Прескочи до съдържание

Помощ за кратка екскурзия до Хърватска


MARTiNSHO

Препоръчани мнения

Здравейте,


Ще правим една мини-екскурзия някой от двата weekend-а Май месец, които имат почивен и Понеделник. Целта ни е два от националните паркове на Хърватия - Крка и Плитвице. Проблемът обаче е откъм логистична гледна точка. Да, знам, че е далече. Да, знам, че времето е малко и ще е на зор. Решено е и просто мен ме натовариха с това да го организирам. Моля дайте съвети как да го направим. Тръгването ни е към 15:00 Петък и прибиране късно вечерта в Понеделник. Трябва ми в това време да вместя 2-та национални парка. Не ми пука къде ще се спи и т.н., моля опитните магеланци за съвет. 

 

Като единствено по-малко условие е ако може последният ден (Понеделник) да е изцяло за прибиране, но зависи какви идеи ще се подхвърлят приемам всякакви предложения.

2-ма шофьори сме.

 

Поздрави!

Връзка към мнение

Крка отнема по-малко време от Плитвице, така че си го представям горе-долу по следния начин:

 

Петък тръгвате в 15:00 часа, като се сменяте двамата шофьори може би към 2-3 сутринта ще сте в района на Плитвице, където предполагам ще е база за спане. Удряте една дрямка и ставате около 10 сутринта и правите дневен трип до Крка, връщате се да спите на същото място. На следващия ден правите Плитвице, отново спите на същото място и понеделник сутринта потегляте обратно. Ако успеете да се изсилите в петък да стигнете до Крка ще спечелите някой и друг час повече за гледане, но не съм сигурен дали въпреки двамата шофьори няма да е прекалено много шофиране. 

 

Пътят общо взето и в двете посоки ви е един и същ - от София - Ниш - Белград - Загреб и натам, няма по-бърза алтернатива. 

Връзка към мнение

Аз чета, че Плитвице отнема между 3 и 6 часа според зависи от начина на гледане и колко туристи има, но все чета, че Крка отнема повече време... Иначе като цяло определено баща ми няма да иска да го правим толкова чутовно... Проблемът е това каране до 2-3 през нощта. Само да спомена, че това ще е първият ми трип с родителите ми в последните 10тина година :D

Връзка към мнение

Еми като искаш да наместиш всичко в 2 дни горе-долу това е варианта :) Иначе ако шофирането е проблем може да пробвате да добутате до Загреб първата нощ, от там вече ще имате още път до парковете следващия ден...

Връзка към мнение

Oпитайте се да намерите актуална информация колко се чака на границите. От както ЕС въведе правилото за проверка на документите с компютър и на гражданите на ЕС опашките са големи. Хърватите с разрешение на ЕС премахнаха проверките към Унгария и Словения, но към Сърбия не съм чел да има промяна. Положението на Калотина също не е много ясно какво е, но около празниците очаквай да има по голям трафик.

Ако се струпат опашки по 2 часа и трябва да минете 4 пъти границата, това е общо 8 часа чакане за де факто 3 дни, което ми изглежда доста...

 

Връзка към мнение

До Загреб са около 8 часа от София. При тръгване около 15:00 малко доста ми идва пътя. Още повече, че не се знае сръбските граници колко натоварени ще са. Предлагам ти да огледаш за първа нощувка около Славонски брод - до там са около 6 часа. След това тръгнете рано сутринта през Загреб към Плитвичките езера. След около 4 часа ще сте в Растоке (Slunj). Направете почивка и обяд в кръчмичката на центъра до реката. Не го пропускайте това селце! А всъщност може да направите там втората нощувка след като разгледате езерата. На нас ни бяха необходими около 6-7 часа на Плитвичките езера, но не сме препускали, а си разглеждахме спокойно. Хванахме влакчето до горната станция и оттам тръгнахме надолу пеша да се спускаме към началото (1 станция), където ни беше колата на паркинга.

 

За Крка не мога да кажа нищо, защото не сме ходили. След Плитвичките езера се насочихме към Задар - определено си заслужава посещението му. Залезът е един път!

 

П.С. Имай предвид, че пътните такси са доста високи в Хърватия. ;)

Връзка към мнение

Ами, когато аз ходих преди години в предварителния ми план Крка беше само бегло, за Плитвице бях отделил ден. В последствие Крка съвсем отпадна, може би неточно съм се изразил - може и повече време да отнема, но аз прецених да отделя повече на Плитвице. Честно казано и аз сякаш бих смесил някой от парковете със крайбержните градове, да има малко цвят и разнообразие, иначе супер много път и после ще ви писне от водопади и водоскоци :)

Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 4 минути , Георги каза:

Ами, когато аз ходих преди години в предварителния ми план Крка беше само бегло, за Плитвице бях отделил ден. В последствие Крка съвсем отпадна, може би неточно съм се изразил - може и повече време да отнема, но аз прецених да отделя повече на Плитвице. Честно казано и аз сякаш бих смесил някой от парковете със крайбержните градове, да има малко цвят и разнообразие, иначе супер много път и после ще ви писне от водопади и водоскоци :)

За Крка половин ден е достатъчен, според мен.

Но аз не бих минала през Загреб в двете посоки.

На връщане бих избрала пътя по   крайбрежието на Харватска и Черна гора, а в Сърбия през Златибор. Много красота има по този път! 

Ако не си минавал от там, не го пропускай!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, и през Босна е прекрасен пътят, но просто не виждам как ще стане с тръгване петък следобед и понеделник вечер да са обратно в София. 

Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

В малките населени места могат и да ти вземат евро, в големите - с карта или куни. Навсякъде в големите има обменни бюра. Информацията ми е от юни 2016. Тогава от Словения влязохме в Истрия, като спряхме в Грознян и Мотовун и се оказа, че нямаме куни и няма къде да сменим. В сувенирните магазинчета можеше да се купи нещо дребно с евро, но беше по-скоро изключение.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.