Прескочи до съдържание

пътеводител Мадрид-магелански пътеводител


Alexander

Препоръчани мнения

Как се стига?

 

Най-лесно и бързо  се стига със самолет от София с известните ни компании, Wizz, airbg,  скоро и с Ryan.

Много хора от северна България избират тръгване от Букурещ с Wizz, Ryan, Vueling, Tarom, AirEuropa.

С автобуси и автомобили си е тежко и дълго пътуване, но има и такива желаещи.

 

Може би Мадрид е единствената голяма европейска столица, която има само едно летище и не се обмисля второ.

 

Летището  е доста близко до града, има 5 терминала, като 1,2 и 3 са на едно място, имат топли връзки помежду си, а 4 и 4S са отдалечени, те са най-новите и модерните, между тях двата има подземно влакче  и са много големи. Не може да се стигне Т4S директно, достъпа до T4S е само с подземния влак от Т4.

Нещо важно, ако кацате на Т4S, багажа се взима от Т4 след като се повозите на влакчето.

 

Летището има 4 постоянно действащи писти, 2 за излизате и 2 за кацане, ако кацате на Т1 и самолета каца на по-далечната писта, прехода от пистата до най-далечните ръкави на Т1 понякога е 10-15 мин.

Ако кацате на T4S и имате багаж за взимане, докато излезете от летището може да минат 30-40 минути.

 

Има безплатен автобус 24 часа, който обикаля 1,2,3 и 4 терминал.

 

 

Лоу костовете кацат на Т1, а България ер, Таром на Т4S, Vueling на Т4..

 

 

Трансфер и транспорт

 

От летището до централната част има автобуси, метро, подземен влак-renfe и такситата.

Най-скъпо е с такси, макар, че вече имат твърда цена от 30 евро до централната част, която е зад най-вътрешното кръгово-М30. (Всички 4 кръгови, започват с М в Мадрид, с V във Валенсия и т.н.)

 

Метрото има спирки на Т4 и на Т3, като от Т3 лесно се стига до  Т2 и Т1  през топлите връзки, но си трябва време.

Метрото от години  има допълнително оскъпяване suplemento от 3 евро, което се доплаща при тръгване или пристигане на летището. Който ще  използва   метрото и за в бъдеще, най-добре да си вземе 10-ен билет  за метрото и автобусите в зона А и отделно да си плати 3-те евро.  Един 10-ен билет, може да го използват много хора едновременно.

 

От края на 2017 година, вече няма хартиени носители на билетите и ги замениха с пластмасови карти Tarjeta Multi която се купува и струва 2,50 евро. Представлява електронно портмоне и може да има едновременно различни видове билети вътре.

Безплатна е, само, ако се купи туристически билет за 1-2-3-5 дни.

 

Има подробно обяснение какво може да се зарежда на нея и какво не, кои билети важат само за самия ден и т.н.

 

Метрото през  2020 година е с 302 спирки и е третото по дължина на линиите в Европа с 294 км, след лондонското и московското. Съставено е общо от 12 стандартни линии, 3 линии на лекото метро-Metro Ligero  и още 1 линия със само 2 спирки - Ramal.

 

Предлагат се билети за 1-2-3-5 и 7 дни за всички видове транспорт(без експресният 24 часов автобус до летището) в централната част, зоната на действие включва и летището като не се налага доплащане от 3 евро и втори по-скъп вариант за всички части, плюс лекото метро(което надали ще потрябва на някой) и някои по-далечни автобусни линии като  Толедо и Гуадалахара.

 

 

 

Подземния влак-ренфе(renfe) е с по-големи вагони и по-малко линии. Има спирка само на Т4, но може да се възползвате от него, понеже от Т4 до другите терминали има безплатен автобус.

С влака е по-бързо, по-удобно и по-евтино, понеже  няма допълнителната такса както  метрото.

Дали ще изберете един или друг вариант зависи от началната или крайната точка в Мадрид.

Може да се стигне с влака директно до Аточа или до центъра Sol, но след смяна на линията на влака или с прекачване на метро някъде по пътя, пак зависимост къде се отива.

Който има билет за влак от или до друг град, има право на безплатен билет от гарата до летището.

 

Някои хора взимат автобуси, особено, ако се гони друг автобус от гарата Авенида де Америка, иначе не е удачно, понеже е по-бавно.

 

Има и специален денонощен  експресен автобус от Atocha през  Cibeles,  на всеки 20 мин денем и на 35 мин през нощта, цената е 5 евро, плаща се на шофьора, като не се приемат банкноти над 20 евро. Този вариант е много удобен, ако трябва да се ходи рано сутринта или през нощта на летището, защото влак и метро тогава няма.

 

От 2020 година в Мадрид са пуснати   две  безплатни автобусни линии с цел намаляване на автомобилите в централната част.

Номер 001 е с начална спирка Аточа и стига до Монклоа. Втората линия 002 ще тръгне на 3 март и ще свързва Аргуеиес с Пуерто де Толедо.

 

 

Шофиране и паркиране в града.

 

По принцип няма нужда от кола, но ако някой минава през града или ще ходи по други места  и има кола, трябва да знае някои неща.

Шофирането като цяло не е някакъв ад, както е в някои други столици. Дори в центъра се кара нормално и не е натоварващо. Има много подземни паркинги,   всички улици в центъра са синя или зелена зона, разликата е в цената само. През нощта, събота следобед, неделя и по празниците е безплатно. Самото паркиране е трудно, налага се да се търси свободно място. Много важно, да се знае е, че има улици в самия център, където е забранено влизането с кола, освен, ако не живеете там, има камери и глобяват автоматично! Друго специфично няма.

 

 

Кои зони да избягваме?

 

Дали в хотел или апартамент всеки си преценя, идеята ми е да се знаят зоните, където е добре да не се отсяда и да се избягват. Те са в южната част от центъра, около спирките Lavapies, La Latina и Triso de Molina, там дори няма  какво да търсите  и денем защото си е живо гето..

mn.jpg

 

Не много подходящи и лицеприятни  са и улиците северно от улицата Gran Via, между спирките Callao и Gran Via.

 

 

Забележителности

 

Както във всяка голяма и стара европейска столица, такива има много и няма как да се опишат всичките тук, те не са някаква тайна, писано е много за тях   на десетки места в нета.

 

Хубавото на Мадрид е, че повечето неща са концентрирани и може да се ходи  пеш при желание. Може да се използват туристическите автобуси, има билети за един и за два дни, като разликата в цената е минимална.

Имат два маршрута за стария и за по-новия Мадрид.

 

Трети вариант е да се използва metro bus билета или туристическите билети за по няколко дни,за които писах в началото.

Качването на градски автобус става само от предната врата,  плаща се на шофьора или се вкарва билет за деня/те или 10-ен, ако имате  в машинката до шофьора,  слизането е само  от задните врати!

 

Ще изброя някои от по-важните неща за виждане и правене в Мадрид:

 

 

 

1. Посещение на нулевият километър на Puerta del Sol и виждане на мечката, която е символа на Мадрид.

2. Посещение на Plaza Mayor и mercado de San Miguel, като в San Miguel може да хапнете нещо, има много интересни неща!

3. Пробване на bocata de calamares, bocata e малка разрязана през средата франзела с пълнеж, в случая калмари.

4. Посещение по време на залеза на Templo de Debod

5. Посещение на La Catedral de la Almudena и Palacio Real

6. Посещение на гарата Atocha и ботаническата градина вътре.

7. Вижте plaza Las Ventas и "колизеума" за бикове.

8. Разходка от Cibeles по улица Gran Via до Plaza de España

9. Загубете се в централните малки уличи без посока, под Gran Via,  към Opera и Sol

10. Пробвайте типичното мадридско  ястие cocido madrileño, rabo de toro-опашка от бик.

11. Посещение на парка  Parque del Retiro

12. Посещение на Дон Кихот и Санчо Панса  на Plaza de España.

13. Вижте plaza de Cibeles, пощата, plaza Colon и plaza Neptuno.

14. Изпийте една бира в зоната на Chueca или в старата cerveceria alemana на площад Санта Ана, която е била посещавана и от Хемингуей

15. Посетете един или двата стадиона на  Реал и Атлетико Мадрид

 

 

 

Тук са събрани доста от по-известните и интересни неща, включително музеи и пр. в Мадрид.

 

В този сайт Тайните на Мадрид има доста интереси  неща, лошото е, че е само на испански.

 

Храна

 

Има много кръчми, ресторанти и места за по-скъпо или по-евтино хапване.

 

За бързо хапване на крак през деня, може да се оглеждате за менюта или за нещо във веригите заведение Museo de Jamon или тези. Има ги на много места из града.

 

Типично местно ядене е cocido madrileño, което е нахут, зеленчуци и месо, както и опашка от бик, хлебче с калмари - Boccaillo de calamares, чуроси за закуска, представляват пържени пръчки приличат на нашите мекици, охлюви, ядат се крака, уши, кървавица, муцуни от прасе, има ги и смесени в нещо като пача-callo madrileño. 

 

 

По обикновените кръчми, особено вечер е най-добре е да се поръчва само пиене с тапаси или половин, а на места и четвърт порция, така могат да се пробват много и различни неща и се практикува често при излизане.

 

Местата, където има малко или изобщо няма чужденци са северно от центъра, около метрата San Bernardo и Bilbao, квартала Malasañas. Ако искате да  видите чиста испанска, местна обстановка, идете в тази зона.

 

 

Друго място за любителите на месото е аржентинският  the knife,(сайта е само на испански) имат два ресторанта в Мадрид, не са в центъра, единият е до метро Arturo Soria, втория е доста по-далеч, до мола аутлет в S.S de los Reyes.

За 20-30 евро на човек може да преяде с много видове меса, най-вече телешкo на скара. В цената влиза и пиене.

 

 

Има всевъзможни ресторанти, като най-старият почти 300 годишен действащ ресторант в света е точно в Мадрид, зад plaza Mayor.

 

Местното мадридско вино не е нещо особено и не си струва да се търси, при условие, че има много по-добри от другите зони.

Местната бира Mahou е добра.

Водата от чешмите е  добра и става за пиене без проблеми, води се  най-хубавата  в Испания.

 

Клубове и дискотеки

 

По-известите са:

Ananda до Atocha, Kapital на улица Atocha,  Moma до  Gregorio Marañon,  Joy на центъра до Sol

В голяма част от клубовете и дискотеките, охраната са българи и румънци.

 

Пазаруване

 

Както във всеки голям град, има молове и магазини. Имайте предвид, че  известните   Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home са собственост на испанец.

 

Струва си да се погледнат и     обувките Camper, които са най-известната испанска марка  в света, но не по-зле от тях са испанските  Panama Jack, Callaghan, Fluchos, Geox, Pikolinos,  24H  и т.н., на цени са идентични или с малки разлики.

В покрайнините на града  има големи молове-аутлетове, като най-известните са в S.S de los Reyes и в Getafe .

 

Климат

 

 

Климатът е типичен умерено континентален с големи температурни разлики през деня и нощта, които през пролетта и есента   стигат и минават дори 20 градуса!

Зимата е мека, денем е минимум 5-6-7 градуса, сняг пада по няколко см веднъж на няколко години и още по-рядко се задържа повече от няколко часа.

Лятото преди години беше много горещо ставаше редовно 40 градуса, но в последните 5-6 години не е така. Има си пикове, когато минава 35-36 градуса, но това е 1-2 седмици през лятото. Влажността е много ниска и  примерно 30 градуса не се усещат като много.

 

chart.jpeg

chartt.jpeg

 

Източник http://www.worldweatheronline.com

 

Какво да се види в близост до Мадрид?

 

Несъмнено най-известното и емблематично място е Толедо, има ежечасно автобуси от автогарата на Plaza Eliptica и влакове от Аточа, които стигат по-бързо, но са по-скъпи, по-нарядко от автобусите и не се покриват от туристическия билет.

 

Ако някой вземе по-скъпият вариант на туристически билет зона Т, може да комбинира за 1-2 дни  Толедо и по-малко известният Alcalá de Henares, който е обект на Юнеско  и родно място на Сервантес.

 

Други интересни места са АранхуесСеговия и  Саламанка. Дори Саламанка, може да се види  без преспиване при по-ранно тръгване и по-късно връщане, който е много интерес и красив град, макар и по-слабо известен на чужденците.

 

Има влак  до близката планина, за любителите на природата или пък на ските през зимата.

 

Туристически капани

 

Кафенета и кръчми на самата Plaza Mayor, както и пред градинката пред двореца.

Като цяло трябва да се внимава, както на всяко място с милиони хора, има си джебчии и всякакви мошеници. Не се спирайте да говорите с подозрителни хора има различни схеми на действие, но целта е да откраднат нещо. Аз лично не съм имал проблем или дори опит с такива за толкова години, но знам, че те дебнат!

Има си просяци и музиканти тук-там, но не са агресивни, нито крадат.

В самият център е пълно със съмнителни хора продаващи копия на скъпи чанти, очила, ролекси,  сувенири и т.н., но не са опасни.

 

От доста години е забранено да се пие по улиците и градинките, сега глобяват, имайте го предвид. Преди беше много разпространено и модерно, виждал съм силни  гледки, но всичко вече е в миналото.

 

Връзки с други теми

 

Мадрид и наоколо

Мадрид

Нощувка до летището

Толедо

Около Мадрид

 

Ако някой се сети, че нещо важно трябва да се добави да казва.

  • Харесвам 29
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 6 години по-късно ...

Да допълня малко темата.

Направих типичната обиколки на тапас в Малазания и не само.

Никъде няма такива атмосфера, просто това е Мадрид 

Двете чинии  с тапас и бирате струват през 2022 по 5,50€, просто трябва да знае човек къде да иде.

тортия  с козе сирене и т.н.

накрая минах на автопилот 

 

 

 

 

59632217-08C2-4DF3-959A-2C50A8C94393.jpeg

3B924B46-7282-443A-8CDB-6D905C4132AF.jpeg

7C0E641B-2D38-4D11-991E-8AEC59A96531.jpeg

69DE0FD2-2DCC-4B3C-A836-B585AD9F8770.jpeg

AA10CF7F-01BD-4F00-BCDA-74D705BF9C71.jpeg

9C04989C-F8EB-4826-B1AE-6F7D3BB3EFBF.jpeg

AAA1F136-B41B-4AA7-BE9F-08BEB665ECF7.jpeg

928750BD-11EC-4D1E-BC9C-FC2884FEFD58.jpeg

EEF51331-6E86-4147-B358-C25D92E7FBC0.jpeg

45D73F41-9214-4CF5-B555-2ECDE2418A1E.jpeg

EA063B38-D61C-4618-A80D-A59CA3487A7E.jpeg

42FFFF9A-5FE0-43D1-90D8-EE8B2AF066C5.jpeg

A3CC6065-7B0C-4CF2-BD40-32523C46AE83.jpeg

B69005FA-5757-410C-94CC-629B9B217D19.jpeg

04DE6100-25F8-4A0F-882A-033B831E5C06.jpeg

19E4DB4E-63FE-4FEC-840B-D257D001DC40.jpeg

E3D62F41-5084-448E-82DD-248C352A02DA.jpeg

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.