Прескочи до съдържание

Програма за две седмици в Куба през ноември


Kaloyan89

Препоръчани мнения

Здравейте съфорумци. 

 

Започвам да мисля програма в Куба за периода 19 ноември - 3 декември, или 14 дни. 

 

За сега съм решил 2 нощувки в Хавана, 2 във Варадеро,  2 Сиенфуегос, 2 в Тринидад ... и после се чудя. Иска ми се да включа Кайо Коко, Винялес, какво забравям и как да ги вмъкна в програмата? Не знам дали ще стигне времето да се стигне до Сантяго и източната част на острова. Предпочитам да остана повече време на някое от другите места. Иска ми се програмата да не бъде много препускаща, да има баланс между културни обиколки, парти и плаж. Транспортът ще е обществен, най-вероятно, а спането в Каса партикулар (освен във Варадеро). 

Мерси за помощта. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Хавана с 2 нощувки е малко (поне 3), Варадеро няма нищо за разглеждане (т.е. двете нощувки са само за парти :-)), Тринидат с 2 нощувки е много (с клизма и всички музеи обиколката е около 4 часа), Кайо Коко е прекрасен ... Писал съм подробен пътепис за пътуването ми до Куба преди 4 месеца и ако си вземете рентакар спокойно може да стигнете до Сантиаго и Баракоа за тези 14 дни (с обществен транспорт няма да успеете да оръшкате Куба от Винялес до Сантиаго).

 

П.С. Във Варадеро също има каса партикулар за около 40 КУК нощувка и по 5 КУК закуска. Хотелите започват от 120 долара за ол инклузив.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Мерси. Всъщност за сега единствено във Варадеро резервирах някакъв резорт с не лоши коментари за 70 евро на вечер през букинг, и гледайки другите цени мисля че направих добър избор. Хотелът е Старфиш Кутро Палмас. Колите гледам, че и те са бая скъпички така че не вярвам. Хавана е 2 дни, защото последната вечер пак ще спим там и ще имаме и последния ден за разходки, което прави 3 дни и половина. 

 

Ще погледна пътеписа с удоволствие. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Да си повдигна малко темичката с още малко въпроси: 

 

1. Чудя се дали да пропуснем частта от острова на запад от Хавана, тъй като за Винялес чух доста разностранни мнения и не мисля че някакви карстови релефни образувания биха ни впечатлили толкова. Захарна тръстика и тютюневи полета сме виждали. Има ли нещо друго в този район, което да си заслужава ходенето? Кайо Левиса ми изглежда добре, но не знам дали си струва при положение, че Кайо Коко е в програмата. 

 

2. Другия въпрос е след Тринидад. Мисля да направя така - Тринидад, Кайо Коко, Камагуей, Сантяго, като на връщане летене от Сантяго или Гуантанамо до Хавана. Какво си струва да се види по тези места? Кое да пропусна за сметка на повече дни? 

 

3. Търся инфо от първа ръка особено за Санкти Спиритус, Плая Хирон, Олгин, Гуантанамо? Струва ли си да им се отделя внимание? 

 

4. Смятам да пропусна Санта Клара, мавзолея и влака на Че не съм сигурен, че си заслужават. 

 

Крайния маршрут за сега се заформя така: 

 

Хавана 2 нощувки
Варадеро 1 нощувкa

Сиенфуегос 2 нощувки

Тринидад 1 нощувка

Кайо Коко 3 нощувки      Едит: Кайо Коко май ще отпадне като гледам, таксито на посока струва по 100 КУК от някакво село! Има ли други вариянти? Дори го няма като опция в сайта на Кубана. Та приемам вариянти с какво да го заменя, поне толкова райско и карибско. 

Камагуей 1 нощувка (?)

Олгин 1 нощувка (?)
Сантяго 2 нощувки и полет до Хавана
Хавана 1 нощувка и полет навръщане. 

 

Някакви идеи, съществени пропуски, или твърде много дни за някое място? 

Благодаря за помощта. 

 

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към мнение
Евгени Димитров

От Сантяго де Куба останах тотално разочарован като за втория по големина град в Куба. От няколкото забележителности, които са в града, единствено, което си заслужава е катедралата на централния площад, гробищата Ифигеня (гробът на Хосе Марти, фамилия Бакарди и последно Фидел Кастро погребаха там), казармата Монкада от където започва великата кубинска революция и всичко приключва до там - разбирай 4 часа макс и то лежерно. Като видях колко зле е Сантяго, представям си какъв ще е Гуантанамо. За последния, не можахме да отидем до там, по-скоро исках да отидем южно от града, заради територията, която принадлежи на САЩ и прословутата военна база/затвор. Доколкото разбрах, имало 1-2 хотела в Гуантанамо, които организирали турове до там. Дали е вярно и колко пари, нямам идея. 

Ако ще стигаш чак до източното крайбрежие, по-скоро иди на север към Гуардавалака, има много красиви плажове, ама с транспорта ще е мъка. Може и да направиш и стоп в Биран, родното място на Кастро. Мисля родната му къща е подобие на музей. 

И след второто си ходене в Куба се убедих, че всичко освен Хавана е за ден разглеждане. За Санта Клара, освен мавзолея на Че, друго няма. Тия вагони са ала-бала. Аз направих стоп в Санта Клара само заради това, че съм фен на кубинската история, затова ме хвана и яд за Гуантанамо, ама тия кубинци са се самозабравили откъм пари вече. Искаха ни 140 кука за 4-5 часа до Гуантанамо и обратно. 

Тринидад - и той ми е доста прехвален. Освен 2-3 часа из старата част на града, всичко друго е скръб. Варадеро, може да направиш два дни, ако много държиш на плаж. Иди на бар Бийтълс, има музика на живо и става веселба, ако слушаш китари. Пълно е само с туристи. 

Колкото до нощувките, ползвай Airbnb, има доста хубави апартаменти. 

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Здравко Ангел

В Олгин е леко скучновато, ние отидохме само за да се снимаме при хотел "Перник".

Иначе на нас пък в Сантяго ни беше много приятно, оттам си взехме автобуса и до Баракоа.

По повод пътуването с обществен транспорт, ние се движихме така през цялото време, освен участъка Хавана - Винялес, за който си взехме кола с шофьор. Наистина има много впечатляващи гледки, друг е въпросът, че винаги може да се разочароваш, ако си пренавит за нещо невиждано.

 

Иначе програмата ти е почти като нашата, само че ние бяхме три нощувки в Хавана и не сме ходили във Варадеро.

Писал съм пътепис, може да видиш там някакви подробности.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)
Спойлер

 

Мерси за съветите. Все повече се чудя дали да не включа Канкун за 3-4-5 дни. Май на Куба 2 седмици са и много. @Здравко Ангел, Винялес хареса ли ви?  Струва ли си да му се отдели време или може да се пропусне. Една от дилемите ми е дали да не пропусна местата на запад от Хавана, за сметка на изтока. 

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Според мен са добре две седмица за Куба, даже и няма да стигнат. Плажовете в Канкун и Варадеро да еднакво хубави. Аз не бих разпокъсал разходката в Куба с едно ходене до Канкун. Втората разходка в Куба ми беше 11 дни и не бяха достатъчни. Гледай да не правиш повече от две вечери на едно място извън Хавана, освен ако не пристигаш някъде много късно следобед и нямаш време да разгледаш. Ако ще пътуваш с автобусите на Viazul, мисля е най-добре да си направиш план според часовете им на тръгваме и маршритите им. Давам пример: От Санта Клара исках да отида до Сиенфуегос, но се оказа, че няма такава връзка и затова хванах за Варадеро. Може да си и гъвкав с такситата на автогарите, които карат на цената на автобуса, ако няма места в него. За Виналес, не съм бил там, но изглежда много красиво. Някакъв тур би могъл да направил за ден от Хавана. 

Развлнувах се с тая Куба, въпреки че и двата пъти се връщам оттам със смесени чувства. Явно ми дотягаха тия кубинци с тяхното досаждане и опитите все да те излъжат с нещо,  но макар и това, още ми е на сърце.

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

На нас 16 дни , с кола, не ни стигнаха...Ако трябва да променя нещо, то е връщане на колата в Сантяго и към Хавана със самолет и още около седмица, за да разгледаме всичко, което първоначално искахме. Хавана - две нощувки ще са ви малко, нищо няма да разберете, три за мен е минимума. Варадеро -  пропуснахме го заради Сантяго, но наши приятели, с които се засякохме в Куба, ходиха до там и бяха очаровани, страхотна каса за 25 или 30 кук на вечер, с люлеещите столове в цветната градина, за плажа е ясно...70 евро ми се струва ужасно много, но вие си знаете...Тринидад - ако го бяхме видели в началото, можеше и да ми хареса, но след цялата обиколка на Куба ми се видя като декор на филм -  дразнещо много туристи и всичко свързано с тях, но със сигурност трябва да се види (особено дискотеката в пещерата, то само влизането вътре си е приключение като те подредят на опашка в редица по двама)...Сиенфуегос - съкратихме единия ден в Тринидад , за да се върнем там, едно от любимите ми места ...Винялес и Кайо Левиса не бих ги пропуснала, а ако имахме време ,бих отишла и до другия остров...

Колкото по - далеко от Хавана, толкова по - живописно беше за мен..Кайо Коко - избрахме си съседния кайо Гилермо заради най - хубавия плаж..Спахме в Морон, ако се върна един ден бих ги пътувала тези 50 км на посока щом е толкова скъпо спането на самия остров ...незастроена ивица,плажните барове, скрити в зеленина, океанът, люлеещите се шатри, коктейлите - аз това харесвам...

За Баракоа - миналият октомври мина ураган и имаше големи разрушения - и в града, и пътя от Сантяго,мастът откъм Моа май беше пропаднал, затова го пропуснахме...

Гуантанамо - скучен и според познат, който е израснал там,Олгин - няма нужда чак от нощувка...Ние спахме в Гуардалавака заради плажа.

Сантяго - за нас най - яките купони, много ми хареса, различна Куба.

Колата е скъпо удоволствие , но както и да го смятахме, с обикалянето до Сантяго и плажовете - излиза същото или дори по - евтино с кола... Ако ще ходите надолу от Тринидад, 14 дни няма да ви стигнат...Санкти Спиритус, Плая Хирон, Санта Клара, Олгин, Гуантанамо - след много четене и снимки, всички  пропуснахме, през Олгин спряхме за няколко часа и хотел Перник...

Аз съм човек, който винаги си планира всичко, но в Куба имахме  букнати само първите нощувки в Хавана и последната преди полета, пак там...Всичко друго - на място и  ако се върна един ден отново, пак така ще направя. Например - четох , че Тринидад е любим град в Куба на много хора, а на повечето от нас не ни хареса и си тръгнахме по - рано, за Варадеро - не отидохме и сега съжалявам след снимките и разказа на тези, които отидоха...

 

Сигурно е наша грешка (а и колата ни беше с лоши амортисьори ), но пътуването от град до град определено ни отнемаше поне два часа повече, отколкото показваше gps - a...Така че в местата с една нощувка ще е малко притеснено..

 

И много зависи за какво отивате в Куба - ние отидохме за плаж и салса, с идеята , че ще плащаме повече, отколкото получаваме и за мен беше най - хубавото ми пътуване досега...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Съгласен съм с Ивайла за връщането със самолет до Хавана, ще ти спести доста часове с автобус, по смътен спомен бяха май около 12.

€70 за една нощувка ли е това, ако да, доста пари са. Не знам какво ще е положението с нощувки в твоя период, но едва ли ще е трудно да намериш и на място. Цените са 25-35 кука максимум. 

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към мнение
Здравко Ангел
13 hours ago, Kaloyan89 said:
  Reveal hidden contents

 

Мерси за съветите. Все повече се чудя дали да не включа Канкун за 3-4-5 дни. Май на Куба 2 седмици са и много. @Здравко Ангел, Винялес хареса ли ви?  Струва ли си да му се отдели време или може да се пропусне. Една от дилемите ми е дали да не пропусна местата на запад от Хавана, за сметка на изтока. 

Нали знаеш, че всичко е строго индивидуално и така като зададеш някакъв конкретен въпрос е малко трудно да се отговори. Честно казано, ние очаквахме повече, но не сме разочаровани от това, което видяхме. Долината е много красива сама по себе си, оттам нататък пещерите изобщо не ни впечатлиха, както и нарисуваните скали, които по-скоро са грозновато-нелепи. На нас ни поискаха по 50 долара на човек, за да ни закарат дотам и да ни върнат. Не сме се пазарили за друга цена, защото имахме много други облаги, покрай човека, който ни уреди този транспорт. Мисля, че имаш достатъчно време да отделиш ден и за Винялес, просто за да не те човърка след това, че не си отишъл.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
On 13.07.2017 г. at 6:01 PM, Kaloyan89 said:

Различните очи гледат различно, но ето някои коментари от мен:

 

1. Чудя се дали да пропуснем частта от острова на запад от Хавана, тъй като за Винялес чух доста разностранни мнения и не мисля че някакви карстови релефни образувания биха ни впечатлили толкова. Захарна тръстика и тютюневи полета сме виждали. Има ли нещо друго в този район, което да си заслужава ходенето? Кайо Левиса ми изглежда добре, но не знам дали си струва при положение, че Кайо Коко е в програмата. Винялес дава достъп до Кайо Ютиас (девствени плажове, ама до 11 часа, защото после почват на тумби да идват туристи), Кайо Левиса (трябва ти цял ден, защото корабчето тръгва сутринта и се връща вечерта), Монкада (пещера, където се е крил Че), пещера Св. Томас (1.30 часа трек; доколкото бяхме малко хора избрахме трудния преход и понеже е необезопасено имаше елемент на напрежение, голямо напрежение на моменти) и стандартните предложения за Винялес (Индиан кейв - на мен ми хареса разходката с лодка в пещера, нищо че е кратка; Прехисторията отвън и цялата долина от хотел Жасминес). Захарна тръстика принципно има и на Манака Изнага - сокче за 1 КУК, машини за изстискване, преси и т.н. (намира се между Тринидад и Санкти Спиритус, но ако спре Виазул-а).

 

2. Другия въпрос е след Тринидад. Мисля да направя така - Тринидад, Кайо Коко, Камагуей, Сантяго, като на връщане летене от Сантяго или Гуантанамо до Хавана. Какво си струва да се види по тези места? Кое да пропусна за сметка на повече дни? 

Тринидад максимум 4-5 часа.

Кайо Коко колкото и да стоиш все ще е малко - заливче, заливче, фламинго, заливче ... Имай предвид, че Варадеро и Кайо Коко са с големи плажове, но не си приличат като визия. Варадеро има един безкраен плаж, който се прекъсва от хотели на 1-2 места, докато Коко са много заливчета с хотели по тях. Отделно на Варадеро има много силни течения във водата и почти е невъзможно да се плува - на Коко можеш да плуваш. Отделно в западния край на Коко се намира Плая Гилермо с Плая Пилар, който се води най-добрия плаж на Куба и съм склонен да се съглася. Самият път към Коко е екзотичен с тези фламингота отстрани. База за Коко е Морон. Морон-Коко са 50 км; Морон-Коко-Плая Гилермо са 100км. на място със сигурност ще си намериш транспорт за по-малко от 100 КУК.

Камагуей е красив град, има се център с ларго, стегнато с църквите, гробището, но без музеите може да се разгледа за 4-5 часа. Сантяго и Гуантанамо не съм посещавал.

 

3. Търся инфо от първа ръка особено за Санкти Спиритус, Плая Хирон, Олгин, Гуантанамо? Струва ли си да им се отделя внимание? 

Санкти Спиритус е красиво малко градче - има си ларго, магазинчета по западен образец (прилича много на Камагуей). За около 2 часа се разглежда. задълително да мръднете по малките улички покрай моста зад църквата - има много красиви сгради.

Плая Хирон самият има само един музей за ГОЛЯМАТА битка в залива на прасетата. в красивия залив са изсипали едни бетонни уж паметници, които ръждясват и загрозяват всичко. Ако сте гмуркачи обаче в отсечката Плая Ларга-Плая Хирон има страшни места за плуване/гмуркане.

Олгин и Гуантанамо не съм посещавал.

4. Смятам да пропусна Санта Клара, мавзолея и влака на Че не съм сигурен, че си заслужават. 

В Санта Клара има мавзолей (при нас се случи затворен, защото премятаха някакви бутилки с газ), влаковата композиция (има изложба с дрехи, посуда, по стените стоят дупките от куршумите, стои трактора и т.н.) и паметника на Че с детето. Ако не си фен на Че може да се подмине. Ние минавахме попътно и за 1,30 часа се разглежда всичко.

 

Крайния маршрут за сега се заформя така: 

 

Хавана 2 нощувки (2+1 е ОК)
Варадеро 1 нощувкa (ОК)

Сиенфуегос 2 нощувки (ОК, може да разгледате фламинготата, плуването с делфини е супер, има ботаническа градина, крепостта Ягуа или просто да си починете на Плая Ранчо луна)

Тринидад 1 нощувка (ОК)

Кайо Коко 3 нощувки      Едит: Кайо Коко май ще отпадне като гледам, таксито на посока струва по 100 КУК от някакво село! Има ли други вариянти? Дори го няма като опция в сайта на Кубана. Та приемам вариянти с какво да го заменя, поне толкова райско и карибско. Не бих го махал, но бих свалил на 2 нощувки, за да има време за друго.

Камагуей 1 нощувка (?) (ОК)

Олгин 1 нощувка (?) Бих преместил спането на 60 км североизточно в Гуардалавака с разглеждане наоколо. Тук бих прехвърлил едната нощувка от Кайо Коко.
Сантяго 2 нощувки и полет до Хавана (ОК)
Хавана 1 нощувка и полет навръщане. (ОК)

 

Някакви идеи, съществени пропуски, или твърде много дни за някое място? 
Проверете внимателно цените на Виазул, за да не се окаже накрая, че се връзва като рентакара. Смятайте и разходи по няколко КУК за такси (не вземайте от стоянка, а спирайте такси или молете касите да ви организират транспорт, защото на стоянките са чакали) от/до стоянката на Виазул до касите, където ще спите. Ако вземете рентакар вземаш моята програма като правиш следните промени (доколкото ние летяхме от/до Варадеро): Хавана-Винялес-Варадеро-Плая Ларга ... и после след Камагуей заминаваш за Гуардалавака и Сантяго и се връщаш със самолет.

 

Приятно изкарване :-)


 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

    Благодаря много за съветите и коментарите. Мисля че започва да се оформя програмата и май ще наемем кола в крайна сметка, 760 евро излиза с Куба кар ренталс за 10 дни. Можете ли да препоръчате агенция? Колко струва бензинът в Куба, предполагам ще навъртим над 1000 км, ако не 2000 (зависи дали можем да оставим колата в Сантяго да се върнем със самолет или ще караме на връщане до Хавана. 

Връзка към мнение

Ние букнахме оттук - https://www.wowcuba.com/...

 

Внимателно с фирмите, защото има много фантомни...

Rainy писа по тази тема -

Бензинът - евро и нещо, не помня точно, но горе долу като в Бг

Редактирано от Ивайла
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Куба наближава с пълна сила и вече започвам по-сериозно с организацията, но продължавам да имам много въпроси, въпреки че бая изчетох из интернет. 

1. Маршрутът се очерава да е следния: 

Кацане в Хавана, 2 нощувки в Хавана. 
Нощувка във Варадеро, чудя се дали си струва да спрем по пътя в Матанзас.

2 нощувки в Сиенфуегос. 
1 нощувка в Тринидад. 
Тринидад - Кайо Коко - Кайо Гилермо, 2 нощувки там. 
Кайо Коко - Камагуей, нощувка в Камагуей. 
Освавяне на колата в Камагуей, самолет до Хавана. Нощувка в Хавана. 
3 нощувки в Западната част на острова - Пиняр дел Рио, Винялес, Кайо Левиса. 
1 последна нощ в Хавана, полет на връщане. 

Може да поспрем в Санта Клара и Санкти Спиритус понеже са по път. Кайо Коко, Кайо Гилермо, Кайо Левиса обаче плюс Варадеро няма ли да дойдат много? Става доста плажно май за сметка на останалите места, а май всички райски островчета си приличат. Отворен съм за съвети и предложения.

2. Можете ли да препоръчате къщи по тези места? В Хавана резервирах вече, остава да видя и другите. 

3. Притеснява ме карането всеки ден по 2-3-4 часа, не е ли уморително накрая? 

Благодаря отново за помощта. 



 

Редактирано от Kaloyan89
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.