Прескочи до съдържание

Малко помощ за Италия


Tifoso

Препоръчани мнения

Здравейте, в началото на септември организираме пътуване  (2 двойки) с кола към Италия. Досега не сме правили екскурзия в тази посока с автомобил, така че малко помощ не би ни била излишна. Последните 1-2 дена чета за пътната обстановка в страните, които ще прекосяваме и горе-долу добих представа. За нощувки ще следим booking-a  и airbnb. Остава да решим местата, които ще посетим на Апенините. Имам някаква идея в главата за това къде да идем, но тъй като това ще ни е първото пътуване в Италия, най-вероятно ще пропуснем доста неща.

Общо взето идеята ни е на вторият ден да стигнем до Милано, да го разгледаме за ден и след това да се отправим към Флоренция. Освен самата Флоренция имаме желание да се пуснем и към по-малко населените места в Тоскана (Сиена, Пиза, Лука ?). След Тоскана се запътваме обратно на Север и спираме за ден и половина във Венеция.  След Венеция обратно към България с нощувка в Загреб може би.

Маршрут:

Ден 1 – София – Любляна/Загреб.

Ден 2 –  Любляна/Загреб – Милано.

Ден 3 – Милано

Ден 4 – Милано – Флоренция

Ден 5 – Флоренция

Ден 6 – Флоренция

Ден 7 – Флоренция  - Венеция

Ден 8 – Венеция

Ден 9 – Венеция - Загреб

Ден 10 – Загреб – София

 

Към днешна дата така са ни разпределени дните, но естествено могат да претърпят промяна след вашите съвети :). Всяко мнение е добре дошло.

Връзка към мнение

Хайде, аз ще открия наддаването "защо ще правите това, ами не друго" тоя път :)

Защо точно Милано сте си избрали?

Мисълта ми не е, че е лошо/тъпо място за посещение, а че не е най-подходящото за туризъм с кола. Милано е авиационен хъб и рано или късно ще ви се случи да правите връзка по летищата му и да оставите време да го разгледате. 

Като сте с кола, по-добре обърнете внимание на повече по-малки градове. От рода на тези, които сте споменали (Сиена, Лука, Флоренция) и други - Мантуа, Ферара, Парма, Равена, Сан Джиминяно, Витербо, Урбино, Болоня, Модена, Верона ...

Венеция е малко по-особен случай. Няма как да ви препоръчам да не ходите във Венеция, но имате, разбира се, едно на ум, че не можете да влезете във Венеция с кола.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Здравей,

програмата ти е постижима и сравнително добре организирана. Относно градовете, аз лично бих пропуснала Милано с чисто сърце (въобще не ми допадна този град) за сметка на Верона. Връзва ви се супер в програмата, по-близо е от Милано, а е несравнимо по красива (лично мнение). Така ден 4 и 5 ще ти останат за Флоренция, които според мен са ти напълно достатъчни, а в Ден 6 може да отидете до Сиена например. Пиза не ти я препоръчват, не е толкова впечатляваща по мое мнение. В Ден 7 на път за Венеция може да се отбиете за няколко часа в Падуа, лично не съм била, но от магеланци знам, че е много красива и няма да съжалявате. Ще ви остане и достатъчно време за Венеция след това.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Паркирането във Флоренция си е проблем - в смисъл в историческия център е забранено автомобилното движение. Навсякъде има платени зони за паркиране, но не беше много евтино - ние бяхме там преди 5 години. От едната страна на улицата беше само за жители на квартала, а от другата можеше срещу заплащане, но съм забравила колко точно на час, а и цените може да са се променили от тогава. 

В Тоскана препоръчвам Сан Джеминяно - наричат го "средновековния Манхатън" заради многобройните високи кули. Известен е и с вкусния сладолед, който се предлага там. 

Иначе в Тоскана докато се движите има много малки винарни, изби, където се предлага дегустация и няма начин да не ти хареса някое вино и да пропуснеш да купиш - страхотно е.

Ако имаш конкретни въпроси - питай. Тук има доста информация за Тоскана.

Пожелавам ви страхотни изживявания и лек път.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За да може да се отговори добре по темата, е много важно да се знае какво целите и какво обичате да правите, гледате... 

Ако имате за цел да видите основните големи забележителности - плана е ОК. Препоръчвам предварително да си купите билети за всички музеи, галерии и т.н., за да не стоите по опашки, това в Италия е много добре уредено. 

Ако обаче искате да усетите духа на Тоскана - никакви големи градове за повече от 1/2 ден. Посветете времето си на малките градове, на чудесните изби, които са навсякъде, на местните ресторанти (внимавайте с времето за обяд 12-14:30 е само) и се наслаждавайте на гледките, страхотната местна кухня и още по-страхотното вино. 

Венеция за мен е задължителна обаче и бих ѝ посветила повече време отколкото на Флоренция, може би защото не съм фен на Флоренция. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Милано, на мен лично не ми допада много, така че и според мен го съкратете максимално. Флоренция е супер, но си избирайте хотел с безплатен паркинг и обикаляйте с градския транспорт или таксита, все ще е по- евтино /доколкото си спомням за паркинг в центъра платихме около 20 евро. Също така магистралите бяха доста скъпи, пак около тази цена, може да обмислите избягването им. Мога да Ви препоръчам хотел на 30 мин от Флоренция-мнооого ми хареса, но сега го погледнах в букинг е много скъп - Villa Talente Guest House

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Благодаря за бързите включвания. 

 

Изборът на Милано е в следствие на пристрастия към единия от двата футболни отбори, а и все пак ще сме с две девойки :D...  Това за паркирането във Венеция и Флоренция ще го имаме превдив. Ще се внимава къде се спира и минава, че да не получим някоя честитка след време.

 

Може би като за първа екскурзия из Италия, ще се насочим към по-големите градове и техните забележителности и при възможност ще се пуснем към по-малките градчета (Сиена и Сан Джаминяно със сигурност). Отделно, това което прочетох, трафикът в Италия е доста натоварен и като не съм пътувал не съм сигурен, че мога да си направя правилна преценка за времето на пътуване. Това ме притеснява най-много. 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от Tifoso
Връзка към мнение

Италия слабо я познавам, но по първия ден - да кажа: нощувките в Загреб ще ти бъдат сравнително по-евтини от Любляна, разликата е приблизително 150 км.

Ние отседнахме тук и сме доволни. Има паркинг, домакините са много любезни. Разстоянието е напълно постижимо за един ден, даже ще имате време да разгледате Загреб. Една потенциална уловка: чакането на хърватско-словенската граница. Не мога да кажа кога е по-спокойно, ние нямахме късмет и си отвисяхме близо 2 часа за паспортна проверка.

Да не пропуснете да си купите словенска винетка. Продават се по бензиностанциите преди словенската граница и непосредствено след границата, веднага в дясно (на има-няма 200 м след паспортния контрол). Иначе глобата е 150€, а словенските полицаи не пропускат, ако се движите по магистралите.

Така като ви гледам програмата, ще ви трябва и втора винетка, защото словенската е с валидност 7 дни.

Редактирано от Lyubina
Връзка към мнение

Да, по-склонни сме към Загреб. Просто знам, че и Любляна е вариант, но ще видим впоследствие.

 

Ами смятаме да тръгнем рано сутрин от София и предполагам около обед ще сме към Белград и се чудя дали да спрем за 1-2 часа, да хапнем по една плескавица и да направим кратка разхода. След това се насочваме директно към Загреб за нощувка. Надявам се, че няма да висим много по граници, за да видим и вечерен Загреб.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Много хубава програма за начинаещи!

Две ръце за първа нощувка в Загреб-да починете и помечтаете още малко.След това предлагам разглеждане на Верона и Падуа.Съвсем на път и реално постижими в един ден.След това се добирате до района на Милано и отново събирате сили и мечти за утрешния ден.После...тифозите на ''Сан Сиро",а мадамите в някой МОЛ.Във форума имаше тема за пазаруване покрай Милано,в случай че девойките нямат собствени идеи по въпроса от кой точно се нуждаят.Мисля си,че два дни ви стигат за това и за разглеждане на града.Следващия ден го дайте по-лежерно с една едничка цел-стигане във Флоренция,ако успеете да отделите време и на някой град най-добре..Ден-два за нея и след това два дни за Bella Toskana-Лука,Сан Джиминяно,Монтепулчано и всичко през което минете си заслужава вниманието.Може и три -четири.Няма лошо и един ден накрая за Венеция-достатъчен е на първо четене.Тук основната забележителност,Двореца на дожите, е почти празна около обяд.Комбинираният билет дава възможност за повече посещения на много добра цена.Ако не ви се напуска Италия,минете през Триест.Леко австрийската сериозност ще ви помогне да приключите по-лесно пътуването.

Обмислете кои забележителности искате да видите и купете билети онлайн.Особено за Уфици!
Трафикът е респектиращ навсякъде в Италия.Не си правете сметка колко ще пътувате,защото това е сметка без кръчмар.Просто си карайте и си казвайте-дали да не се отбием...?Все пак между 10 и 16 часа може би е една идея по-добре.За спане търсете нещо с паркинг,а в градовете само с градски транспорт.Ще си спестите време,пари, нерви и недоразумения.

В центъра на италианския Манхатън наистина не пропускайте най-добрия сладолед в света за 2015.Няма как да го подминете-опашка,снимки и сладоледи ще ви насочат в правилната сладоледаджийница.

Това на първо четене и сбъднете всичките си мечти!

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Преди седмица се върнахме от Италия , наистина магистралите са доста натоварени, но ако караш с трафика 110-120 летиш :lol:  . По границите със Сърбия , Хърватия и Словения  нямахме проблем минавахме бързо , но това си е на късмет . Словенската винетка е за 6 дни . А най- хубавия сладолед във Флоренция , Venchi Cioccolato - Gelato, 43°46'11.9"N 11°15'16.1"E   По стената тече шоколад , от чешмите също , а сладоледа .......голямо разнообразие и всичко е много вкусно :)

 

20170512_181210.jpg

20170512_181254.jpg

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
На 21.05.2017 г. в 22:34, Tifoso каза:

Ден 1 – София – Любляна/Загреб.

Здрасти и добре дошъл.

Аз няколко години подред правя подобни автомобилни гимнастики из Италия и си разсъждавам над твоята програма, следното:

- Малките градчета са изключително интересни, а ако ще сте за пръв път, най-вероятно ще се метнете на големите/топ забележителности. Не, че е лошо - Италия е за много посещения. Та с оглед на този избор да кажа за маршрута. На отиване бих спал в Любляна, а на връщане в Загреб. Щом сте с автомобил, може и в покрайнините да си харесате хотел. Принципно, ако се тръгне много рано от София (2-3-4) през нощта спокойно се стига до Милано в същия ден (1300 км.) понеже повечето път е магистрален. А ти си го разделил чудесно.

- Границите са най-задръстени по време на рамазана най-вече в посока Централна Европа. Не би следвало в тази посока да е голям зор.

- В Италия освен трафика имай предвид, че и магистралите са скъпи, паркингите също. Във Венеция има огромен такъв, баш на входа на града, но очаквай цени от порядъка на 20 - 30 EUR / ден за паркиране.

- С девойки каза, че ще пътувате? Ми баш по пътя ти в Palmanova (градчето със странна форма на картата също си струва) и Noventa Di Piave с огромни outlet-и. Не, не са като нашите и да през лятото са точно намаленията. Та ако не на отиване, то на връщане, отбий се :)

По програмата в самите градове предполагам ще питаш, ако се чудиш, но в Милано има най-малко за гледане от посочените места.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Добре заварил :).

 

Благодаря за препоръчаните места от всички.

 

Местата със сладоледите със сигурност ще ги уважим. Outleti-те ще ги посетим, когато се прибираме към България - който каквито пари са му останали да ги харчи :D.

 

Може би ще имаме малка промяна в маршрута - съкратяване на времето в Милано максимално (вечерта на втория ден да сме в Милано, разглеждане на следващия ден до обед и следобед се насочваме към Чинкуе тере, където да ни е 3-тата нощувка и на четвъртия ден преди обед тръгване посока Флоренция). Гледайки google maps, изглежда постижимо и не много натоварващо.

 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от Tifoso
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм правила  маршрута полет София-Милано-София, рент-а-кар Милано - Тоскана/около Флоренция/ - Сиена - Рим - Флоренция - Пиза -Милано с 4 нощувки, така че разбира се че е постижимо и не толкова натоварващо като нашия преход.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

О,Чинкуе тере,няма такава красота!Обаче там не може с кола.Помислете къде ще я оставите и после по вътрешните пътища надолу през Ла Специя към Пиза и после Флоренция.По път между Специя и Пиза, около Карара, вляво от пътя, в планината, ще видите някои от кариерите за прочутия какарски мрамор,а край града има много каменоделни за обработка и те също си заслужават да карате по-внимателно,за да видите това-онова.

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Здравейте, хора да не отварям нова тема, края на април 4 човека ще правим точно такава екскурзия от 10 дни може ли още информация и дали има разлика от 2017 до 2019 някакви особености и идеи за маршрут?

Поздрави!

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.