Прескочи до съдържание

10 дни в Буенос Айрес - къде, какво?


Worldismine

Препоръчани мнения

Христос Воскресе, приятели!

И като споменах името Господне, се радвам да споделя, че ми предстои пътуване в родината на Бога на футбола и кокаина - Дон Диего Армандо Марадона. 

И в този ред на мисли, ще бъда с двама приятели, а основната цел на трипа е футболен туризъм. Ще целим да посетим възможно най-много мачове, но екстрактът на темата е да ми/ни помогнете със съвети какво друго можем да правим там. Евентуално ще отидем и до Монтевидео със сходна на горната мисия, но това ще бъде за ден или два. 

Знам, че не са много хората посещавали БА, но все пак има достатъчно.   Библиотеката, Реколета, Японските градини, Каминито са ясни. Какво още може да видим? Ако нещо скрито от клишираните места знаете, къде е най-евтиното, но и вкусно телешко, сладолед, дискотеки, барове, въпросът с валутата как седи и все от този тип разни.

Помагайте да стане още по-вълнуващо. Не че сигурно има повече накъде от коч компания за мачове и бири (а, и на ръгби ще ходим :D) в най-футболната страна в света. 

п.п. Ако после Жоро прецени, да я мръдне темата в спортния отдел

Редактирано от Worldismine
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Театро Колон, гробищния парк в Реколета, Палермо като цяло. Това виждам, че липсва от задължителните места. В Пуерто Мадеро може да хапвате доста добро телешко на малко по-високи от нормалните цени за там, но не е чааак толкова скъпо. Валутата я сменях в банката на летището по синия курс - от щатски долари в песо. Смених почти всички пари, които бях пресметнал, че ще ми трябват още тогава, понеже после не ми се занимаваше, а и курса беше сравнително стабилен (варираше между 12-13 песо за долар). Барове и дискотеки има добри предимно в Палермо и Сан Телмо. Ще се опитам да допиша поста по-късно с още детайли. В кой период на годината ще ходите? И аз ще повтарям скоро по същата линия като вас, но ще го правя т.н. "groundhopping" с един местен фен на Уракан.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
8 minutes ago, Vanko said:

Театро Колон, гробищния парк в Реколета, Палермо като цяло. Това виждам, че липсва от задължителните места. В Пуерто Мадеро може да хапвате доста добро телешко на малко по-високи от нормалните цени за там, но не е чааак толкова скъпо. Валутата я сменях в банката на летището по синия курс - от щатски долари в песо. Смених почти всички пари, които бях пресметнал, че ще ми трябват още тогава, понеже после не ми се занимаваше, а и курса беше сравнително стабилен (варираше между 12-13 песо за долар). Барове и дискотеки има добри предимно в Палермо и Сан Телмо. Ще се опитам да допиша поста по-късно с още детайли. В кой период на годината ще ходите? И аз ще повтарям скоро по същата линия като вас, но ще го правя т.н. "groundhopping" с един местен фен на Уракан.

Сега в четвъртък заминаваме. Нямаме билети, но ще търсим на място. Планът беше за Бока - Ривър и още дербита. Те ги сгъчкват в два поредни кръга най-интересните. Но имаха стачка заради тв правата, не играха, ние сменихме датите на отпуските, те ги отложиха с още 2 седмици. Но пък сега ще се намерят по-лесно билети. Може и до Росарио евентуално, но зависи от програмата. Ако се сетиш нещо за дей трип около Буенос, също бихме направили:)

Връзка към мнение

Здравей! 

 

Страхотна програма сте си намислили, но имайте предвид че билети за Суперкласико се намират много трудно и почти винаги е на препродажба. То всъщност е така за почти всички мачове които се играят на Ла Бомбонера. Доколкото знам следващият мач Бока-Ривер е на 14ти май, поне за сега. Въпреки това съм сигурна, че на който и друг мач да отидете няма да останете разочаровани, атмосферта е уникална :)

Относно дей трип добра идея е да отидете до Тигре, с влак се стига за около час, а там може да се качите на една от лодките и да разгледате делтата, която всъщност е и главната атракция.  За Росарио по-добрият вариант е да останете поне с едно преспиване, определено си заслужава да посетите родният град на Меси а ако имате късмет може и мач да хванете като сте там: Росарио Централ vs. Нюелс Олд Бойс! 

 

А тук ти оставям мойте лични предпочитания относно, къде и какво във БА:

  • Сладолед: Nonna Biancaмалко и леко занемарено местенце, обслужването не е от най-доброто, но за сметка на това имат най-вкусният сладолед който съм яла! И с най- налудничевите вкусове: морков, фернет, бира!!! Разбира се не липсват и класиките като Дулсе де Лече, Чокоторта и т.н.
     
  • Телешко: Don Julio Parrilla: намира се в квартал Палермо, според мен едно от най-добрите места да опитате типична аржентинска париша, като цяло на добра цена. По-економичен вариант е El Desnivel, намира се в Сан Телмо, на най-оживената и туристическа улица в квартал - Defensa. Както може да се предположи, този ресторант е силно популярен сред туристите и доста често е препълнен. Но пък да минете от там и да си хапнете по един чорипан на крак, няма цена :) 
     
  • Пица: Аржентинците са много горди и с техните италиански корени (поне тези който са в столицата са така) и за това пицата и пастата са много популярни. Ако ви остане време и желание ето 3 предложения със страхотна пица: Pizzeria GuerrinSiamo nel Forno, La Guitarrita. Последната е извън централната част, но пък ако ходите на Монументал да гледате мач на Ривер, ще ви е по път. Пицата е много добра, а интериорът е уникален и само на футболна тематика.
     
  • Барове: е тук вече има голям избор и разнообразие. Зависи от личните предпочитания...има по-традиционални места, който като цяло са в Сан Телмо. По-модерните и тренди барове са в Палермо, както и повечето нощни клубове са там. Напоследък голям бум са и местата със Cerveza Artesanal: класики в жанра са: Antares, Jerome Palermo, On Tap, а от скоро отвори врати и Bulgaria Patio Cervecero, но не гарантирам че е много добро место :)
     
  • Паметник на Васил Левски: Малка разходка до Белграно, северен квартал от столицата, където може да посетите паметника на апостола! Любимо мое местенце в БА, и може да се комбинира с посещение на Barrio Chino! =) 

 

Мисля, че препоръките и съветите ми май са за програма по-дълга от 10 дни в БА! НАдявам се да са ви от полза, а ако имаш някакви въпроси- питай!! :)

 

Поздрави и хубав празник! ;) 

 

Редактирано от tanya.a.f
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Во Истина Воскресе!

Горният коментар е доста изчерпателен.

Относно валутата - аз си взех от change-а в София на бул. Витошка и Гладстон - курсът беше добър. На място смених още в една от фрегатите по-долу.

Ако ползвате такси - спирайте такива, които имат реклама на задната врата на купето. Може "рекламата" да е само телефонният номер на компанията. Гледайте дали си пускат машинката.

В Сан Телмо има приятен пазар в неделя с храна, сувенири и дрехи на добри цени.

Вижте Каса Росада (Розовата къща), от където Евита Перон е изнасяла речи. Вътре правят безплатни турове през уикендите, но ако нямате време за тях, поне отвън я разгледайте.

Пийте по една бира в Кафе Тортони - място за срещи на много интелектуалци и политици в миналото:

1.thumb.JPG.70da5296da90d673d12b77bd974a4de2.JPG2.thumb.JPG.f0e87a2d7940c365c74c7928261baafe.JPG3.thumb.JPG.a74ef99e8686f67409834db07978df22.JPG

 

На Пуерто Мадеро, за което вече е писано по-горе, е и много красиво и приятно за бърза разходка. Там са двете фрегати, които са отворени за посещение - "Уругвай" и "Presidente Sarmiento", както и така популярният Мост на жената, дело на Калатрава:

4.thumb.JPG.e65a6d9f47b61779a59ddca6301a091c.JPG5.thumb.JPG.9d5b71a0ae19c0396df5e3bb3188e677.JPG

Много е интересно "цветето" F loralis Generica, което се затваря и отваря според светлината:

6.thumb.JPG.fb8547cfd710567b94a36505d303f37d.JPG

На пешеходно разстояние от Японската градина е Планетариумът - на мен ми беше интересно дори само отвън да го видя:

7.thumb.JPG.023f84ae1a4582cefddcd5863b2e044a.JPG

За Монтевидео съм писала тук.

Въобще има много неща за виждане, вие ще си изберете според вашите предпочитания.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

 

Напълно съгласна с горният коментар :)  Сан Телмо в неделя е задължително ;) 

 

Ето и малко допълнителни съвети относно таксита, пари, валута и как да се избегнат най-популярните скамове: 

  • Radio Taxi: Такситата във БА са като руска рулетка: повечето са честни и добри трудещи се хора, но има и една голяма част най-вече в по-туристическите части, които могат да се окажат измамници. Винаги гледайте да си хванете такси с надпис "Radio Taxi", те са легалните и регистрирани таксита в града. Но това не оначава, че са напълно безопасни. Най-попуярният и разпространен метод на измама е с фалшиви банкноти. Когато дойде време да се плаща, шофьорът много ловко и бързо подменя банкнотата която му е подал пътника с фалшива и започва разправията да му се плати отново и т.н.; Друг много популярен метод е "City Tour" или по-просто казано, хващат най-дългия и заобиколен маршрут, разкарват ви едно хубаво и после цената ви излиза 3-на! Начин да избегнете това е да ползвате ето този сайт: Viajo en Taxi където може да проверите колко ориентировачно би излязло едно пътуване с такси от точка А до точка Б. 
     
  • Валута: най-добрият обменен курс може да се открие по улица Флорида, но и там трябва да сте внимателни на кого се доверявате. Ако отседнете в хотел/хостел със сигурност могат да ви препоръчат къде най-сигурно и на добър курс да обмените валута. А относно фалшиви банкноти и т.н препоръчвам ето тази статия: How to spot a counterfeit bill и тази: Cash is a king
     
  • Градски транспорт: Ако смятате да ползвате често местният градски транспорт ви препоръчвам да си вземете карта SUBE: зарежда се с кредит почти на всеки киоск или пощенски клон, аз дори и някой аптеки съм виждала! :blink: Валидна е за всички транспорти: метро, влак и автобус в рамките на Буенос Айрес. Subte е местното метро; само 5 линии са, все още някои от тях са в процес на разширяване а други в ремонт; като цяло извън пиковете часове метрото се движи на време. Но като всеки голям и пренаселен град, делнични дни в пиковите моменти може да си е пълен кошмар! :) Ей на тази страничка може да се консултирате кой е най-удобният вариант и комбинация на градски транспорт:  Como Llego;

 

 

П. П: Покрай футбола и разходките може би няма да ви остане време и сили, но не пропускайте да отскочите на някоя Milonga! Все пак ще сте в столицата на Тангото :)

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Горните съвети са супер полезни. Ако имаше къде да ги прочета преди моето пътуване, щяха да ми спестят много ровичкане.

Ползвах таксита само 3 пъти и въпреки, че много внимавах какво такси спирам, единият път попаднах на едно лъжливо, на което броячът направо летеше. Като стигнахме до Библиотеката, си платих, но се разправяхме. Да не навлизам в подробности, но щях да ям бой накрая :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Много благодаря за съветите!

Едното момче беше миналата година и гледа дори Суперкласикото, плати доста пари. Също знае някои неща вече, но вашите съвети са много полезни. Точно в Сан Телмо сме наели апартаментче, ще сме в епицентъра на събитията:)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Понеже аз бях отседнала в Сан Телмо да ви кажа предимствата и недостатъците. 

Там е по-евтино и всичко е малко по-вехто, но пък повече автентично. Там е неделния пазар, има приятни местенца за хапване, там са и графитите. Там се правят и част от милонгите. На пешеходно разстояние е от площад Машо или Май. Недостатък е, че не навсякъде е сигурно но пък вие сте мъже. Все пак избягвайте тъмните улички.

Моят съвет е, ако ще ходите до Уругвай да комбинирате Монтевидео с Колония Дел Сакраменто с една нощувка. Колония е много приятно градче - джас, ретро автомобили и вкусна храна.

Освен всичко, което са ви изредили препоръчвам една нощ да отделите да погледите някоя милонга. Все пак сте в "Меката" на тангото. Препоръчвам Salon Caning в Палермо, но и в Сан Телмо да отидете пак е ок.

Задължително опитайте котолета миланесе алла неаполитана и флам кон дулсе дел лече. Яжте и сладолед, но не в заведение, а от някое място, в което продават само сладолед. Уникален е.

Отделете и ден за Тигре. Не съм ходила, но портеньосите го харесват.

 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Не видях да се споменава /или съм пропуснала/ Музея на изкуствата на БА, който на мен много ми хареса. Ама там може да си отиде цял ден.☺

Завижд, завижд, завиииижд ,  че ще отделите 10 дни на това прекрасно място.За мен БА е в  личната ми топ-десятка на  най-красивите градове, в които съм била.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
53 minutes ago, mililia said:

 

Там е по-евтино и всичко е малко по-вехто, но пък повече автентично. Там е неделния пазар, има приятни местенца за хапване, там са и графитите. Там се

 

 

Да, така си е, то май и това му е и чара на Сан Телмо. А относно графити бих добавила, че те са из целият град. Дори има и Графити тур, който е супер интересен, разбира се ако сте запалени по уличното изкуство! :) 

Ако продължавам в този дух, ще ви напълня програмата за месец а не за 10 дни!!! :blink::blush:

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 5 часа, tanya.a.f каза:

Градски транспорт: Ако смятате да ползвате често местният градски транспорт ви препоръчвам да си вземете карта SUBE: зарежда се с кредит почти на всеки киоск или пощенски клон, аз дори и някой аптеки съм виждала! :blink: Валидна е за всички транспорти: метро, влак и автобус в рамките на Буенос Айрес. Subte е местното метро; само 5 линии са, все още някои от тях са в процес на разширяване а други в ремонт; като цяло извън пиковете часове метрото се движи на време. Но като всеки голям и пренаселен град, делнични дни в пиковите моменти може да си е пълен кошмар! :) Ей на тази страничка може да се консултирате кой е най-удобният вариант и комбинация на градски транспорт:  Como Llego;

Само да допълня, след като се купят картите SUBE (25 песос) от някоя будка/магазинче/пощенски офис (има табели обикновено, където се продават, трябва документ за самоличност), могат да се зареждат на гишета в метро (SUBTE) станциите. Слагат се картите на едни устройства и казвате с колко песос искате да ги заредите. Когато си валидирате картите при ползване на транспорт, машинките ви изписват колко песос ви остават в картата. Наскоро ми попадна една статия, че вече могат да се купуват карти SUBE и от спирките на метрото и някои ж.п. гари, така че може да проверите и тази опция на място. SUBE картите освен за метро и автобус, могат да се ползват и за влака до Тигре.

 

Предвид колко дни имате, според мен няма да е лошо да се снабдите с такива карти. БА е мегаполис и разстоянията са големи, метрото е добра опция за предвижване, но не навсякъде може да се отиде с него, например до La Boca се стига с автобус. Когато намерите спирка на автобуса, който ви трябва и видите автобуса да се приближава, помахайте, защото не винаги спират на спирките. При качване на автобуса трябва да кажете  на шофьора коя ви е дестинацията, за да нагласи правилната тарифа на машинките, на които да си валидирате SUBE картите. Когато ви наближи крайната спирка, натискате бутоните, за да дадете знак, че има хора за слизане и автобусът да спре.

 

Няма кой знае какво друго да добавя, хубави съвети са дали магеланците. За day trip - Tigre (влак linea Mitre от гара Retiro) и Colonia del Sacramento (ferry https://www.seacatcolonia.com.uy/) са идеални, ако имате време разбира се :) До Монтевидео, ако ще гледате мач ще ви трябва нощувка най-вероятно, а и за разходка пак е добре да имате нощувка, следете цени на ферибот от рано, защото в последния момент цените са плашещи.

 

От забележителностите в БА, освен споменатите, препоръчвам да отидете на free walking tour на центъра; разходки по ключовите булеварди
(avenida=булевард) - avenida Santa Fe, avenida del Libertador, avenida de Mayo, avenida 9 de Julio, също и улица Florida. Ако искате гледка от високо, има guided tour на Palacio Barolo.

 

Като цени за хапване е най-евтино в San Telmo и някакви фиксирани обедни менюта в кафе-ресторанти из БА. Телешкото освен на пържола, опитайте и като шницели (пилешки също), почти навсякъде има, казват им milanesa или milanesa napolitana, когато отгоре са с парче шунка и кашкавал и доматен сос. Запомнила съм едно заведение зад гробището на Recoleta - El club de la milanesa https://www.elclubdelamilanesa.com/caba.html (верига са като гледам), където имаше десетки различни видове шницели и са огромни, освен вкусни :) Пица и паста също има на много места, сладоледите са добри, пробвайте нещо с dulce de leche, сладките alfajores, кафе културата е много застъпена, има много Starbucks и местни кафе вериги с доста дебели цени. Барове и дискотеки предимно в Palermo, но ще са ви малко далече и на връщане няма да минете без такси в малките часове.

 

За футбол и спортни мероприятия не мога да помогна, но ултрасите от Росарио съм чувала, че са доста откачени, така че внимателно, ако ще ходите там.

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 9
Връзка към мнение
On 4/17/2017 at 1:47 PM, Worldismine said:

Много благодаря за съветите!

Едното момче беше миналата година и гледа дори Суперкласикото, плати доста пари. Също знае някои неща вече, но вашите съвети са много полезни. Точно в Сан Телмо сме наели апартаментче, ще сме в епицентъра на събитията:)


Моля, моля! Ако имате въпроси, питай! Аз съм живяла 6 години в БА и доста време с туризъм се занимавах...а и по мачове ходих :) 

 

За Суперкласико винаги цените са космически, а не винаги обаче става хубав мач...но в крайна сметка си струва преживяването! 

 

Лек път и насладетесе на Буенос Айрес! :)

Редактирано от tanya.a.f
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Здравейте,

 

на мен също ми предстои пътуване до Аржентина и бих искал да попитам дали е по-евтино с фери до Сакраменто и  оттам с автобус до Монтевидео, отколкото с директно фери до Монтевидео?Благодаря предварително.Имам 14 дни и като цяло  мисля да остана в района на БА.Все още се чудя дали да отида до водопадите Игуасу за 2 дни евентуално.Аз също благодаря за полезната информация споделена тук.

Редактирано от pavelbs
Връзка към мнение
1 hour ago, pavelbs said:

Здравейте,

 

на мен също ми предстои пътуване до Аржентина и бих искал да попитам дали е по-евтино с фери до Сакраменто и  оттам с автобус до Монтевидео, отколкото с директно фери до Монтевидео?

Здравей! 

 

До колкото си спомням, цената много зависи от датата и също така типа ферибот (бавен или бърз). Най-добре ми се струва че ще е да провериш на тези 2 сайта и да сравняваш: Buquebus § SeaCat. Buquebus по-принцип са по-скъпи, но понякога бавните фериботи имат сносни цени. SeaCat е като lowcost опцията. 

 

Относно Игуасу препоръчвам да си организирате самолетните билети колкото се може по-навреме, така има шанс да хванете по-ниска цена и да не ви излезе много скъпо. Иначе другият вариант е с автобус, но са едни 20 часа път само в едната посока.

 

Друга опция за няколко дни е Мендоса: вино, планини, красиви пейзажи! Не е за подценяване :) 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 1 час, pavelbs каза:

Здравейте,

 

на мен също ми предстои пътуване до Аржентина и бих искал да попитам дали е по-евтино с фери до Сакраменто и  оттам с автобус до Монтевидео, отколкото с директно фери до Монтевидео?Благодаря предварително.Имам 14 дни и като цяло  мисля да остана в района на БА.Все още се чудя дали да отида до водопадите Игуасу за 2 дни евентуално.Аз също благодаря за полезната информация споделена тук.

Определено е по-евтино през Колония и от там с автобус, а пътуването минава през няколко живописни селца. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 2 часа, pavelbs каза:

Здравейте,

 

на мен също ми предстои пътуване до Аржентина и бих искал да попитам дали е по-евтино с фери до Сакраменто и  оттам с автобус до Монтевидео, отколкото с директно фери до Монтевидео?Благодаря предварително.Имам 14 дни и като цяло  мисля да остана в района на БА.Все още се чудя дали да отида до водопадите Игуасу за 2 дни евентуално.Аз също благодаря за полезната информация споделена тук.

Ако имаш 14 дни за Аржентина, моят съвет е да идеш и до Северна Аржентина. Такива цветове, бит, храна и емоции има там, че няма начин да не ти хареса. Подобно е в Перу, но пък си е Аржентина. Въобще там е родината на гаучосите. Аз се влюбих в това място.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 2 часа, pavelbs каза:

Здравейте,

 

на мен също ми предстои пътуване до Аржентина и бих искал да попитам дали е по-евтино с фери до Сакраменто и  оттам с автобус до Монтевидео, отколкото с директно фери до Монтевидео?Благодаря предварително.Имам 14 дни и като цяло  мисля да остана в района на БА.Все още се чудя дали да отида до водопадите Игуасу за 2 дни евентуално.Аз също благодаря за полезната информация споделена тук.

С 2 седмици в БА, на мен ми се струва направо престъпление да не посетиш водопадите, те са една от топ природните забележителности в Южна Америка и мен лично ме впечатлиха в пъти повече от който и да било град в ЮА. С автобус би трябвало да е под 20ч, обикновено тръгват вечерта и на следващия ден на обяд някъде пристигат, автобусите са тип легло/полу легло, така че струва да се поизмъчи човек, разбира се ако цената е доста по-добра от самолетните билети, въпрос е на бюджет.

 

Относно Монтевидео,  Seacat пътуват със същите фериботи (поне до Колония) като Buquebus, като цените са по-ниски. Съветвам те да проверяваш както аржентинската версия на сайтовете, така и уругвайската, цените са в местните песос на двете държави. Аз лично си бях взела фери от БА до Колония от уругвайската версия на Seacat и помня, че беше по-евтино от аржентинската. Имай предвид, че по-евтините тарифи свършват по-рано, и непосредствено преди пътуване цените стават от сорта на 150-200Е за двупосочен БА-Монтевидео. Струва си да се проверят и самолетните билети ей така за всеки случай.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 3 часа, tanya.a.f каза:

Ако имате въпроси, питай! Аз съм живяла 6 години в БА и доста време с туризъм се занимавах...

Ето кой ще ни направи магелански пътеводител за Буенос Айрес, ако имаш време и желание разбира се ;) 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
22 minutes ago, Carrie said:

Ето кой ще ни направи магелански пътеводител за Буенос Айрес, ако имаш време и желание разбира се ;) 

Желание има в изобилие :) Само време трябва да се намери! :blush:

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

 

Има ли някой магеланец в Буенос Айрес в момента? Имах съвсем други планове, но преди няколко дни вятъра ме донесе в този прекрасен град.

 

Бил съм тук 2009 и 2011, не харесвам туристическите пътеки и бродя винаги извън тях. Да се позабавляваме?

 

Пишете съобщение при интерес!

Редактирано от Mary
Премахнат телефонен номер
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.