Прескочи до съдържание

Посещение на районите без риск за малария в Южна Африка,


Masmiya

Препоръчани мнения

Почнах да планувам почивките за следващата година и Южна Африка ми влезе в главата. Проблемът е, че сме с малко дете (тогава на почти 2 години) и можем да пътуваме началото на март, което означава, че още ще е периодът на дъждовното лято и висок риск от малария в съответните райони.

 

Със сигурност искаме да посетим Кейп Таун, но и да отделим няколко дни за сафари - self-drive заради детето, но и паркът трябва да бъде извън рисковата зона за малария, в която е например Крюгер. Заради опасността от малария ще пропуснем и иначе много желания от мен Панорамен път. Крюгер и Панорамния път ще останат за следващо посещение в сухите месеци юни-септември.

 

Според интернет следните паркове са в зоните без опасност от малария - - за слонове (и не само) Addo national elephant park - може да се комбинира с пътуване с кола (roadtrip) от кейптаун

- Madikwe game reserve, който по-скоро отпада, защото self-drive не е позволен, иначе заради отдалечеността си и уединението, което предлага, май се доближава най-много до автентичното преживяване, което търсим

- Pilansberg national park, който е на само 2 часа път с кола от Йоханесбург и предполагам за това и ще е най-препълнен с туристи

 

Ще се радвам на мнения кой от трита парка да изберем или може би имаме и други варианти?

 

Връзка към мнение

Аз имах подобна дилема преди две години, когато ходих с 6 годишната ми (тогава) дъщеря. Madikwe Game Reserve е най-доброто преживяване от не-маларийните паркове в Южна Африка и най-близо до real thing. 

Отидох с идеята за сериозен компромис (имам доста опит със сафарита), но останах изненадващо доволен (и то при 6 вечери престой). Преживяването е съпоставимо с частните резервати около парка Крюгер.

 

Да не се разрешава self-drive според мен е повече предимство, отколкото недостатък - правилото е не повече от 3 возила на sighting и строго се спазва. Няма да видите един лъв и до него 20 возила, бутащи се за видимост, нито sedan коли, които развалят усещането за сафари. Може да се излиза извън пътя и да се доближават хищници на 3-4 метра. Предимството пред частните резервати около Крюгер е, че няма специални права за каране в-у отделни парцели (traversing rights), единстидавеният лимит за район е продължителноста на game drive и желанието на гида.

 

Намират се и някои много редки животни като например Кафява хиена (петнистите ги има почти навсякъде) и диви кучета. Има прилично количество лъвове, страшно много слонове; спрингбок, голямо куду и червен хартабийст антилопи; антилопи гну; газели на Грант; голямо количество зебри, доста птици. Имаше и четири гепарда по времето като бяхме там, има и леопарди, които не е необичайно да се видят. Няма да намерите резерват в не-малариен район с по-голямо разнообразие на животни.

 

За съжаление основната сграда на лоджата, в която бяхме изгоря при пожар това лято, но си мисля, че ще бъде възстановена до догодина, а има и други опции за отсядане.

Ето фото дневник за сафарито в Мадикве.

По време на същото пътуване ходихме в още един не-малариен резерват - Entabeni (провинция Лимпопо). Много красива природа, но от моя гледна точка си личи, че животните са докарани отнякъде и не е съвсем автентично сафари преживяване. Въпреки това не беше лошо.

Ето фото дневник за сафарито в Ентабени.

Близо до Ентабени е Welgevonden Game Reserve, където аз не съм ходил. @домосед може да ви направи съпоставка на този с другите не-маларийни резервати в Ю. Африка.

 

Миналата година прекарахме и 6 вечери в Калахари - Kgalagadi Transfrontier Park, който също не е в маларийна зона и от моя гледна точка е изключителен. Много е лесен и за self-drive. Няма слонове, носорози, хипопотами, зебри и биволи, но има огромно разнообразие от грабливи птици, доста големи котки (лъвове, гепарди, леопарди), орикси (хемсбок), red hartebeest, springbok антилопи. Парка има входове от Ю. Африка, Ботсвана и Намибия. Този откъм Ю. Африка е при Twee Rivieren Rest Camp, най-близък град - Upington. На мен ми е един от най-любимите африкански паркове, въпреки, че като цяло не го препоръчват за first-timers поради липсата на гореизброените животни (особено липсата на слонове).  През нашето лято сутрин е доста студено - минусови температури, през нашата зима е изключително горещо. За най-добри месеци за посещение минават Май и особено Септември.

 

Пиланесбърг не бих го коментирал, тъй като е абсолютно извън моят кръг на интереси. Самато му близост до увеселителния казино комплекс Sun City и до Йоханесбург предполага масовост и много посетители.

 

В Addo Elephant Park има Big 5, но рискувате да видите само слонове.

Казват, че Shamwari бил доста ОК, за не-малариен резерват, прекалено менажиран за моят вкус, нещо от рода на Ентабени, но в последния природата е по-красива.

 

Друг парк, който е извън маларийната зона е Кару, там риска е да видите само антилопи (има и други животни, но не се срещат често). Не съм ходил там, знам, че е красиво.

 

Разбира се, че през сухият сезон Крюгер е ниско-рисков откъм малария район, освен това на пазара се предлага и педиатричен Маларон (не съм сигурен каква е минималната възраст за приемане), но аз лично не бих рискувал с дете под 2 годишна възраст, не, че южноафриканците не водят деца там.

 

Ако не сте ходили на сафари до момента, според мен Мадикве е далеч най-добрият избор за не-малариен резерват.



 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 7
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Връзка към мнение

Flytraveler, тайно се надявах на твое включване. Благодаря за изчерпателното мнение и съвети. 

Мадикве беше и моят фаворит, но заради малкото дете исках да имаме повече гъвкавост кога и за колко време да обикаляме с кола. А и повечето не позволяват присъствието на толкова малки деца. В крайна сметка може да се редуваме с мъжа ми кой да обикаля и кой да е с детето.

 

Лекарствата се дават в зависимост от теглото при децата. Конкретно Маларон се дава от 11+ кг, но нито едно лекарство не осигурява пълна защита срещу заразяване с малария. И тъй като при толоква малки деца евентуално заразяване може да протече много по-тежко и опасно, ще избягваме за сега маларийни региони.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 45 минути , Masmiya каза:

Flytraveler, тайно се надявах на твое включване. Благодаря за изчерпателното мнение и съвети. 

Мадикве беше и моят фаворит, но заради малкото дете исках да имаме повече гъвкавост кога и за колко време да обикаляме с кола. А и повечето не позволяват присъствието на толкова малки деца. В крайна сметка може да се редуваме с мъжа ми кой да обикаля и кой да е с детето.

 

Лекарствата се дават в зависимост от теглото при децата. Конкретно Маларон се дава от 11+ кг, но нито едно лекарство не осигурява пълна защита срещу заразяване с малария. И тъй като при толоква малки деца евентуално заразяване може да протече много по-тежко и опасно, ще избягваме за сега маларийни региони.

 

Вярно, че не помислих за минималната възраст, при която вземат деца на гейм драйв, когато джипа се дели с други гости на лоджата / лагера, а и даже да става, толерантноста на едно две годишно дете към подобни преживявания няма как да е голяма.

Може би Пиланесбърг във вашият случай - хем имате много удобства наблизо, хем можете сами да карате с детето и да се върнете в лоджата / хотела, когато пожелаете. Kgalagadi може би е далечко за толкова малко дете. Наистина не е добре да се рискува даже и район с нисък риск за малария във вашият случай.

 

П. П. Ако ще се редувате с мъжа ти - единият да стои с детето, а другият да ходи на гейм драйв, си мисля, че почти всички лоджи в Мадикве ще ви вземат. Повечето даже имат програми за малки деца и детегледачки, които бихте могли да наемете.  Може да помислите и по този въпрос.

 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.