Прескочи до съдържание

Спорове и несъгласия в дискусиите


Препоръчани мнения

Споровете са неизменна част от онлайн дискусиите и по някаква причина могат да са много по-нагорещени, от колкото ако са на живо. Моля, по възможност спазвайте насоките по-долу, така че несъгласията да доведат до полезни изводи за читателите, без дискусията да се оцветява в модераторски редакции и заключени теми. 

 

Несъгласията и различните гледни точки се поощряват

 

Може би с това да започна. Изключително много държим на различните гледни точки, точно за това съществува форумът като динамично място за дискусии, а не е статичен уебсайт, който да спуска мнения като канони без възможност за коректив. 5 дни в Италия може да изглеждат по тотално различен начин за много хора, за това е добре максимално много от тях да изкажат своята си гледна точка, за да може читателя да направи информирано заключение. Вашето мнение е ценно, дори да повтаря други от преди това, не се притеснявайте да го изложите, независимо дали сте обиколили целият свят или сте били само за един уикенд до Италия. 

 

Факт е обаче, че несъгласията могат да прераснат в ненужни и излишни спорове, което не трябва да е така, ако се спазват основни правила. 

 

Избягвайте личните нападки и не приемайте чуждите критики лично

 

Това е най-основното правило, може да критикувате чуждото мнение, ако смятате за уместно, но не нападайте човека зад него.  Ако смятате, че отсрещната страна не атакува аргумента ви, а лично вас, не отвръщайте по същия начин. Нека вземем за пример изказването: "В Милано няма нищо за гледане".

 

Правилният подход към него е: " - Всъщност, фенове на модата могат да видят това и това. Парка Семпионе в хубаво време е страхотен, а Дуомото е внушително. Вярно е, че Милано няма чара на малките южни италиански градчета, но смятам изказване, че няма нищо за гледане за доста пресилено. Както на много места зависи какво точно търсиш."

 

Неправилен подход е: "Само много елементарен човек може да каже, че в Милано няма нищо за гледане".

 

Преди да спуснете присъда на другата страна се замислете за секунда дали бихте го направили, ако човекът стоеше срещу вас, на живо. 

 

Старайте се да се аргументирате повече, без излишни отклонения

 

Дръжте дискусията към фокуса и, колкото се може повече. Всички често обичаме да залитаме към аналогии и метафори, за да потвърдим гледната си точка, но тези аналогии по-често разводняват, от колкото да потвърдят гледната ви точка. Ако спора е А срещу Б и вие дадете пример, че В е същото като А, без въобще да се усетите дискусията ще се прехвърли върху това дали В наистина е като А, дали пък Г не е като В и за кратко време спорът тотално е отнесен в друга посока. За съжаление нито питащият, нито останалите ще разберем дали гледна точка А или Б е по-правилна.

 

Запазете спокойствие

 

Нервите никога не са добър съветник. Ако усетите, че вътрешно ви кипва, изчакайте няколко часа и тогава отговорете. Дискусията няма да ви избяга, а на спокойна глава и вие, и аргументите ви ще изглеждат по-добре. 

 

Върнете крачка назад, ако се налага

 

Понякога е необходимо да преглътнем гордостта си и просто да игнорираме нападки, които смятаме за твърде агресивни. Няма онлайн спор, който да продължава вечно и е добре и двете страни да осъзнаят, че колкото по-рано дискусията приключи след първоначалното изчерпване на аргументи, толкова по-добре. Ако единственото идващо от другата страна са хапливи и агресивни забележки без никакви аргументи, просто не им отговаряйте. Онлайн споровете не трябв да са упражнения по надприказване, за това не е признак на слабост да се оттеглите с чест, когато видите, че дискусията пада под нивото ви.

 

Ако нищо не помага...

 

Запомнете, че това е интернет - място, където всяка дребна забележка може много бързо да излезе извън пропорции. Случва се дори съвсем безобидни на вид коментари да ви жегнат и изнервят. В такива случаи, просто вдигнете рамене и махнете с ръка, интернет общуването върви ръка за ръка с известна доза дебелокожие. Бъдете сигурни, че не всеки ще ви гали с перце и трябва да сте готови да го приемете великодушно. 

 

Тези правила звучат добре на хартия, на практика е почти невъзможно всеки да ги спази. На всички ни се е случвало да изпуснем нервите си в неподходящ момент и ще продължава да ни се случва. Важното е такива ситуации да са ограничени до минимум. Не позволявайте на тези правила да ви спират въобще да изразяват несъгласие, но със сигурност ще помогнат както на вашето спокойствие, така и на ползата на всички нас като читатели. Ние обичаме да четем аргументиран спорове, а не уроци по надвикване. 

 

Уважавайте другата страна и се опитайте да разберете и нейната гледна точка и всичко ще е наред.

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.