tatsumaru Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Здравейте,Бях решил да си купя INR от България на път към Индия, но разбрах, че всъщност вносът и износът на индийска валута от Индия е забранен за чужденци. На практика това означава, че трябва да си купя INR като пристигна в Индия.Трябват ми около 120,000 INR, което е около 3150 BGN. Интересува ме кой е най-добрият начин да си купя INR в Индия и къде мога да видя курсовете предварително, за да си направя сметките. Благодаря, предварително. Връзка към коментар
violeta Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Интересно! Сега разбирам за тази забрана... Аз спокойно внасях (не съм изнасяла, защото всичко се изхарчи) пари в Индия. Влязох и излязох през летището в Делхи и никой не ме е питал или проверявал за валута... Връзка към коментар
Мрън Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Има такова правило да, доколко се спазва е друг въпрос. Ние обменяхме в чейндж бюра, като задължително питаш колко пари ще ти дадат и тогава сменяш. Даже и по няколко пъти питаш и уточняваш дали това е точно сумата, която ще получиш накрая. За по-голяма сума са склонни на по-добър курс. Вземи си хотел с включен pick-up от летището, така ще можеш после в града да си смениш. Ако имаш други въпроси за Индия питай смело. 1 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Може и да има подобна забрана, но това все пак е Индия, а не Германия. Законите и нормите са относително нещо. Не е никакъв проблем да внесеш и изнесеш пари от там. Вече ако имаш цяла чанта с пари, може би ще е проблем, но 300-400 лв. в рупии със сигурност не е проблем. 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Помня само , че на летището в Делхи курсовете бяха голямо дърво. Томас Кук - мошенници най-долни !!! Има още едно бюро на летището , дето поне комисионна не си слагат. Купи рупии от София да имаш за начало и после на място във всяка банка. Има и чейндж бюра. 3 Връзка към коментар
tatsumaru Публикувано: 13 юли, 2016 Автор Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 За престоя ми там ще ми трябват около 6000 лв.1. Единият вариант е да ги обменя в долари/евро в България и да ги внеса в Индия и после локално да ги конвертирам в INR в чейндж бюро или банка. (Двойно превалутиране, не ми звучи много изгодно)2. Другият вариант е да си ги заредя в банковата сметка и там да тегля от банкоматите от дебитната карта, ама с тия лимити на банкоматите има да си ги тегля парите 1 седмица. 3. Третият вариант е да си ги купя рупиите от България, да скрия около 200-220 000 INR в чекирания багаж и да се надявам, че няма да ми го проверят. Това ми се струва малко рисковано, ама кой знае. Някак си не ми се иска да платя 500 лв в комисионни и такси за превалутиране и т.н. Да не говорим че курсовете на БГ чейндж бюрата са особено изгодни.Как мислите? Връзка към коментар
Мрън Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Банкоматите в Индия не са особено популярни, та не разчитай да има наблизо, ако ти потрябват. Cash is king. В Индия курсът при обмяна например на над 100 - 200 веро си беше ОК, пак казвам може да се пазариш. Не мисля, че загубата ще е толкова голяма. Пари в чекиран багаж ??? Аз нищо по-ценно не бих сложила в куфара от дрехи и обувки. 3 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Според мен направи комбинация между 1 и 2. Но имай предвид, че доста български банки биха блокирали карта с 7-8-9 тегления от Индия. Каквото и да си говорим, малко съмнително изглежда 1 Връзка към коментар
Yabandzhieva Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 През март пътувах до Индия и обмених пари в София, не съм имала проблем. На връщане ми останаха рупии, с които се прибрах в БГ и също не съм имала проблем. Бяхме група с около 60 човека и никой не беше проверяван за пари. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 13 юли, 2016 Сподели Публикувано: 13 юли, 2016 Спокойно бе Индия не е чак толкова тъмна Индия . Имат си банки , лъскави офиси , има и улични чейндж бюра пред които обикновенно има служители с пушки кремъклийки. Има и банкомати в банките , дето мобе би курса ще ти е най-изгоден. Може да си избираш лимитите за теглене със заявление към БГ банката и също предваротелно уведомление за да не се налага да плащаш скъп роуминг. То и за това има цяр де 3 Връзка към коментар
tatsumaru Публикувано: 15 юли, 2016 Автор Сподели Публикувано: 15 юли, 2016 и също предваротелно уведомление за да не се налага да плащаш скъп роуминг. То и за това има цяр де Може ли да обясниш малко повече за това, че не те разбрах. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 15 юли, 2016 Сподели Публикувано: 15 юли, 2016 Преди заминаване може да уведомиш банката , че ще пътуваш в Индия за да не ти блокират случайно картата. Има описани такива случаи. Тогава почват едни телефонни разговори с България на много неприятни цени. Има различни нива на лимити за теглене , които може да си избираш. Провери в твоята банка какви са възможностите. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 15 юли, 2016 Сподели Публикувано: 15 юли, 2016 (редактирано) За престоя ми там ще ми трябват около 6000 лв. 1. Единият вариант е да ги обменя в долари/евро в България и да ги внеса в Индия и после локално да ги конвертирам в INR в чейндж бюро или банка. (Двойно превалутиране, не ми звучи много изгодно) 2. Другият вариант е да си ги заредя в банковата сметка и там да тегля от банкоматите от дебитната карта, ама с тия лимити на банкоматите има да си ги тегля парите 1 седмица. 3. Третият вариант е да си ги купя рупиите от България, да скрия около 200-220 000 INR в чекирания багаж и да се надявам, че няма да ми го проверят. Това ми се струва малко рисковано, ама кой знае. Някак си не ми се иска да платя 500 лв в комисионни и такси за превалутиране и т.н. Да не говорим че курсовете на БГ чейндж бюрата са особено изгодни. Как мислите? Не, в никакъв случай не слагай пари в чекирания багаж, те ги виждат на рентгените и ще останеш без тях.Просто някой по трасето ще ти ги отмъкне.Въобще - нищо ценно в чекирания багаж. :blush: Според мен, не разчитай на 100% на кредитната карта. Всичко се случва - на мен веднъж едната карта ми блокира и ми я глътна банкомат / добре, че беше в банка, та си ми я дадоха/, а на другия ден се опитаха да ми източат другата кредитна карта, та се наложи да се обадя в банката и да я блокирам и нея. За това - винаги си нося кеш, никога не разчитам само на КК. Редактирано 15 юли, 2016 от AlexandraKo Връзка към коментар
tatsumaru Публикувано: 21 юли, 2016 Автор Сподели Публикувано: 21 юли, 2016 Благодаря за отговорите, определено ми бяха полезни.Един последен въпрос, тъй като за последно летях като малък и вече не помня...Когато се прекачвам между различните линии трябва ли да си взимам багажа от едната линия и да го чекирам наново към линията на която се прекачвам или това става автоматично от персонала на летището - т.е. те се грижат за багажа от до. И май имаше някаква разлика като се преминава от вътрешна на външна линия... Връзка към коментар
ACM Публикувано: 21 юли, 2016 Сподели Публикувано: 21 юли, 2016 Ако всичко е на един билет, демек имаш примерно SOF-DOH-DEL, то багажът ти автоматично ще се озове в Делхи без да има нужда да правиш каквото и да било. Връзка към коментар
Мрън Публикувано: 21 юли, 2016 Сподели Публикувано: 21 юли, 2016 Благодаря за отговорите, определено ми бяха полезни. Един последен въпрос, тъй като за последно летях като малък и вече не помня... Когато се прекачвам между различните линии трябва ли да си взимам багажа от едната линия и да го чекирам наново към линията на която се прекачвам или това става автоматично от персонала на летището - т.е. те се грижат за багажа от до. И май имаше някаква разлика като се преминава от вътрешна на външна линия... Напиши какъв точно е билетът, възможно е да се наложи ако имаш вътрешен полет в Индия. Връзка към коментар
tatsumaru Публикувано: 24 юли, 2016 Автор Сподели Публикувано: 24 юли, 2016 Напиши какъв точно е билетът, възможно е да се наложи ако имаш вътрешен полет в Индия. => SOFIA - DOHA - DELHI - PUNE <= PUNE - GOA - DOHA - SOFIA Връзка към коментар
Мрън Публикувано: 24 юли, 2016 Сподели Публикувано: 24 юли, 2016 А, Делхи - много е готино летището На един билет ли са? По принцип би трябвало да са на един терминал - терминал 3 - вътрешни и международни. Коя е авиокомпанията изпълняваща DELHI - PUNE? Само нискотарифните излитат за вътрешни полети от Терминал 1. Може да видиш на сайта на летището. Според мен ако е на един билет трябва да е ОК с багажа, но може да ти се наложи да минеш паспортен контрол в Делхи (не съм сигурна, само предполагам, може и да не съм права). Връзка към коментар
tatsumaru Публикувано: 24 юли, 2016 Автор Сподели Публикувано: 24 юли, 2016 (редактирано) Коя е авиокомпанията изпълняваща DELHI - PUNE? Според мен ако е на един билет трябва да е ОК с багажа, но може да ти се наложи да минеш паспортен контрол в Делхи (не съм сигурна, само предполагам, може и да не съм права). Не съм сигурен какво значи на един билет. С Qatar Airways съм до Delhi, а от Delhi до Pune съм с Air India Limited. Купих си го онлайн от usitcolours, написах Sofia до Pune и като го купих ми пратиха един PDF да си принтирам. Това един билет ли е? Има едно нещо, което малко ме притеснява. Понеже рядко пътувам със самолет и нямам много опит, гледах основно цената и дължината на полета да не е прекалено голяма. Само че не обърнах много внимание на прекачванията и после забелязах, че в Doha имам време за прекачване 1 час и 35 мин. и се притеснявам дали няма да е прекалено малко. Редактирано 24 юли, 2016 от tatsumaru Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 24 юли, 2016 Сподели Публикувано: 24 юли, 2016 На летището в София ще ти кажат докъде ти чекират багажа и дали трябва да си го сменяш в Делхи. Връзка към коментар
Мрън Публикувано: 24 юли, 2016 Сподели Публикувано: 24 юли, 2016 (редактирано) Air India са ОК, те са от Терминал 3 за вътрешни полети също. Един билет означава, че имаш един резервационен номер за всички полети и т.н. В смисъл не си си купил билета отделно до Делхи, а после например от друго място Delhi - Pune. Щом Quatar продават билети с подобна връзка, значи може да се направи за това време. Ако нещо закъснее или изпуснеш връзката за Делхи (естествено не, защотото си се мотал някъде, а по обективни причини) отиваш на гишето на Quatar и те ще ти кажат какво следва. Да, на летището в София ще ти кажат за багажа, ще ти дадат и бордни карти - няма проблем да ги питаш. Спокойно и дано си прекараш добре в Индия. Редактирано 24 юли, 2016 от Мрън Връзка към коментар
tatsumaru Публикувано: 26 юли, 2016 Автор Сподели Публикувано: 26 юли, 2016 Благодаря на всички за полезната информация. Връзка към коментар
Bandit Queen Публикувано: 21 юни, 2018 Сподели Публикувано: 21 юни, 2018 Темата е стара, но я повдигам, за да я актуализирам, би могла да бъде полезна за тези, на които им предстои пътуване. Ако не ви е наложително и спешно, по-добре не обменяйте валута на летището. Не е никак изгодно, а в не малко случаи е свързано с големи формалности. - Най-добре е чрез Forex карта. В Делхи има няколко офиса, които работят с Форекс. Аз ползвам American Express на Cannought Place, но по принцип във всички одобрени от RBI (Reserved Bank of India) банки оперират с него. - АТМ-ите работят нормално поне в по-големите градове е така, няма повод за притеснения. Ако са в неизправност - си пише, но дори да ви се случи да попаднете на неработещ, обикновено има гард, който би ви насочил към най-близкият работещ. - SBI (State Bank of India), PNB (Punjab National Bank), IOB (Indian Overseas bank), HDFC и ICICI са надеждни банки, в които може да обмените валута. - Валута може да обмените и в пощенските клонове. Там има офиси на Western Union. В по-големите хотелски вериги - също има WU - В повечето курортни центрове ще видите специално обособени офиси за обмяна на валута..някои от тях са звено към съответната туристическа агенция, но курсът обикновено е доста завишен и комисионната висока. Един съвет от мен- снабдете сеи дръжте в себе си , колкото се може повече дребни пари. Такива ще ви трябват навсякъде. В курортите, по пазари, рикши и дребни търговци често използват хитрини и отказват да връщат ресто под предлог, че нямат дребни. Освен това, напоследък се говори, че новият премиер готви нова смяна на банкнотата от 2000 рупии (след внезапния бан на старите от по 500 и 1000 и въвеждането на 2000-та). Това става без предупреждение като мярка срещу черната икономика и преди година и половина имаше голяма суматоха с парите, от която пострадаха най-силно чужденците. Затова най-добре е да разчитате на "малките" банкноти. И още нещо, което може би ще е добре да спомена, макар че не е свързано с парите, но от известно време насам всеки, който влиза в страната с Е-виза получава на летището безплатна СИМ карта с включени безплатни минути и интернет и валидност максималния срок на визата 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега