Прескочи до съдържание

Пътуване с изтекъл паспорт


Препоръчани мнения

Здравейте, брат ми е в Гърция от много години. Сега с маайка ми искат да ди дойдат в България,защото му е изтекъл паспорта. Лична карта няма. За пасавян няма време, а и в посолството ще искат и двамата родители, а татко е в Германия. Ще пътуват със самолет. Та въпроса ми е- дали ще го пуснат да напусне Гърция без проблем? Ясно е, че в България ще го глобят

Връзка към мнение

Колко е годишен брат ти? Аз бих пробвал да мина границата сухопътно. Има вариант да не погледнат изобщо кога изтича паспорта, но дори и да забележат не мисля че биха направили голям проблем в посока България. Българските граничари вероятно няма да направят голям проблем.

 

Със самолет не бих опитал, защото ако направят проблем ще ви изгори билета, а там и авиокомпаниите също проверяват за валидносттта на документа, но ако имате вече закупен билет няма какво да губите.

 

Виждал съм подобни случаи и бих дал 70-80% вероятност, че всичко ще мине успешно.

 

Друг казус който може да изникне е къде живее постоянно брат ти? Ако майка ви е регистрирана като постоянна жителка в Гърция, вероятно и брат ти е такъв и тогава гърците може да искат и съгласие от бащата за пътуване в “чужбина“.

Ако бащата е в Германия той би трябвало да може да даде съгласие за пасаван и от там през българското консулство, но по принцип за прибиране в България с пасаван не мисля че ще направят проблем, че го няма единият от родителите.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз веднъж пътувах с паспорт, който изтича на следващия ден (съответно след нощния полет стана същия ден) и абсолютно всеки, който го видя тоя паспорт ми обърна внимание, че изтича след малко...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз съм влизал в Гърция с изтичаща след седмица лична карта и нямаше проблем.  :lol:  За излизане трябва да е по-лесно.

Връзка към мнение

Аз веднъж пътувах с паспорт, който изтича на следващия ден (съответно след нощния полет стана същия ден) и абсолютно всеки, който го видя тоя паспорт ми обърна внимание, че изтича след малко...

И аз веднъж пътувах из Европа с паспорт, изтичаш другия месец. Всеки, който го докопа ми напомни , че изтича. :rolleyes: На три летища се случи на паспортния контрол. А на нашето летище изрично ме питаха колко време ще стоя, да не стане така, че да пропусна срока.

Така че, особено, ако паспортът е изтекъл преди време, а не - днес или вчера, ще има проблем на летището.

До колкото разбирам, братът е непълнолетен. как ще си извади нов паспорт, ако бащата го няма? У нас се изисква присъствието и на двамата родители.

Връзка към мнение

 

Паспорти с изтекъл срок или изгубени паспорти

Съгласно правилата на ЕС всички пътуващи (включително малки деца) трябва да имат валидна лична карта или паспорт.

Какво става, ако:

  • сте изгубили паспорта си или са ви го откраднали?
  • срокът на паспорта ви е изтекъл?

Страните от ЕС имат системи за справяне с подобни случаи.

Всяка страна от ЕС решава дали и/или кога да разреши на гражданин на Съюза да влезе на нейна територия или да я напусне без валиден документ за пътуване.

Проверете действащите в момента правила и информацията (когато има такава) и/или посетете уебсайтовете на компетентните органи в страната, до която и от която ще пътувате:

Изберете държава

Европейската комисия не носи отговорност за съдържанието на външни уебсайтове.

Тъй като няма правила на ЕС относно пътуването без валиден документ за самоличност, условията и процедурите за това в отделните държави се различават значително (и могат да се променят без предизвестие). Ако вече сте заминали и:

  • се намирате в ЕС, първо трябва да се обърнете към консулството или посолството на вашата страна.
  • имате подобен проблем в страна извън ЕС, където вашата страна няма консулство или посолство, имате право да потърсите консулска закрила lang_en.gif от всяка друга страна от ЕС.

Имайте предвид, че дори ако някои държави ви позволят да влезете на тяхна територия или да я напуснете без валиден документ за пътуване, все пак може да се наложи да разполагате с такъв в страните, през които преминавате.

Документи за непълнолетни

Освен че трябва да имат валиден паспорт или лична карта, всички деца, които пътуват:

  • сами или
  • с възрастни, които не са техни законни настойници, или
  • само с един родител

може да се нуждаят от допълнителен (официален) документ, който им позволява да пътуват и е подписан от техните родители, от другия родител или от законните настойници.

Тъй като по този въпрос няма правила на ЕС, всяка страна сама решава дали да изисква подобни документи. Преди пътуването проверете изискванията на страната, до която и от която ще пътувате:

 

 

 

Паспорти с изтекъл срок или изгубени паспорти – БългарияИзберете държава

Като български гражданин нямате право да напускате България или да влизате в страната без валиден паспорт или лична карта.

Ако вашият паспорт е с изтекъл срок, изгубен или откраднат, трябва да отидете до най-близката българска дипломатическа или консулска службаico-external-link.png и да подадете заявление за нов документ или за временен паспорт, за да влезете в България.

Ако сте гражданин на друга страна от ЕС, българските органи могат да ви издадат временен документ за пътуване само със съгласието на органите във вашата страна.

 

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_bg.htm#!lightbox-uid-0

 

Това е от неофициален източник, но явно България е по бюрократиюна от колкото очаквах :(

 

Документи на лица, ненавършили 18 години

За издаване на паспорт на лица, ненавършили 18 години, двамата родители полагат подписите си в присъствието на консулското длъжностно. Задължително се прилага и удостоверение за раждане на детето /оригинал или заверено копие/.

Подпис само на един от родителите може да бъде  достатъчен само, когато се представи някой от следните документи:

  • нотариално заверено пълномощно от името на другия родител-  оригинал  или копие, заверено от консулското длъжностно лице в посолството, и придружено от  превод на български език. То следва да съдържа заявено съгласие от страна на другия родител за издаване на паспорт и пътуване на детето в чужбина.
  • изрично решение на съда за отнемане на родителските права на отсъстващия родител
  • съдебно решение или постановление, в което е записано, че може да бъде издаден паспорт на детето, без изричното
  • документ, удостоверяващ, че вторият родител е починал
  • акт на български съд или на чуждестранен, потвърден от наш съд, че другият родител е в неизвестност

 

 

http://www.mfa.bg/bg/pages/49/index.html

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...
преди 15 минути , Дидко каза:

Ще имам ли проблем с изтичаща на 25.04. лична карта за пътуване до Италия и връщане седмица преди да изтече?

Не би трябвало, щом е валидна. А паспорт нямаш ли?

Връзка към мнение
В момента, eloena каза:

Не би трябвало, щом е валидна. А паспорт нямаш ли?

Аз съм ОК откъм документи. Личната карта е на жената :biggrin:. Паспорт няма!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Няма проблем. Стига като се връщате още да е валидна. :) Може да ѝ обърнат внимание, че изтича, но няма да я спрат за това.

Преди 2-3 години ходихме до Гърция с детето, чийто паспорт изтичаше седмица след връщането. Обърнаха ни внимание на границата; казах, че знам и ще се върнем дотогава. Това беше.

Редактирано от aleksandrina
Връзка към мнение
преди 2 часа, Дидко каза:

Ще имам ли проблем с изтичаща на 25.04. лична карта за пътуване до Италия и връщане седмица преди да изтече?

В рамките на ЕС не гледат всеки път кога изтичат документите. Един приятел пътуваше до Испания с изтекла лична карта. Аз влязох и излязох от Гърция два пъти с изтичаща след седмица лична карта.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Знаете ли да има промяна в изискването за валидност на паспорт? Пътуваме с децата за Гърция след 2 седмици а паспортите им изтичат през Септември. Ще сме там за 2-3 седмици. Дали да вадим експресно нови паспорти или ще минем и с тези?

Връзка към мнение
9 hours ago, Nivea said:

Знаете ли да има промяна в изискването за валидност на паспорт? Пътуваме с децата за Гърция след 2 седмици а паспортите им изтичат през Септември. Ще сме там за 2-3 седмици. Дали да вадим експресно нови паспорти или ще минем и с тези?

За Гърция - до деня на валидност на паспорта няма проблем. Защо да има промяна? Някъде нещо сте чели или...?

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.