Прескочи до съдържание

Лондон за 5 дни - идеи, съвети и предложения


Roberto Baggio

Препоръчани мнения

Здравейте,

за да не спамя останалите теми за Лондон и по препоръка на Mary ( за което много благодаря)  реших да ви представя нашата програма за 5 дни в Лондон, като приемам и се надявам на всякакви идеи, съвети и предложения.

 Ден I: Кацане в Лондон в 7 и 30 сутринта. Трансфер до Лондон. 2-3 часа лежерна обиколка в центъра на Лондон. Следобяд посещение на Natural History Museum (предвиждам около 3 часа, повече не мога да издържа в никой музей), след което продължаваме пешеходната обиколката на централната част на Лондон докато стане време за бира :blush:

Ден II:  Във връзка с многобройните мнения на магеланци, хвалещи красотите на близкия до Лондон град Кеймбридж, решихме този ден да посветим именно на Кеймбридж, закупили сме двупосочни билети. За момента идеята е просто да се разходим и да усетим атмосферата на града, но сме отворени за предложения. Връщаме се в Лондон около 17 часа и мисля да прекараме времето до 20:30 часа в British museum, който в същия ден е отворен до този късен час. После е

ясно....бира!

Програмата за следващите 3 дни е базирана на предположението, че ще закупим London pass за тези дни ( което все още не е решено) От всички изброени обекти по-долу за нас must see са: Windsor Castle, Westminster Abbey, St. Paul's Cathedral, Churchill War  rooms, London zoo and Thames river boat cruise.  На база на единичните цени на тези 6 места определихме, че London pass за 3 дни е доста изгодно предложение, защото само за тях излиза по-евтино, а отделно  всичко допълнително посетено извън това излиза напълно безплатно. Останалите зебележителности, извън must see, са сложени в програмата, но са факултативни  и ще бъдат посетени, ако има време, възможност, желание и не излезе нещо по-интересно. Тук е момента да дадете идеи, ако нещо сме пропуснали или ако сме включили неща, които считате, че не заслужават внимание на този етап и въобще да изкажете мнение за местата, които мислим да посетим.И така,

Ден III:

1.Windsor Castle;

2.Westminster Abbey;

3.Churchill War  rooms;

4. Royal Albert Hall;

5.Kensington Palace;

Знам, че програмата е натоварена, но все пак т.4 и 5 не за задължителни:

Ден IV:

1.Tower of London;

2.Tower Bridge Exhibition;

3. London Bridge Experience;

4. Southwark Cathedral;

5.Shakespeare's Globe theatre;

6.HMS Belfast;

7. Корабче от Tower Bridge до Royal Observatory Greenwich;

8. Корабче от Royal Observatory Greenwich до Big Ben и после лежерна обиколка ( или посещение на интересен обект, по предложение)

9. Нощна (вечерна) разходка по Темза;

Обектите изглеждат доста на пръв поглед, но първите 6 са в един район и си мисля, че не би следвало да ни отнемат повече от 3-4 часа.

Ден V:

1. Посещение на St. Paul's Cathedral ( няма как да стане предния ден, защото не е отворена за посещение);

2. Hampton Court Palace;

3.London zoo;

4. В 19: 15 трансфер към летището и полет към България.

 

Е, какво мислите?

 

Връзка към мнение

Явно не предвиждате и друго ходене в Лондон?! :lol: 

Извън шегата, доста натоварена програма.

Няма да усетите Лондон.

 

Утре по-подробно ще погледна плана. 

 

Може ли да напишеш какъв ден от седмицата е примерно първия ден и за кой месец е плана? 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мен трети и пети ден са невъзможни за изпълнение. 

Започвам с ден трети:

-Уиндзор си е голям дворец и се не се разглежда бързо,там ти отиват минимум два часа,а и се намира извън Лондон,така че ще трябва да предвидите и време за пътуването.Ако се разходите и из градчето нещата съвсем отичат,а все още сме на първата забележителност.

-Уестминстърското Абатство е с грандиозни опашки на входа и се чака не малко време.Вътре като влезете не можете да минете бегом,защото там е събрана цялата история на Англия.

-Стаите на Чърчил е много интересен музей,който си изисква минимум един час време

-Кенсингтън Палас се намира в парка Кенсигтън и заедно с пътя и разглеждането си отиват едни два часа.След двореца Кенсингтън ще тръгнете на разходка за да стигнете до Роял Албърт Хол но ще минете през Мемориала на Албърт и там ще се снимате ще разгледате а времето си лети.Залата се посещава в точно определени часове само с екскурзовод.Свободно посещение не е възможно.Самият тур трае минимум 1 час .

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Започвам с ден III - Windsor Castle e извън Лондон, така че според мен трудно ще го съчетаете с останалите неща в програмата за деня.

Според мен си е за целодневно посещение.

Westminster Abbey - имай предвид, че макар да е включено в Лондон пас, трябва да чакаш на опашка, за да ти издадат билет, т.е. и там се губи време.

Royal Albert Hall и Kensington Palace са в един район /различен от този с Westminster Abbey и стаите на Чърчил обаче/. Освен това не съм сигурна, че Kensington Palace е отворен за посещения - преди години беше, но доколкото знам в момента там живеят принц Уилям и Кейт, така че вероятно няма да е отворен.

 

 

"Ден IV:

1.Tower of London;

2.Tower Bridge Exhibition;

3. London Bridge Experience;

4. Southwark Cathedral;

5.Shakespeare's Globe theatre;

6.HMS Belfast;

7. Корабче от Tower Bridge до Royal Observatory Greenwich;

8. Корабче от Royal Observatory Greenwich до Big Ben и после лежерна обиколка ( или посещение на интересен обект, по предложение)

9. Нощна (вечерна) разходка по Темза;"

 

И тук е много за един ден и то не в правилната последователност /имай предвид, че обектите все пак имат работно време, с което трябва да се съобразите/

 

Аз бих го направила така: 

1.Tower of London;

2.Tower Bridge Exhibition;

3. HMS Belfast попътно

4. Shakespeare's Globe theatre;

5. Оттам - корабче до Гринуич и после обратно до Уестминстър Бридж / Big Ben/  

 

Може и в обратна последователност -първо да стигнете до Гринуич, после до Tower of London  и нататък по моста към обектите от другата страна на реката.

 

 

Редактирано от lyusi
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ден пети:

-Хемптън Корт Палас пак е в покрайнините на Лондон или по точно в шеста зона.Ние пътувахме до там с автобус и пътя ни отне 2 часа.Самият замък е страхотен и доста голям.Разглеждането му заедно с градините отиват три часа.Като се има предвид,че отваря в 10:00 и след разглеждането му вече е станало ранен следобед.

-Лондон зоо-грандиозни опашки които ще избегнете с паса,но се намира на другият край на града от Хемптън Корт Палас и тук ще загубите поне час в път и то с метрото за да стигнете от едното до другото място.Зоо градина,мисля,че не се разглежда бързо и ще са ти нужни поне 2 часа.

-Катедралата Сейнт Пол с изкачване до златната галерия и наслаждаване на гледките към града разкриващи се от  там и пак отидоха 1-2 часа.

 

Забележителностите са ти много разхвърляни и така не е рационално.

 

Съвсем близо до Сейнт Пол се намира Монумента.Лично на мен страшно много ми хареса и не бих го пропуснал.;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 16 минути , lyusi каза:

Може и в обратна последователност -първо да стигнете до Гринуич, после до Tower of London  и нататък по моста към обектите от другата страна на реката.

Не е добра идея да се влиза в Кулата на Лондон по-късно през деня.Ако иска да се наслади изцяло на тази"гигантска" забележителност трябва да отиде сутринта половин час преди да отворят и да влезе с първите посетители.Така има време и спокойствие да разгледа съкровищницата/аз даже вървях назад по лентата и си гледах короните необезпокояван а охраната ме гледаше все едно съм от Луната/. 

Кулата на Лондон-само сутрин и то рано.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За Тауър вижте кога има guided tour с един от бийфийтърите, интересни неща разказват с много чувство за хумор.

Иначе цялата работа ми изглежда страшно натоварена, но вие си знаете какво ви интересува. Аз съм бил в Лондон 6-7 уикенда и половината неща не съм ги виждал... Уиндзор си е повече от половин ден с пътя дотам. Посещение на Британския музей за 2-3 часа и на разни други за по 1 час също ми изглежда много претупано, не че не може, ама какво ще видите и какво ще остане в главата?

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Дааа, и аз имах такива планове като бях за 1ви път в Лондон и видяхме може би 30% от нацелените забележителности. Лондон е огромен град и предвижването с метрото отнема много време. Не е за подценяване. Има и много ремонти, които съвсем объркват плана.  Ако вземете London pass, пътеводителят е доста компактен и удобен и поне мен ме ориентира много бързо да гледам забележителностите по райони. 

За забележителностите извън Лондон си трябват поне по 5 часа с пътя, а ако има и много туристи целият ден отива. 

Както и Krasen е писал, при най - известните забележителности се отива сутрин рано, защото туристическите тълпи са огромни.

Лондон е невероятен град! Не е нужно да видите всичко, може пак да се върнете!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 9 часа, Mary каза:

Може ли да напишеш какъв ден от седмицата е примерно първия ден и за кой месец е плана? 

 Планът е за другата седмица по Великден. Пристигане в четвъртък (ден I) и заминаване в понеделник (ден V).

 

преди 8 часа, krasen_denev каза:

Забележителностите са ти много разхвърляни и така не е рационално.

Знам, но все пак са съобразени с работните дни и часове на забележителностите и по-специално на тези, които са с приоритет за нас. Аз като ви чета май, май няма да успея да видя даже само това, което съм си отбелязала като must see. А иначе знам, че е доста натоварена, но пък и голяма част от нещата няма да се вайкам, ако не успеем да видим. Въпросът е дали ще успеем поне тези, който са важни да видим, например, ако не ми остане време за Royal Albert Hall и Kensington Palace, Hampton Court Palace няма да е голяма загуба за мен на този етап.

Редактирано от Roberto Baggio
Връзка към мнение

Аз съвети по плана няма да давам, но и аз като вас при първото си посещение ползвах тридневен Лондон пас. Останах супер доволна. Мисля, че накрая имах спестени около 50 паунда от посещения. Просто планирайте много добре нещата като часове за посещения и местоположения.

Обаче се разочаровах от London Zoo и дворецът Кенсингтън. Препоръчвам Монумента. Ще сте с дете, изкачването не е трудно, а накрая дават и удостоверения, че сте били на върха му.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 27 минути , mililia каза:

Обаче се разочаровах от London Zoo и дворецът Кенсингтън

Може ли да споделиш какво не ти допадна в London zoo. В случай, че не е толкова впечатляваща като Виенската или Берлинската например, може просто да я пропуснем. Ще ни освободи половин ден и ще ни спести не малко пари.

P.S. Нямаме дете :blush:

Връзка към мнение

Не съм била нито във Виенската, нито в Берлинската зоо и не мога да направя сравнение.

Някак големите животни от семейство котки липсваха, нямаше слонове и въобще всички животни, които аз харесвам ги нямаше.

Помня, че имаше змии, пеперуди, птици, маймуни, малък аквариум, камила и нещо от типа на бизоните. От тогава може и да има промяна, но аз съжалих, че си загубих деня там.

 

П.П. Явно нещо съм се замотала и съм запомнила чуждо мнение на някой, който е писал, че е с дете. Ама Монумента и без дете е приятен пък и е близо до Лондонската крепост.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Аз само да вметна:

1. За Natural History Museum, предвиждате три часа за разглеждане на музея, но там си има опашка, която също е около 2-3 часа до входа на сградата. Проверете все пак и другия вход, който е в близост до сградата с лабораториите и техническите постижения. Също там се намира и зала, в която се симулира земетресения. Също така, едно хубаво място за разглеждане, почти като изложба е магазин Harrods. Той се намира в близост до музея, в същия район.

 

2. А бирата къде ще я пиете? Едно предложение: Бар котвата, Anchor Bankside, в близост до театъра на Шекспир. Например след като разгледате катедралата "Сейнт Пол", задължително с изкачване до върха, през мост "Милениум", и сте почти до театъра и бара. Вие и без това сте предвидили попътно Shakespeare's Globe theatre и HMS Belfast . Нямате ли интерес за Sky Garden ? Хубаво е мястото.

 

3. Може би ще ви трябва време и за разглеждане на парковете и площадите като :Hyde Park, Kensington Gardens, St James's Park, Площад Трафалгар,  Covent Garden. Хубаво е да се направи и по един тигел на Regent St. като се тръгне от The Mall по една улица със стъпала, и се стигне до Piccadilly Circus.

УСПЕХ!

Редактирано от rdd
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз да си кажа дежурната реплика. При първо посещение на Лондон с времетраене до 10 дни, препоръчвам волна програма БЕЗ разглеждане на нито една платена забележителност. Ходене колкото се може повече пеша, което предполага разделяне на централната зона на части и обхождането им всеки ден. Лондон е град, който трябва да се усети, а това не става с придвижване от една точка до друга с метро. Когато започнеш да добиваш представа за града като цяло, можеш да помислиш и за висене по опашки заплатени забележителности. Лондон предлага такова изобилие от паркове, безплатни музеи и атмосфера, че превръщането на първо посещение в отмятане на забележителности е равносилно на самоубийство...

  • Харесвам 10
Връзка към мнение
преди 5 минути , Duke каза:

При първо посещение на Лондон с времетраене до 10 дни,

Съгласен,

Миналото лято изкарахме десет дни в Лондон и на моменти си давах сметка, че спокойно можехме да минем с разходки, градски и извънградски,  или безплатните музеи. Имахме и тридневни пасове, които по мое мнение на моменти леко изнервяха обстановката.

А ние си вървим, най-късно от 8-8,30ч сутрината до поне 21-22,00ч вечерта.

Връзка към мнение

И сте прави и не сте за първото ходене в Лондон и разглеждането на платени забележителности.

Не мога да си представя да отида в Лондон и да не вляза в Уестминстърското абатство и Лондонския тауър. И до днес спомените ми от тях са живи.

Иначе и за разходки си иска време, но градът така ми вдигна адреналина, че в 6.30 сутрин бях на крак готова да обикалям парковете. Вечер преди 11-12 ч. не сме се прибирали, но висяхме по заведенията.

Тази една седмица там, направи Лондон любимия ми град.

 

 

 

 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Според мен даже е по-добре да отидете на представление в Shakespeare's Globe theatre. Хем ще си освободите време през деня за други неща , хем ще се насладите на невероятно преживяване. Представленията са по модела от времето та Шекспир и атмосферата е много различна. Мисля, че правостоящите им билети са по 5 паунда и, ако не вали, може да се седне до самата сцена. Предполагам, че при всички случаи ще минете през Лестер скуеър, на уличката Лестър стрит е църквата с фреска на Кокто - от лявата страна е под стъкла и е много впечатляваща.  

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Лондон е различен за всеки един от нас. Аз го разглеждам в продължение на години и все още има неща за откриване. Вярно е, че го разглеждам между другото, като отида служебно, намирам по няколко часа до 1 ден за шматкане.

Все пак, смятам че Windsor Castle и Hampton Court Palace с пътуването до там и обратно са си за по един ден.

British Museum един ден (лично мнение) може и да не ви стигне. Въпрос на интерес. Ако нямате интерес, по-добре не си губете времето. Отделно, аз съм фен на музея Victoria & Albert.

 

Дайте си време да се разходите из града, без да бързате, да усетите атмосферата. Отидете до Covent Garden, минете през Soho, Trafalgar Square, вижте Piccadilly Circus, разходете се по Темза... ей такива. Не "изнасилвайте" програмата си. Лондон няма да избяга, независимо от Брекзит.

Редактирано от Lyubina
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Време е и аз да напиша първия си коментар тук. :)

Бях в Лондон за 7 дни и видях около половината от нещата, които си посочила, плана ти е много натоварен, да не кажа невъзможен. По-скоро разпредели нещата, които за вас са must see, останалите просто не се вместват. За ден 1 - след посещението на музея може да се насочите към Royal Albert Hall и Kensington Palace, защото ще сте в този район, няма време и смисъл после пак да ходите до там. Там има и голям парк, който е много приятен за разходка.

 За ден 3 - имаш пътуване до Windsor castle - 1 час + 3 часа престой вътре + 1 час връщане. Това е половин ден, а съм почти сигурна, че и градчето ще ви хареса много и ще искате да се разходите. Но ако все пак решите да се върнете веднага можете да посетите Westminster Abbey или Churchill War rooms, тъй като те са ви must, и после да тръгнете към Trafalgar square за бирата :) Ден 4 - На мен посещението в Tower of London ми отне 3 часа - много е интересно вътре, много история има, иска ти се да видиш всяко кътче, а те кътчетата хич не са малко. След него можеш да направиш Tower Bridge Exhibition и после моят съвет е да потегляте към Гринуич - много е хубаво там, особено гледката отгоре към града, а в Обсерваторията обиколката е някъде 1-2 часа + снимка на меридиана. После към Биг Бен с корабче да го видите осветен вечер - невероятен е! :) За ден 5 - тук според мен би се вместило само посещението на St. Paul's Cathedral и London Zoo. Моят съвет обаче е след катедралата да минете по Милениум бридж и да видите Shakespeare's Globe theatre и останалите неща от ден 4, тъй като ще са ви близо, а ходене до зоопарка ще отнеме време и препускане. 

Лондон е огромен град, пътуването отнема много време, по-скоро подредете нещата по райони, за да вървите повече и да се насладите на града. Това е огромна част от уникалното усещане да си в Лондон.

 

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 36 минути , sun4e каза:

Време е и аз да напиша първия си коментар тук. :)

 

 

 

 

Браво Sun4e, много добро първо включване. Не чакай, а пиши.

Връзка към мнение

Много благодаря за всички предложения, съвети и коментари. Предвид всички гореизложени мнения относно програмата и нейната натовареност, същата бе изцяло преосмислена и прекроена по следния начин:

 

Ден I и II остават без промяна.

Ден III (събота)

 

1.Westminster Abbey;

2.Churchill War  rooms;

3. The Monument;

4. St. Paul's Cathedral (не може да се посети в другите два дни, а държа да я посетя, за това трябва да я вмъкна в този ден);

5. Волна програма;

 

Ден IV

 

1.Tower of London;

2.London Bridge Experience (не е задължителен, другите неща са с приоритет, така че това ще бъде посетено, ако има възможност);

3. HMS Belfast попътно

4. Shakespeare's Globe theatre;

5. Оттам - корабче до Гринуич и после обратно до Уестминстър Бридж / Big Ben/ 

 

Ден V:

1. Windsor castle and Windsor;

2. Ако ни хареса в Windsor ще прекараме целия ден там и ще се приберем направо за полета, ако ли не ща посетим някоя от пропуснатите забележителности.

 

Така, мисля, че се получи доста по-олекотена версия на първоначалния план, отпаднаха доста неща (Royal Albert Hall, Kensington Palace, London Zoo,Tower Bridge Exhibition, Hampton Court Palace), включих по ваша препоръка The Monument и Anchor Bankside (rdd, благодаря за съвета, ще се възползваме) и се надявам, че ще ни остане  и достатъчно време за свободно шляене из Лондон. Още веднъж благодаря за безценните съвети, стискайте палци да не ни вали всичките 5 дни в Лондон и ще дам отчет като се приберем.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, завърнах се благополучно преди една седмица от Лондон, а все не ми остава време на напиша няколко думи. Бих желала да благодаря на всички за отделеното време и за дадените безценни съвети. Имахме 5 дни в Лондон, които се оказаха крайно недостатъчни, още повече, че един ден отделихме на Windsor и един ден на Cambridge ( за което въобще не съжалявам и горещо препоръчвам и двете градчета). В крайна сметка за останалите 3 дни в Лондон взехме London pass и сме доста доволни. Отчитам, че е много полезен и спестява не малко пари, разбира се, в случай че човек иска да види точно забележителностите, включени в него, в противен случай, както и вие сами отбелязахте, има достатъчно какво да се види в Лондон и напълно безплатно. Както сигурно се досещате предварително заплануваната програма не бе изпълнена на 100 %, но все пак в доста задоволителна степен. Едно е ясно със сигурност - ще се ходи пак в Лондон! Това бе първото ми посещение във Великобритания и съм безкрайно очарована от куп неща - от невероятно красивата природа, от подредените цветни паркове,от архитектурата, но най-вече от отношението към човека като цяло. От начина по който е организиран живота, започвайки от най-елементарните битови неща, лъха хуманност, мисъл за човека. Живота е организиран просто, семпло, интуитивно, личи си, че нещата са правени с мисъл и старание, така че да бъде максимално улеснен индивида. Харесах хората - тяхната откритост и отзивчивост, желанието им винаги да бъдат полезни, начина по който само с едно изречение те карат да се чувстваш един от тях. Въобще Лондон остави в мен усещането за един изключително човеколюбив град, град, в който има място за абсолютно всеки. Няма да досаждам повече с обяснения, оставам нa разположение и ще бъда щастлива, в случай че мога да помогна по конкретен въпрос.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 6 минути , Roberto Baggio каза:

! Това бе първото ми посещение във Великобритания и съм безкрайно очарована от куп неща - от невероятно красивата природа, от подредените цветни паркове,от архитектурата, но най-вече от отношението към човека като цяло. От начина по който е организиран живота, започвайки от най-елементарните битови неща, лъха хуманност, мисъл за човека. Живота е организиран просто, семпло, интуитивно, личи си, че нещата са правени с мисъл и старание, така че да бъде максимално улеснен индивида. Харесах хората - тяхната откритост и отзивчивост, желанието им винаги да бъдат полезни, начина по който само с едно изречение те карат да се чувстваш един от тях. Въобще Лондон остави в мен усещането за един изключително човеколюбив град, град, в който има място за абсолютно всеки.

Прочети още  

Моите впечатления от Лондон и чувствата ми към този град са същите, но нямаше да мога да го напиша толкова добре. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.