Прескочи до съдържание

Искам да стана пилот - има ли запознати?


tlm5

Препоръчани мнения

Привет!

По заглавието се разбира какво ще питам...

 

Започвам по същество:

От доста време това ми е мечта. Съответно започнах да проучвам доста сериозно какво се изисква за въпросната професия и т.н. Насочил съм се към програмата на Lufthansa (авиокомпанията, в която почти няма българи не знам поради какви причини) или в краен случай кадетската програма на WizzAir. Но, както със сигурност всички се досещат, определено предпочитам първата. Това, което имам:

 

- Средно образование в езикова гимназия, което завършвам съвсем скоро като мога да получа доста препоръки при нужда

- Възможност по всяко време да взема медицинския сертификат

- Ниво на английски - C1, сертифицирано + добро ниво на испански и немски

- Подготовка за изпитите за прием във въпросните програми

 

Моите въпроси:

- Защо всички казват, че в тези програми се влиза толкова трудно - https://www.be-lufthansa.com/en/jobs-and-apprenticeship/studies/business-administration/#/en/about-your-application/online-test-training/training

това са изпитите, които се изискват - на повечето нямам грешки от първия път, а на някои съвсем малко, приключих ги във времето и определено си мисля, че не са сложни, направо са си лесни.....особено като се иска fluent english не мога да разбера как тестът е за употреба на Present Simple :O

- Какво точно се учи по време на обучението? Някой може ли да даде някакъв примерен урок, нещо от теорията, все пак трябва да знам за мен ли е?

- Как точно се избира кои получават място в съответната АК?

- Базовата цена от 70,000 EUR включва ли TR?

- Къде точно се провежда курсът?

 

Изобщо всякаква информация "от кухнята" би ми била от полза...благодаря на всички и се извинявам ако не е това мястото, където трябва да попитам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Добре дошъл, ако имаш желание - може да се представиш тук

Хубава мечта, дано да я осъществиш! :) 

Като начало - погледни тази тема.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 13 минути , Фил каза:

Добре дошъл, ако имаш желание - може да се представиш тук

Хубава мечта, дано да я осъществиш! :) 

Като начало - погледни тази тема.

Благодаря за линка - разгледах го, имаше интересна информация. А дали случайно тук се намира някой пилот? :)

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Мога да споделя опит от собствено  проучване по темата-накратко са ти нужни година и половина-две време,през които интензивно да се занимаваш с това и около 50 хил.евро срещу които ще получиш теоритичното обучение и 250 летателни часа ,което на практика е абсолютният минимум,за да се наречеш пилот.

Почти всички компании търсят пилоти с часове от 500 нагоре (срещал съм и изключения),което означава ,че ако искаш да имаш тези 500 часа ,ще трябва да платиш ,за да ги долетиш (един час е около 200-300 лв).Повечето също така искат да имаш и курс за съответният самолет,който пък струва около 30 хил.евро.Раян имаха програма,при която ако си изкарал курса с минималните часове,ти осигуряват обучение за съответния тип самолет,което ти си плащаш-въпросните 30 хил. и след това ти осигуряват работа (не знам дали още е така).

Има изискване също така да си летял някакъв минимум часове на година,за да си поддържаш валиден лиценза,което означава че ако не си намерил работа през това време-отново трябва да си плащаш,за да летиш...Като удариш чертата,за да се заемеш с това удоволствие трябва да имаш едни 80-100 хил.евро.Всичко това е вариант в България.

Има училища в Испания,Англия,които имат договори с авиокомпании и шансът завършвайки ги да си намериш работа е доста голям.Там ако не ме лъже паметта цялата сметка излизаше около 120-130 хил.евро като си плащаш и за храна и нещо като общежитие при тях.

Има също така и т.нар кадетски програми на самите авиокомпании,при които не плащаш нищо,но сключваш договор да работиш при тях.Това най-трудният вариант,защото бройките не са толкова много,кандидатите са в пъти повече и ситото е изключително голямо.

Започвайки работа  след като завършиш,можеш да очакваш стартово заплащане в порядъка на 1500-2000 евро,в зависимост от авиокомпанията ( не претендирам за точност на цифрите-това съм виждал по офертите за работа)

Надявам се да съм бил полезен.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 3 часа, IVM каза:

Започвайки работа  след като завършиш,можеш да очакваш стартово заплащане в порядъка на 1500-2000 евро,в зависимост от авиокомпанията ( не претендирам за точност на цифрите-това съм виждал по офертите за работа)

 

Толкова ниско? 1500 евро (бруто) си е минимална заплата в страни като Германия и Холандия.

Връзка към мнение

За съжаление...факт.Изключвам топ авиокомпаниите,където наистина се дават добри заплати,но е малко вероятно пилот без опит да започне директно там.Тези цифри са за лоукост компании,както и регионални такива,където е вероятно човек без опит да си намери работа.От там нататък всяка година вече се вдига и заплатата заедно с опита.Това е информация,която я има из повечето пилотски форуми и съм я чел преди година-две.Съмнявам се да има голяма промяна от тогава.Но....за мен това е професия,която се работи заради самата нея,а не заради заплащането-то идва с времето.

Ако решиш да започнеш мога най-искрено да ти пожелая успех :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 8 минути , IVM каза:

За съжаление...факт.Изключвам топ авиокомпаниите,където наистина се дават добри заплати,но е малко вероятно пилот без опит да започне директно там.Тези цифри са за лоукост компании,както и регионални такива,където е вероятно човек без опит да си намери работа.:)

 

Демек с нас се учат на двуцифрените билети.Първото соло! :lol:

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...
Цитат

Мечтали ли сте някога да бъдете пилот? 1f468.png👨2708.png✈️1f469.png👩2708.png✈️ Доближете се до мечтата си и посетете отворените дни на Академията за пилоти на Wizz air в София и Варна. 1f1e7_1f1ec.png🇧🇬1f4c6.png📆 Нашият екип по подбор на персонал, един член на летателният екипаж и партньорската ни тренинг организация ще бъдат там да се срещнат с вас и да ви дадат повече информация за тренинг програмата. 1f4dd.png📝 Готови ли сте за това вълнуващо преживяване?2600.png☀️2708.png✈️1f1e7_1f1ec.png🇧🇬 https://pilot-academy.wizzair.com/

 

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.