Прескочи до съдържание

Из Родопите


Sisiliya

Препоръчани мнения

Здравейте, 

 

Планираме пътешествие с деца из Родопите - част 2, тъй като подобно правихме преди 2 години - за около 4-5, но ни останаха още местенца за посещение.

 

Предния път маршрутът ни беше София - Гоце Делчев - Гърмен - Доспат - Орлово око - Смолян - Златоград - Момчилова крепост - Роженски поляни - Смолян - Ухловица - Агушеви конаци - Чудните мостове - София .... може би поредността не е точна и пропускам нещо ;-).

 

  Тогава уцелихме малко дъждовно време и пропуснахме пранираните за посещение еко пътеки, които този път искаме да посетим.

 

Моля за мнението ви, препоръки, предложения и т.н., за таз годишната ни недовършена план-програма за обиколка на Родопите

 

1 ден: София - Девин (екопътека Струилица) - нощувка около Девин или в Ягодина, Триград - ако имате предложения за хотели, къщи за гости и т.н., ще съм благодарна да ги споделите;

2 ден - Ягодинска пещера, пещера Дяволското гърло, Дяволска екопътека - нощувка Ягодина или Триград;

3 ден и или 4 ден - Екопътека Каньон на водопадите (освен ако не са ни дошли в повече екопътеките ;-)) или посещение на Снежанка и обсерваторията, ако ги пропуснем директно поемаме посока Дявослкия мост, манастир Успение Богородично и съответно нощувка някъде из района  - неуточнено все още;

4 или 5 ден - пещара Утробата и Мезек;

 

 

Благодаря предварително!

 

 

 

Връзка към мнение

Става, само че Мезек идва доста далече от всичко, и ще трябва да се връщате в ден 6. Аз не бих пресичал Родопите по цялата дължина, просто е бавно.

Тази Дяволска екопътека Южнородопската ли е? Тя беше затворена доста време заради паднали мостчета, дали са я отворили? Ако е тя, отнема доста време, защото трябва пак да се връщате по нея до колата.

Връзка към мнение

Ние преди две години спахме в хотел Ягодина и бяхме много доволни. Закуската беше страхотна с мекички, палачинки или пържени филии. Едната вечер в ресторанта имаше компания гайдари и беше много задушевно. Също оттам ни осигуриха транспорт до Орлово око. Пак от групата на гайдарите. Оказа се, че са участвали в построяването. В Триград бяхме в хотел Хорлог. Тъкмо го бяха открили и ни гледаха като писани яйца.  Там имат едни апартаменти тим мезонет, които са подходящи за семейство с деца. Като цяло нямаше голям смисъл да спим и на двете места, защото са много близо. Девин мен лично не ме грабна, въпреки че ходихме да търсим някакъв водопад и беше забавно. В Триград Харамийската пещера е интересно изживяване, но зависи колко големи са децата. Имат и конна база и тези, които ходиха да яздят бяха очаровани. 

Връзка към мнение

Да, тази е дяволската екопътека. Миналата година беше в добро състояние, малко е стръмна и се катерят едни стълби :)

Екопътека "Каньона на водопадите", според мен, е една от най-красивите екопътеки в България, особено след дъжд. И не е трудна за преминаване.

В Смолян, може да посетите планетариума.

 

ПП. Писали сме едновременно :)

 

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Миналата година го разцъках почти същия маршрут като спахме в Чепеларе...Орлово око го изкачихме пеша не е кой знае колко трудно или времеемко, а пък в неделя се прибрах от Момчилград и обиколка на района. Може вместо в Ардино да спите в Момчилград по евтино е а не е кой знае колко далеч едно от друго.

Връзка към мнение

Бих предложил и едно "изкачване" на Перелик. Все пак е първенецът на Родопите. Почти до горе има асфалтиран път, а последните километър-два се взимат преспокойно и пеша. Като гледки не е нещо особено, но винаги там цари едно особено спокойствие, над ширналите се поляни на 2200м надморска височина. Има и пътека, която стига от каньона на водопадите до Перелик, но мисля, че походът е около 5-6 часа. 

Връзка към мнение

 И аз давам един глас за "Каньона на водопадите", качвах го преди година и половина около Коледа и си заслужаваше. За Перелик от каньоните до колкото знам не е добре маркирана пътеката и не си заслужава риска.

Връзка към мнение

Ако част от вашия план е каньона на водопадите това предполага,че ще сте в Смолян.За да стигнете след това пещера Снежанка ще трябва да се връщате към Пловдив и Пещера или Девин-Кричим -Пещера.Не е малко път за една Снежанка.Обсерваторията в Рожен също е близо,а в самия град е планетариума.                   Ако следващата ви спирка е Дяволския мост от Смолян трябва да стигнете до Ардино.В близост до Ардино са и Орлови скали с тракийски скални ниши.                                                  Пещерата Утроба е над хижа Боровица и предполага път от Кърджали (ако преди това сте били в Ардино).Следващата ви точка Мезек обаче е по скоро до Свиленград и за да стигнете до нея през Източните Родопи също е не малко път от района на Кърджали. 

Редактирано от Botko
Връзка към мнение

Аз също смятам, че Мезек и Утробата са малко далеко, започвайки от Смолян и минавайки през Ардино заради Дяволския мост. А и между тези две места има доста интересни забележителности, които си заслужават: Големия завоя на Арда при с. Стар Читак, Каменните гъби, Перперикон, Татул, Кован Кая. Така че, може би си заслужава да разделите останалата част от Родопите на две екскурзии.  

Иначе ако твърдо решите да продължите към Мезек – вижте и крепостта и гробницата. По пътя за там минете през участъка Маджарово – Бориславци – има красиви гледки, а и летящите лешояди (ако ги видите) са атракция.

За Триград и аз бих препоръчал Хорлог – недостатъкът е, че е леко в нищото, но визията е интересна за децата, готвят вкусно (поне когато ние ходихме) и има едно псевдо-музейче до него.

Връзка към мнение
  • 6 години по-късно ...

За пътуващите в района на Кръстова гора препоръчвам за спане Къщата с параклиса в село Борово. А, за хапване ресторант Алатея в град Лъки. Малък асортимент, но уникално вкусна храна.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.