Прескочи до съдържание

Централна Америка - 6 страни за 20 дни


Препоръчани мнения

...или поне такава е идеята. :)))) Изчетох подробно всички теми тук, научих наизуст пътеписите, но май ще ми трябват някои напътствия. Така че пускам нова тема, за да не спамя предишната и ще съм безкрайно благодарна за помощта!

Планирам пътуването за ноември и както стана ясно разполагам с 20 дни, включително полета. На всичко отгоре на север от Коста Рика ще пътувам сама, та...кажете, че няма от какво да се притеснявам! :)))))

Ей това е плана до момента, още в доста суров вид: 

1. Кацане в Панама. Мислех да я дам накъсо, но полетът ще е следобеден, така че ако искам да видя канала ще се наложи нощувка.

2.  Панама - Сан Хосе. Програмата за Коста Рика засега включва:

- Корковадо /с полет за пестене на време/ с 1 нощувка в парка - по съвет на съфорумците.

- Еднодневна екскурзия до Мануел Антонио. Ето тук е питането: доколко се припокриват двата парка и струва ли си М.Антонио след Корковадо, предвид, че времето е кът. Искаше ми се да видя плажа, но май плажовете ще останат за Ел Салвадор и Хондурас. 

- Половиндневен тур до вулкана Поас от Сан Хосе /в зависимост от полетите и ако има време/.

- Ранен автобус до Монтеверде във върианта на Здравко и Ангел. Нощувка. Сутринта автобус Монтеверде-Каняс-границата с Никарагуа. Тук също имам питане: някой пробвал ли се е с подобен вариант, т.е. да пътува директно без връщане до Сан Хосе. Стефан беше постнал линк към един много хубав автобусен сайт и според него варианти бол, ама знам ли. :)

3. Никарагуа. От границата има 2 варианта - към Сан Хуан дел сур или към Ометепе. Предвид, че няма как да се придвижа достатъчно бързо, вероятно ще се наложи нощувка на острова. Кое от двете препоръчвате, ако не успея да сместя и двете в програмата? Може ли острова да се обиколи с мотопедче?

- Някой беше разработил вариант, който смятам да приложа в обратната посока: Ривас - Гранада - стоп на Масая - Манагуа. Колко време ще ми стигне за Гранада, ако пристигна преди обяд? Т.е.може ли да тръгна към Манагуа на следващата сутрин?

С подробното планиране съм дотук. Нататък все още само бегли идеи.

Чудя се дали изобщо да не пропусна Хондурас. Какво мислите? Не ми се гледа Копан, миналата година изкарах 20 дни в Перу и ми дойде до гуша от руини. Мисля сериозно за остров Роатан. Някой бил ли е? Струва ли си леко безумната цена на самолетния билет? :)) 

Ел Салвадор - всички споделяте, че си струва, ако не друго, поне за плажовете.

За Гватемала започвам да чета сега, но това ще е последната страна, обратния полет ще е оттам.

Пропускам ли нещо?

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Пропускаш Белиз. За шнорхелинг знам, че е невероятно. Не мисля, че в Сан Хуан дел Сур има какво да правиш. Не съм бил из Централна Америка, но по-скоро бих пропуснал Хондурас за сметка на Белиз, поне от това което съм изчел. 

Аз обмислям 7-те държави или 3 от Южна Америка (Еквадор, Перу, Боливия), така че ще следя темата с интерес. 

Връзка към мнение

Аз , който май съм известен като 'най-препускащият',  нещо не ми се връзва за толкова малко време 6 държави. Мога да спомена , че спокойно може да минеш без Хондурас и Белиз.  Най-си заслужава Гватемала. може би и Никарагуа, където не съм бил. В Коста Рика е скъпо и мисля, че същите неща ги има и в Никарагуа, на по-сносни цени. Препоръчвам поне седмица за Гватемала, 5 дни за Никарагуа, 5 за Коста Рика и за останалите каквото остане...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Георги Матеев

Миналата година обиколих всичките 7 държави в Централна Америка, че даже отскочих и до Венецуела - всичко това в рамките на 22 дни. Използвах обаче единствено полети (никакви автобуси) и така спечелих много време. Навсякъде успях да видя всичко по-важно и интересно, така че принципно идеята ти е напълно осъществима.

 

Полетите из региона са евтини, ако ги купуваш с мили чрез програмата на Avianca, така цената им пада повече от двойно. Avianca на свой ред редовно правят промоции за покупка на мили.

 

Белиз си струва основно ако планираш ходене до Great Blue Hole (независимо дали за шноркелинг или панорамен полет), иначе си е пълна дупка. В Хондурас според мен също няма нищо чак толкова впечатляващо. В Ел Салвадор бях впечатлен главно от природата и от едни вулкани/езера там, заслужават си.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Пропускаш и то много, ама за 20 дни.... и ще е наистина препускане

Според http://thebusschedule.com/EN/cr/index.php варианти бол ама ограничени ( обърни внимание на датите на тръгване) т.е зависи къде точно ще спиш в Монтеверде.  Иначе може да му се вярва на разписанието.   Пак да повторя - Аренал до Ометепе се прави за един ден без проблем.
Ника -     Ривас-Гранада- стоп на Масая-Манагуа също не е проблем ама що ще дириш в столицата... по-добре карай направо към Леон. Автобуси и възможности бол.   Ако ще спираш в Сан Салвадор и плажа ЕлТунко, по-добре да пропуснеш Сан Хуан дел сур и да минеш за два дни през Ометепе  за да го обиколиш за ден с моторче. Залезът на Punta Jesus Maria  е страхотен.


Хондурас ( от разказите на mitkobiker насред Копан) по-добре да го пропуснеш.  Ама мераците са си твои ....

Съвета на Матеев е добър защото до тук виждам поне 3 дни само преходи....

 

Аааа, и да допълня - границите са минават бавно, пеша или рикша, с куп формалности, с изключение на Белиз-Гватемала по вода при Ливингстън. Дори и Тика-бусът си виси на опашката. Иначе си е емоция. И от всяка граница си тръгва вътрешна линия. 

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Доста забързано... но всичко е персонално и зависи какво искаш да видиш и правиш... 

 

Според мен - пропусни Хондурас, пропусни Ел Салвадор, пропусни Белиз, не отделяй прекалено много време на Коста Рика и се концентрирай в Гватемала и Никарагуа. Имай предвид, че за Ометепе навремето връзките бяха по ден-два седмично, не беше тривиално. Освен това, аз винаги бих предпочел Леон, спускане по вулканичните пясъци с борд и плажовете пред Гранада... Манагуа освен за полет от там нанякъде не бих стъпил :)

 

Иначе, Роатан (и още по-добре Утила) и Белиз са плажни дестинации - карибски плажове, гмуркане, скуба. Аз винаги бих ги включил, но ако не е нещо, което те интересува може да се окаже, че не си струва полетите...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Евгени, знам, че пропускам Белиз, но все нещо ще се наложи да пропусна. Макар че идеята ти заслужава внимание - плаж в Белиз вместо Роатан? Още повече, че от Белиз ще ми е по-лесно да навържа транспорта с източния бряг на Гватемала. Някакви съвети?

Ааа, Ruwengozy, твоята тема се казва "Централна Америка за 5 седмици", което е почти същото! :))))))) Но си прав и горе-долу така ми се навързват - по 5 дни за Коста, Гватемала и Никарагуа. Хондурас го искам основно "за спорта", а за Ел Салвадор пишете много хубави неща, иначе и него мислех да отпиша. 

Жоро, благодаря, имам нужда от кураж, че ще се справя! :))))) Полети ще ползвам, няма как. Затова и Манагуа фигурира в списъка - няма да успея, ако ползвам само автобуси /колкото и да ми се иска и то не само от финансова гледна точка/. Винаги предпочитам да видя една страна "наземно". Когато прелитам все ми се струва, че нищо не съм видяла. :)))

Имам питане за Гватемала. Стефан е писал, че за 1 ден може да се стигне от Санта Ана до Рио Дулче. Как стои въпросът с транспорта до Ливингстън, ако идвам от границата с Ел Салвадор? Планирам една лодка по реката, но нещо не мога да се ориентирам. С автобус /някак/ до Ливингстън - нощувка - плаване до Рио Дулче или обратно, да взема лодката от Рио Дулче и после...? След това мисля да се насоча към Семук и ми е малко объркано откъде накъде да я захвана тази река :)))

И още един въпрос: Сан Хуан дел Сур отпада /благодаря много за единодушното мнение :))/, но много ми се иска да видя поне 2 плажа, ако може и повече ще е супер. Какво бихте ми препоръчали предвид маршрута. До Роатан трябва да взема специален полет, а е и скъпо. Ел Тунко? Белиз? Гватемалски плаж, който да се комбинира с Антигуа приммерно?

Връзка към мнение

За един ден от Санта Ана до Копан! още толкова до Рио Дулче. От там по езерото до Ливингстън и около 2-3 часа с бърза лодка до Белиз - т.е. един ден Рио Дулсе до Пласенсия... Предполагам че се забърка...

При това ограничено време ще трябва да отрежеш Санта Ана.. 

За плажове - Белиизззз

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

ВЕрно се забърках :)))))

Ама аз не искам да ходя до Копан! Не може да не може да се кара направо и затова си мисля, че ще се вместя в 1 ден преход. Ти ходи ли до Семук? Ей това не ми се ще да пропускам...

 

Връзка към мнение
Здравко Ангел

Ако отидеш в Белиз, направо си хвани бързата лодка до Кий Колкър от Белиз сити и направи един шнорхелинг или гмуркане, такъв богат подводен свят и толкова достъпен на много малко места ще намериш. Така и не сме видели на друго място зелени костенурки, а там си плуват около теб.

 

Ние си прекарахме страхотно в Хондурас. Забихме се из вътрешността на страната, нямаше никакви туристи, местните ни се радваха и никъде не сме се почувствали застрашени, въпреки предупрежденията навсякъде. Иначе и в Копан не е лошо - руините са малко по-неналазени от туристи :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз се извинявам, че се намесвам в темата на Ема, но така и така обсъждате нещо, което ме вълнува - какво бихте препоръчали за правене за един ден изходна точка Белиз сити, и един ден изходна точка Роатан? Имам спирки на круиз там? Руини? Шнорхелинг? (ама от аматьори)?  Гледам има някакво слизане по пещери и руини на маите, или няма смисъл? Извинявам се отново за намесата, ама мисля, че питането ми е по темата. 

Връзка към мнение
Здравко Ангел
3 hours ago, luba_rizova said:

Аз се извинявам, че се намесвам в темата на Ема, но така и така обсъждате нещо, което ме вълнува - какво бихте препоръчали за правене за един ден изходна точка Белиз сити, и един ден изходна точка Роатан? Имам спирки на круиз там? Руини? Шнорхелинг? (ама от аматьори)?  Гледам има някакво слизане по пещери и руини на маите, или няма смисъл? Извинявам се отново за намесата, ама мисля, че питането ми е по темата. 

Една разходка до Кий Колкър е чудесно прекарване на деня в Белиз. Хващате си бърза лодка дотам - около 45 минути беше, доколкото си спомням. Ние хванахме сутринта в 8.30ч. В 10ч. си взехме шнорхелинг, бяхме само 4 човека с един водач - цялото трипче беше 4 часа, като имахме три спирки за шнорхелинг - една при акулите и две на рифа. Пиша ги така, за да знаете като си резервирате трипа, защото има някои много евтини, но те са само с една спирка при акулите, което всъщност е най-близката точка. Гледайте да има спирка на рифа, защото всъщност там е "голямата работа". И ние сме аматьори, така че не се притеснявайте за това.

Следобеда си се попекохме из островчето и се прибрахме в Белиз сити някъде около 18ч.

Така че това ви е идеален вариант да прекарате един ден в Белиз. В Белиз сити няма нищо, наистина е пълна скука.

Има зоопарк, който е между Белиз сити и Белмопан, но нас не ни впечатли особено. Вярно, че животните са в горе-долу естествена среда, но всичко е толкова обрасло с растения, че повечето изобщо не ги виждаш.

До руини в Белиз не сме ходили, защото на нас това ни беше крайна точка на пътуването и вече бяхме обходили Гватемала и Хондурас.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

Привет! Продължавам си старата тема, тъй като заминавам във вторник и...стискайте палци! :) Ще разказвам от мястото на събитието, стига да имам нет.

Планът, вече съвсем избистрен, ми изглежда чудовищен, но....да видим.

Ако някой има препоръки, горещо моля да ги сподели :)

Та: 

- Кацане в Сан Хосе и автобус до Мануел Антонио. Корковадо отпадна, за съжаление - поради липса навреме и безумни цени.

- Нощувка в Мануел Антонио, вечерта връщане в Сан Хосе и вулкана Поас на следващия ден

- Монтеверде с автобус и една нощувка

- Автобусен преход до Никарагуа: Монтеверде- Каняс-границата-Ривас-Ометепе. Надявам се да пристигна следобед.

- Нощувка на Ометепе. Някой обикалял ли е острова с моторче? Колко време ще ми трябва и възможно ли е да се направи трекинг на вулкана на другия ден до обяд /за да хвана автобус за Гранада/?

- Гранада. Планът е да пристигна към 5-6 и да разгледам Гранада вечерта и на следващия ден. Препоръки за Гранада? Гледах едни приятни островчета...

- Автобус до Масая + вечерно гледане на вулкана. Съвсем ли не се вижда лава? Защото ако не се вижда, вечерното ходене се обезсмисля. А гледах някакви уж скорошни снимки. 

- Нощувка в Масая, мързелуване в селото на други ден.

- Манагуа. Нямам работа там, освен да хвана самолет за Сан Салвадор.

-Кацане в Салвадор и нощувка директно на Ел Тунко. На другия ден автобус от Ел Тунко по Рута де Флорес. Нощувка в Санта Ана.

- Полет Ел Салвадор - Роатан и мързелуване 2 дни :) Толкоз от Хондурас.

- Полет Роатан-Сан Педро Сула /току що прочетох, че е обявен за най-опасното място на света. Бъххх :)/.

И сега става сложно.

Трябва ми автобус от Сан Педро Суло до границата с Гватемала и оттам - Пуерто Бариос. Ще се опитам да пристигна в Ливингстън същата вечер. Ако не, ще спя по пътя някъде :( Целта е Рио Дулче. Ако някой се е пробвал, може ли да се хване лодка от Бариос или трябва да стигна до Ливингстън все пак?

Рио Дулче - Семук Чампай - 2 дни.

Остават още 3 дни, които ще мисля в движение. Приемам всякакви предложения! Трябва да стигна до Антигуа и...други планове за Гватемала нямам, освен на 30.01.да съм в Гватемала сити, за да си хвана полета за Мадрид.

Звучи ли безумно?

 

 

Връзка към мнение

Екстра си си :)

Ние тръгваме в петък и се връщаме на 29.01 от Гватемала сити през Мадрид, за малко се разминаваме :)

Още нищо не мога да ти кажа от опит, но от проучване:

Няколко човека в Tripadvisor ми отговориха, че се вижда лава на Масая, ние ще сме там на 23.01

И при нас Корковадо отпадна, но имаше цени под 100$ за daytrip, което не е чак толкова много.

Ел Тунко хич не ми хареса по снимка, а много се насилвах, сигурно е купон, но не е като картичка, за това си избрахмe Playa Costa del Sol.

Копан го пропускаш май, но така или иначе хората казват, че Тикал е по-внушителен.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Вие в обратно посока ли ще пътувате? На Масая се разминаваме за 4 дни :( Може ли някакви координати - каквото там ти е удобно, месинджър примерно или тук да обменяме някоя и друга реплика :) . Готино е да знаеш, че има свой човек наблизо. Е, наблизо, наблизо....на същия континент. :)

А руините ги пропускам съвсем умишлено. Миналата година обходих Перу и ми дойде малко в повече.

Та аз ще съм в Гватемала на 29, ако ви е късен полета може до се засечем за малко :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В същата посока сме, с най-много време в Коста Рика. Ще ти пратя месинджър на лични. Ние излитаме на 29-ти в 7 сутринтта. Сега се чудя между Аренал и Монтеверде, че няма да има време и за двете. За Корковадо ме е яд и се опитвам да компенсирам с един пак наблизо Piedras Blancas обаче не е лесно, пак е скъпо и не е разработено, което хем е хубаво, хем е трудно за организация.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.