Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Разкош, благодаря ти! (макар и не в рими, че не ме бива ;) )

 

Досега съм била 3 пъти в Шартр, но само денем, ще трябва да се ходи и нощем!

Редактирано от Роца
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 21 минути , Роца каза:

Досега съм била 3 пъти в Шартр, но само денем, ще трябва да се ходи и нощем!

Искам да отбележа,че светлинното шоу започва около 23:00 часа/поне юни месец бе във толкова/ и докато се обиколят 24 точки където има светлинни ефекти става,доста късно/рано/.Аз лично приключих към 02:30 и не можах да изгледам всички програми.На няколко от сградите се прожектира цяла светлинна програма с продължителност от около 15-20 минути.На катедралата са две програми-една на Кралският вход и  една на централната фасада.Само там отива един час.Трябва си време.

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Благодаря! Нощните снимки, със светлинното шоу са  прекрасни. Създали са такава мистичност, че поетичното вдъхновение е неизбежно (получило ти се е).

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Обикновено не ми допада стихотворната реч, но сега дори рецитирах изразително на околните ;) Много хубав пост, а и е супер светлинното шоу, радвам се, че не си останал да спиш :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Уау!!! Страхотно светлинно шоу, страхотни снимки! А Шартър, дори не бях го чувала...  а какви майстори на 3D мапинга са се развихрили...

Я виж ти, какви потайности крие Франция :)

Красене, очаквам още разкази.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Започвам да планирам пътуване из Франция и чакам с нетърпение да разказваш. :) Имаш ли информация това светлинно шоу дали е всяка година и от кой до кой месец го правят ? 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Цитат

 

Прелест!.. не бях и чувала за Шартър! Снимките, светлино шоу, поезията само трябваше да го озвучиш.....въпреки, че и без музика на много от нас  нежните тонове звучат в ушите ни. Чудно представяне ! Благодаря!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, Роси 777 каза:

Започвам да планирам пътуване из Франция и чакам с нетърпение да разказваш. :) Имаш ли информация това светлинно шоу дали е всяка година и от кой до кой месец го правят ? 

Естествено,че имам информация.:) Всяка година от Април до Октомври,като плана е все повече места от града да бъдат включени в светлинното шоу.

 

Благодаря на всички за хубавите думи,а аз си мислех,че доброто ми настроение,изразено в рими няма да ви допадне.

Редактирано от krasen_denev
допълване на текста
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Иван Попов

Благодаря  за прекрасните снимки и светлинното шоу,което ни споделяш .Не съм ходил,но си заслужава.Честно казано и аз не бях чувал за Шартър.:)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За тези от вас, които са гледали (или чели ;) )"Кралица Марго" - Анри IV (съпругът й) е коронясан в катедралата в Шартър. Това е единственият френски крал коронясан там. А самата катедрала се счита за един от най-добре запазените образци на готическа катедрала (голяма част от витражите й са оригинални, от XIII век)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Само да допълня @Роца,че витражите на централния/южния вход са от ХII век и също са автентични.Катедралата в Шартър е уникална и с това,че има лабиринт датиращ от далечната 1200 година.В миналото се е използвал за покаяние като прегрешилите са трябвали да изминат пътят на колене,а пътят въобще не е кратък-261 метра..През повечето дни е скрит под редици от столове,но в деня,когато ние отидохме/може би бе някакъв католически празник-незнам/си беше открит.Катедралата е в списъка на Юнеско за световно културно наследство от 1979 г. В криптата има запазени параклиси,които не са повредени от големият пожар през 1194 г. Там са и останките на вградената в стените църква от IX век,която се е издигала на това място.Имайте предвид,че посещението на криптата е само с френски гид и си е бая студено/като в пещера/

 

Лабиринта в Шартърската катедрала.

 

DSC_1254.thumb.JPG.24cdfaf652b1bc64a16c5c0187f44311.JPG

 

Витражите от XII век над южният портал/ако можете уголемете снимката за да разгледате по-добре стъклописите.

 

DSC_1257.thumb.jpg.a42d42497b49752e121423c184a44e0b.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Една снимка/карта с пояснения за желаещите да видят Шартър през нощта.

 

5980ccaba9af1_.jpg.a6532879dea33273ac4f8cca5bfd8a35.jpg

 

Това е маршрута който аз изминах и не успях да видя само три осветени сгради.

Да се има предвид,че точките от 6 до 15 са покрай реката и може да бъдете понахапани от комари,но това не е болка за умиране.:)

Точка 16 при църквата " Св.Петър" е абсолютно задължителна/според мен най-хубавата/

Точки 17 и 18 са изображения на видни личности родени в Шартър и спокойно могат да се пропуснат.

Отделете си поне два часа време за да изгледате светлинното шоу на трите фасади на катедралата и на  музеят на изкуството.

Съвет:ако тръгнете от така показаната от мене начална точка и следвате маршрута ще сте на катедралата около 00:00-00:30 и ще се насладите на шоуто без  или поне с малко туристи.През целият път на земята има светещи сини лампички отвеждащи ни до точките за наблюдение.

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Бях през февруари в Париж, в командировка и отскочих в свободния си следобед до Шартр. Катедралата е истинско готическо бижу, може и да се качите горе, но искат група от поне 3-ма души. Понеже бях сама, явно и времето не беше от най-приятното, но никой от посетителите и през ум не му мина да се качи - май беше 6 евро. Предполагам, че като всяка гледка от високо, си заслужава. Препоръчвам горещо разходка из града - старите къщи с външни греди са много интересни, най-любопитна е  т.нар. "Къща на сома" - с дърворезби, външни, по гредите. Естествено има и релефна дърворезба на сом:). Изключително ми хареса и ме впечатли църквата  "Свети Енян" - стара с дървен писан интериор. Такова нещо не съм виждала!

Влак се взима от гара Монпарнас в Париж и се пътува 1 час.

Има порода котки шартрьоз - т.е. от Шартр са дошли - известни също и като синя котка от Шартр. Това е прословутото шартърско синьо - преобладаващият цвят на витражите в Катедралата "Норт дам дьо Шартр".:)

Редактирано от Balkanka
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.