Прескочи до съдържание

Българската пътешественичка Люба Кутинчева


Препоръчани мнения

Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910–1998)
http://www.archives.government.bg/events-4-640-%E2%80%9E%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%20%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%E2%80%93%20%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B0%20%D0%9A%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%20(1910%E2%80%931998)%E2%80%9C
Държавна агенция „Архиви“ участва в „Европейската нощ на музеите“  с изложба, посветена на малко известната българка Люба Кутинчева.
Повече от 2000 души разгледаха с интерес експозицията, проследяваща пътя на интересната пътешественичка, пътувала едно десетилетие (1929–1938) из страните на Магреба, Близкия и Далечния Изток до остров Сахалин и Япония. Колекцията от фотографии и картички, предоставени от самата нея на съхранение в Държавен архив – София, показва непознати и тайнствени за времето си места, и бележити личности, с които се е срещала: краля на Ирак – Файсал ибн Хусайн, султана на Маскат и Оман – Теймур ибн Файсал ибн Турки, Махатма Ганди, д-р Мухтар Ахмед Ансари, махараджата на Барода – Саяджирао Гаеквад III и др. Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев. (Изложбата е достъпна за посетители от 21 май до 30 юни 2016 в зала Архиви на ул. Московска 5, Държавен архив, София).

На сайта на Българското Национално Радио има интервю на Диана Цанкова с Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".
Първата българска пътешественица Люба Кутинчева позира до крале, султани и махараджи
http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100695589/parvata-balgarska-pateshestvenica-luba-kutincheva-pozira-do-krale-sultani-i-maharadji
Люба Кутинчева извървява трънлив и каменист, по думите й, път, който я отвежда в приказния свят на Сирия, Палестина, Египет, Абисиния, Ирак, Персия, Афганистан, Индия, Цейлон, Борнео, Филипините, Китай, Япония и още много краища в Далечния Изток, покрити с тайнственост и мистицизъм. Започва да пътешества през 1929 г., ала десетилетие по-късно авантюристичният й дух е укротен.

Тя тръгва едва деветнайсетгодишна, придружавана от своя съпруг, и се опитва да документира всички места, през които минава, разказва Михаил Груев, председател на държавните архиви. Люба Кутинчева прави снимки и ги поставя в нещо като лексикон, в който се съдържат посветителни надписи - на арабски, хинди, пущу, арамейски, японски, китайски и т.н. А днес тези текстове могат да се разглеждат и като учебник по чужди езици.

Младата българка преброжда земи и морета – останали все още блян за откривателския дух на много нейни сънароднички. Но опознава и двойнствената страна на света, който й се отплаща с душевни и физически страдания. „Сблъсках се с най-суровата действителност на живота и можах да видя колко и какви видове отрицателни човешки прояви има на този свят и до где може да отиде човешката злоба, алчност, завист и проява на най-низки страсти”, ще напише тя в единствения си пътепис, посветен на Япония.

Тя е привлечена от харизмата на големите антиколониални водачи по онова време. Ще видите нейни снимки с Махатма Ганди и сестра му, с Джавахарлал Неру. От друга страна, тя е феминистка, която съчувства на борбата за правата на жените в Третия свят и се опитва да ги подпомогне, пишейки за големи западни издания. Така че тя е една модерна жена в съвременния смисъл на думата, смята Михаил Груев.

Остава загадка как Люба Кутинчева успява да се добере до най-високопоставени особи, в чиято компания позира – кралят на Ирак Файсал ибн Хусайн, султанът на Маскат и Оман Теймур ибн Файсал ибн Турки, махараджата на Барода Саяджирао Гаеквад III и много други. Тя успява да прекрачи прага дори на недостъпните за чуждоверка хареми и да се запознае с незавидната съдба на мюсюлманските жени. Ала където и да се намира, тя запознава събеседниците си с България и нейната култура, пее им български песни и неизменно пътешества с трикольор на шапката си.

Родената през 1910 г. във Велико Търново, пътешественица остава абсолютно неизвестна за цели 80 години. Едва днес историците се опитват да научат повече за необикновената й съдба. Малкото, което се знае за нея е, че произхожда от род на интелектуалци, че завършва гимназия в Силистра – по онова време под румънска власт, че отива при чичо си в Турция и там изнася сказки за България. Владее френски, румънски, турски и руски език, а при пътуванията си научава арабски и есперанто. През 1935 г. заминава за Париж, за да учи журналистика и работи като кореспондент на Le Matin. В навечерието на Втората световна война – с разбито здраве и след десетгодишно отсъствие, тя се завръща в България. Умира през 1998 г., но как преминава животът й през комунистическия режим – това е поредната мистерия, която трябва да разбулят историците.

Не е преследвана, защото до войната нейният патос е антиколониален, феминистки, т.е. в широкия смисъл на думата – левичарски, но не комунистически. Това по някакъв начин й дава индулгенции пред новата власт и вероятно става причина тя да не бъде подложена на директни репресии. Макар че потъва в дълбока неизвестност до края на живота си, казва Михаил Груев.

През 1968 г. Люба Кутинчева предава своя архив на държавата и той може да бъде разгледан на изложбата „Мисия пътешественик”, която беше открита в Нощта на музеите в Държавната агенция „Архиви”.

  • Харесвам 29
Връзка към мнение

Уникална жена! Уникална в истинския смисъл на думата! Изпреварила с десетилетия всички останли!

Истинска магеланска душа! Поклон!!!

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Не забравяте за Анка Ламбрева, нали :)

http://www.sunshine.bg/prvata-blgarska-okolosvetska-pteshestvenichka-anka-lambreva

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Не забравяте за Анка Ламбрева, нали :)

http://www.sunshine.bg/prvata-blgarska-okolosvetska-pteshestvenichka-anka-lambreva

 

Браво на Анка-Магеланка! :)  :clapping:

 

Ето ги нагледните доказателства, че още по онова време българското общество е било изключително модерно и напредничаво, лишено от предразсъдъци, обърнато към бъдещето, а не към миналото.

Тези жени са истински народни будителки, имената им трябва да станат достояние на всеки българин, за да напомнят (на онези, които са забравили), да внушат увереност (на онези, които не знаят), че е вярно - и ний сме дали нещо на светът. И ний сме равни с другите народи, а не сме „заден двор“, „малък брат“ и други подобни тъпотии.

 

 

 

За широката й обществена дейност твърде интересно се изказва сър Ж. М. Томпсън: “Лично за себе си, като учител и литератор с дългогодишна опитност, по-късно като министър на народното просвещение, и днес като член на Парламента и президент на Върховния коронен съд, в моята 83-годишна възраст и живот, прекаран повечето в тая страна, едва миналата година срещнах за пръв път български поданик. За мен беше удоволствие да се запозная с госпожица Анка Ламбрева от Карлово, девойка с образование, възпитание и високи идеали, факт, който ме накара да мислим тъй и за целия български народ. Ако една страна можа да роди една дъщеря с достойнство, характер и високи идеали, трябва да е страна с хора също с високи идеали и фини възглядове.”

 

В началото на Втората световна война я кандърдисват да се откаже от българското си поданство и да осъди България. Самият външен министър на Иран й предложил това, като й обещал, че след това ще има почести и слава в неговата съвсем не бедна родина. По това време Иран е английско владение, а България е във война с Англия. Макар да е живяла твърде малко в България, Анка Ламбрева отказва с думите: “Господа, аз съм българка и не мога да съдя родината си!

 

:queen:

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

 

 

Тя е първата европейка, посетила свещените за исляма градове Мека и Медина.

 

!!!

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Сега се поразтърсих и намерих това: Книгите на Анна Ламбрева „Карлово и карловци след Освобождението” и „Царицата на южните морета. Из моята околосветска обиколка” може да си закупите от Исторически музей – Карлово.

 

Някой от Карлово от форума? :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако има начин да се набави и прибута една книга  „Царицата на южните морета. Из моята околосветска обиколка” към София?

Не е спешно, ще почерпим :)

Редактирано от Двуцветко
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако има начин да се набави и прибута една книга „Царицата на южните морета. Из моята околосветска обиколка” към София?

Не е спешно, ще почерпим :)

Ще проверя и ще ти пиша.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако има начин да се набави и прибута една книга „Царицата на южните морета. Из моята околосветска обиколка” към София?

Не е спешно, ще почерпим :)

Книгата я има и струва 5 лв. Това е една малка книжка. За прибутването пиши ми на лични, как да ти я пратя.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.