм пропуснала. Може да им пишеш или на място да попиташ. Това не е самолет все пак.

В зависимост от тарифата може да правиш промяна на дата/час до 72ч безплатно или с/у някаква сума, може да става дума за цялото пътуване, а не за част от него, не знам. За автобусите пише, че в Монтевидео може да слезеш и на спирка Plaza Cuba или по трасето, ако се разбереш с шофьора, но това едва ли ще ти е от полза.

 

Сигурно си видял, че искат билетите да си ги разпечаташ.

 

Нормално Колония дел Сакраменто - Монтевидео е 3ч, но може да има забавяне като при нас - мисля, че ни трябваха 4ч.

В Колония автогарата и морската гара са една до друга, но пак имаш да вървиш до стария град и обратно.

Багажът за ферибота се чекира като в самолет, но предполагам, че сам си го качваш в автобуса.

На автогарата има гише за съхранение на багаж.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, тъкмо писах на Colonia express, които вече ми оправяха билета безплатно, след като бях оставил националността си "argentinian" :D . Ще се разберем някакси и ще пиша какво е развитието тук, ако на някой му е интересно.

Връзка към мнение

Почти съм сигурен , че няма проблем да пропуснеш автобуса в Colonia. Отдели си поне три часа за разглеждане. Няма нужда да купуваш билет за Монтевидео предварително. Достатъчно на често са , отиваш на гарата след като свършиш с обиколката и изчакваш поредния. Не помня цената , но ми се мотае нещо около 10 -ина евро,


Да сега погледнах - 325 песо е.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой с идея за хотел в Монтевидео? Търся нещо до 100-150лв, което да е сравнително добро като локация между автогарата и старата част на града. Може би нещо от сорта на Centro и Cuidad Vieja като райони.

 

Редактирано от Vanko
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.