Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Този паркинг е идеален при концерти в НДК - оставяш си колата, с метрото до центъра на София и после по обратния път. Когато ми се е налагало да го ползвам е бил почти празен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
21 hours ago, Erin said:

2000 коли...мисля, че ще се намери едно място и за моята кола 😉

А може ли малко напътствия как да го открия - досега не съм шофирала до София, само са ме возили и имам известни притеснения 🙄 как да го въведа в навигацията, като метростанция Интер ЕКСПО център или друго?!?

https://goo.gl/maps/fRDsj2hFtT12

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, Erin каза:

А може ли малко напътствия как да го открия - досега не съм шофирала до София, само са ме возили и имам известни притеснения 🙄 как да го въведа в навигацията, като метростанция Интер ЕКСПО център или друго?!?

Може. :wink3:
Няма смисъл от притеснения, лесно е, имаш перфектни ориентири - на влизане в София по Цариградско шосе, там където са високите сгради - отляво наклонената кула и другия небостъргач, а отдясно - тази, която е малко като шанца :wink3: - след като подминеш "шанцата", се отклоняваш надясно в локалното, после държиш лявата част на локалното и веднага след зебрата пред хотел Експо се намира  входът за паркинга, ето схема:

image.png.38acc9bd641cda79c8221eb12988f39a.png

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 17 часа, Фичо каза:

Може. :wink3:
Няма смисъл от притеснения, лесно е, имаш перфектни ориентири - на влизане в София по Цариградско шосе, там където са високите сгради - отляво наклонената кула и другия небостъргач, а отдясно - тази, която е малко като шанца :wink3: - след като подминеш "шанцата", се отклоняваш надясно в локалното, после държиш лявата част на локалното и веднага след зебрата пред хотел Експо се намира  входът за паркинга, ето схема:

image.png.38acc9bd641cda79c8221eb12988f39a.png

Благодаря много! 

Паркинга е с много лесен достъп! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз не мога да се начудя - как в този форум са се събрали хора, които са готови във всеки час на денонощието,  да помагат, да отговарят, да ориентират и прочие. Ако всички българи бяха такива, колко хубаво щеше да бъде.

• Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към коментар

Не знам дали това е правилната тема, но искам да попитам нещо. Решихме с приятел,  лятото да ходим на концерт на KISS в Краков и официално билети за концерта се продават на livenation.pl . Днес опитах са купя, но ме изненадаха неприятно с това, че няма опция билета да се издаде на pdf и да си ги принтираме от тук. Най-евтината опция е да го пратят с полски пощи за 27 злоти (около 12.50 лв) и пише, че срока за доставка е 14 работни дни, което е доста глупаво в 21 век, а и ме притеснява да не се затрият някъде по трасето. Някой може ли да ме посъветва за евентуално някакво друго решение или ако някой магеланец ходи към Полша преди средата на Юни ако може да ми съдейства с купуването ?

Връзка към коментар

Няма да се затрият , по същият начин купих билети от хърватски сайт за концерт в Сърбия, пристигнаха след 3 дни с куриер. Предполагам , че техните пощи ще генерират тракинг номер и ще ги предадат на куриерска фирма.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@edbloom, колко време е необходимо за доставка в Краков? Виж какъв им е срока и евентуално да дадеш адреса на нашия апартамент, та да можем да ги получим там. Ние ще сме от 29 април до 2 май, но до 1 май трябва вече да са при нас. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! Извинявам се ако не е тук мястото на поста ми, но не можах да го определя точно, просто ми е любопитно. Днес над центъра на Бургас много ниско прелетя самолет. Проследих го на flight radar и се оказа, че е карго, излитал и кацал често в Бургас. Но кацал в Чад, Баку, Кандахар.  Следих го, докато кацне в Кабул (като при влизането в Афганистан, ми изчезна началната точка и се смени името). Та, какви ги вършим с тези страни - за Чад нищо не можах да се сетя, но за Кабул - дали оръжия пренася? Вече два часа се вкарвам във филми и ми е много любопитно, като добавим, че и според радара над Афганистан друг самолет няма. Screenshot_20190410-220436.png.703c2e9903ab893fee65593a03c4c8da.pngScreenshot_20190410-230436.png.7eb84214e15c4c831bf2d0193227d8da.png

Screenshot_20190410-223809.png

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, dorita каза:

но за Кабул - дали оръжия пренася? Вече два часа се вкарвам във филми и ми е много любопитноScreenshot_20190410-230436.png.7eb84214e15c4c831bf2d0193227d8da.png

Screenshot_20190410-223809.png

Може и оръжия да са, може и друго оборудване - военно или цивилно. Със сигурност оръжие, произведено в България, се ползва от афганистанката армия, а може би и не само от армията. България е един от сериозните производители (и съответно износители) на конвенционални оръжия от типа противотанкови гранати, мини за минохвъргачки, муниции за леко и тежко автоматично оръжия и пр.
Също така ние имаме военен контингент в Афганистан - мисля една рота на летището в Кабул, който контингент се нуждае от снабдяване, а вероятно правим доставки на разни неща и за военните от други страни.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

За рубриката домашен майстор 🙂 Ситуацията е следната:

- вграден плот с котлони, електрически и газови, като предишните собственици много оптимистично са сложили газовите, а газ няма изгледи да прекарват скоро

- вградена фурна, която е изгорял долния нагревател

- бушон свързан с тези два уреда, който пада постоянно, дори ако е включен само единия котлон на 3 - не се знае дали проблемът е в уредите или в бушона

Обмисляме да сменим плота с по-модерен и фурната, която така и така е изгоряла. Въпросите са следните:

1. Имайки предвид, че и плота и фурната са вградени, лесно ли би станала замяната, ако съвпадат размерите на отворите или трябва да търсим майстор? 

2. Ако подмяната на уредите не оправи проблемите с бушона, като цяло лесно ли се сменят от тези новите бушони? В общежитието на гимназията навремето бях професионалист да оправям тия с жичката, ама с новите май е по-сложно 🙂

Нивото на личното ми майсторство е като цяло за кръжок "Пречат ми ръцете". Т.е. всичко по-сложно от поставяне на уреда, свързването му в мрежата и завиване на 1-2 болтчета е извън компетенцията ми. Ако ставаше въпрос за свободно стоящ уред сигурно щях да се справя, но май вградените са по-пинизчийски? Да е живо и здраво парти грилчето, с него сме принудени да правим почти всички готварски магии, ама това е много ограничаващо и хич не е дългосрочно решение 🙂

Редактирано от Георги
Връзка към коментар
На 10.04.2019 г. в 21:27, edbloom каза:

Не знам дали това е правилната тема, но искам да попитам нещо. Решихме с приятел,  лятото да ходим на концерт на KISS в Краков и официално билети за концерта се продават на livenation.pl . Днес опитах са купя, но ме изненадаха неприятно с това, че няма опция билета да се издаде на pdf и да си ги принтираме от тук. Най-евтината опция е да го пратят с полски пощи за 27 злоти (около 12.50 лв) и пише, че срока за доставка е 14 работни дни, което е доста глупаво в 21 век, а и ме притеснява да не се затрият някъде по трасето. Някой може ли да ме посъветва за евентуално някакво друго решение или ако някой магеланец ходи към Полша преди средата на Юни ако може да ми съдейства с купуването ?

Ние много пъти сме купували така билети и почти винаги са пристигали, но веднъж не дойдоха. Бяхме взели за U2 в Загреб и билети така и не пристигнаха. Писахме, че няма билети и от хърватския eventim сайт ни казаха да отидем в офиса им в Загреб преди концерта и оттам ще ни извадят дубликат срещу някакъв документ за самоличност. Като отидохме анулираха билетите, които бяха изпратили по пощата и ни издадоха нови. Така че дори и да не пристигнат, винаги има вариант да се сдобиеш с билетите на място.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 26 минути , Георги каза:

1. Имайки предвид, че и плота и фурната са вградени, лесно ли би станала замяната, ако съвпадат размерите на отворите или трябва да търсим майстор? 

Моите уреди изискваха монтаж от сервиза на продавача за да имат гаранция. Когато купуваш новите, можеш да попиташ и това. Безплатно беше - просто се записва час.

За мен с изгорял реотан на фурната и непрекъснато падащ бушон, работата си е за електротехник. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 27 минути , Георги каза:

- вграден плот с котлони, електрически и газови, като предишните собственици много оптимистично са сложили газовите, а газ няма изгледи да прекарват скоро

- бушон свързан с тези два уреда, който пада постоянно, дори ако е включен само единия котлон на 3 - не се знае дали проблемът е в уредите или в бушона

Обмисляме да сменим плота с по-модерен и фурната, която така и така е изгоряла. Въпросите са следните:

2. Ако подмяната на уредите не оправи проблемите с бушона, като цяло лесно ли се сменят от тези новите бушони? В общежитието на гимназията навремето бях професионалист да оправям тия с жичката, ама с новите май е по-сложно 🙂

Нивото на личното ми майсторство е като цяло за кръжок "Пречат ми ръцете". Т.е. всичко по-сложно от поставяне на уреда, свързването му в мрежата и завиване на 1-2 болтчета е извън компетенцията ми. Ако ставаше въпрос за свободно стоящ уред сигурно щях да се справя, но май вградените са по-пинизчийски? Да е живо и здраво парти грилчето, с него сме принудени да правим почти всички готварски магии, ама това е много ограничаващо и хич не е дългосрочно решение 🙂

Дистанционно надали ще стане, ама да пробвам.

Плотовете са почти идентични, ама почти, при лично се наложи да престъргвам леко за новия, та не се знае, дали ще пасне идеално, иначе е повече от елементарно.

Ел. котлона само един ли е? Ако не е, като се пусне само втория пак ли пада бушона? Може да пробваш с единия-проблемния  на 2 и другия на макс дали пак пада.

Нагревател на фурна се сменя лесно и струва  малко, но ако фурната е много стара може да няма смисъл.

Бушон се сменя още по-лесно, ако се наложи, но по-скоро дерта е в уредите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Alexander каза:

Плотовете са почти идентични, ама почти, при лично се наложи да престъргвам леко за новия, та не се знае, дали ще пасне идеално, иначе е повече от елементарно.

Ми да извадя стария, да видя измеря колко е дупката и да ходя да купувам? Виждам, че технополис имат 10% отстъпка, така че мога по-бързо да се задействам...ама това с гаранцията не ми се ще да я губя. 

2 са котлоните, пада бушона и с двата. При фурната също падаше, до колкото си спомням де, не сме я ползвали скоро заради разваления нагревател. А иначе старичка е, може би модел от 2007-а, от когато е жилището. 

Връзка към коментар

Щом пада  и от двата колтона и от фурна, която е отделен уред, първо трябва да се види бушона, а може и нещо инсталацията да има дерт, обикновено ги връзват уредите с едни клеми, които може да са разтопени или да дава на късо някъде.

Това за гаранцията може да е така за някои фирми. На мен лично никой нищо не  ми каза за това и си го сложих сам плота.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Виж първо кой бушон пада- на фазата или на нулата-новите жилища имат и на двете бушон и много често,ако има утечка пада нулата.Щом има нещо изгоряло в печката,може да дава проблем с нулевия бушон.При подмяна на уреда този проблем ще се реши от само себе си.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , bratvlad каза:

Виж първо кой бушон пада- на фазата или на нулата-новите жилища имат и на двете бушон и много често,ако има утечка пада нулата.Щом има нещо изгоряло в печката,може да дава проблем с нулевия бушон.При подмяна на уреда този проблем ще се реши от само себе си.

А как да разбера дали е фаза или нула падащия бушон?

Връзка към коментар

Най-лесния начин е с фазомер.Като изключи предпазителя, предполагам има и други контакти които са вързани към този кръг.Бръкни смело и в двете гнезда на някой от контактите(да не използвам термина дупки) и виж дали ще светне лампичката на фазомера.Ако светне. бушона е на нулата,ако не светне е на фазата.Ако имаш достъп до падналия бушон,пак с фазомера виж дали в горния му край на клемата ще светне лампичката.

Редактирано от bratvlad
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, Георги said:

А как да разбера дали е фаза или нула падащия бушон?

Най лесно е на самия бушон да видиш колко ампера пише: 16, 20,32,50 и т.н. , но ако не е т.нар "марков"  каквото и да пише все тая 🙂

Ако външните размери на плота съвпадат с новия проблемняма, същото важи и за фурната, защото има и нестандартни "по-високи" фурни.

Ако става въпрос за София, въпреки че съм ИТ инженер 😉 , мога да помогна безвъзмездно, защото никога за такива дейности не съм викал майстори  и за апартамент и за къща и за вила 🙂 

Връзка към коментар
На 13.04.2019 г. в 20:29, Георги каза:

🙂

Положението е за електротехник- възможни са много варианти според това как са свързани уредите, има ли дефектнотокова защита, дава ли нещо на късо, какъв е бушона и т.н. За лично спокойствие може да се допиташ до професионалист, който да направи нужните замервания - няма да е нито скъпо, нито времеемко. После вече ще прецениш как да действаш с подмяната на уредите. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Георги, колко ампера е този бушон. Давай от простото към сложното.

Ако не знаеш и не можеш да го видиш някъде - дръпни фурната, контакта почти сигурно е там. Откачи котлоните и фурната и закачи една печка (отоплителна). Като падне бушона - значи той е виновен.

За дупката на плота - по моделите нищо ли не намираш в Интернет. Обикновено има картинки с размери.

Ако решиш да правиш нещо от описаното по-горе - нали ще съобразиш кое действие с включен бушон и кое с изключен … да не осиротее форума.

Успех!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще се включа и аз като питащ в тази тема със следният казус: 

Обмислям покупката на някакъв лаптоп за домашно ползване – Офис пакет, интернет, филми, музика и т.н. Понеже последните 10 г. не съм се интересувал от хардуер ще съм благодарен ако някой помогне.

Определил съм си някакви критерии, примерни:

-          Екран 14 или 15 инча

-          Интел процесор

-          Поне 8 ГБ РАМ

-          Бюджет до 1000лв. и май това е .

Все още не съм наясно дали да е нов или втора употеба, затова прилагам списък с няколко модела, които съм си харесал набързо нета.  Разбира се отворен съм за всякакви мнения и предложения.

Нови ( за съжаление без Windows)

·         Лаптоп Dell Inspiron 3580 with processor Intel® Core™ i5-8265U up to 3.90 GHz, Whiskey Lake, 15.6", Full HD, 4GB, 1TB, AMD Radeon 520 2GB, Linux, Black  - 1029 lv.

·         UltraBook ASUS VivoBook S15 S530FA-BQ022 with processor Intel® Core™ i5-8265U up to 3.90 GHz, Whiskey Lake, 15.6", Full HD, 4GB, 256GB SSD, Endless OS – 1099 lv.

·         Лаптоп HP 15.6'' 15-da0048nq, FHD with procesor Intel® Core™ i5-8250U (6M Cache, До 3.40 GHz), 8 GB DDR4, 256 GB SSD, GeForce MX110 2 GB, FreeDos, Black-  1000 lv.

·         Лаптоп Dell Inspiron 3580 с Intel Core i7-8565U (1.8/4.6 GHz, 8 M), 8 GB, 256GB M.2 NVMe SSD, AMD Radeon 520 - 2 GB GDDR5, Ubuntu, черен DI3580I78565U8G256GRDN_UBU -1240 лв.

Лаптоп ASUS X542UA-DM524 processor Intel® Core™ i7-8550U up to 4.00 GHz, Kaby Lake R, 15.6", Full HD, 4GB, 1TB, DVD-RW, Intel UHD Graphics 620, Endless OS, Matt

Втора употреба

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (3 Gen) 14386 Intel Core i7-5600U 2.60GHz / 8192MB / 256GB SSD / No CD/DVD / Display Port / Web Camera / 14" Touch - лаптоп втора употреба

- HP ZBOOK 15 G2 FHD IPS I7-4710MQ 2X8GB SSD 240GB + HDD 500GB 

- Dell Latitude E7440 12383 втора употреба Intel Core i7-4600U 2.10GHz / 8192MB / 256GB SSD / No CD/DVD / HDMI / Web Camera / 14" HD - лаптоп втора употреба

Не знам доколко е уместно да публикувам линкове. 

Някой ако има опит с покупките 2-ра употреба от известните сервизи/магазини, ще е от полза. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.