Прескочи до съдържание

Виза за Филипинка -съпруга тип D


Препоръчани мнения

Пичове в момента съм в процес на изкарване виза Д - постоянно пребиваване за жена ми Марджи. В България съм от няколко дни и вече баправих нотариално заверените глупости че ще я издържам, че има осигурено жилище в случая направихме декларация баща ми я пусна понеже на негово име се води къщата на която съм регистриран по местоживеене( не, че ще стоим тук в къщата, ана бюрократите са роботи- говорят с хартийки)  тя ги има останалите документи преведено на български брачно свидетелство с всичките ми у заверки и пр.

 

Обаче както всичко знаем тези от посолството- загубеняците роботи -са лишени от човешки чувства и говорят на бюрократ език. Сто пъти и пиша и- мейл на .... в Ханои секретарка ли е , не знам си к'ва питам я какво означава 

 

3. Документи по гражданско състояние за наличието на родствени връзки по чл. 2, ал. 6 ЗЧРБ; пък тя ми пише, че този документ не треа да бъде нотариално заверен. А аз въобще не знам какво означава този документ . Някои от вас случайно да може да ми го преведе на уличен разбираем - а не роботски канцеларски език що значи този казус?

пс. Ето тези документи официално ми пратиха треа се набавят. Питах .... :Абре, треа ли жена ми да попълни също така и декларацията за виза Д и ако да, как ще стане като по саита мвнр я има само на кирилица? Никакъв отговор. 

 

Необходимите документи за виза Д на съпругата ви са : 
1.Българско удостоверние за склю граждански брак 
2. Копие от личната карта на българския гражданин; 
3. Документи по гражданско състояние за наличието на родствени връзки по чл. 2, ал. 6 ЗЧРБ; 
3. нотариално заверена декларация за жилище и издръжка на членовете на семейството и/или медицински документи относно наличието на сериозни здравословни причини. 
4. нотариално заверена декларация, че брака не е сключен с цел заобикаляне на българското законодателство 
5.Медицинска застраховка. 
6. Редовен документ за задгранично пътуване със срок на валидност не по -малко от 18 месеца; 
7. Фотокопие от страниците на документа за задгранично пътуване с личните данни и с положените визи и/или фотокопие на притежаваните разрешения за пребиваване; 
8. Актуална снимка /правена преди не повече от 6 месеца, цветна,формат 35/45 мм/, която се залепва на определеното място върху заявлението; 
9. Валидна медицинска застраховка за пътуване в чужбина, която да покрива целия период на планиран престой с минимален размер на покритие 30 000 евро. Застраховката трябва да може да покрие всички разходи, които може да възникнат във връзка с репатриране по медицински причини, за спешна медицинска помощ и/или болнично лечение по спешност, или смърт на територията на Република България; 
10. Свидетелство за съдимост, издадено от държавата, чийто гражданин е чужденецът или от държавата на обичайното му пребиваване - още при първоначалното подаване на заявлението. 
След като приготвите документие може да подадете за виза Д, всички документи трябва да са в два екземпляра. 
Съгласувателната процедура по издаване на визата е 30 работни дни.

С уважение: ....

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 4 часа, georgikehayov каза:

Някои от вас случайно да може да ми го преведе на уличен разбираем - а не роботски канцеларски език що значи този казус?

 

Цитат
(6) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) Членове на семейството на български гражданин са лицата, които живеят с него в едно домакинство и са:
1. съпруг;
2. низходящи, включително когато са низходящи само на лицето по т. 1, които не са навършили двадесет и една години и не са сключили брак;
3. низходящи, включително когато са низходящи само на лицето по т. 1, които са навършили двадесет и една години, но нямат собствени доходи поради това, че не са в състояние да осигуряват сами издръжката си или сериозни здравословни причини налагат българският гражданин да полага лично грижи за тях;
4. (изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) възходящи, които са на издръжка на българския гражданин или на лицето по т. 1;
5. (изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) други членове на неговото домакинство, които са били изцяло на негова издръжка в държавата по произхода им или в държавата на обичайното им пребиваване или сериозни здравословни причини налагат българският гражданин да полага лично грижи за тях.

http://lex.bg/laws/ldoc/2134455296

 

Не знам точно какъв документ ти трябва и кой трябва да го издаде, но вероятно е някакъв документ за роднинска връзка с баща ти и декларация издържате ли се взаимно или не. Аз така го тълкувам, но може и да греша.

преди 4 часа, georgikehayov каза:

4. нотариално заверена декларация, че брака не е сключен с цел заобикаляне на българското законодателство

По безмислена декларация не съм чувал! Освен да те сплашат за друго трудно може да послужи. И без такава декларация пак биха могли да те обвинят, че си сключил фиктивен брак.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Дано някой юрист се включи, но според мен целият член на закона гласи следното:

Quote

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г.) Чужденец по смисъла на този закон е всяко лице, което не е български гражданин.

После допълват в алинея 6:

Quote
6) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) Членове на семейството на български гражданин са лицата, които живеят с него в едно домакинство и са:
1. съпруг;...

Вие като сте съпрузи, това (май) означава, че сте роднини. И понеже имате сключен граждански брак, би следвало това да е документ по тази буква на закона.

 

П.С. Обърнете внимание на точки 5 и 9 за здравните застраховки :)

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Това е удостоверение за родствени връзки, което се издава от служба Есграон в общината ро постянен адрес. Трябва да се приложи към заявлението удостоверението за сключен граждански брак. Най-добре в Есграон ще го обяснят. Има легализиране на брак, ако е скл.в чужбина, не знам този брак къде е сключван. В общината служба Есграон най-добре ще обяснят.

А не пречи да се пита и в Дирекцията на Мария Луиза

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ако брака е скл.извън БГ пак Есграон ще ви кажат какво е необходимо за признаването му тук. Но във всички случаи трябва да влезе в регисгрите на Есграон и тогава да издадат удостоверение за родствени връзки. Ако е скл.извън БГ и не сте го обявили в Есграон, то при тях сте неженен.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз като ги знам кви неадекватни лелки са в Банско. Както споменах ние имаме брсчно свидетелство докат си бяхме в България то го превеждахме то го регистрирахме и сега е при жена ми в Манила. С всички документи съм готов и застраховка и направих 163 лв за 1 година и куп други неща и сега лелката от Ханой ми пише, че трябва тия пеипърс дето ги нотаризирах да им направя едно мини околосветско да ги пратя на жена ми в манила а тя пък лично да им ги достави. В посолството в Виетнам понеже в Манила - няма. Предния път в Делхи пак филм на ужасите когато и изкарвах туристическа. Оня секретарчето ми каза - недеи плащаи застрахователната полица. Викам ок и си чакаме визата после ми пише- проблем тре да я платиш от софия тайа казали. Викам му абре левак що ме излъга, смее се като неадекватен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На теб, по всяка  вероятност ти трябва Удостоверение за семейно положение от Общината.

На мен са ми го искали банките. Вади се за 3 дни и обикновено искат по едно за всеки един от съпрузите ( в случая не съм сигурна на съпругата ти дали ще издадат като не е БГ гражданин, но попитай). 

В него пише че еди кой си е омъжен/женен за еди кой си и отдолу са изброени децата , ако има такива

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ако подхождаш така с разговорите си с администрацията, както се изразяваш тук, не се чуди че имаш толкова главоболия. Ясно, че е супер-неприятна занимавка, но ако тръгнеш с рогата напред и хората отсреща ще ти отговорят така.

Иначе кратка справка в интернет показва, че ти трябва удостоверение за семейно положение, до колкто знам се вади от общината. Освен това има служба "Миграция" там също могат да ти помогнат при бъдещи чуденки, щом в посолството не ти помагат.

Редактирано от tch
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Издаване на удостоверение за съпруг/а и родствени връзки от служба Есграон

Услугата предоставя възможност за получаване на удостоверение за съпруг/а и родствени връзки. Удостоверението може да бъде предоставено лично на заявител, по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор.

Заявители на услугата могат да бъдат:

- лицата, за които се отнася удостоверението и законните им представители;

- всяко лице, което черпи права от издаването на Удостоверение за съпруг/а и родствени връзки

Характеристика на услугата

В удостоверението се включват данни да съпруг/а и за всички живи и починали роднини по права линия от първа степен и по съребрена линия от втора степен.

Извършва се проверка в локалната и национална информационна система по гражданска регистрация и в регистъра за населението и изготвя исканото удостоверение, в което се включват роднините на лицето вписани в регистрите съгласно чл.5, т.2 от ЗГР.

 

НАРЕДБА № РД-02-20-6 ОТ 24 АПРИЛ 2012 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ВЪЗ ОСНОВА НА РЕГИСТЪРА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Раздел IV.
Удостоверение за съпруг/а и родствени връзки

Чл. 15. (1) За доказване на семейно положение и съществуващо родство по права и съребрена линия се издава Удостоверение за съпруг/а и родствени връзки по образец съгласно приложение № 6.
(2) В удостоверението се попълват всички данни, включени в образеца, за лицето, за което се отнася удостоверението, за съпруга/та и за всички живи и починали роднини по права линия от първа степен и по съребрена линия от втора степен.
(3) Дата на раждане на съпруг/а или роднини се вписва в удостоверението само когато същите нямат ЕГН. При семейно положение "неженен/неомъжена", "разведен/а" или "вдовец/вдовица" не се вписват данни за съпруг/а.
(4) В удостоверението могат да бъдат включени и роднини от друга степен, когато това е поискано от заявителя. Когато длъжностното лице не разполага с данни за някои от роднините, изисква служебно същите от съответната общинска администрация. Удостоверенията за роднините, издадени от други общински администрации, могат да се представят и от заявителя. При необходимост на последния се издава удостоверение по чл. 42 от Административнопроцесуалния кодекс.
 
На теб пишеш, че ти искат това: Документи по гражданско състояние за наличието на родствени връзки по чл. 2, ал. 6 ЗЧРБ .
 
Ето го текста от закона ЗЧРБ /Закон за чужденците в Република България/:
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г.) Чужденец по смисъла на този закон е всяко лице, което не е български гражданин.
(6) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) Членове на семейството на български гражданин са лицата, които живеят с него в едно домакинство и са:
1. съпруг;
2. низходящи, включително когато са низходящи само на лицето по т. 1, които не са навършили двадесет и една години и не са сключили брак;
3. низходящи, включително когато са низходящи само на лицето по т. 1, които са навършили двадесет и една години, но нямат собствени доходи поради това, че не са в състояние да осигуряват сами издръжката си или сериозни здравословни причини налагат българският гражданин да полага лично грижи за тях;
4. (изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) възходящи, които са на издръжка на българския гражданин или на лицето по т. 1;
5. (изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) други членове на неговото домакинство, които са били изцяло на негова издръжка в държавата по произхода им или в държавата на обичайното им пребиваване или сериозни здравословни причини налагат българският гражданин да полага лично грижи за тях.
 
Убедена съм, че това ти трябва. Не съм пич:lol:, но съм юрист:)
Лелките в Есграон цял живот правят едно и също, отнася се и за Банско, така че, отиди и си свърши работата.

Искат ти го, за да видят колко члена има в домакинството на българския гражданин, в случая това си ти. Може да имаш десет деца преди да се ожениш за нея и т.н. , това ще се види от удостоверението за родствени връзки, прави се преценка дали от МВР за постоянното пребиваване, за българина, който ще осигури чужденеца.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Емика, eвала. Утре сутрин ще отида и ще и покажа това което ти си ми написала. Няма оправия иначе. В провинцията и по специално тук - нещата са трагични. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Малко смях за разпускане. За сметка на някои чиновници:lol:

СЛЕДОБЕДНИ ЗАСЕДАНИЯ


Всеки е наясно какво нещо са температурите през юли. Повечето хора охотно биха се съгласили да понесат какъв да е друг кошмар. Биха приели да им поправят без нужда зъб. Да легнат със съпругата си. Да изчетат открай-докрай нещо от фасона „Писма от скелите” или „Любов край Пета доменна”. Но не и да изживеят конкретен юлски следобед. Защото: ако при дадена точка водата просто сменя агрегатното си състояние, подобни хора още при 32 градуса скъсват с битието въобще.
Впрочем тъкмо юлски следобед е, а заседанията собствено се редуват в съдебна зала 24, със западно изложение.
Съставът, като по правило трима персонажи около шейсетте плюс една ситно ондулирана машинописка около петдесетте, още от пръв поглед извиква почти шоково състрадание. Тримата връстници сякаш са упоени с райски газ, погледите им се реят по най-безпомощния начин из пространството, без да сполучат да се установят и за миг нейде си.
С жълти и мокри лица защитата на двете страни пухти, пръхти, стене и бърше вратовете си – в някакъв болезнен синхрон с пухтенето и останалото.
Обратно на всичко друго, двете страни видимо не са повлияни от нищо: те са в съвсем свой климат, като че поръчан. Двете страни са налице в отчайваща многочисленост, неотменна за подобни малцинства у нас: делото, както личи, е за издръжка, а самата издръжка се отнася до някакъв рояк, който все още не може да бъде уточнен по имена, бройки, пол и прочие – близо час.
– Ти на кого си съпруг в края на краищата бе! – изревава съвсем директно съдията.
Последната сричка отлита нетипично високо, в съвършено друг регистър, при това странно удушено.
Обектът, опушен като главня примитив, оставя устата си отворена, с изражение на най-откровена тъпота. Закопчани са и трите копчета на сакото му, по което все още се откриват загатвания за някогашни квадрати; самата дреха стои някак особено, такова впечатление би оставила дадена анемична костенурка, погрешно заела двойно по-голяма от полагащото се рогова обвивка.
– Коя е жена ти! – навежда се към него защитникът, за момента досущ в ролята на преводач.
– Кой жена, мойто жена?
– Твоята де, не моята – изскърцва питащият.
– Мойто жена Бехидже! – хоризонтира и двете си ръце във въздуха ответникът, в посоката на именуваната. Това е и първата възможност да се покажат дланите му извън дължината на ръкавите.
Именуваната, естествено в положение, стои в пространството като несръчно омотан басмян вързоп; одухотворението иде от людоедския поглед.
– Вай! – извива жената в басмите, но самият патос не говори нищо конкретно на никого.
– Тук не е гробище! – отбелязва с намеса на астматизъм заседателят вдясно. – Вие ли сте жена на Исмет, ви питат.
– Той испи Хатидже, не испи къщи!
– Какво е изпил? – търси да се осведоми съответният заседател вляво, избутвайки с палци напред ушите си.
Председателят няма възможност да му обърне внимание, той е зает със страните:
– Лицето има ли законен брак с тази Хатидже! – кресва той към един от защитниците.
– Как така брак... Хатидже е козата! Доколкото разбирам, преди малко това се изясни!
– Вие по-добре отговорете пряко на въпроса – намества очилата си мъченикът-заседател вляво от председателя.
– Че той с кози ли спи? – сепва се мъченикът вдясно. – В такъв случай делото е от друг характер...
– Как така „пряко”, моля, че не е ли абсурдно! – протестира съответният защитник, допълнително удушен от папионката си. – Гражданският кодекс изключва бракове с кози, струва ми се! Ставаше въпрос по думите на ищцата, че като резултат на дълбоко увредени съпружески отношения ответникът често нощувал в друга стая: именно където семейството държи козата!
– Престанете с тази коза! – изговаря в изнемога председателят. – Който спомене отсега нататък тази коза, ще бъде отстранен от залата! За несериозно отношение към делото...
– Хатидже трябва да е дъщерята, не козата – произнася като вентролог страдалецът вляво.
– Казах, стига с тези кози!
– Извинете. Само че... Слушай какво бе – обръща се същият този вляво към ответника. – Дъщеря ти не е ли Хатидже?
– Дъщеря? Хатидже?
– Лъже той! – отново патетизира вързопът с басми. – Дъщерята, голямото, не Хатидже! Дъщерята казва Исветка!
– Исметка? – отправя въпросителен поглед машинописката към председателя.
– Цветка, не Исметка – тросва се защитата на ищцата. – Човек трябва да има и малко нюх в края на краищата... Най-голямата дъщеря е Цветка, родена през 1966 година.
– Не ви питат кой кога е раждан! Само това оставаше... Е, значи Цветка, така ли? – следва въпрос към ищцата.
– Да! Дъщерята Исветка!
– Теб човек трябва да те „исветне” веднъж по главата, че да знаеш какво говориш – не устоява да изговори в сото вече съдията. Я да влязат свидетелите!
Двамата защитници се спускат към вратите, сблъсквайки се, разбира се, по маршрута си; следва размяна на светкавични злобни погледи. На самата врата са произнесени имената на двама от свидетелите, едновременно. Настъпва спречкване, което все пак завършва с това, че някаква фигура в пуловер от тъмнозелена прежда с черни петна е изправена в полукръглото ограждение срещу съдебния състав.
– Името ви.
– Кой...
– Ти!
– Аз името Бюльбюльмюмюновкюлюмов!
– Този какво, дошъл е да занимава съда със скоропоговорки ли! – иска обяснение председателят от защитата.
– Момент... Записано е Бюлбюл Мюмюнов Кюлюмов, няма грешка.
– Най-лошото при такива дела е, когато някъде се случи да няма грешка. Човек съвсем се обърква...
– Това Бюлбюл не е ли женско име при вас бе? – пита заседаващият вляво. – Бюлбюл на турски е славей – обяснява той на председателя. – Обикновено жените се кръщават така.
– Бюльбюль, Бюльбюль – ухилено държи на мекото „л” фигурата в зеленикав пуловер.
Междувременно съвсем непредвиждано се импровизира някакъв фехтовален диалог между двамата заседатели, полушепнешком зад гърба на председателя. Впрочем поводът е нищо и никакъв: този вляво отбелязва, чисто и просто на себе си, че „това вече е пъкъл някакъв, не се диша чак”.
– Кое, кое? – трепва този вдясно.
– Как „кое”?
– Как „кое кое”...
– Какво „кое”, питам!
– Как... Как „какво”... Интересен човек си!
– Кой...
– Как кой? Хм, как „кой”!
– Кое „как кой” бе! Ти днеска нещо май!...
– Какво „май”, какво „май”! Хайде де: „май”...
– Май! Май! Е, какво?
– Как „какво”...
Двамата връстници остават втрещени един в друг с някаква реципрочна уплаха в погледите, отнасяща се кръстосано до състоянието на отсрещния.
– Вие какво такова зад гърба ми? – срязва ги най-сетне председателят.
– Кое „такова” – изговарят като медиуми онези.
За секунда тримата връстници остават втрещени един в друг.
– Всички вън! – обръща се изведнъж председателят към двете „страни”. – Да останат защитниците!
Така или иначе двете страни се източват навън.
– Следващия път – отмеря думите с юмрук по масата си председателят – аз въобще няма да започна нещо по това дело, ако вие двамата предварително не ми представите безусловно ясна картина на нещата! Без никакви спорни положения, що се отнася до: брой на децата...
– Седем са, това е документирано – вдига рамене единият от защитниците.
– Глупости, става въпрос цифром и словом за четири – отвръща рикошетно другият, с папионката.
– Млък! Млък! Нито дума повече! Точен, координиран брой на децата, казах! Точни сведения за материалното положение на съпруга и съпругата...
– Фактически имаме съпруг и две съпруги...
– Фактически никой не може да бъде квалифициран нито като съпруг, нито като съпруга! Колегата допуска явен произвол.
– Навън! Незабавно навън! – скача по такъв начин от стола си педседателят, с показалец към изхода и в първата секунда сам полита нататък.
– Следващото... Номер 3705. Да влязат страните.
– Страната е една – приближава познатото полукръгло ограждение някакъв очилат гражданин с пазарска чанта, от която изважда доста обемна папка и тутакси се съсредоточава из страниците. – Да... Практически ние нямаме никакви проблеми, само да не беше днеска тая жега. И как пък се случи баш в тази зала, то това е Дахомей някакъв...
– Тук не е никакъв Дахомей! И ви предупреждавам още в самото начало, че не търпя никакви отклонения встрани от делото, това да ви е като обеца на ухото!
– Разбира се, разбира се... Дори се радвам! Ето впрочем направо по същество. Не е кой знае какво, формалност е, бързо ще свърши.
– По въпросите на съдопроизводството се произнася единствено съдът и никой друг! Вие не можете да определяте кое е формалност и кое не е. Разводът си иска и времето, и умуването, ако в края на краищата въобще се стигне до развод естествено!
– Не вярвам да се стигне, ние с моята се разбираме. Става въпрос за това, както е отразено в делото, че ние със съпругата ми в края на миналата година решихме да си осиновим едно момиченце, Иванка. Работа нищо и никаква на пръв поглед, но впоследствие се появиха усложнения, както ще обясня това сега...
Председателят видимо няма сили за нищо повече. Той отмята глава назад, устата му е полуотворена, погледът вече е съвсем изгубен, самият му вид е танталовски съсипан.
– Е, и? Че кой е довел това момченце, Иванка, чак от Дахомей?
– Как! Никой не го е довеждал от Дахомей! И е момиченце!
– Така, така. Искате детето да остане при вас.
– Именно. Да го осиновим и да остане при мен и при жена ми.
– Така, така. Тоест... Моля? Че как така! Щом се развеждате, то не може да остане едновременно при вас и при жена ви!
– Тук няма никакъв развод, има осиновяване!
Председателят сякаш не е в пространството.
– Хм... Вие не ме учете как стават тези работи все пак! Ама че работа, това е Дахомей някакъв... Преди да осиновите съпругата си, вие трябва да се разведете – ясно като две и две четири! И едва тогава ще стане възможно да се прехвърли имотът. Ясно ли е!!!

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Георги, ако имаш много нерви по виза Д и ти отнема време, направи й С за 1 година ( става мн.лесно, даже и по мейл може да пратиш документи)- така тя ще може 90 дни вътре, 90 вън, 90 вътре, 90 вън - така 3 месеца ще си е при теб - докато оформяте документите. Когато Д стане готова, С може да се канселира и да се постави Д.

  Бъди мил, тактичен и дипломатичен с посолствата и различните представители, тяхното становище е определящо и много важно за security and migration clearance - да напишат например, че бракът ви не е фиктивен. 

 Искрено ти желая да срещнеш съдействие, защото те разбирам какво ти е, така че прояви и ти разбиране и се дръж на ниво пред представителите на закона и държавата. Те се сблъскават с какви ли не казуси и случай ежедневно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Глупости, виза С, аз само ще се занимавам сигурно си нямам друга работа.

Оправих нещата , сега чакаме за визата Д , бях груб и безцеремонен а те от своя страна- некомпетентни и несинхронизирани. Историята е прецедент за издаване на виза Д и когато я поставят в паспорта след няколко дена ще я опиша канво точно стана и как оправих нещата по моя начин. А жена ми е с железни нерви не познавам друга като нея. 

Редактирано от georgikehayov
Връзка към мнение

За някои е два за други е друго.

 

пс1.

Баси якото стана кога се регистрирах тук, преди 2 години и половина,за да  споделя за околосветското, някои питания уж. То взех , че го направих, ожених се ,живях там половин година,  меден месец (и) няколко месеца по света а преди това мини трип Азия като бекпекъри клошари из азия 2Месеца, завъртях кълбото върнах се на Филипини и сега визи Д , филм направо 

Редактирано от georgikehayov
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Георги Кехайов, случайно във ФБ бях попаднала на някакъв разказ от пребиваването ти в Индия, уникален беше:good: Аз самата съм била за месец също извън туристическите маршрути та картината беше жива.  Писанията ти нямат нищо общо с автора на ,,Шантарам``, три пъти и давах шанс и нищо... Не знам дали мислиш да ги издаваш, но ако ги имаш на куп мисля ,че в този форум ще е интересно да ги публикуваш. Ако пък ги имаш някъде в нета, дай линк:) Успех!

Редактирано от malDivka
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Пиша и книга в момента но бавно вървеше до сега пппради ред причини, надяаам се до началото на 2018 да види печат. Оказа се много материал , нещо като автобиография но не точно а си стана роман ...

имам една тема тук в магеланци казва се : 

Приказки от истинския живот там съм публикувал доста материал някои от които ще включа в книгата.

Шантарам - българския читател може да се отекчи от прекомерното разтягане на локуми от страна на автора. Иначе смятам , че добре е написан, често и в феисбук страницата ми хората които четат моите къси разкази ме сравняват с Грегъри Робъртс автора на Шантарам, но в българския вариант, но не смятам, че стиловете ни се припокриват.в Фейсбук страницата ми съм написал сумати случки от живота си къде от пътувания къде други екшъни, миже ме намерите там профила е публичен. А относно виза Д за жена ми историята която ще напиша след като знам , че има положена виза след няколко дни ще бъде много интересна, някои хора много ще се смеят как се оправих с прословутото българско безразличие в бюрокрацията.

Редактирано от georgikehayov
Връзка към мнение

Не се коси, Жоро! Те бюрократите са такива. То и в Испания си имат бюрокрация, но в България е явно някакъв ужас. Възхищавам ти се на търпението. Ако аз се върнех в България и ми поискаха толкова документи за една виза, щях да пакетирам багажа обратно за постоянна емиграция. 

 

Мой приятел англичанин се ожени за филипинка преди 3 години. Нямаше тук такива идиотии. Филипинката си стоеше в Испания докато й оправяха документите. Дадоха й испанско жителство след месец и нещо. Не искаха много документи - доказателство, че може да я издържа - трудов договор свърши работа, удостоверение за сключен брак, копия на паспортите, адресна регистрация в Мадрид, снимка и май горе-долу това беше. Никакви свидетелства за съдимост, мед. застраховки, удостоверения за не знам си какви си граждански състояния и куп други идиотии. А, той ми се оплакваше, че били бюрократи испанците. 

 

Ти си имаш твой стил, следвай го, но внимавай, кога какво им казваш, за да не ти бавят нарочно документите, примерно. Аз 2002 година като си подготвях документите за канадска студентска виза имах какви ли не проблеми с точно некомпетентни тиквеници. Бяха ми върнали рентгенова снимка от канадското посолство в Букурещ и заради това ми забавиха визата. Обаждат ми се по телефона от София и ми се цепят, че трябва пак да ида от Варна до София за нова рентгенова снимка, а тази ми я били върнали, защото била намокрена!!! Мокра пластмаса! Няма такава идиотия! Отивам аз, бесен, казах им, че искам да видя какво са написали канадците, че им нямам доверие какво ми говорят. Показаха ми какво пише - неспазени костофренични ъгли. Не знаех какви са тези костофренични ъгли, но явно не беше заради мократа снимка. Като ми направиха снимката и си платих им казах, че се радвам, че повече няма да ги видя и че след няколко дни напускам България завинаги. Бях резервирал еднопосочен самолетен билет, който трябваше да платя най-късно до 16 декември. Визата ми не дойде на 16 декември именно заради забавената рентгенова снимка. Трябваше да моля тур. агенцията да ми даде още време. Дадоха ми срок до 20 декември до 16:00. На 20 декември в 13:30 си получих визата! В 14 ч. вече имах билета, а на 29 декември ми беше полета София-Прага-Монреал! Такива нерви хабих с подобни идиотии, че после 4 години категорично отказвах да пътувам до България. Абе сега уж съм на тези неща, но определено имам едно на ум с българските институции и гледам да не си имам много вземане-даване с тях, освен за изкарване на нови лични документи, примерно. Затова пак ти казвам, кефя ти се на търпението. Аз, както пееше Милена, неам нерви!:lol: Пиши като получи жена ти визата, че ми е интересно. 

Връзка към мнение

Братленце, че аз веднъж вече бях на Филипините именно поради тази причина ,и дори бях на път да инвестирам хиляди левове в тяхната икономика, именно поради такива български работи. Това се случи Април месец, и наистина отидох, но историята е твърде дълга... В книгата си ще я опиша, та отидох и живях там завъртяхме търговия, но просто които е решил от райско кътче като България непренаселено и с неизсечени гори ( за разлика от настчраното море) да ходи в ада на третия свят- Вади голямата бала братчет за да живееш добре инак е мизерни, гадно и фрустриращо! Без изключения. Бях там лесно си изкарах probitonary resident виза като женен за филипинка,лесно се взима - плашаш на иня фалшиво усмихнат бюрократ и лишен от сърце пиновц и си ти! Живял съм по всеки континент къде живеят хора. Но пред алтернативата пацифик саут ийст азиан бих си предпочел Ганьо, може  да яде лук, смърди и кво ли не и да е нагъл ама си ми е познат, а ония фалшифкояци са ми.., фалшиви. Ганьо е само прост доста често но не чак толкоз феик. А пък и аз съм му роднина- братовчет и по- бива. Сега чакам да положат визата, мен не ме питаха за доходи и банк акаунт, но нищо чуддно секретарката от Ханои- да се сети, че е трябвало ,и да ми пише да и пратя, пък ако се случи тва, аз вече ги предупредих един път. А пък в Манила консулството ни се смеят като нация мислят ни за боклуци, и всякак прецакват женени двоики , ще опиша стига да сложат визата. Ще пиша какви са уловките и скамовете, и понеже лично съм ходил в манила консулството и щом ме видят там - бягат да повръщат по тоалетните шеитан влезе! а пък аз ще опиша как прецакват наивните хора и в ква схема ги сгащих. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Как взехме визата.

Първо всичките глупости  които ,бях чул от други хора женени за филипинки,че процеса може да трае 6 месеца до 1 година са пълни глупости.Нема що,големия ад...глупости пълни.не знам защо тея хора така го изкарват .един пич българин женен за филипинка,му писах какво сме направили че сами сме си пратили документите и паспорта в един плик по дхл тои ми писа; ооо не сега ще ви ги върнат за ваша сметка и тя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  трябва да се яви лично там,познавам 30 двойки и българи и чужденци -всяка една жена е ходила лично в посолство,изключения не се допускат .Виам добре.и се оправихме по нашия си луд начин

Секретарката с която точно 1 месец водих комуникацията относно набавянето на документите-пълна некомпетентност. Нова е и за това така ...

в закона е упоменато,че всеки кандидат трябва да се яви в Бг посолство лично което значеше жена ми да иде до Виетнам-писах и на секретарката дали може да избегнем това разкарване -в продължение на 1 месец ми даваше отговор,че може чрез кобсулството ни в Манила да ги подаде жене ми документите,усещах ,че има нещо гнило но си траех.както и да е .в консулството ни в манила филипинеца които е там консул ли е ,почти никога не е в офиса и работите движи Агнес Аро ,та тя понеже знае за прословутото българско некомпетенство ,си лъже най-нагло филипинките  с несъществуващи такси които лично си ги слага в джоба .60 евро за виза беше казала -хванахме я че лъже щото визата е безплатна,после си измисли други 30 евро някаква несъществуваща заверка.пк не и мина  номера.накрая жена ми  като събра всичко необходимо и си прати сама нещата по DHL ,и какво да видя като си отворих пощата ,оная от ВИетнам секретарката Радостина ми писала,:Господин кехайов жена ви трябва лично да се яви,ако е за виза С може без лично присъствие но за виза Д трябва да доиде

писах и : АЛОООУУ наща,ами че ние един месец с теб нали за виза постоянно пребиваване си говорим бе>?  и писах ,че тъкмо ще звънна на адвоката си ,да развъртим някои телефони че ни е подвела,имах им даже и съобщенията запаметени,оная се оплаши ли,осъзна се че е направила грешка и ми писа .Многого много се извинявам ,заради вашия случай ще направим прецедент,щом вече ги е пратила,а вината е моя ,че ви подведох ще обработим по най-бързия начин документите и когато получим отвърдителен отговор от София ще изпратим паспорта и оригиналните документи по ДХЛ 

и така преди няколко дни получих съобщение,че визата е готова и кога ще ми е удобно да изпратят паспорта които стоя в виетнам близо три седмици

в удобен за нас час и ден.

 

пс1.когато бяхме на сватбено пътуване ,визата от Делхи пак по много щур начин я взехме,и там много некомпетентност  не си разбираха от работата,роботи не хора....

  • Браво 4
Връзка към мнение

Браво Георги, честито!  Желая ви много щастливи моменти и по-малко ядове на българска земя.

 

 По принцип за виза Д правилото е наистина само лично, даже дебело го подчертават, но тази госпожа явно се е объркала.

 

Успех! :wub:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 години по-късно ...

Здравейте,

 

Преди няколко дни сключих брак с филипинка в България. Доста по - лесно стана, от колкото във Филипините.... Сега обаче трябва да вадим виза Д и има няколко декларации, които трябва да бъдат заверени при нотариус. Четох из нета за тези декларации - казват отиваш в кантора - те ще ти я изготвят. Звъня в кантора - там ми викат имаш ли бланка, текст нещо?

Та колегите тука, които са имали опит с виза Д, можете ли да помогнете с тези декларации, къде да ги намеря, към кой да се обърна?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.