Прескочи до съдържание

Информация за екранопланите?


edbloom

Препоръчани мнения

Аз зная - това е най-най-най-най-грозното нещо, летяло някога във въздуха :)

 

Сега сериозно: летателни апарати, които разчитат на т.нар. екранен ефект. Летят ниско над земната/морската повърхност - на не повече от 10-15 метра височина (заради споменатия екранен ефект, който се проявява в този диапазон). Технологията е разработвана предимно от военните. Ако не се лъжа, първоначално по темата са работили в Италия и Финландия, после в СССР се активизират и работят доста активно (всъщност един италианец-комунист, емигрирал в СССР, работи за тях). След разпадането на СССР разработките отиват във фризера. Напоследък обаче отново има раздвижване - в Китай. Вече освен военни, се разработват и граждански образци. В мрежата има доста информация, но трябва да поразровиш. Аз ще видя какво съм запазил из архивите :)

Много ми се иска някой ден да летя на такова :)

 

 

Сложил си доста „красива“ снимка, ето ти по-реалистични :)

 

2336627699_c304de7f33.jpg

 

 

monino-00.jpg

 

 

ekranoplane.jpg

 

 

af00233d7a9d437da0894b9f31e2d969.jpg

 

 

Горният (който прилича на летяща пи*ка :) ) е ВВА-14, долният - „Лунь“ :) Третият е „китаец“.

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ми не много... Значи близо до земята подемния ефект е по-силен (предполагам струята въздух се отблъсква от земята), така че е необходимо по-малко крило. Предимно руснаците са правели такива машини, нещо като кораб на въздушна възглавница, но не духа надолу, а лети като самолет, но много ниско. Нещо са били нестабилни доколкото си спомням и не са ги произвеждали масово, само експериментално и за военните.

Георги трябва да знае повече.

Връзка към мнение

Ground ефекта работи, понеже земята разрушава завихрянията, които се оформят в края на крилото и са един от основните "вредители" за подемната сила, защото създават допълнително съпротивление. Присъствието на земята мисля, че увеличава налягането от долната страна, един вид въздуха там е като в затворен обем и е по-лесно да му се вдигне налягането от колкото  открито пространство, където разместванията на пластовете са по-лесни. Малко ламерски го обяснявам, но мързеливата в момента така, може да се поинтересувам повече утре :)

 

За тези изродщини бях разбрал точно от captain_oveur и нямам допълнителна информация без необходимото проучване :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Правилно ли съм разбрал - екраноплан в София? Това ми звучи абсолютно невероятно, екранопланите се водят морски съдове :) Я раздухай каква е работата! :)

Връзка към мнение

Правилно ли съм разбрал - екраноплан в София? Това ми звучи абсолютно невероятно, екранопланите се водят морски съдове :) Я раздухай каква е работата! :)

 

Има някакво неразбирателство. Снимката на edbloom си е откровено от Русия, има и руски графит по стените. А и е на пристанище, както е очевидно :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

По една случайност вчера четох долната статия, която съдържа въпросната снимка:

 

http://hicomm.bg/retro/top-13-na-naj-strannite-ruski-prevozni-sredstva.html

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой знае ли нещо повече за Екраноплан ?

 

Поназнайвам туй-онуй покрай хобитата. Ама ми е трудно за обяснение, понеже пиша само от един маломерен телефон и е безкрайно неудобно, пък и не е много по темата "Смешни и куриозни снимки". По-нагледно от всички обяснения би било следното филмче, стига да разбираш руски:

 

https://youtu.be/hBTtBeZFs94

 

Приятно гледане!

 

Само едно уточнение - товя, което виждате на снимките в темата са само жалки остатъци от ВВА-14 /впоследствие 14-М1П/, които все още отлежават в тръните на музея в Монино. Във филма можете да го видите в пълния му блясък.

 

Баси, докато го напиша това на телефончето чак ми се стопли бирата... Неудобна работа...

Редактирано от Palio
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.