Прескочи до съдържание

Моят план за Япония


logist13

Препоръчани мнения

Така, дойде време и за нашето пътуване до Япония, а май все още ми е пълна каша в главата… Схемата е като на Roje – с Wizz до Болоня, оттам до Мадрид и Токио. На връщане слизаме в Мадрид (пропускаме последната отсечка до Франкфурт) и се прибираме с Wizz до София. За Болоня и Мадрид съм горе-долу наясно, от Болоня ще отскочим до Сан Марино, а от Мадрид ще идем и до Толедо. Обаче толкова слабо подготвен май никога не съм се чувствал, въпреки, че изчетох почти всички теми свързани с Япония. Та да си питам:


 


Кацаме по разписание на Нарита в 9.35 на 7 декември и после летим с Peach в 12.05 до Осака, Канзай. Ще сме само с ръчен багаж, надявам се полета от Мадрид да е навреме и да сменим бързо терминалите за да не стане някой фал.


 


Имаме 3 нощувки в Киото 7-9.12. и от летище Канзай трябва да си изберем подходящ пас за региона. До колкото видях от октомври обхвата на Kintetsu Rail Pass е намален, т.е. ще заложим на Kansai Thru Pass за 3 дни, доколкото виждам включва Киото - летище Канзай, както и вътрешния транспорт за Киото, а за единия ден който не ни достига евентуално ще си вземем дневни карти. В Киото ще имаме 7-ми следобяд, 8 и 9. За 7-ми не предвиждам нищо, настаняваме се, може малко да се поразходим из Гион. Хотела ни е следния:


https://www.booking.com/hotel/jp/grand-bach-kyoto.en-gb.html?aid=368032;label=gen173nr-1DCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaBeIAQGYAS64AQzIARTYAQPoAQGoAgM;sid=57a6322a0e54799be58f64f7902d72a9


Програмата за 8 и 9: бихме искали да посетим: Фушими инари, Златния павилон, Киомизудера, замъка Ниджо, парка с маймуните Иватаяма (това заради децата), пазара Нишики. На 9-ти вечерта ще има и светлинно шоу в Арашияма, ще гледаме да сме там. Въпроса ми е как да разпределим горните неща между двата дни? Изпълними ли са и пътьом между тях има ли нещо интересно което не е за пропускане? Кой е най-удачния вариант да гледам как да ги подредя, засега никак не се ориентирам кое къде е…


 


На 10 напускаме хотела и донякъде и поради Самурайка (благодаря й за помощта в темите за Япония) отиваме в Нара. За там питанки поне засега няма, Самурайка е описала какво да се прави в Нара перфектно. От Нара отиваме да нощуваме на летище Канзай, това поради ранния полет на Peach следващата сутрин към Токио.


На 11.12. в 9 сутринта трябва да сме на Нарита и оттам трябва да се придвижим към Токио. Хотела ни е този:


https://www.booking.com/hotel/jp/grand-arc-hanzomon.en-gb.html?aid=aid=368032;label=gen173nr-1DCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaBeIAQGYAS64AQzIARTYAQPoAQGoAgM;sid=57a6322a0e54799be58f64f7902d72a9


Какви са опциите за Нарита – Токио, предполагам най-удачен ще е двупосочен билет. За Токио мисля да ползваме 72-часов Subway Ticket, доколкото виждам можем да си го купим от Нарита. В Токио сме на 11 следобяд, 12 и 13, общо 2 дни и половина. Бихме искали да посетим: Shinjuku Gyoen National Garden, Meiji Jingu Shrine, Asakusa, Senso-ji Temple, Tokyo Metropolitan Government Buildings, Edo-Tokyo Museum, Tokyo Tower, Ueno Park, Tokyo Skytree, Shibuya, Ginza, Tokyo Central Railway Station и Imperial Palace, Roppongi. Въпроса ми е как да разпределим горните неща между двата дни и половина? Изпълними ли са и има ли още нещо интересно което не е за пропускане? Кой е най-удачния вариант да гледам как да ги подредя? Всъщност посочените места за гледки са 4, кои 2 да изберем съответно за през деня и вечер? Май Metropolitan Government защото е безплатно, кое да е другото?


 


Благодаря за всякакви съвети J


  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравей,

 

По същество - произнася се Кансай :)

 

Не ви трябва пасс само за три дни в Киото - скъпо и безсмислено. На предплатени карти ще ви излезе по-евтино. Препоръчвам и на вас билетите, които се продават на борда на Прасковките - трансфер до Киото и еднодневен билет за Кейхан линията. За Токио също на борда си купувате билети за трансфер плюс карта за метрото. Вярно, че не покрива Тобу линиите, но ще ви свърши работа, според мен.

 

За Киото - Златния павилион, Маймуните и Арашияма се групират добре (може да добавите каменната градина в Рйоанджи), на другия ден са Фушими инари, Киомизу дера, Ниджо джо (може да се разгледа Гион и разходка край Камогава).

 

За Токио - Шинджуку, Мейджи храмът, Шибуя са в една група и при наличие на време - Гиндза и Токио Императорския дворец и гарата. Асакуса, Скай дървото, Сенсоджи храмът са за следващия ден в една група.  Остават Роппонги и Одайба за половин ден.

Като гледки можеш да си избереш или Дървото (определено най-впечатляваща) или Роппонги хилз - също добра.

 

Потренирай с Hyperdia за да се ориентираш във влакове и гари, че малко ти е каша кое къде е , а това не е добре. Отваряш си мапса на половин прозорче, хайпърдиата на друго и си гледаш гари и от кое до кое за колко се стига. Виж си и номерата на изходите за хотелите поне.

Успех и весело!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Оформи се магеланска група, спринтираща между терминалите на Нарита за връзката с Peach.

Относно пасовете, според мен Kansai Thru Pass, си заслужава единствено ако ходиш до Химеджи. Проиграването на билети показва, че е безсмислен. Аз поне се отказах и ще карам на билетчета или от промотата на Peach. Моето мнение е, че от пасове имаш нужда само ако много, ама много пътуваш.

За трансфер от Нарита до Токио съм се насочил към:

 

http://accessnarita.jp/en/home/

 

       

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

добре, изходите за хотелите ги намерих, къде мога да видя същото за забележителностите? по навик гледам TripAdvisor, но не виждам... Hyperdia май иска постоянен интернет, значи ли това, че задължително ни трябва бисквитка? Japan Travel май работи и офлайн

 

доста сложно ми се струва всичко... Самурайка ме съветва за "трансфер до Киото и еднодневен билет за Кейхан линията", обаче какво мога да посетя по тази линия хич нямам идея; като кацнем на 7-ми следобяд еднодневния билет на 7-ми ли изтича? добре, после караме с карти, ама като си тръгнем пак трябва да купим билети Киото - Нара - Кансаи... като ги натрупаме тези разходи няма ли да докараме пак цената на Kansai Thru Pass (5'200)? къде бъркам?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не бъркаш, просто паса ще те задължи да ползваш частните линии за които важи и ще те ограничи откъм възможности за придвижване, не покрива всичко (от Гион до Арашияма трябва пак автобус) и накрая пак ще си купуваш И билети за да спестиш време и удобство. Ако сметнеш само на билетчета по избран най-удобен маршрут - пак горе-долу толкова излиза, така е, но с много по-голяма гъвкавост.

 

Картата на Кейхан изтича на 7ми. Линията е до Гион, стигаш до хотела си директно. Ето карта, отбелязани са забележителностите по линията. Наистина няма да видиш много до края на деня, но ще можеш да се разходиш из източната част на Киото и вечерта. Аз препоръчвам метро или влак за придвижване из Киото, автобусите са много пълни и се чака на големи опашки (не винаги, но се случва).

За изходите на гарите и ориентация - гугълмапс са най-добре според мен - пишеш си забележителността, гледаш гарите наоколо, избираш коя линия ще ти е най-удобна, зумваш да си видиш номера на изхода или поне дали е Изчток или Запад. Можеш да си го правиш вечер в хотела планирайки следвашия ден. Така ще отпадне нуждата от постоянен нет. Иначе по големите гари има свободен нет, но иска пароли. Александър беше пътувал без бисквидка и ползвайки нета по гарите, но на други колеги им беше неудобно.

Скоро ще излезе пътеписа на Роже, който ще бъде уникално подробен, от сега точа лиги. :)  Освен това Камен е преди тебе по същия маршрут.

Имайки предвид , че сте 4 човека много правилно си се насочил към план, локация на хотели и транспортна схема. Не се шашкай прекалено много, залегнете на разходките и впечатленията. Дори и някоя монументална забележителност да остане непосетена - в Япония сте! Дори подещение на супермаркет е интересно - гадаейки кое какво е и за какво ли се ползва. :)

 

Ето ти забележителностите в Токио групирани по райони, много полезен сайт е този.

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Logist13, Самурайка както винаги прекрасно е обяснила всичко.

Ако позволи аз ще направя някои допълнения и ще ти споделя нашия опит с Киото и Токио отпреди две седмици.

Още повече, че като количество дни посещенията ни съвпадат :)

Започвам с Киото. Хотелът Ви е на супер комуникативно място, поне от местоположението му дадено в Букинг. На един от основните булеварди- Шиджо Дори. Ние всяка вечер от престоя ни в Киото се разхождахме по него към Понточо. Апартамента ни беше точно до Ясака Дзиндзя.

След като пристигате следобед на 7-ми, докато все още е светло можете да се разходите до Гион и да разгледате първо парка Маруяма, който е точно зад храма, да продължите по уличките на Гион към Ишибей Коджи, където се разхождат рикшите, а след това да се върнете и разгледате храма Ясака Дзиндзя. Това ще Ви отнече някъде към два, два и половина часа. Можете да вечеряте или в Понточо, или има супер много вкусотии по сергиите и скарите, разположени в двора на Ясака Дзиндзя.

Колкото до автобусите на Киото не се притеснявай толкова много. Ние бяхме почти в пика на празниците за есенните листа в Киото, още повече, че бе събота и неделя и спокойно се придвижвахме с тях.

Избягвайте само тези туристическите №100 и 101, които тръгват от гарата към Гион и Златния павилион, защото тях най-много ги използват, включително се качват и групи.

Останалите градски автобуси са нормално пълни. Нито веднъж в тях не сме стояли прави.

За следващия ден 8ми, можете както Самурайка те е посъветвала да отидете до Златния храм, каменната градина Ройанджи, маймуните, Арашияма. И накрая ако все още имате време и е светло качвате се на влака от гара Арашияма. На гара Киото се прехвърляте на влака и слизате на гара Инари, за да разгледате и Фушими Инари, който е постоянно отворен. Като там също ако все още е по-рано, можете да хапнете страхотна скара.

Много лесно от Вашия хотел ще се придвижите с градските автобуси до Златния павилон с автобус 59 / ще трябва да се върнете малко назад към реката за спирката му/ или с автобус 12, който трябва да има спирка около хотела ви. Та с 12 или 59 отивате до Златния павилон /спирката е Kinkakuji-michi/ и разглеждате. Цялата обиколка на павилиона и гадината около него трае около час. Добре е да сте рано там, докато не са дошли групите, за да можете спокойно да го азгледате.

Качвате се след това на пак на 12 или 59 и продължавате за 2-3 спирки към каменната градина / спирката е   Ryoanji-mae/.

 

post-662-0-63577100-1479479866_thumb.jpg

 

Там имате около 30-40 минути. След това отново на 59, защото 12 не продължава към Арашияма и отивате към Арашияма. Слизате на спирка Nonomiya, веднага след гара Арашияма, откъдето след това на връщане можете да хванете влак към централна гара Киото. Разглеждате бамбуковата гора и продължавате към маймуните.

 

post-662-0-60267600-1479479909_thumb.jpg

 

Вземете си от информационните центрове  в Киото транспортна карта на града. Като я имате ще можете лесно да се ориентирате кое къде се намира с какъв автобус да отидете до там, какви връзки имате с другите забележителности и т.н.

Ето частта от тази карта, която обхваща пътя от Златния павилон до Арашияма /заградил съм ги в кръгчета/, като по средата е каменната градина. Може да видиш маршрута на автобусите.

 

post-662-0-67524900-1479479357_thumb.jpg

 

За 9 ти можете да продължите с разходка към Гион, Киумидзу Дера, след това ако Ви е в програмата Сребърният павилион и Философската пътека, а след обед към замъка и района около гара Киото. Не пропускайте да я разгледате и нея. Страхотна е като архитектура.

В Токио ние бяхме два дни и половина. 

Половинката ден използвахме за Шинджуку и Шибуя. 

Meiji Shrine беше един от двата храма, които посетихме, и започнахме от него, докато е светло, след това Шибуя с кръстовището и Хачико и за вечерта Шинджуку.

Тук от обсерваторията на Кметството можете да се насладите на гледките от високо по тъмно. Едната кула е отворена до 17,30, но втората е до 23часа.

Вторият ден започнахме с Асакуса.

Рано сутринта по Накамисе, след това храма Сенсоджи, от там до кулата Скай три и се качихме до върха.

Има опашки за билети, но работят много каси и опашките вървят бързо.

Чакахме около 20 минути, а като видях в началото опашката си мислех, че не ни мърда поне час чакане.  

След което хванахме монорелсовия до Одайба.

Там стояхме докъм 8 вечерта и обратно с монорелсовия. Като завършихме в Гинза. 

А третата вечер след връщането ни от Никко отидхоме в Акихабара.

Това всъщност бяха местата, които посетихме в Токио.

Хипердия ни беше от изключителна полза. Бях накачил още няколко приложения, влючително и платено, но от нея по добро няма. Без нея бяхме като с вързани ръце. А с нея лесно комбинирахме линии и можехме бързо в движение да правим промени в маршрутите. Още повече, че бяхме с Джи ер пас и не бяхме лимитирани откъм брой пътувания и прехвърляния по влакове.

Ако ще нямате интернет през цялото време, може предварително да си свалиш на файлове разписанията и часовете, които ще са Ви необходими. 

Между другото Джи ер паса ни беше от изключителна полза в Токио. Джи ер линиите са на най-централните места в големите гари и така не ни се налагаше на Шинджуку да вървим много до изходите, които ни трябваха. Бях много наплашен предварително с тази огромна гара, но тъй като я бях изучил предварително с всичките и изходи, не ни се налагаше да се лутаме.

За пътуването от нарита до Токио използвахме Скайланер експрес заради по-бързото придвижване и заради промоцията със закупуване на 72 часовите карти за метрото. Тъй като и ти ще купуваш, виж я тази опция.

 

post-662-0-05016800-1477631623_thumb.jpg

Самурайка, вече пуснах първата подробна :) част от пътуването в моята тема- фотодневника. Сега в събота и неделя продължавам още по-подробно и обяснително с Токио.  :) 

Редактирано от Roje
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря на всички, помогнали в темата, мисля, че плановете се изясниха, остана ми да се преборя с изходите на гарите :) 

 

Киото:

7-ми следобяд: разходка из Гион

8-ми: Златния павилион, Арашияма, парка с маймунките, Фушими Инари

9-ти: Нишики, Гион, Киумидзу Дера, Сребърния павилион, замъка Ниджо, гара Киото и оттам за светлинното шоу в Арашияма

 

10-ти: Нара, по описанията на Самурайка и Roje

 

Токио:

11-ти: гарата в Токио (минаваме оттам, ще я разгледаме), Одайба и Роппонги

12-ти: Шинджуку, храмът Мейджи, Шибуя

13-ти: Асакуса, Скай дървото, Сенсоджи, Гинза (до която може да отидем и някой от предните дни, ако остане време)

 

Транспорт: по съветите на Самурайка, като в Токио - Нарита в едната посока ако сме със Скайлайнера, в другата ще гледаме да сме с Нарита експрес

Интернет: явно без него ще е по-сложно, ще гледаме да си вземем бисквитка на летище Кансай

Карти на градовете: предполагам има в хотелите, но ще минем и през информационните центрове на Кансай и Нарита

 

Tombori River Cruise струва ли си, ако ще го правим ще е вечер? Мненията които намерих са доста противоречиви...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Киото ти се получва малко "на кръст" - на 8ми сте в северозападната част и накрая Фушими-Инари - на югоизток. А на 9ти сте в източната част и накрая се мяткате пак до Арашияма....Ако имате сили преди да си стигнете в хотела по Кейхан линията минете и вижте Фушими Инари, няма да отнеме повече от два часа (ама иска сили да се катерят стълбите нагоре. Ако пък сте изморени - смени просто местата на светлинното шоу в Арашияма и Фушими Инари.

 

Понеже вече листата поизпадаха и посивяха (не че не е кравиво), но сега сме в сезона на илюминациите. Та ако искате една нощна Осака - разходете се из Намба.Може след Нара на път за летището да го направите. Кинтецу линията е много удобна и тръгва от парка със сърните в Нара и стига точно до Намба, минавайки покрай осветения дворец Хейджо. На Намба (изход 14) разглеждате Доттомбори и после ви препоръчвам Намба Паркс. Ни пари иска, ни планиране а е много интересно и на двете места, не пропускайте. Роже да каже ако се е возил на корабчето, аз май не съм му фен много.

 

Много весело да си изкарате!

А на 10ти има маратон в Нара, пфууу, за малко да забравя. Та ако може да разместите, по-добре друг ден. Ако все пак няма алтернативи на 10ти пътувайте с Кинтецу линията а не с JR. Тя ще ви остави по-близо до парка, а е и по-бързата от Киото. МОже да е малко тегаво придвижването из града, но пък ще е празнично.

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Така е с програмата, ама светлинното шоу почва от 9-ти,на 8-ми няма как... Може да обърнем програмите за 8 и 9; за Нара няма как, ще е на 10, какво пък, маратон да е

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Roje, всеки път ти се възхищавам на подробните и точни обяснения. Как успяваш и времето да засечеш, и всичко да забележиш.

Извинявам се за офф-топик, но не можах да се сдържа.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Така, да си довърша темата, след като измина малко време от прибирането от Япония и емоциите поотлежаха. Благодаря на всички, споделяли информация из „японските“ теми, радвам се, че се запознахме и с други магеланци по време на пътуването J

 

Полета Мадрид – Токио (Нарита) с Иберия беше нормален, но може би очаквах малко повече от Иберия. Почти веднага след като излетяхме, от Иберия изписаха време на пристигане с прилично закъснение, около 45 минути, което и без това изяждаше от времето ни за трансфер между терминалите на Нарита и хващането на следващия полет до Осака с Peach. Надявах се по време на дългия полет да понаваксаме, но това не се случи и си кацнахме със закъснението поизнервени, чудещи се какви ще ги вършим ако не смогнем за полета на Peach. И последва първи сблъсък с Япония и перфектната организация там – в рамките на 30-40 минути минахме паспортен и митнически контрол, прехвърлихме се от единия на другия терминал, чекирахме се с Peach и заедно с останалите магеланци се оказахме първи на гейта.

 

Полета с Peach мина нормално, времето беше с нас и гледката от самолета към Fuji беше прекрасна (при полет Токио – Осака трябва да се избере дясната страна на самолета, при Осака – Токио – лявата). По съвети от темата още на борда си купихме трансфера до Киото и в късния следобед на 7.12. се настанихме в хотела ни в Киото. След кратка почивка последва вечерна разходка из Гион и там попаднахме на Kodai-ji Temple, която беше една най-впечатляващите за целия ни престой, може би поради комбинацията от вечерно посещение, прекрасната пътека към храма, светлинното шоу вътре, бамбуковата горичка.

 

8-ми започна със сутрешна разходка из Гион, още сънен и без тълпи туристи. Последваха Киумидзу Дера, сребърния павилион, замъка Ниджо, разгледахме гарата в Киото и накрая Фушими Инари.

 

На 9-ти започнахме със Златния павилион (времето беше с нас и го видяхме облян от слънчевите лъчи, после се заоблачи), каменната градина в Рйоанджи и оттам Арашияма. Бамбуковата гора ни разочарова – огромни тълпи имаше и следобяд, и вечерта. Парка с маймунките обаче беше интересен, а от него се разкрива и прекрасна гледка към околността. Бяхме планирали да сме из Арашияма до късно заради светлинното шоу - не беше нещо особено, но все пак беше интересно, гората осветена в различни цветове.

 

На 10-ти сутринта пробвахме услугата за изпращане на багажа до следващия хотел – засилихме го към Токио, а ние волни като птички се отправихме към Нара съгласно указанията на Самурайка и Роже. В Нара много ни хареса, може би беше най-интересния ни ден от целия престой. Изпълнихме си цялата програма по указанията J, и сред сърничките се разходихме, и симулатора на земетресенията пробвахме, в посетителския център ни показаха как се правят фигурки оригами и криво-ляво направихме по една J и т.н. Остана ни време да се разходим и до Gangoji Temple – самата тя не беше нещо особено, но пък района около нея определено заслужава да му се отдели повечко време – тесни улички, живописни къщи, много ни хареса. Вече по тъмно се отправихме с Кинтецу линията към Доттомбори, гледките наистина бяха впечатляващи, точно както беше описано из темите. Последва рязък сблъсък с действителността – след спокойните Киото и Нара лудницата събота вечер в Доттомбори ни се стори ужасна, може би малка прелюдия към това, което ни очакваше в Токио J Последва нощувка на летище Кансай с оглед ранния полет на следващата сутрин към Нарита.

 

Малко отклонение – до момента нямахме абсолютно никакви проблеми с ориентацията в Киото и Нара, всичко ставаше бързо и лесно, чудехме се как ли ще е в Токио... В Киото ползвахме дневни пасове, за Нара транспорт не ни е трябвал.

 

На 11-ти сутринта литнахме с Peach до Нарита, а на борда си купихме комбиниран двупосочен билет със скайлайнера + 72-часов пас за метрото в Токио (не е на дни, а 72 часа от първа активация). Скайлайнера ходи до Уено, затова и започнахме с парка там, зоологическата градина и излежаващите се на припек панди J Последва Одайба където изчакахме да се стъмни и да видим Rainbow bridge осветен и се отправихме към Роппонги. Гледката на нощно Токио оттам беше страхотна, доста постояхме, а после се отправихме към хотела. В хотела още при регистрацията ни донесоха багажа, дори не се наложи да питаме за него, явно услугата за багажите работи перфектно.

 

На 12-ти рано-рано се отправихме към Skytree, този път за да видим Токио по светло. Времето беше с нас, освен към града имаше и прекрасна гледка към Fuji, по-късно като си затръгвахме се появиха облаци, които го скриха. Skytree има 2 площадки – по-ниската е на 350м., по-високата е на 450м. и за нея се плаща допълнително. Не пропускайте да се качите на по-високата площадка, по мое мнение си заслужава. Последва разходка из Асакуса и разгледахме Сенсоджи. Оттам отидохме на храмът Мейджи и се разходихме пеш до Шибуя по светло. След това отидохме да разгледаме гара Токио, вечерна Гинза и отново се върнахме на невероятната Шибуя по тъмно.

 

13-ти ни беше последния ден, започнахме го с Tsukiji market, но закъсняхме, въпреки, че отидохме сравнително рано, хората вече се ориентираха към приключване. Предполагам трябва да се ходи към 6-7 сутринта, не по-късно. Последва Shinjuku Gyoen National Garden (greenhouse не трябва да се пропуска), а оттам поехме към Edo-Tokyo Museum. Музея беше средна хубост, точно до него е залата за сумо Ryogoku Kokugikan, разгледахме малкото музейче там. После пеша поехме към Акихабара и без целенасочено да искаме минахме по страхотно каналче, с автентични къщички, лодки и т.н. Помотахме се из Акихабара, позяпахме електроника и за сбогуване се отправихме към Tokyo Metropoliten Government Building. Да, качването горе е безплатно, но за сравнение с Роппонги или Skytree и дума не може да става. За снимки по тъмно също забравете, много е светло вътре и отблясъците от прозорците не позволяват да се снима.

 

Това беше за нас Япония, следващия ден си хванахме скайлайнера, бързо и лесно минахме през процедурите на Нарита и литнахме към Мадрид. Както Роже е писал летенето над Сибир по светло беше хубаво, имаше много интересни гледки.

 

По отношение ориентацията и пътуванията в Токио – метрото им е чудесно организирано, всичко става бързо и лесно. От четенето из темите имах някакви притеснения как ще се оправяме, не сме имали никакви проблеми. Още на летище Кансай си взехме бисквитка с интернет и оттам почти изцяло ползвахме google maps. Hyperdia и Japan Travel ги имах, но не ги ползвах. С google maps и в Киото, и особено в Токио ми беше много лесно – задавам забележителността до която искам да отида и maps ми чертае пешеходния маршрут до автобус/метро, какви линии сменяме, от кой изход на станцията да излезем и т.н. Особено полезна в Токио ми беше функцията да задам какъв транспорт искам да ползвам – ограничих го само до метро (имахме такива пасове) и не се намесваха автобуси, JR и т.н. Пасовете за метрото ни свършиха чудесна работа – освен монорейла до Одайба за нищо друго не сме плащали допълнително. Ориентацията в метрото е много лесна – ако се прекачвате гледате си цвета на линията, на която отивате и си следвате знаците, няма как да се объркате. Ако ще излизате от станцията – още на перона има големи жълти табели с описани на тях изходите и докъде водят тези изходи – ориентирате се кой изход ви трябва и пак по знаците за него. От четенето из темите бях останал с впечатление, че пътуването из Токио отнема доста време и затова бях направил по-разредена програма, а на място се оказа, че с метрото се пътува доста бързо и лесно и затова добавихме някои места, които иначе бяхме отписали.

 

Храната е вкусна, опитвахме какво ли не :) Чисто, подредено, красиво… За хората в Япония – ами възхитени сме от тях, всички усмихнати, внимателни, любезни. Само да се спрем някъде за малко и да разглеждаме нещо по картата и се появява някой да пита имаме ли нужда от нещо. Май два пъти в началото ни се наложи да питаме за място/изход – хората зарязват всичко и тръгват да те водят, чак да ти стане неудобно да питаш… Прекрасна държава, в която ти се иска да се връщаш отново и отново…

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Благодаря ти, че отдели време да разкажеш!

 

Много хубава екскурзия се е получила, браво! Хем бюджетна, хем изпълнена с преживявания.
Много се радвам, че целият план изпълнихте!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.