Прескочи до съдържание

Перу, Боливия, няколко въпроса


Препоръчани мнения

Май отварям 184-та тема за Перу, но какво да се прави...

Чета от 2 седмици в свободното си време темите за Перу, има толкова много изписано, че забравих началото и се наложи да ги започна втори път :P 

Нашето пътуване ще е Август/Септември

 

1. Автобуси - всички препоръчвате Cruz del Sur, но има ли някой сайт с разписания на повече компании?

Сайтовете на Oltursa, Civa, Ormeño, TEPSA, Ittsa са почти неизползваеми, или изобщо не се отварят или липсват часовете за моите маршрути. 

www.go2peru.com горе-долу става, но часовете му се разминават с тези от сайта на Cruz del Sur например.

Както и да е, търся нощен автобус Лима- Наска, изглежда няма, а би бил доста удобен за мен. Иначе този от 03:45 пристига чак в 11:00.

 

2. За полетите над Наска, колко часа чакане да си заделя? 2-3-4? Предположения?

 

3. Билетите за влак Оllantaytambo до Machu Picchu, колко по-рано трябва да ги купя?

 

4. Билетите за Machu Picchu се продават онлайн само за възрастни. Чудя се за каката на 8(до 7 са без пари) дали да и купя голям билет или на място, обаче ако са свършили вече, какво правя? Дали ще мине 'метър' на входа или гледат паспорти за възрастта? Или да се занимавам с агенция за един брой детски билет...

 

5. Автобус Куско-Пуно, нямаме време за туристическия, има един нощен, но пристига 04:30 в Пуно(доста непрактично), има ли по това време с какво да се уплътни деня, преди тръгването по островите?

 

6. В Пуно, ако отидем да спим на някой остров, дали трябва задължително да се върнем пак в Пуно или може да ни закарат направо в Copacabana(Bolivia)? Правил ли го е някой?

 

7. Препоръчайте някоя агенция за 3 дневен тур в Salar de Uyuni, за сега гледам - www.kanootours.com

 

 

8. Някой давал ли е на дете Diamox (acetazolamide) за височинна болест? Че има писани малко противоречиви неща за прилагането му при деца...

 

9. За джунглата (Puerto Maldonado) взимали ли сте хапчета против Малария? Тук също е малко спорен въпроса, официално има Малария, но случаите са 'изключително редки'. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За полетите над Наска е трудно да се каже, една сутрин най-добре. Ако има мъгла тръгват като се вдигне, освен това докато не си на място не знаеш къде точно си в опашката. Доколкото си спомням се препоръчваше да се лети сутрин, защото видимостта е по-добра (ако няма мъгла). Аз пристигнах някъде 5 сутринта от Арекипа, имаше мъгла и докъм 11 бяхме летели, после обядвахме и заминахме към Лима.

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

1. Всички часове по сайтовете ги приемай само за добри предположения. Моят опит е близо 100% закъснения на автобусите. Сайтовете наистина са много зле, поне като се опитваш да ги отвориш от тук. Най-добре е да си намериш транспорт като отидеш там - ходиш по автогарите или в някоя туристическа агенция и те ще направят всичко необходимо.

 

2. Вече ти отговориха. Моя личен опит беше с около 1 час чакане при хубаво време, но мен имаха проблем да ме наместят в самолета. "Официално" ни казаха, че заедно с моя спътник не могат да ни сложат в един самолет, защото не можели да го "балансират", истината е, че и двамата тежим над 110 kg, и сигурно това е бил проблемът.

 

3. От други хора знам, че са нямали билите и са купили на място, защото е нямало места от Куско. Ако си луд като мен 3 месеца, иначе 1 седмица предварително не би трябвало да представлява проблем.

 

4. 50/50 или ще мине или няма да мине. Пробвай със сайта им на испански. Когато аз купувах така и не можех да се преборя с английската версия, но испанската работеше. Може да се окаже, че все още е така. Но не рискувай, мини през някоя агенция и вземи билет ако не успееш през сайта. Предполагам, че това го чуваш за 100тен път, но билети на входа не се продават.

 

5. Аз си уплътних времето с дишане. Слънцето изгрява около 6 сутринта и нищо не отваря поне до около 8. Ако не сте добре аклиматизирани едва ли ще намерите какво да правите. Ако сте - има доста неща за обикаляне сутринта.

 

6. Не съм чувал. Но пък не виждам особен смисъл да мръзнеш на островите цяла вечер.

 

7. Не знам.

 

8. Не съм взимал нищо за височинната болест. Препоръчвам вместо лекарства - аклиматизация. Консултирай се с лекар, каквото и да ти кажат хората тук, вероятно ще е опасно за детето, ако не е потвърдено от лекар.

 

9. Виж предния отговор.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И още един въпрос да допълня:

 

10. От сайта на Cruz del Sur има някакви доста добри намаления, но само в испанската му версия- "tarifa insuperable" и "tarifa de ocasion". Някой купувал ли е от тях и знаете ли дали са ок и за чужденци, да не е нещо само за местните?

Връзка към мнение

Малко теоретично, ама потърси из сайта какво пише или дай страницата да видим. В Перу имат тарифи за местни и за влака до Мачу Пикчу, та нищо чудно и за рейса да има (влакът е единствения превоз до там, а не вярвам обикновените хора, които работят или живеят в селото да могат да си позволят цените на Perurail, та е обяснимо).

Аз не съм запазвал предварително нищо, като стигна в града от автогарата купувах следващия билет. Същото и за Мачу Пикчу и хотелите, но мисля, че сега е доста по-натоварено и няма да е удачно. В Пуно си чакахме на автогарата дремейки, няма какво да се прави... Има разни гробници в района, но не знам колко са достъпни за набързо, преди да тръгнат лодките.

Ние лекарства за височинната болест не сме взимали, само аклиматизация и чай от кока. Листата за дъвчене не са много привични, но чая като сложиш захар е ОК. Движите се по-бавно и спокойно. Ние като кацнахме в Куско направо взехме транспорт към Олантайтамбо и оттам Мачу Пикчу, то е под 3000м и няма проблем, две нощувки там и после към Куско, та може да сме се приспособили. Или пък понеже живеем на около 900м височина не ни е толкова драстична разликата, не знам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Информацията ми е малко стара, но не мисля че са се променили много нещата. В Перу хората пътуват основно с автобус и затова по основните маршрути на всеки час тръгват по няколко автобуса на различни компании. Няма да поемеш сериозен риск ако просто излезеш на автогарата и си купиш билет за първия автобус.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Нещо за тур в Salar de Uyuni, на място или предварително? Мисля си за 3 дневен. Гледах за сега - www.kanootours.com, те са някакъв посредник, цените им са около 200$.

Връзка към мнение

Да се изкажа :) Правя уточнението- пътувахме 2014

1- Cruz del Sur е най- препоръчваната компания. Чужденците използваха главно тях, въпреки, че бяха по- скъпи спрямо останалите. Предлагат комфорт, проблеми с разписание не сме имали, а и не на последно място са сравнително безопасни (шофьорите им карат внимателно :) Резервирахме билети през сайта им, като предимно използвахме намалените цени на билетите.

2.- За полета над Наска е препоръчително да сте там сутрин поради по- силните ветрове следобед и съответно вероятността полетите да се отложат. Преди, много от правилата за безопасни полети са "заобикаляни", но вече не е така. Ние лично не летяхме, но другата част от групата бяха в Наска около 10 часА и почти не са чакали да ги качат. Срещнахме се по- късно на автогарата и бяха във възторг. Ако имате време (ние към 23 си хванахме автобуса към Арекипа), задължително отидете на разходка до аквадуктите (мисля, мога да намеря координати на един тип, който все още държи първенството за "най- добър гид" в моите очи :)

3- Билетите ги дебнехме, за да са на по- поносими цени, а и да съвпадат като часове тръгване/пристигане спрямо програмата ни. Купихме ги през сайта им, мисля 1 месец преди пътуването.

4- За самото Machu Picchu, билетите купихме от Акуас Калиенте (има каса в центъра на града, като е важно да се знае, че автобуси тръгват и сутрин преди изгрев, но касата не работеше толкова рано, та билетите купихме предишната вечер). Паспортите горе ни ги гледаха, но нямам спомен за причината.

5- Използвахме туристическия, който правеше няколко стопа по разни забележителности и определено беше страхотно изживяване.

6 и 7- не знам :) Мисля, Теди беше правила нещо подобно, та от нея можеш да "почерпиш опит"

8- Най- читавото справяне е коката :), но не знам как влияе на дечковци. Личните ми наблюдения са, че височинната болест влияе по различен начин на различните хора и няма общовалидни правила за справяне с неудобствата. При мен се прояви главно като задъхване и учудването ми, че не мога да изкача 100 стъпала без поне 50 почивки, но при други не беше толкова леко.

9- за джунглата- вече си знаеш :)

Редактирано от vesi
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз пък да кажа за коката и дечковците. Навсякъде се предлага мате от кока и чайове от различни билки за приемане на височините. Много са приятни и аз ги открих за себе си. Кока не мога да дъвчам, повдига ми се от нея, но матето е подсладено и великолепно. Продават се и сладки неща и бонбони с кока. Много ми харесаха сладкишите и децата спокойно могат да ги приемат, бонбони също. Един от гидовете каза да се пият много сладки течности и бонбони с кока и ефект имало. Аз действах основно на този принцип. Запасявате се с такива неща и ги ядете на воля.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте и от мен в момента съм в Перу,и току що слязох от М.П.Чакам влака за обратно към Куско.Така първо за билетите за влака Аз си ги взех от страницата седмица преди това,а самия билет за входа го купих от Куско ден преди това,има 4 агенции който продават за деца обаче не обърнах внимание ,но пък има и автобус който никой не споменава,той те откарва от влака до входа на М.П.там със сигурност има цени за възрастни и за деца направи ми впечатление това. Възрастни чужденци двупосочен 24USD деца чужденци двупосочен 12 USD.Хотели имах опит с Аржентина и Чили и за Перу и Боливия не резервирах и не мисля че е грешка.Една идея вземи две двойни стаи за четиримата.Утре летя за Боливия ще бъда там 3 пълни дни после ще споделям. Информацията е от днес.

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Забравих да кажа за височината болест.Изобщо не съм усетил липса на кислород,дори се изкачвах доста по нагоре след М.П. Като взимах билета за входа ми обясниха че има 3 опции

Само М.П.

М.П.+ Планините на М.П. (едни стъпала около 2600 които те отвеждат до върха на 3061м.кпето и аз направих)

Трето М.П.+ Х.П.

Във влака даваха кафе и чай от листа от кока пих чая...но не усетих абсолютно нищосъвсем обикновен чай нищо различно

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не съм спала на остров и не съм ходила до Салара. Планирам другата година. :) Затова хвърлям поглед в темата за по-прясна информация. Моята драма е кога на Салара могат да се видят най-много фламингота. Не мога да намеря точна информация, имаше нещо писано за ноември и засега планирам да ходя тогава.

Връзка към мнение

за ошко :)  

  Като се връщах и минах да питам през  гишето за билети което е пред входа на гарата  и ми отговориха, че за деца до 12 г. пътуват на половин цена .

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

....моите 5 стинки:

3. Започнете от МП и карайте нататък - Куско, Пуно и Наска. Това ще ти даде отговор на въпроса кога да си купиш билетите за трена. Мисля, че това те гложди - организацията, а не кога. Ако има билети, можеш и ден преди това да ги вземеш. Лично аз препоръчвам агенция, не е кой знае колко по-скъпо, но всичко ти е организирано и могат да те посъветват за много неща.

4. Да посетиш МП без някой да ти обяснява кое какво е, как е направено, защо, как е изглеждало...не ми се вързва. Та.....ползвай агенция :) . Мога да се поразровя за нашата. Малка, семейна, доста бях доволен.

5.  Ползвах автобусите на www.incaexpress.com за Куско-Пуно. Дневна супер екскурзия, с 4 спирки, обяд в цената, абе страхотно беше. А бусовете бяха невероятен лукс и удобство.

6. Никога, повтарям никога, не бих посъветвал нqкой да спи на остров около Пуно. Въобще Пуно е дестинация за един ден с една нощувка. Пристигаш вечерта, спиш, на сутринта една лодка до Урус островите и марш оттам. Не препоръчвам, ама хич, Текиле, дори за дневен трип. Стари миризливи лодки, смърди на изгоряла нафта яко.

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Здравейте, 

 

Предстои ми пътуване до Перу/Боливия/Чили за около 40 дни през юли-август. След около седмица ще имам повече време за резервации и конкретни планове, но ми се иска да започна отсега с въпроси:

 

1. Най-притеснителна ми е ситуацията с финансите, изобщо не съм ориентирана. Пътувам сама и не ми се иска да остана без парички било заради кражба, глътната карта от банкомат или нещо друго. Вземане на кеш за целия период очевидно не е вариант. Приемам съвети - колко и какъв вид карти е добре да взема, в момента имам само еднa Visa Electron на ДСК. Как да процедирам - 2 дебитни (едната Mastercard или и двете Visa и от коя банка с по-ниски такси теглене от чужбина) към една сметка и евентуално прехвърляне чрез online банкиране от друга сметка малко по-малко? Трябва ли ми кредитна карта или мога да мина и без? С колко пари приблизително в брой е добре да тръгна?

2. Yellow fever - иска ми се да направя един jungle trip в Боливия и съответно няма да е лошо да се ваксинирам. Ако някой скоро е ходил до ХЕИ-София, има ли ваксина в наличност и как се случват нещата? Четох някакви статии от преди няколко години, че има опции и в Лима (даже на летището), но не знам доколко това е така, трябва ми повече време за research. Какъв репелент бихте препоръчали?

3. Самолетни билети La Paz-Rurrenabaque: откривам само с Amazonas като най-евтините са ~330лв двупосочни. Гледам, че датите и да ги сменям цената не се променя. Има ли друга компания, която лети дотам? Колко по-рано е добре да се вземат билетите? Рестрикции по отношение на багаж като кг?

4. Наистина ли има рестрикции по отношение на багаж макс 5 кг. за влака Ollataytambo-Machu Picchu и за всички видове влакове ли е?

5. Резервации за нощувки и автобусни билети: от една страна не ми се иска да обикалям с тежката раница и да търся къде да нощувам, от друга ми е някак странно да резервирам всичко за такъв период, но трябва и да се съобразя с дати за Machu Picchu и самолет до Rurrenabaque. Съвети от личен опит?

6. Снимки: къде си складирате снимките при по-дълго пътуване? Едва ли мога да upload-на всичко в cloud-a, особено при по-слаб нет. Не ми се иска да нося и лаптоп, които тежи 2.5 кг. Евентуално таблет и флашки/външна памет?

 

Засега е това, ще съм безкрайно благодарна на всякакви мнения и практически съвети :)

Редактирано от carrie
Връзка към мнение

2. Някой беше писал в темета за Жълта треска, че в момента има, ние сложихме на детето преди 9 дни, тогава имаше. На място в Перу не бих се занимавал, прекалено много неизвестни, освен тога ваксината има нужда от 10 дни, за да изгради имунитет.

3. Виж и боливийските авиолинии, аз от тях си взех до Уюни. Ако билета до Rurrenabaque те затруднява, винаги можеш да помислиш за Пуерто Малдонадо вместо него, до там има и добър автобус и самолета е под 100$ еднопосочен.

4. Четох по въпроса, офисиално има, но се правят изключения, но това не е от първа ръка.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

1. Колкото хора, толков съвети по този въпрос. Моят е да носиш две различни карти (Visa и MasterCard). Аз съм имал по-малко проблеми с кредитна карта, за това е добре поне едната да е кредитна. Тръгни с пари за около седмица. Колко точно зависи от твоя бюджет. Не носи всичко на едно място. Интернет е пълен с такива съвети.

 

4. Да има рестрикции. В салона на влака не се допускат големи раници. Не си спомням някой да е теглил раниците, но размера е от значение. Място за големи раници няма. Има, обаче, товарен вагон. Не знам каква е цената за това, но видях голямо количество раници, които се товареха на вагона. Това е начина за пренос на багаж. Моето лично решение беше по-радикално. Резервирах си хотела в Куско за два дни повече и си оставих багажа в стаята.

 

5. Резервациите за автобусите не съм правил. Вземах билети на предния ден. Не виждам защо същото да не може да се приложи и за хотели. Винаги можеш да резервираш нещо след като си решила кога и къде ще ходиш.

 

6. Аз си мъкна лаптопа, но дори при слаб Интернет успявах да кача снимките. А аз правя поне по 400 снимки на ден. Оставяш ги да се качват през ноща, докато спиш и готово.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за отговорите! :)

Oshko, проверих боливийските авиолинии (boa.bo) и нямат полети от La Paz до Rurrenabaque. Съображението ми за jungle trip от Боливия е, че може да се комбинира с pampas trip и при по-ниската и не толкова гъста растителност евентуално да се видят повече животни. Въпреки, че никъде няма гаранция какво ще успееш да видиш. Lodge-овете около Puerto Maldonado ми изглеждат по-"upscale", но това си има отражение и в цената. Явно още ще мисля по въпроса.

Редактирано от carrie
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Все се каня да напиша и нещо за салара в Боливия,което мисля,че ще бъде полезно.Първо взимате безплатна виза от посолството в Куско.Като сте вече в Uyuni ще видите ,че има доста компании за организиране на пътуването в солниците повечето са за 1 и 3 дена ,в доста редки случаи са за по 2 дни.Съвета ми е да вземете най добрата в случая може би най скъпата компания,да избегнете неприятностите които имах аз. (Пиян шофьор,кофти храна която аз изобщо не хапнах ,само плодовете,мизерен хотел,и като се скарахме накрая с него едва не ни остави в солника а имах полет същата вечер!!!Цените по спомен бяха около 30$US 35 $US на ден което включва храната и нощувки в хотел от сол...което изобщо не е много,така,че не трябва да се пести от това.Като изключим това да знаете ,че салара е страхотен....лично на мен страшно ме впечатли...

post-2409-0-57648800-1469077700_thumb.jpg

post-2409-0-48801200-1469078123_thumb.jpg

Редактирано от Iceman
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Все се каня да напиша и нещо за салара в Боливия,което мисля,че ще бъде полезно.Първо взимате безплатна виза от посолството в Куско.Като сте вече в Uyuni ще видите ,че има доста компании за организиране на пътуването в солниците повечето са за 1 и 3 дена ,в доста редки случаи са за по 2 дни.Съвета ми е да вземете най добрата в случая може би най скъпата компания,да избегнете неприятностите които имах аз. (Пиян шофьор,кофти храна която аз изобщо не хапнах ,само плодовете,мизерен хотел,и като се скарахме накрая с него едва не ни остави в солника а имах полет същата вечер!!!Цените по спомен бяха около 30$US 35 $US на ден което включва храната и нощувки в хотел от сол...което изобщо не е много,така,че не трябва да се пести от това.Като изключим това да знаете ,че салара е страхотен....лично на мен страшно ме впечатли...

Е, много телеграфно, де. :) Напиши по- подробно, с повечко снимки, моляяяяя!

Връзка към мнение

Аз се спрях на Red Planet като фирма за солара, цената мисля беше 180$, като се върна ще кажа дали ги препоръчвам.

 

Едно въпросче, че вече забравям какво съм прочел, толкова е много, как беше положението с багажа на влака до Мачу Пикчу? Официално не могат да се качват големи раници и куфари, но спазва ли се? И каква е алтернативата, къде може да се остави багажа? Може би има място за багаж на гарата в Олаянта?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, можеш да пътуваш​ с целия си багаж във влака от Оянтайтамбо до Агуас Калиентес. Аз си бях с голямата раница (65+10л) и малка раница, имаше хора с по 2 куфара на калпак. Във всеки вагон има място за голям багаж, важи както за Vistadome, така и за Expedition влаковете. Преди входа на гарата в Оянта има storage за багаж, мисля и на самата гара. Ако предпочитате може да си оставите багажа в Куско или Оянта, ако имате нощувка преди това. Варианти много :)

 

Не забравяйте репелент, особено вечер в Агуас Калиентес е пълно с насекоми. Билети за автобуса за МП може да се купят от предишния ден, искат паспорт за издаване на билетите, както и за посещение на самото МП.   

 

P.S. Ако ще ходите от Перу в Боливия ви съветвам да си извадите визи за Боливия в Лима или Пуно. Мен ме одрусаха с 640 боливианос на границата, една седмица преди това други българи са ги таксували по 90USD! В моя случай това стана на Desaguadero, бях си взела билет за директен автобус от Пуно до Ла Пас, опашките на границата бяха големи, отне 2 часа на целия автобус да мине границата. Не знам как стои въпросът на границата Yungayo, която се пресича, ако автобуса е за/през Копакабана.

Редактирано от carrie
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз се спрях на Red Planet като фирма за солара, цената мисля беше 180$, като се върна ще кажа дали ги препоръчвам.

 

Едно въпросче, че вече забравям какво съм прочел, толкова е много, как беше положението с багажа на влака до Мачу Пикчу? Официално не могат да се качват големи раници и куфари, но спазва ли се? И каква е алтернативата, къде може да се остави багажа? Може би има място за багаж на гарата в Олаянта?

Ошко, моят съвет е да доплатиш да сте си само четиримата в джипа (ако сте повече от четирима в джипа) - няма да излезе толкова скъпо, все пак цените са ниски. Оставете си ненужния багаж в агенцията или хотела, а си вземете допълнително храна, вода, топли дрехи и ако можеш спални чували.

За багажа във влака - нямаш никакъв проблем. Но на връщане някой беше отварял раницата на nomad - долния джоб. Явно е бързал, защото беше останал отворен.

Редактирано от Childish
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.