Прескочи до съдържание

Да отворя нова тема или да пиша във вече отворена?


Препоръчани мнения

Много често се случва някой да се набърка в чужда тема с мнение започващо с "понеже питането ми не заслужава нова тема, ще питам тук". Няма да се уморя да повтарям, че няма питане, което да не заслужава нова тема, но все пак разбирам, че пускането на тема явно е ритуал, който притеснява доста хора и за това и е по-комфортно да пуснат питането си в съществуваща. Все пак, в кой случай е добре да ползваме готова тема и в кой все пак да се пречупим и да пуснем нова?

 

Това, че в заглавието има обща дума с вашето питане, не значи че трябва да пишете в тази тема

 

Много често се случва да имаме отворена тема, например "Италия, 5 дни през ноември", а вътре в нея някой да пише въпрос за няколко часа в Бергамо през юни. Това, че и в двата случая става дума за Италия, не прави темата подходяща за всякакви италиански въпроси и всъщност нещата дискутирани в нея до този момент имат разлика от земята до небето. В такъв случай пуснете нова тема или просто намерете такава, която обсъжда Бергамо. 

 

Внимавайте с вдигането на стари теми

 

Преди да пишете в отворена тема, първо проверете кога е последното мнение по нея. Ако питането ви не добавя нова информация към конкретния фокус на темата и е няколко месеца след последния отговор е по-добре да отворите нова тема. 

 

Използвайте темите за бързи въпроси в специализираните подфоруми

 

Ако искате да питате нещо бързо без да пускате нова тема, имайте предвид, че всеки от определените подфоруми (Италия, Испания, Исландия и т.н.) си има специално отредена тема за подобни бързи питания. Намерете я и пишете в нея, недейте да прихващате чужди теми. Ако дестинацията, за която питате няма отделен подфорум, тогава е донякъде ок, да питате във вече отворена тема на някой друг, с времето се надяваме подобни сборни форуми за цели континенти да отпаднат. 

 

Кога е подходяща нова тема?

 

  • Когато пускате цял план за пътуване за обсъждане. Това предполага, че ще има и последващи дискусии и коментари. Такива планове винаги е добре да са в отделна тема. 
  • Когато имаме вече подфорум за определената дестинация. Бъдете сигурни, че бързият ви въпрос ще бъде по-лесен за намиране от други, които си го задават след време, ако е пуснат в отделна тема с конкретно заглавие. Ако се намира на 15-та страница в тема озаглавена по съвсем различен начин никой няма да го намери, а и ще попречи на всички търсещи нещо друго в тази сборна тема. Отделените подфоруми са за това - за да се създават теми в тях, няма причина да правим подфоруми, ако в тях има само една тема озаглавена "питайте всичко тук".
  • Когато искате да проследите цялото си пътуване от-до. Нищо не пречи вашето пътуване да почне с невинно питане, например за подходяща сим карта в съответната държава, а след приключването му да завърши с подобен разказ от всеки един ден. В нова, ваша си тема всичко това е много по-лесно.

 

Кога е подхдояща съществуваща тема?

 

  • Когато все още не е отворен подфорум за вашата дестинация. Осъзнавам, че не може всяко питане за Украйна да се пуска в нова тема, понеже в съседство се говори за Норвегия, Гърция и Чехия. В такъв случай, ако питането ви е бързо, намерете някоя от съществуващите теми. 
  • Когато имате много кратко питане, което предполага конкретен отговор и толкова. "Какъв беше сайтът на маршрутките между Шарлероа и Брюксел?" е пример за такъв кратък въпрос. "Колко дни мислите да отделя в Брюксел и колко в Брюж?" е въпрос, който предполага развитие на дискусия и е по-подходящ за нова тема. 
  • Когато питането ви е неразривно свързано с дискусията в съществуващата тема до момента. Ако някой дискутира уикенд в Лондон, вие също планирате уикенд в Лондон по същото време и интересите ви съвпадат, не пречи да се примъкнете в неговата тема, обмяната на информация може да е полезна и за двете страни. 

 

В крайна сметка, никой няма да ви се разсърди, ако пуснете нова тема - и за вас може да се окаже по-лесно вместо да ровите стара тема, която да повдигнете, и за нас може да се окаже по-лесно, ако се налага питането ви да бъде отделено. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.