Прескочи до съдържание

Амстердам през октомври-предстоящо пътуване


victorstoyanoff

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци,

 

Всяка година в края на октомври с жена ми имаме традиция да пътуваме на ново място,непосетено досега.Идеята е да посрещаме рождения ми ден(27.10) на различно място,с нови емоции и с нова енергия.И така тази година дойде ред на Нидерландия и по-точно Амстердам и околностите.Датите са 24.10--29.10.Летим директно до Амстердам поради малката разлика в билетите за тези дати спрямо другите превозвачи.След дълго ровене и чудене между хотел със закуска и типичен холандски дом/апартамент през Airbnb засега май надделява идеята да си закусим хубаво в хотела и оттам цял ден обиколки.Набелязаният хотел е Holiday Inn Express Amsterdam Sloterdijk Station--с много добри отзиви,но далеч от центъра.Не е драма,тъй като е на 5 мин с влак от Amsterdam Centraal а оттам ще обикаляме пеша.Изчетох темите за Амстердам,транспорта и кратките въпроси и все пак имам няколко неясноти,за чието решаване ще ви помоля за помощ.Планът е от тези 5 дни поне 2 или 3 да попътуваме извън столицата,набелязаните градчета са-Utrecht,Haarlem,Delft,Leiden,Volendaam,евентуално Хага и Zaanse Schans.Придвижването мисля е основно с влак от А.Centraal.Как да ги групирам така че имаме по няколко часа за разглеждане и да се върнем навреме?

План по дни мисля да не правя,ще се съобразяваме с времето.От многото музеи при хубаво време ще посетим само Van Gogh и другото ще са разходки по каналите :) Ако вали Rijksmuseum и т.н.

Въпросите които ме мъчат са следните:

Разписанието на влаковете ще следя от ns.nl,билети купуваме от гише или автомат на гарата,за предпочитане отиване-връщане,но някъде четох че важат за деня.Означава ли това че не са обвързани с конкретен час и се качваме когато решим?Машините за билети работят ли с BG банкови карти или кеш евро?

Валидирането на билетите във влака при качване и слизане ли е?

Има ли нужда от допълнителен билет за куфарите от летището до Sloterdijk с влак?

Тъй като всяка вечер ще се прибираме от Centraal до Sloterdijk с влак,има ли вид карта за пътуване която можем да ползваме?

Има ли смисъл посещение на Volendaam дори при хубаво време,има ли какво да се види?

 

Благодаря предварително!

Връзка към мнение

- Да, точно това означава, няма значение кога ще тръгнеш и кога ще се върнеш - като купиш двупосочен само го маркираш на влизане и излизане и тка. Машините са билети работят с български банкови карти, макар че съм срещал засечки както с тях, така и със холандски. В краен случай на изброените от теб места има гишета колкото искаш. 

 

- Валидирането не е във влака, а на перона или малко преди перона, в зависимост от гарата. Гейтовете за валидиране и машинките са достатъчно видими, да не говорим, че целия трафик минава през тях, така че нямат изпускане. Не става валидиране вътре във влака, трябва да си го свършил преди да се качиш. 

 

- Няма нужда от допълнителен билет за куфарите. 

 

- Специално за влаковете, не мисля че има удобен продукт за вас. Ако имаш удобно прибиране и отиване с градски транспорт може да помислиш за анонимна ов чипкарта, 7.50 ще се избият за 5 пъти возене до центъра и обратно със сигурност. 

 

- Макар и цяла Холандия да е на вода, Volendaam е от малкото места, където можеш да изпиташ чара на малко рибарско градче. Бил съм за един следобед там и вечеря с риба в многобройните заведения по брега, супер беше. 

 

Сега по основната тема, посочените от теб градове и места бих ги разделил по следния начин: 

- Zaanse Schans и Volendaam, по половин ден или няколко часа и за двете, перфектен ден ще е, ако времето е съюзник. 

- Leiden и Delft - също по половин ден за двата, повече наблегни на Delft. Евентуално, ако решиш за Хага отрежи Лейден. При всички положения според мен си заслужав да се види огромната плажна ивица на Холандия със Северно Море, дори в края на октомври. Имаш няколко отправни точки, но сякаш най-удобната транспортно е Scheveningen до Хага, която се комбинира добре с трамвай 1 от Делфт. 

- Utrech и Haarlem, с по-голям фокус на Utrecht. Тук не мога да помогна много, просто знам хубав рок бар в Утрехт, а в Харлем се оказах само веднъж по погрешка :) 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.