Прескочи до съдържание

Франкфурт


Stanimir_81

Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Какво бихте препоръчали да се види във Франкфурт на Майн за няколко часа? Оказва, че имаме около 5-6 часа престой между полетите към Лисабон (респ. и на връщане - към София) и не ми се иска да ги прекарваме на летището.

 

Предполагам, че предвид огромните размери на летището е добре още при пристигането да имаме понятие от гейта за следващия полет. Дотук добре, после по тази карта не мога да се ориентирам кой U-bahn (или S bahn) да хванем за центъра? http://www.rmv.de/linkableblob/en/49388-98149/data/rmv-schnellbahnplan.pdf

 

Бих искал някакви по-точни насоки относно метрото, както и какви билети е добре да се вземат (има ли някаква особеност), и разбира се - какво да се види за 2-3 часа в града. Очевидно ще е центъра, вероятно къщата на Гьоте, площада Römerberg,  не знам кулата струва ли си да се качва.....

 

Всъщност, каквото смятате, че е хубаво да се види, пишете, независимо че престоят ни ще е кратък, нека това не е ръководен фактор, a и това ще ни бъде първо стъпване на немска земя :) .

 

Предварително благодаря!

Редактирано от Stanimir_81
Връзка към мнение

Взимаш си влак до Hbf и от там пеша. Излизаш от сградата на гарата и вървиш само напред :D Минаваш покрай небостъргачите и стигаш до Рьомера и Кайзердом. Разстоянието е 2 спирки на метрото (можеш да си го вземеш на отиване и да се върнеш пеша или обратното), но определено се взима безпроблемно и пеша. На мен ми отне около 3 часа цялото нещо - отиване (пеша), връщане (пеша), влизане в катедралата, купуване на сувенири и хапване.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Кажи ми какво е Hbf - има на спирка, съкращение?

Hbf е Hauptbahnhof - главна жп гара на немски. По спомен линии S8 и S9 отиват до там от летището. Има много табели и няма как да не намериш влака към града. Малко по-сложно е в посока летището, защото гарата наистина е огромна и има както наземни, така и подземни платформи и може да се пообъркаш малко, но ще се оправиш. Има гишета информация на няколко места и електронни табла.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ок, благодаря, това ми трябваше - номер на метро или бърз влак, както явно е в случая.

Да преминем към забележителностите, които ще препоръчате.....

Връзка към мнение

Общо взето няма някакви страшни красоти. Изпълнявайки маршрута, който ти казах (само напред  :lol: ) ще минеш покрай повечето небостъргачи (може да се качиш на Майн Тауър, ако е хубаво времето), ще видиш ЕЦБ и ще излезеш директно на Рьомера, който е доста приятен и красив площад, но там повече от 20 минути не знам дали можеш да прекараш освен ако не седнеш да пиеш кафе. Малко след Рьомера е и Кайзердом - доста голяма катедрала с яка гледка от кулата (по спомен 2-3 евро беше входа за платформата). Къщата на Гьоте също е в този район, но и там няма много за гледане. 
 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Нека споделя и моя опит от миналото лято. При 8 часа престой на летището.

 

Маршрута, който са начертали колегите е идеален. Ако е хубаво времето се качете на кулата на катедралата. Доста добра гледка се разкрива от там, ама са доста стълби.

 

На излизане от гарата, от дясно на входа, има будка с туристическа информация. За 50 цента може да си вземете карта на града. Съветвам ви, на връщане, да вземете метрото не от централната гара, така ще е по-лесно да се ориентирате.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много отдавна беше времето, когато се "шлаяех" из Франкфурт. Моите любими места бяха ботаническата градина и природонаучния музей. Не мога да дам координати, но си спомням, че бяха в централната градска част.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Zeil е централната търговска, ест. пешеходна улица, тя е приятна за разходка и има интересен, от арх. гледна точка търговски център - MyZeil. Отделно - от терасата на кафето в Галерия Кауфхоф, има готина гледка към "небостъргачите". Операта е хубава сграда, а близо до Рьомер има уникален магазин за бирени халби, ако имате интерес. Повечето популярни места за хапване, като изкл. Рьомер, са от другата страна на реката

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Като стигнеш Рьомер и продължиш към реката, вдясно ще ти се падне ето това приятно местенце за хапване с всякакви вурстели и т.н. немски месца:

post-1179-0-57323900-1459235470_thumb.jpg

Сервитьорката вътре е българка, малко е бойна, но иначе е много приятна и ще ти препоръча нещо вкусно за хапване. Заведението се намира в сграда, за която се твърди, че е единствената, която не е пострадала по време на бомбардировките през II Световна война и на мен лично много ми хареса.

Бих ти препоръчала и други неща, защото Франкфурт взе да ми харесва повече и повече с всяко следващо ходене, но не знам дали ще имаш време. Иначе на мен много ми беше интересен Museum fur Post und Kommunikation, популярен с тази "инсталация" да го наречем, но и много приятен като цяло:

 

post-1179-0-12172700-1459235960_thumb.jpg

Входът е 3 Евро. До там се стига с S-Bahn - маршрут мога да ти пратя на лично, ако ти се ходи до там.

 

 

 

 

Редактирано от Яничка
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Много приятно място, ние прекарахме няколко часа там след един ранен сутрешен полет, бяхме адски изморени и се порадвахме на слънцето и подремуцахме по пейките около фонтана :)

 

Да се допълня за ботаническата градина: Palmengarten

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За съжаление Франкфурт не е от градовете, където човек може да види толкова много забележителности, което пък във вашия случай е добра новина с оглед ограниченото ви време.

Според мен няма нужда от хващането на никакъв транспорт, защото от гарата до сградата на Европейската Централна Банка и другите небостъргачи е по- малко от километър. А там вече сте в супер центъра на града. 

Търсих транспортна карта и билети от Франкфурт, но намерих само от Мюнхен  :mad:. Що се отнася до транспорта в Германия, считам, че е толкова добре уреден, че много, ама много трудно човек може да се обърка или да не се оправи.

Иначе от летището вземате S -bahn (влак), доколкото си спомням билета се купуваше от гише, а не от автомат, затова че няма как да се излъжете нещо. Цената в едната посока бе около 10 евро. Излизате от гарата и хващате U - bahn (метрото), като аз препоръчвам да е за една спирка само до Вили Брандт плац. Имам някакъв спомен, че цената на еднопосочно билетче бе 2.30 евро. Дневен билет според мен няма да ви е изгоден. Заслужава си ако човек направи поне 4 качвания на градския транспорт.

 

Излизате от метроспирката и в ляво ви остават небостъргачите.

 

post-2801-0-97634900-1459237237_thumb.jpg

 

Снимката е от един от мостовете, вие ще сте точно под тях. 

Лично на мен винаги ми е харесвала комбинацията от модерно строителство и стари сгради.

Продължавате направо и стигате до площада Romeberg, заобиколен от стари сгради в типичен швабски стил.

 

post-2801-0-51014000-1459237474_thumb.jpg

 

Право срещу вас ще се намира огромната катедрала на града, която в голяма степен отново наподобява кьолнската, само че в умален вариант:

 

post-2801-0-77143500-1459237674_thumb.jpg

 

Вдясно от площада пък се намира пешеходния мост Eiserner Steg, където по подобие на Моста на влюбените в Кьолн много хора са заключили любовта си с катинари:

 

post-2801-0-03143300-1459237963_thumb.jpg

 

В ляво от катедралата, на разстояние около 500 метра, е централната търговска улица. Ако вървите по търговската улица в посока запад ще достигнете и до Opernplatz, където има редица красиви сгради, като естествено над всички се откроява сградата на операта:

 

post-2801-0-68759900-1459238751_thumb.jpg

 

И по моя преценка, за времето, с което разполагате, едва ли ще може да разгледате нещо повече.

 

ТВ кулата е много далеч, а от другата страна на реката има редица стари сгради, където се помещават куп музеи, но затова няма да има пък въобще никакво време. Франкфурт има и страхотен зоопарк, но е за предпочитане ако сте с деца......

 

п.п. В общи линии, това е маршрутът, който  ACM ви е начертал, като е оградил и Гьоте Хаус и Мейн Тауър!!!

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Като стана дума за транспорт, не знам колко хора сте, но дори и само за двама, е по на сметка да си вземете групов билет за S-Bahn.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като стана дума за транспорт, не знам колко хора сте, но дори и само за двама, е по на сметка да си вземете групов билет за S-Bahn.

Доколкото видях на сайта на D-Bahn, пускат евтини билети 19 евро, 3 месеца преди пътуване. С груповият билет излиза ли по-евтино от тази цена?

Връзка към мнение

Доколкото видях на сайта на D-Bahn, пускат евтини билети 19 евро, 3 месеца преди пътуване. С груповият билет излиза ли по-евтино от тази цена?

Аз конкретно говоря за S-Bahn, с които се стига до центъра - преди няколко дни си изхвърлих билета и не помня точната цена, но беше много ниска. Не съм наясно с D-Bahn - да нямаш в предвид speed влаковете? Тях не съм ползвала.

Връзка към мнение

Ами не знам, трябва да се придвижа някакси от Франкфурт до Берлин

В такъв случай мисля, че правилно си се ориентирал. Не съм ги ползвала обаче и не знам как стои въпроса с билетите.

Връзка към мнение

Ами не знам, трябва да се придвижа някакси от Франкфурт до Берлин

Скоростната железница е скъпа. От Кьолн до Франкфурт двупосочен бе 75 евро. Разстоянието е 210 км.

Връзка към мнение

Ами не знам, трябва да се придвижа някакси от Франкфурт до Берлин

В темата се говори за градския транспорт във Франкфурт и груповия билет е за него. Иначе 19 евро до Берлин си е прекрасна цена и може да не се задържи дълго.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Хора, страхотни сте! Благодаря ви много, както и на ACM за картата, за мен е удоволствие да ви чета, но в момента не мога да дам адекватен отговор, че все още - доста работа....... по-късно ще се включа.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

 

Понеже и на мен ми предстои престой от 5ч. на летището във Франкфурт, смятам да направя една максимум двучасова разходка. Идеята ми е следната: от летището - Frankfurt (Main) Flughafen Regionalbahnhof да взема S-bahn 8 или 9 до Frankfurt (Main) Hauptwache, като самото пътуване трябва да е 15 мин. На този сайт може да се прави персонализиран маршрут за транспорт по часове и дни, което е доста удобно: http://www.rmv.de/auskunft/bin/p2w/query-p2w.exe/en

След това разходка пеша: Hauptwache площада и църквата, после към пл. Romerberg. Оттам към катедралата с изкачване на кулата, след това към реката и моста Eiserner Steg и после обратно към Hauptwache, евентуално по пътя и Paulskirche. Някой има ли идея това дали е постижимо като време и евентуално има ли нещо интересно, което да пропускам около споменатите места?

 

Мерси :)

Редактирано от carrie
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравейте,

 

Понеже и на мен ми предстои престой от 5ч. на летището във Франкфурт, смятам да направя една максимум двучасова разходка. Идеята ми е следната: от летището - Frankfurt (Main) Flughafen Regionalbahnhof да взема S-bahn 8 или 9 до Frankfurt (Main) Hauptwache, като самото пътуване трябва да е 15 мин. На този сайт може да се прави персонализиран маршрут за транспорт по часове и дни, което е доста удобно: http://www.rmv.de/auskunft/bin/p2w/query-p2w.exe/en

След това разходка пеша: Hauptwache площада и църквата, после към пл. Romerberg. Оттам към катедралата с изкачване на кулата, след това към реката и моста Eiserner Steg и после обратно към Hauptwache, евентуално по пътя и Paulskirche. Някой има ли идея това дали е постижимо като време и евентуално има ли нещо интересно, което да пропускам около споменатите места?

 

Мерси :)

 

Нарисувай го маршрута в гугъл мапс и ще видиш, не ги знам наизуст всичките забележителности, но стария център е супер компактен и съм сигурен, че за 2 часа ще можеш да видиш набелязаното. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.